Fórum témák
» Több friss téma |
A PGM lábát 10K-s ellenállással földre kössem? Az még az érdekes ha külön ellenőriztetem a gomb-al akkor nincsen hiba.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
Amit most irtál tökéletesen működik, de csak szimulátorban. Pic-be viszont debugba a 69_et hex-be teszi.
Ennyire nem lehet rossz aszimulátor... Töltsd fel a programrészletet!
Sziasztok
Segítséget kérnék egy 16F690-essel kapcsolatban. Belső 8MHz-orajellel ketyeg és szeretnék valami relatív orajelet generálni ami 1S-os, arra gondoltam hogy a TMR2-őt használom mert az számításaim szerint 64 lefutás 1 másodperc. Nem tudom mi az oka de nekem végtelenig fut. mi lehet az oka?
A mullw .10 utasításban decimális 10 szerepel? A "." pontosan ezt jelenti, de írhatod 0x0A, H'0A', B'1010', O'12', D'10' formában is.
Sziasztok!
Találtam egy 16f628A való programot De valami bolgár nyelvi azt hogy lehetne lefordítani? Mert azokat a szavakat amit ki ír azt nem találom meg a forráskódba. Forráskód letöltése
Mint Hp41C kolléga írta:
-Ellenőrizd a bekötést. -Kapcsold ki a Fast programming mode-ot. - A PGM-et földre húzni sosem árt, lógva lehet, hogy hibát okoz(hálisten nálam még nem fordult elő). -PIC is lehet hibás, másikkal kipróbálni(végső eset). -Köss a PIC-re külső tápot, ne PICkitről tápláld(némelyik gép USB-je igen csak szegényes és zajos tud lenni, lehet, hogy másik gépen működik). -Próbáld ki MPlab-al programozni, PK2 programmer-el elő szokott fordulni. 2.6-os verziójával voltak gondok.
Nem egyszerűen. Nem is fogod megtalálni karakteres formában, mert azokat a program elején az __EEPROM_DATA sorok tartalmazzák hexadecimális számok tömkelegeként.
Eddig tökéletesen működött egyszer egyik tesztnél kapcsolt ki teljesen magától azóta ez a helyzet. És ha azokat a hexadecimális értékeket át írom akkor jó lesz? Még egy kérdés ezt hogyan tudom át konvertálni hex-be?
Ha eddig működött akkor ott valami elszállt.
Ha átírod a hexákat akkor jó lesz, de ahhoz tudnod kell hogy működik a HD44780 kompatibilis LCD-k karaktergenerálása. HEX-be meg úgy tudod konvertálni, hogy MPlab alá feltelepíted a HI-TECH C fordítót, mert azzal készült, és lefordítod.
Szervusztok,
Megpróbáltam egy Projektet véghez vinni az MPLAB Project Wizard-al, de a Build All -után a következő üzenetet kapom : MPLINK 4.20, Linker Copyright (c) 2008 Microchip Technology Inc. Error - section '.config' type is non-overlay and absolute but occurs in more than one input file. Errors : 1
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni. Próbapanelemen van egy PIC 16f877A vagy 887. Továbbá 8Mhz-s kvarc a két 22pF kondenzátorral. Egy LED RA0-on egy 470ohomos ellenállással. 100nF a táplábak mellett. Mninde tápláb bekötve. MCLR felhúzva. A LED et kellene bekapcsolni, hogy világítson. Ha a 887-est dugom be, és az alábbi programot ara fordítom, rendben működik. A LED világít. Ha a 877A-t dugom be, és az alábbi programot ara fordítom, a LED nem világít. Mi lehet a baj?
Köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
Nem esetleg forditva? Mert a
Bővebben: Link 41.oldalt ajánlom a figyelmedbe!
És azt lehet tudni hogy amik ott vannak hex-értékek azok hova tartoznak mármint arra gondoltam hogy mikor írja ki azokat.
Persze, a forditásra van leírás, ha ez kérdés volt, légyszíves kérdőjelet tenni a mondat végére, akkor érthetőbb, hogy mit akarsz.
Microchip MPlab user guide. És természetesen a hex-ek hovatartozását is ki lehet hámozni a programból. Ráadásul a HD44780 kijelzőhöz is van leírás. Itt egy példa, hogy kell bele saját karaktert generálni. Bővebben: Link
Igen kérdés akart lenni csak mikor már észre vettem nem tudtam módosítani! Köszi. És azt hogy lehetne kihámozni? Saját karaktert nem akarok bele tenni csak sima betűket arról van valami lista vagy jó a sima online converter ami a betűt át konvertálja hexbe és oda írom el a 0x-et úgy jó lesz?
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
Kösz, de nem. 877A-n nem működik! 887-en tökéletes. Való igaz, a digitális bemenet beállítása a 877A szerinti. De lényegtelen, mert most kimenetként van kezelve a port.
Persze igy jobb. De így is az helyzet, hogy ez a program 887-en működik, 877A-n nem!
Nem kell ahhoz konverter. Van a kijelzőnek saját karakterkészlete ami általában angol. Át kell írni a programot, hogy azokat használja. Ott a link amit adtam, meg egy csomó példa meg leírás van hd44780 kompatibilis LCD-k kezelésére, és azok segítségével meg tudod oldani. Viszont ha azt sem tudjuk mit ír ki akkor hogy akarod lefordítani?
És arról a karakterkészletről van valami táblázat? Arra gondoltam ha van valami táblázat vissza keresem és lefordítom.
Ezt láttam én is de hogy kell kiolvasni? Azt a részét nem értem.
Probald ki mind a ket esetet a MPLAB SIM-el.
És proci csere után átírod a DEFINE-t? Mert azt látom, hogy az IFDEF az benne van, de hol a DEFINE?
Igen, átírom.
Nincs benne define, de amikor kicserélem a procit, az MPLAB-ban átírom az eszközt (Configure/select devce..) a megfeleőre, újra fordítom a kódot (Project/Quickbuild) , aztán töltöm a programot a processzorba (Program the target devide). Azért van ott a MESSG "Device ->...." hogy lássam is, valóban az fordul le amit szeretnék. Igzából a 887-es rész nem is érdekel. Azt csak azért tettem bele, hogy kipróbáljam, a hardver jó-e. Mármint amibe a controllereket dugdosom. Igaz, a 877-esnek kívülről kell oszcillátor. De az is megvan. És amint látszik, a 887-es is úgy van beállítva, hogy a külső oszcillátort használja. Ki is próbáltam, ha a kvarcot kiveszem a 887-esen sem működik. Szóval a 887-es is biztos, hogy a külső oszcillátorról meg. Szóval az is rendben van. Mennie kellene vele a 877A-nak is.
Szerintem tele van tök felesleges dolgokkal ez a kód. Most nem tudom, de este kipucolom neked és ki is próbálom, hogy megy-e 877A-val!
Nem tudom milyen projectből van ez a kód, de hiányos. Olyan függvények vannak bene meghívva amik nincsenek a kódban definiálva. Ez így használhatatlan.
Javítok, csak régi a hitech-c. A legújabb meg mást nem ismer fel benne. Ááá. na mind1. Majd ha lesz időm megnézem. Addig olvasgasd az LCD kezelését.
Kösz. Ez rendes tőled. Igazából elég lenne a lehető legegyszerűbb program, ami egy PIC16F877A RA0 lábára kapcsolt ledet tuti bekapcsolja. (8Mhz kristály van mellette.)
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |