Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   140 / 189
(#) proba válasza szabikka hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Lehet azért mert síppal ellátott buzzert tettél bele. Szerintem maximum pattanhatna, de ez a kapcsolás fet nélkül nem kellene hogy hangot kiadjon.
(#) proli007 válasza szabikka hozzászólására (») Júl 31, 2014 / 1
 
Hello! Ha a buzzer sípol, akkor az jó bele. Mert itt az 555 monostabilként működik, nem hangkeltőként. Így viszont az 555 áramkörét kell először ellenőrizni. Mert az nem jó, ha állandóan sípol. Ha kiveszed a Fet-et, akkor táp bekapcsolásakor sípolnia kell egyet. Mert mikor bekapcsolod, a C2 nincs feltöltve, így a kimenet magas szintű. Aztán az 1Mohm-on feltöltődik a C2 és el kell hallgatnia. Ha rövidre zárod egy pillanatra a C2-őt (Fet is ezt tenné) akkor egy pillanatra megint sípolni kell, majd elhallgatnia. Ha ez működik, lehet tesztelni tovább, most már a Fet áramkörét.
A kapcsolási rajzon viszont nem jó a C2-R3 időzítése, mert 47nF és 1M csak 50ms időt adna. A videón ezért cserélve van a C2 100nF-ra, az R3 10Mohm-ra. Az már 1sec időt ad. R1 is 10Mohm-ra van cserélve a piezo érzékenységének növelése miatt..
(#) szabikka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Köszi proli007! Az 555 más monostabil kapcsolásban jól működik, tehát nem vele van a gond. Délután újra megépítem, egy másik FET-tel, mert ezt egyszer már megsütöttem kicsit, lehet, hogy ez a baja. Megpróbáltam egy másik kapcsolást is, amit neten találtam (mellékelt ábra) és nincs benne FET, de itt is ugyanaz a probléma, folyton szól a buzzer (illetve állandóan világít a LED, amit helyette építettem be, mert nem bírtam az állandó sípolást ) Gyanús, hogy két tök eltérő körnél is ugyanaz a gond, lehet, hogy a 2 Piezo-lapkámmal van gubanc?

2.ábra.jpg
    
(#) proli007 válasza szabikka hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Hello! Ha két feleséget is elveszel egymás után, és egyik sem válik be, akkor vagy rossz helyen álltál értük sorba, vagy lehet nem is bennük van a hiba..
Mit is mondjak erre? Leírtam, hogy működik, mit kellene megpróbálni, erre Te választasz egy másik kapcsolást. Nem lett volna ésszerűbb valami kis hibafelderítéssel foglalkozni?
De ha a Piezo-ra gyanakszol, vedd ki belőle. Ha nincs beépítve, nem lehet Ő a hibás..
(Amúgy ebben a kapcsolásban is van csapda, mert a 12-13 bemeneten nem lehetne csak egy kondi, mert így "lóg a bement a levegőben..)
(#) szabikka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Ez jó szöveg volt a feleségekkel! Igen, gyanítom, hogy nem bennük van a hiba . A hibafelderítéssel még várnom kell jövő hétig, mert nincs itthon másik FET-em és hétvégén venni sem tudok, de jövő héten elmondom mire jutottam kicserélt 555-tel és Fet-tel. A másik kört még régebb óta próbálom megfejteni, mint az 555-öset. Szóval azt mondod, hogy a 12-13 bemenetre nem egy kondi kéne? Mivel kéne még kibővíteni? Még egy kondival?
(#) proli007 válasza szabikka hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Egy hibás rajzból nehezen deríthető fel az eredeti szándék, hogy most monostabil kapcsolást, vagy monostabi-astabil kapcsolást próbált építeni aki rajzolta (ráadásul így hogy az IC-t ábrázolta nem a sematikus rajzát. De várhatóan a 12-13 bemenet és a GND között hiányzik egy ellenállás pld. 100k..1Mohm vagy valami. Csak kondi nem lehet egy CMOS bemeneten. Mert annak csak a szivárgási áramát figyelembe véve működhet valami, de az nem korrekt műszaki megoldás..
(#) szabikka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Szervusz proli007 és mindenki más akit érdekel!

Sikerült megoldani a problémát az 555-ös kapcsolásnál. Műszerész nagybátyám táskájában volt eldugva pár 10M-es ellenállás. Így összeraktuk a kört a videón látottak szerint, tehát a 2 db 2M2-s ellenállást kicseréltük egy 10M-re és az 1M-t szintén 10M-re. Így kifogástalanul működik a kör. Valószínűleg csak a két db 2M2-s ellenállás okozta a gondot, mert a másik elméletileg az időzítést állítja be. A 4011-es NAND IC-vel viszont nem jutottunk előre... egyelőre, ha sikerül megoldani, mindenképpen megírom. Megpróbálok valahova a 12/13 bementre és a GND-re egy ellenállást beszúrni, hátha az a dolog nyitja.
(#) hobbydcc hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Sziasztok!

Csináltam egy "iker" MMV-t két 555-össel (két kimenetre kell adni 1-1 fél mp-es impulzust, 2 relével).

Egyik bajom az, hogy bár a HE segédprogramok és a BSS kapcsolása alapján raktam össze az áramkört, mind a kész-, mind a próbapados áramkör folyamatosan 3,6V feszkót ad ki a 3-as lábon (5V stab a táp), miért nem 0V és ha a 2-es lábat nullára húzom, akkor fél mp-ig 5V ?

Másik baj: lehet, hogy nem is ezt kellett volna megcsinálnom. A bemenet (2) folyamatos rövidzár lesz hosszú ideig, a kimeneten mindenképpen csak egy fél mp-es jel szükséges. Ez mindig újrakezdi a fél mp jelet (mert a bemenet rz...).

Szerintetek mivel tudnám a feladatot megoldani?

hdcc
(#) hobbydcc hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Talán egy 4093-as IC-vel kellene foglalkozni, ami ST kimenetes?
(#) hobbydcc hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
MEGVAAAAN !!!!
(#) sanya26 hozzászólása Szept 1, 2014 /
 
Sziasztok!

Tapasztaltabb elektronikások véleményét szeretném kérni a következő áramkörrel kapcsolatban. Egy önindítóval felszerelt aggregátor automatizálása a cél. Későbbiekben napelemmel kellene együtt működnie, és az indítana szükség esetén.
A tervezet működése a következő:
A K1 kapcsolóval indul a rendszer. Ekkor RL2 fegyverzetén keresztül nyit az üzemanyag mágnesszelepe, és RL4 fegyverzetén keresztül húz SL1 elektromágnes. Ez húzza "START" állásba a szívatókart. Ha a szívatókar elérte a helyzetét, akkor zárja az SW1 mikrokapcsolót és indul az monostabil 555-ös, amely kimenete 16.5s-ig magas szinten van. Ez indítja az astabil 555-öst, és D2 jelzi az indítási folyamatot. 3s-ig TR1 nyit és RL1 húz. Ennek fegyverzete zárja az önindító motor áramkörét, és indítja az aggregátort. Ha nem indul akkor 3s szünet után ismét próbálkozik. Amennyiben elindul akkor az aggregátor 12V-os kimenete meghúzza RL3-mat. Ekkor a fegyverzet leválasztja a 12V-ot SL1-ről, és a szívatókart a rugó visszahúzza "RUN" állásba. SW1 old és az 555-ösök leállnak. D4 világít jelezve, hogy az indítás sikerült.
A monostabil időzítése 3 kísérletet enged, majd leáll. Ekkor a kimenet alacsony szinre esik és OPT1 áramköre zár, RL2 relé meghúz, és öntartó állásba kerül, ezzel a mögötte lévő teljes áramkörről levéve a feszültséget, és mindent alapállapotba helyezve. D3 világít, amely értesít, hogy az indítás sikertelen. Leállítás K1 kikapcsolásával lehetséges.
Szerintetek működőképes az áramkör? RL3-hoz hogy tudok egyszerűen egy 1-2 másodperces késleltetést rakni?

Véleményetek, segítségetek előre is köszönöm. Sanya
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) pimi9 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Nekem IC1 2-es lába körüli rész nem tetszik. Ha jól tudom a trigger a lefutó élre érzékeny (a mikrokapcsoló felfutó élt ad így)
Ill. az optón keresztül a kimenet a triggere van kötve, ami meg egy pozitív vcs-nek tűnik nekem.
Valamint IC2-nek a reset lábát kéne kapcsolni, ill. tápszűrés sem ártana.
RL2-ről hiányzik egy dióda.
(#) pimi9 hozzászólása Szept 1, 2014 /
 
Ja igen, gondolom az öníndító árama 10A fölött van, úgyhogy szerintem azt egy mosfettel kéne kapcsolni.
(#) pimi9 hozzászólása Szept 1, 2014 1 /
 
Nekem nem állnak jól a szemeim
Most esett le, hogy az önindítót egy relé kapcsolja, úgyhogy az előző hozzászólást visszaszívom.
De azért lehet oda is tudok okosat mondani, amikor a relé szakít az önindukció miatt a motorfeszültség nagyon elkezd csökkeni, akár addig is, hogy a relé érintkezői ívet húznak, úgyhogy lehet elkélne egy dióda a motorra is.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) sanya26 válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Köszönöm az észrevételeket. Korrigáltam a tanácsaid alapján. Így jobb már?
Még módosítottam 1-2 dolgot. Pirossal jelöltem.
(#) proli007 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Hello!
- Egyébiránt idő-hazárd is van benne. Ha húz(na) az RL2, akkor lebontja az opto tápját, erre elejt. Vagy is öntartás aligha, berregés viszont lesz..
- Az Tribber bemenethez (SW1-hez) felhúzó ellenállás is kell. Továbbá, ha a Tr láb folyamatosan alacsony szinten van, akkor a kimenet addig végig magas szinten lesz..
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) pimi9 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Belefirkáltam én nagyjából hogyan képzelem. (proli007 javaslataival)
Ha proli007 szerint így jó, akkor nekiálhatunk kitalálni a maradék alkatrész értékeket.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) sanya26 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Hello!
- Ha az RL2 meghúz(na), akkor a +12V-ot az optóról tényleg leveszi, de a fegyverzete révén a relé közvetlenül megkapná a +12-t. Vagy túl rövid ideig kapna tápot az optóról? Kodival nem lehetne az optó működését meghosszabbítani szükség esetén?
- Most már teljesen bele zavarodtam. Akkor most, hogy is kellene a monostabil 2-es lábát bekötnöm? Tápra, földre, vagy csak inpulzust kéne adni neki?
Köszi a segítséget
(#) pimi9 hozzászólása Szept 1, 2014 /
 
Nem lesz jó, amikor K1-el bekapcsoljuk, akkor az astabil 555 kimenete alacsony szinten lesz, a táp meg megjelenik, az opto tranzisztora vezetni fog, és rögtön behúzza öntartóra az első relét.
Erre még kikéne találni valamit.
Szerk: Ha a mikrokapcsoló felhúzó ellenállásához bekerülne egy PNP tranzisztor (meg mégegy ellenállás), és az húzná a tápra az optó anódját, az lehet megoldaná a problémát.(?)
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) proli007 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Hello! Máshogyan is meg lehet oldani a késleltetést. Ha igaz, akkor most már a 470u tárol annyi energiát, míg behúz e relé. (A felgerjedés utáni késleltetés, még mindig nincs megoldva, de mennyi idő is az?..)
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2014

Agregát.png
    
(#) sanya26 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Hello!
Ha az RL2 relé stabilan

Idézet:
„(A felgerjedés utáni késleltetés, még mindig nincs megoldva, de mennyi idő is az?..)”

Ez alatt az RL2 késleltetését érted?

Az IC1 így átalakítva is kb 16s késleltetés után alacsony szintbe megy?
Amit pimi9 írt az bekövetkezhet?
(#) proli007 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Hello!
- Nem, az RL3-ról van szó. Írtad, hogy: "RL3-hoz hogy tudok egyszerűen egy 1-2 másodperces késleltetést rakni?"
- Az időzítő tag ugyan akkora mint előtte. Miért változna az idő?
- Nem nézted át figyelmesen..
Amikor K1-et bekapcsolod, tápfeszt kapnak az IC-k. IC1 kimenete nulla, de a szívató végállása még nem zár. Tehát az is nullán van.
Amikor zár a végállás, magas szint lesz, de ekkor már az IC1 kimenete is magas szintre vált. Opto "nem húz".
Ha IC1 ideje lejár, kimenete alacsony lesz. Indítás leáll, opto húz. RL2 bont. A húzás idejéig a 470µF fogja (reményeim szerint) biztosítani az opto áramát, míg RL2 meghúz.
(Pont azért rajzoltam darlingtont, mert kis opto áramra legyen szükség a relé húzásához. Egyébként nagy CTR paraméterű opto kell. Amúgy abban is darligton van.)
(#) sanya26 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
-Az RL3-hoz azért írtam késleltetést, mert sajnos nem tudom, hogy már akkor is van-e 12V az aggregátor kimenetén, amikor még csak az önindító forgatja a motort, vagy nem.
Ha van 12V akkor lehet, hogy túl korán húz RL3, ezzel megszakítva és egyben újra indítva a folyamatot. Ezt szeretném valami módon kiküszöbölni. Más ötletre is nyitott vagyok.
(#) proli007 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Először a körülményeket - technológiai igényeket kell felmérni. Aztán áramkört fabrikálni, a már ismert működési követelményhez..
(#) pimi9 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Honnan jön az aggregátor 12V-os kimenete? (A lenkeréknél van egy tekercs, vagy a generátortól jön, vagy van valami elektronika is a generátor után?)

Amúgy az utolsó rajz már teljesen jónak tűnik.
(#) sanya26 hozzászólása Szept 3, 2014 /
 
Hello!

proli007: Igazad van. Fontos előre ismerni a körülményeket, és a különböző paramétereket. A NYÁK tervezést én is úgy kezdem el, ha már megvannak az alkatrészek, a fizikai méretek miatt (biztos ami biztos). De ez mostanság lett kitalálva, és a jelenlegi terv messze túl mutat az alap ötleten. Az aggregátor 120 km-re van a telken és kérdéses a köv. lemenetel időpontja.

pimi9:Jó kérdés. Fogalmam sincs, hogy honnan van a 12V.

Véleményem szerint kiküszöböltem az RL3 késleltetését. Így indítás közben biztos nem húz be, akár van 12V, akár nincs. Feltétel az aggregátor működése, de az önindítás "nem működése".
Volt szó arról, hogy a 470 mikros kondi (C8) remélhetőleg tárol elég energiát az optó megtáplálásához, hogy RL2 húzzon. De, ha húz, akkor SL1 old-SW1 nyit és a kondi kikerül az optó körből, ha jól gondolom. Ezért betettem egy másikat közvetlen az optó körbe.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
(#) proli007 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 4, 2014 / 1
 
Hello! Cseppet változtattam rajta. Azt nem tudom, figyelembe vetted-e, hogy egy astabil első bekapcsolásakor, a magas szint kb. kétszer hosszabb ideig van meg, mint a következő periódusokban. Vagy is az első indítás kétszer olyan hosszú lesz, mint a többi. Ha ezt el szeretnéd kerülni, akkor a következő kapcsolást kell alkalmazni. Cserébe, viszont az indítás és a szünet idő egymástól függetlenül állítható így. (Minden elkót 100µF-ra cseréltem.)
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014

Agregát.png
    
(#) sanya26 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Hello!
Elhiszem, nem sűrűn használok 555-öt, legutóbbinál meg mellékes volt, itt már nem annyira. Rég "terveztem" elektronikát.
Látom kiszedted az optót. NPN táp megjelenés után nyit, PNP meg 16.5 sec késleltetés végén, így húz RL2, és öntartóba kerül, jól sejtem?
Az astabil kitöltésének külön állíthatósága kifejezetten jó, nézegettem én is, láttam, hogy diódával rövidebb magas- hosszabb alacsony szint is beállítható, de a méretezési képletét nem nagyon találtam. Le tudnád írni, hogy milyen képlettel tudom kiszámolni mindkettőt?

Köszönöm szépen az eddigi segítséged!
És természetesen pimi9 segítségét is
(#) proli007 válasza sanya26 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Hello! Jól sejted. Az idő mind két esetben hozzávetőlegesen az T=R*C*k képlet alapján számolható. Kis eltérés van benne, R1 és C1 esetében k=1,1. R2 és C esetében k=0,95. De ez jelentéktelen eltérés, mert a 100µF-oknak is lehet kapacitás eltérése.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Jut eszembe..
Az RL3 áramkörét és késleltetését még meg kell gondolni. Mert ha leáll a motor, pld. kifogy az üzemanyag, akkor azonnal el kezd újra indítani. Szerintem ekkor várni kell valamennyit, meg amikor megjön a 12V talán akkor is egy cseppet..
De ahogy most bekötötted, ha a motor a 3sec indítás alatt felpörögne, nem áll le az indítás. Jó ez így?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
Következő: »»   140 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem