Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   142 / 188
(#) abcdabcd válasza janikukac hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Azt nem tudom megnézted e alaposan, hogy az általad linkelt műszer kapcsolása hány %-ban egyezik meg az LCM3 kapcsolásával?
Illetve egy idézet, az LC2 oldaláról:
"The two 1000pF capacitors ("C" and "Ccal") should be fairly good quality (stability is important, accuracy is not . Polystyrene are preferred. "
Röviden ők is a stiroflex-et ajánlják, de bármilyen másfajta is belerakható...

Így amit én lényeges "drága alkatrész"-beli különbségként látok az maga a pic, amit így tényleg nem kell megvenned, ha már van az lc2-höz Amúgy nyákot meg rajzolhatsz újat az lcm3-hoz is... bár ahogy nézem ami van itt ehhez az lc2-höz nyák tényleg egészen egyszerűnek tűnik...

Amúgy azt pontosan talán p_istvan tudja megmondani, hogy az lc2-höz képest (az esr mérés hozzáadásán, meg a dielektrikus veszteség mérésén kívül) mit adtak hozzá, és így jött létre az lcm3....
(#) janikukac válasza abcdabcd hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Nem néztem meg, ez a kapcsolás az egyszerűsége miatt tetszett meg nekem.
Az eredeti LCM3 panelt próbáltam átcopyzni, ugyanis túl kicsik a forrszemek sok helyen, én pedig csak 1mm-es fúróval tudok fúrni, szépen sikerült is, viszont nem tudtam a GND részt megoldani...
Különben nem is akarok sokat költeni, azért is jó, hogy az LC2 PIC-je megvan már itthon.
A tekercsben tudnál segíteni? Én az általam linkelt oldalon nem találtam semmi jó tekercset , de reed relét se, csak bizonyos reed csövet...
Üdv!
(#) jano36 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Az általad választott helyett, a melléklet szerinti készüléket javasolom.
Régebben megépítettem hibátlanul működik. Ha megépítése mellett döntesz szükség esetén az assemblert is elküldhetem.

lcfpic.zip

(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Onnan sajnos nem tudok sem induktivitást sem relét ajánlani.
Lomex: Induktivitás: 100uH 1A [55-01-86] ~ 100Ft. Relé: [42-03-12] ~ 300Ft.
Mik is azok a drága alkatrészek? LCD, relé, induktivitás, a két pontos 1nF kondenzátor , stabilizátor, két tantál kondenzátor, három kapcsoló mindkettőbe kell. Marad egy kondenzátor (33nF) és pár ellenállás. -- De a műszer sokkal többet tud!
Sajnos pont erre a 33nF -os kondenzátorra nem találok most forrást...
(#) abcdabcd válasza janikukac hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Szia!
Néztem én is a boltot, amit linkeltél, és ott én se láttam se reed relét se 100uH tekercset, legalábbis a keresőjüket használva, nem dobott ki találatot...
Viszont, ahogy látom az a bolt szegedi, ahonnan vásárolni szeretnél, így megnéztem a RET-nél, és ott van reed is meg tekercs is, tekercsből talán a:
"56-02-10 100 uH 15 % AX "Y" 1,2 A 0,08 Ω SC1223 O12x23,5mm" lehet jó, a dc ellenállása legalábbis eléggé kicsi, amúgy nem tudom, hogy megfelelő-e, de rengeteg fajtát árulnak még...
Reed reléből meg kétfajta is van, az egyikben elvileg a leírás szerint van beépített dióda, a másikban nincs, viszont azzal nem ártasz neki amúgy se, ha teszel bele, akár pluszba is
49-03-01 SIL 05-1A72-71D REED 5 V 500 Ohm 200V/1A 1 Á.K. ZÁRÓ SIL4 +DIÓDA
49-01-76 SIL 05-1A72-71L REED 5 V 500 Ohm 200V/1A 1 Á.K. ZÁRÓ SIL4
(amúgy érdekes módon a "diódás" olcsóbb...)

Amúgy az lcm3-nál azzal, hogy a "földet nem tudtad megcsinálni" , a teliföldre gondolsz, azt pl az Eagle a Polygon funkció használatával rá tudja rakni automatikusan a nyákra, szóval nem kell kézzel megrajzolni...
(#) abcdabcd válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

A 33nF az pl a HRelektronikában kapható X2 275V-os, ami 50Ft-ba kerül, bár a honlapjuk alapján ha jól tudom még mindig nem látszik, hogy mi van nekik készleten, de gondolom ha beszerezhető, akkor rövid időn belül, ha elfogy tudnak hozni...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

De most, szintén a RET-ben rákeresve erre is, kiderült, hogy van nekik többféle is.
"33nF" kulcsszóra, a fölső 6 találat, mind X2-es 250-275V-os, ebből 3 féle elvileg rendelhető is (mert van ára)... 28..54Ft+ÁFA árkategóriában...
(#) jano36 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Bocsi, de valójában rossz dokumentációt küldtem, mivel hasonló, de más felépítésű LCF mérőt építettem meg. Mellékelten küldöm a dokumentációt.
Az LCM3-al szemben nagy előnye, hogy tulajdonképpen nem igényel speciális, nagy pontosságú alkatrészeket, kivéve 2db 1%-os ellenállást. A tárcsás kapcsoló toló kapcsolóval kiváltható.
Mérési elve egyszerű, hiszen a mérendő elem értéke határozza meg a szabadonfutó oszcillátor frekvenciáját. Majd a mért frekvenciából a Thompson képlet segítségével kiszámítja az L ill. C értékét.
Ebből levonja a hitelesítésnél mért L ill. C értéket. Igaz, hogy ESR-t és mOhm-ot nem mér, viszont a teljes méréstartományban lineárisan mér. Különösen jobban viselkedik az LCM3-al szemben induktivitás mérésnél. Mielőtt bárki nekem ugrana az LCM3 védelmében. LCM3-at is építettem és sűrűbben használom is. De ha kétségem támad összehasonlító mérést is végzek.
(#) pjg válasza jano36 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Ezt megépítettem de mérésre nem volt alkalmas.
(#) jano36 válasza pjg hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Mit lehet erre mondani? Attól, hogy esetleg rosszúl építetted. Még nem jelenti azt, hogy nem működőképes a kapcsolás
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Van PICkit2 -d? Bővebben: Link
(#) qvasz2 válasza jano36 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Ezt én is megcsináltam és nálam sem vált be. Ha jól emlékszem (már elég rég volt) a mutatott érték elmászkált, pontatlan és megbízhatatlan volt (több mérés, többféle eredmény).
Az LCM3 viszont teljesen stabil, jól használható.
(#) Ktulu hozzászólása Aug 14, 2014 /

Üdv. Mindenkinek, sziasztok!
Az LCM3-hoz sikerült egy AL125 14mm átmérőjű fazékmagot szereznem. Számításom szerint
28 menet fog kelleni. A rajta levő kb 0.1-es huzalból 7 párhuzamos darab lett, amit összesodrok.
Összegyűjtöttem néhány bontott 1nF-os kondit is azonban különböző méretűek.
Került egy FKC (Bővebben: Link) Polycarbonate film típusú 33nF is.
A tekercset nem tudom megmérni, majd legfennebb a képen is látható folytóval megépítem a műszert, és úgy mérem meg a fazékmagosat.

Véleményt kérnék hogy megfelelőek-e az alkatrészek, esetleg 1nF-osok közűl melyiket érdemesebb választani.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014

P1100256_.jpg

(#) jano36 válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Mellékelten küldök egy pár képet a mérési eredményekről. Nincs semmi baja ennek a készüléknek. Csak jól kell elkészíteni és főleg beállítani. Ilyen hibátlan dokumentációval egyetlen LC mérő sem rendelkezik. Mérési pontossága a teljes tartományban LC kisebb, mint 2%. S csak 10%-nál nem kisebb tűrésű alkatrészeket tartalmaz. Semmi speciális követelmény.
Egyedül a 4013-as IC nél vannak megkötések. A hálózati trafó primer oldalánál az LCM3 csak a fél tekercset tudta mérni (durva pontatlansággal) a teljes primernél meg sem nyikkant.
(#) jano36 válasza jano36 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

A további képek. Gondolom meggyőzőek.
(#) p_istvan válasza jano36 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Szervusz!
Valóban, a magasabb mérőfrekvencia miatt a nagyobb veszteségű (vagy nagy DC ellenllású primer esetén > 1,5 - 2 kOhm)lemezes trafoknál lehetnek gondok, bár ennek ellenére úgy látom az én tapasztalataim lényegesen jobbak mint a Tiéid!
Lehet, hogy frissiteni kellene a szoftvert?
Bár az is igaz, hogy egy hálózati trafó tekercsinduktivitásának pontos értéke nem hordoz túl sok hasznos információt (számomra)
Ez viszont igaz minden "mérőműszerre"
Idézet:
„Csak jól kell elkészíteni és főleg beállítani.”

Mérések pimer és szekunder oldalon ->ekkor a betranszformált primer kapacitást is méri, a mért értékek mérőhdal is csak max 5-8% térnek el, igaz csak az egyik volt hálózati trafó a 23,3 H értékű:
(#) p_istvan válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Szervusz!

A fazékvasat nyugodtan tekerd meg a 28 menettel, esetleg 28,5 menettel, nem kell egészen pontosnak lennie (a gyári fojtónál még igy is pontosabb lesz) nem fontos méregetni.
A képekből nem látszik a kondik felirata, de a két legkisebb szinte biztos, hogy nem jó, a két közepes akár lehetne jó is, de így látatlanban a legnagyobbakat használnám. (a polisztirol kondik fajlagosan nagyobb méretűek mint pl a polészter és társai)
A 33 nF is lehet jó, az Uesr0 értékéből eldöntheted, de a javasolt mkp x2 zavarszűrő kondi sok helyen kapható és nem is drága.

István
(#) Ktulu válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 14, 2014 /

Köszönöm válaszod.

Az 1nF-osokon csak a gyártó neve, a kapacitás és egy 5-ös áll (valószínűleg 5%) Majd összeválogatok kettőt a legnagyobbak közül. (és az EEPROMba is műszerrel mért értéket írok)
(#) qvasz2 válasza jano36 hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

Előkotortam a masinát, rosszul emlékeztem, az ugrálós egy másik fajta volt, ez a teljesen zöldeket mérő.
Idézet:
„Csak jól kell elkészíteni és főleg beállítani.”

Erről írnál néhány mondatot, mármint a beállításról. Az eredeti doksi angol nyelvű, és lehet, hogy nem értettem meg mindent belőle.
köszönöm
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014

LCF-1.pdf

(#) jano36 válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /

Szia
Az LCF méter beállításához a lcfchange.txt ad segítséget.
Alapjában a klf. gyártmányú HCF4013-as IC-vel van a probléma Kapacitásmérő módban a következők szerint:
HEF4011BP nincs probléma
HCF4011BE parazita oszcilláció 6MHz körül
MC14011BCP parazita oszcilláció 2MHz körül
RS4011B parazita oszcilláció 4MHz körül
Megjegyzés: drHutale féle mérőben is azonos probléma van. Ő szoftveresen oldotta meg a problémát. A klf. típushoz más-más szoftvert ajánl.
Az LCF mérő szerzője úgy oldotta meg a problémát, hogy a 4011 6-os lábát egy 68pF-os kondival leföldelte. Szükség szerint további javítási lehetőség R4= 2kOhm R3 = 20kOhm csere ez esetében
az asm file 580-ik sorában a "movlw 22" helyett "movlw 44" beírni.Ez esetben a méréshatár 50%-al csökken.
L mérés hitelesítésénél (nullázás) az L-C mérőpontokat rövidre zárni nyomógombot megnyomni.
C mérésnél L-C nyitott nyomógombot megnyomni.
Az első mérés előtt mérési korrekciót kell elvégezni a következő szerinti:
L korrekció: Készüléket kikapcsolni, üzemmód L állásban. Nyomógomb nyomva tartása mellett bekapcsolni, a kijelzőn 100 jelenik meg. L állásban a nyomógombot nyomkodva ez az érték csökkenni fog C állásban a nyomkodásra növekszik.
C korrekciónál ugyanígy kell eljárni, azzal a különbséggel, a nyomógomb nyomva tartása mellett a bekapcsoláskor a C üzemmódban legyen.
A fentiek ismeretében jöhet a hitelesítés:
L esetén mérjük meg egy ismert értékű (etalon) induktivitás értékét, ha a kijelző kisebb értéket jelez, akkor az L korrekciónál ismertetett módon a 100 értékét növelni kell, ha nagyobbat, akkor csökkenteni.
C esetén ugyanígy kell eljárni. Ezeket az értékeket a PIC automatikusan rögzíti.

Az általam készítetben 10% tűrésű poliészter kondenzátorok vannak. ST HCF4011BE IC-vel készült. Ezzel sem tapasztaltam semmiféle parazita jelenségeket. Az eredeti kapcsoláson semmit sem módosítottam.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
(#) jano36 válasza jano36 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /

Bocsi az 5-ös lábra kell kötni a 68pF-et
(#) qvasz2 válasza jano36 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /

Köszi a leírást. Rászántam a délutánt, kicseréltem a PIC-et, a programot, a 4011-et, kalibráltam, ahogy leírtad, de még mindig nagyon messze van egy műszertől, bár tény, hogy sokkal kevésbé lett pontatlan. Olyan 5-10-15 %-ot csal, minél messzebb mérek a kalibrált etalontól. (Szerencsére vannak 1% kondiból több különböző, valamint " A" tűrésű kondijaim nF és pF tartományban szintén több érték, így jól megítélhető a pontosság hiánya. Az a bizonyos " A " tűrésű valami brutál pontos, nem is százalékos, hanem valami ezred százalékos pontosságú)
(#) janikukac hozzászólása Aug 17, 2014 /

Jó napot kedves fórumozók!
Egy kis bajba keveredtem: tegnap elkészítettem az LCM3 paneljét (mivelhogy végül úgy döntöttem mégiscsak azt építem meg) , viszont ma, amikor elkezdtem fúrni (bár eddig is tartottam attól, hogy nem fogom tudni szépen elkészíteni) akkor jöttem rá, hogy kidobhatom a panelt a szemétbe. Patronos Proskit fúróm van, amibe 0,5-ös (túl kicsi) 1-es, 1,5-es stb. szárak mennek bele, s az 1-es annyit kiszedett a legtöbb forrpontból, hogy forraszthatatlan maradt, hisz nincs mihez forrasztani. Megpróbáltam átrajzolni az eredeti rajzot, csatolom is, hogy mi lett a vége (néhány helyen még változtatni fogok), de szeretnélek Titeket megkérni arra, hogy nézzétek át, a hibáimat javítsátok ki, finomítsatok rajta, ha tudtok! Ha valaki járt már így, s van saját tökéletesen működő rajza, azt is szívesen elfogadom! Remélem tudtok segíteni!

LCM3.lay6

(#) Pioneer válasza janikukac hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Szia!
Esetleg nézd meg ezt.

LCm3.lay6

(#) janikukac válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Köszi, de ez talán még alkalmatlanabb , mint az eredeti...
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Ezzel az álvánnyal és ezzel a fúróval lehet fúrni 0.5 HSS fúróval. A keményfém fúrót azonnal töri, nem elés merev az álvány. A patronos befogást kicseréltem rajta egy tokmányra.
(#) janikukac válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Igen, jó lenne nekem is kicserélni, csak kérdés: hogyan?... Először venni kéne tudni valahol megfelelőt.
(#) soskajoska válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

A NYÁK készítő rovatban már leírtam, hogy 0,5÷0,6 mm-es furatok készítéséhez, pláne keményfém fúróval minimum ERRE és ERRE lesz szükségetek. Az első helyett persze megfelel annak 12V-os változata is. Sok mindent kipróbáltam már ebben az ügyben, de eddig ez vált be a legjobban.
(#) Hp41C válasza soskajoska hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Válaszom a "ne költsünk sokat, de mégis sikerüljün a 0.6 mm -es fúrás" problémára volt.
(#) soskajoska válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Rendben!
Következő: »»   142 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem