Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sajnos annyira odavan a panel hogy ha mégegyszer kiszedném a tranyókat, nehezen lehetne visszarakni rendesen.
Vágjam le a nyákot? Bele van forrasztva, nem kábelezve.
Olykor elég róla lepucolni az ónt. Az ellenállásokat végigméregetted?
igen....aztán véletlen hozzáér és pffff......
Hogy lehet a túloldalról véletlenül hozzáértni? Ha ez nem tetszik, ki kell szedni a tranzisztort, de lássuk be a jelenlegi próbálkozások igencsak eredménytelenek voltak.
A TR1-gyel nem kell foglalkozni, amúgy jó rajta a feszültség a rajz szerint is. Nem közvetlen része az erősítőnek. A meghajtó részben nem látszik olyan hiba ami drasztikusan szívná az áramot.
Először szakadás/dióda vizsgálóval átmérném a végtranzisztorok és a meghajtók C-E, C-B lábait. Ilyen megviselt panelnél becsusszanhat egy zárlat. Szerk.: nincs zárlat kollektor és hűtőborda között? A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2014
Létezik soros ellenállás is a tápágakba és akkor nem tud megszaladni az áram.....ez segit bennt tartani a füstöt a végtranyóban.
Nem csak a végtranyó füstölhet, egy meghajtó tranyó melletti ellenállás is, ami elég jól jelzi, hogy hol is keressük a problémát. Másik amit szoktam csinálni, hogy az emitterellenállásokat cserélem nagyobbra. Érdemes bekapcsolni, mert a kimeneti DC polarítása is sokat segíthet, ha van egyáltalán, nagyon sokminden kiderülhet. Ha nem lett cserélve és mérve sem, akkor simán azt mondanám, hogy a meghajtók környéki ellenállások szakadtak, vagy nyúltak meg (100r, 4r7) elég jellemző. a soros ellenállással az a baj, hogy könnyen begerjedhet tőle a végfok, egyáltalán nem szoktam használni, ha durrannia kell, durranjon, legalább kiderül, mi volt gond. A félig-meddig vezető tranyókat méregetéssel az életben nem találod meg, így 1 másodperc és megvan a hibás tranyó, ha pedig a végeket félted, akkor nagyobb emitterellenállás inkább, de csa kpróba erejéig.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2014
Idézet: „A félig-meddig vezető tranyókat méregetéssel az életben nem találod meg,” Az meg milyen? Dióda vizsgálós mérés még nem csapott be sosem, pedig pár erősitőt már javitottam/épitettem..... A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2014
Szia!
Képes úgy tönkremenni egy tranzisztor, hogy például 10V-nál letörik záróirányban. Ezt a hibát multiméterrel nem látod meg.
Az ciki. Akkor biztos mákom volt. Nekem eddig mindig mutatta magát.
Persze ez nem gyakori jelenség, de előfordul, főleg nagyfeszültségű típusoknál.
A panelt én magam javítottam a kis kezeimmel mert nem bírta ki a tranyócserét (előtte is javítva volt.) Nekem a 0.47ohmok gyanúsan rosszak a végtranyok és a hangszórók között. Oda 5W kell vagy elég a 2?
A 2W-os ellenállás akkor gond, ha nagyon melegszik.
Az a paneljavítás vajon, hogy sikerült?
A könyvben lévő nyákrajzot másoltam le, szerintem jól sikerült. Vezetékekkel kötöttem össze az alkatrészek lábait, utána leónoztam.
A 0.47 okozhat ilyen hibát? A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
Üdv!
Nekem is van egy ilyen játékszerem. (Grundig V5000) Nem vagyok szakember de ha le tudnád írni milyen tranzisztorok mennek bele pontosan, és persze milyen sorrendbe, szívesen életet lehelnék bele.Sajnos a képeken nem látszik tökéletesen így nem szeretnék kísérletezni. Köszi előre is. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
Szia! Sajnos már nincs nálam. Visszarajzoltam a panelt a javításhoz, annyira nem volt hozzá doksi. Megpróbálom előkeresni...
Esetleg ő volna az ?
Ha igen remélem kitudod hámozni amire szükséged van .
A T1002 megegyezik a másik oldali T2002 ővel.Ha azt tudod milyen , akkor már meg is van .De ha jól látom , akkor egy BD139 - BD249c - 250c végfokozatról van szó.De biztosabb , ha megnézed a másik oldali tranzisztort , és olyan kell ebbe az oldalba is.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
Sziasztok!
Adott egy 2x25VAC trafó. Sajnos nem tudom hány wattos. Az erősítőben 2db 10000µF puffer kondenzátor van. Gondolom sok függ a trafó méretétől az erősítő dinamikáján. Érdeklődnék, hogy több puffer kondenzátorral párhuzamos kötéssel növelhető-e a dinamika? Erősítő panel egy gyárilag elkészített TDA7498-as panel. Előre is köszönöm a válaszokat!
Irás szerint az BD179G , és a párja pedig BD180.
De azért nézd át rendesen az áramkört mert ez a tranzisztor nem semmi paraméterekkel rendelkezik , és ha tönkre ment annak oka van.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy: A CD4066 használhatom-e hang kapcsolásra. Azt szeretném megoldani, hogy az erősítőt lehessen kapcsolni 2 vagy 4 csatornásra. Előre is köszi a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |