Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítő táplálása 230V-ról
 
Témaindító: szum, idő: Márc 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 26
(#) szilva válasza valve hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Az attól függ, hogy eredeti állapotában van-e az a PC táp.

Én a héten méregettem egyet, amit átlakítottam egy kissé. +20V és -20V körüli feszültségeket állít elő, mindkét ágat majdnem 7A-rel terhelve, összesen 240-250W teljesítmény leadásával vígan elvolt. A kimeneteken szkóppal nézve kb 200mV p-p háromszög alakú zaj volt, a kapcsolási frekvencián (kb. 60kHz). A majdnem 7A-es terhelések hatására a kimenetek +/-1V-on belül maradtak, még teljesen aszimmetrikus terhelésnél is (egyik ág lebegett). Eredetileg 250W-os a táp.

Ebből azt gondolom, hogy egy eredetileg 4-500W-os PC tápból szép, jól terhelhető 12-13V-ot ki lehet hozni, akár még ilyen autós erősítőkhöz is megfelelhet. Persze munka az van vele
(#) valve válasza szilva hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Oks, elhiszem mit mondassz, nem lehetetlen! De engem soha senki nemfog meggyőzni arról, hogy egy autós erőlködőt ugyanugy lehet használni egy PC -s tápról kontra trafó, graetz s puffer,.. (szerény saját vélemény)
(#) szilva válasza valve hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
A PC tápban is van trafó, graetz (na jó, kétutas egyenirányító, középleágazásos tekerccsel) és puffer is Csak az egész magasabb üzemi frekvencián dolgozik, ezért kisebb lehet. A teljesítmény, amit lead, az akkor is teljesítmény. Szeritnem ebben nincs semmi csoda.

Persze nem egyszerű mutatvány, foglalkozni kell vele, mert gyári állapotában a PC táp olyanra van kialakítva, hogy nem igazán szereti azt, amikor csak egy tápág van terhelve (illetve, ha már csak egy ág, akkor az lehetőleg a +5V legyen, és ne más).
(#) dj technics hozzászólása Jan 14, 2008 /
 
nos edig semmit nem értettem.De meg csinaltam egyedül
tehat +12v sarga es gnd terheles +5v es gnd

össze kötötem parhuzamosan atx tapot akkumlatoral. müködik semmi gond de k ülön a taprol uzemeltettem akkor ilyen pulzzus szerü aramot ad es villog az erősitő led miert ???

mi lehet a gond ???
(#) szilva válasza dj technics hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Hogyan próbáltad bekapcsolni a PC tápról? Kivezérelve, vagy kivezérlés nélkül? Milyen plusz terhelést tettél a +5V-ra? Próbáltad-e úgy, hogy az akkuval párhuzamosan kötött tápról indítod az erősítőt, aztán működés közben leveszed az akkut?

Én arra gondolok, hogy a PC táp túláramvédelme leold, azért próbál állandóan újraindulni.
(#) dj technics hozzászólása Jan 14, 2008 /
 
nem indul ujra en nem ezt irtam de mindegy. lasan meg szerzek minden alkatreszt és meg épitem a tapot

egy régi universal erősitőt szét szetem es kétt darab trafo meg uf kondig vagy mik csatolom a képeket. és hoza ertők meg mondjak hogy mi micsoda
(#) dj technics hozzászólása Jan 14, 2008 /
 
elnézést elirtam [ UNIVERSUM VT-895 80Watt ] eben 2db trafovan
(#) szilva válasza dj technics hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Idézet:
„ilyen pulzzus szerü aramot ad es villog az erősitő led miert ???”


Ez akkor mit jelent?
(#) dj technics hozzászólása Jan 14, 2008 /
 
azt hogy villog a led az erősitőn ha ra kapcsolom a tapot .

vissza térve én csak egy egyszerü hétköznapi ember vagyok nem szakember ugy hogy én nem tudok a ti nyelveteken csak konyha nyelven.

universum vt 895 220v. 50hz max 115 w ez van az erősitő hat oldalan. képeket sajnos nem találtam hoza
(#) aflmor válasza dj technics hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
néha (?), még magyarul sem: "ujra" "en" "irtam" "lasan" "meg szerzek" "alkatreszt" "meg épitem" "tapot" "szét szetem" "es" "kétt" "kondig" "hoza" "ertők" "meg mondjak" stb-stb Miért nem papíron gyakorolsz?
(#) dj technics hozzászólása Jan 15, 2008 /
 
köszönöm hogy tudtok valaszolni. hogy helytelenül irok
(#) valve válasza dj technics hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Off; egy baráti jótanács;
Itt van egy közösség, arról van szó, hogy ha nem egysoros hsz -ekben leírnád pontosan a problémád, és meg is értenéd ha mond neked valamit egy tapasztaltabb, akkor talán könnyebb lenne mindenkinek. (amgy aflmor kollégának igaza van, ír az ember, de azért figyeljen néha arra is, hogy mit, s hogyan) Megkell adni a tiszteletet egymásnak,.. Te segítséget kérsz a fórumozóktól, ők meg azt kérik, hogy írj helyesen és tömören,.. (mondatkezdés nagybetűvel, hogy előtt vessző, mondat végén pont, stb,..)

Amgy itt a Fórum szabályzat és aflmor -nak a XXVII. alpont,..
(ezután privátban a leszólásokkal, mostanság kezd elszaparodni a fölösleges szöveg)
(#) Pafi válasza dj technics hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Ha nem ismered a témakört, akkor ne javítsd ki azt, aki igen!
(#) dj technics hozzászólása Jan 15, 2008 /
 
Jó ok itt csak baxoktatas van ki hogy ir.Meg ilyenek de segitseget csak egy embertől kaptam az pedig valve nevü.uriember köszönöm szépen.
(#) szilva válasza dj technics hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Nézd, tettünk fel kérdéseket, egyikre sem válaszoltál értékelhetően.

Még mindig nem tudom, mit jelent a "pulzusszerű" táp és a villogó LED az erősítőn. Még mindig nem tudom, hogy akkuval indítva megpróbáltad-e az akkut utólag levenni. Még mindig nem tudom, hogy hogyan terhelted meg a PC tápot, különösen az 5V-os ágát.

Hiába írsz nekem erősítőtípust, úgysem ismerem, de ha ismerném is, akkor sem az erősítő a lényeg, hanem az adott helyzet. Ha arról nem kapunk információt, akkor nem fogunk értelmesen válaszolni. Tudod, néma gyereknek anyja sem...

Puffogni meg lehet, de ha kicsit körülnéznél néhány topicban, akkor rájöhetnél, hogy az értelmesen megfogalmazott kérdésekre szoktak is normális válaszok, megoldások születni. Valószínű, nem a válaszolókkal van a gond...
(#) dj technics hozzászólása Jan 15, 2008 /
 
hali mindenkinek.Nem tudom hogy miert nem oldle.De müködik mint állat ................................. brutalisat szol.2db
jbl subwofer 2x500w es 2db jamo e100 2x200w gyönyörü tisztan hibatlanul.


ahoz hogy véglegesen ki hasznaljam erősitőt,
picit olvasgatam.Ha hid üzem modban hasznalom

14.4v+30 amper kell

4x140w /2x400w 4 Ohm
vagy 4x250w 2 ohm

A tápot ugy terheltem hogy +5v gnd és parhuzamosan kötöttem össze.akuumlatort es tapot


MÜKÖDIK :p de inkab halgatok az emberekre meg épitjük hétvégén a tapot
(#) dj technics hozzászólása Jan 18, 2008 /
 
Üdv mindenkinek

össze kötötem az akkumlátor töltőt és az akkumlatort párhuzamosan.De mikkor töb ideig müködik és hangosaban halgatom, egy idő utan torzit a hang tehat merül az akksi.

akkumlator 12v/45 amper

töltő 12v/10 amper es melegszik

mi lehet a gond????
(#) Parázs Gábor válasza dj technics hozzászólására (») Jan 18, 2008 /
 
Szerintem az, hogy se az aksi se a töltö nem birja fedezni az áramot az erősítő számára.
(#) dj technics hozzászólása Jan 18, 2008 /
 
Kevés 12v/45amp ??
(#) Dzsoni hozzászólása Jan 18, 2008 /
 
Az akksi 45Ah-s (Amperóra), nem 45 A-es!
(#) szilva válasza dj technics hozzászólására (») Jan 18, 2008 /
 
Korbábban próbáltam kérdezni, akkor nem válaszoltál, majd később írtad, hogy 30A van az erősítőre írva. Egy 45Ah-s akksiból másfél óra alatt az összes energiát kiszippantod, ha 30A-rel terheled.

A PC táp is valószínűleg ezért nem is indult el neked korábbal, mert 30A-es terheléssel megrántani a 12V-ot még annál sem lehet. A töltő, ha 10A-rel tölti az akksit, te meg 30-cal terheled, akkor a különbözetként jelentkező 20A csak valahonnan elő kell, hogy teremjen, ez pedig nem más, mint maga az akkumulátor energiája. Azaz töltőn hagyva "csak" 20A-rel húzod ki az akksiból a töltést, így nem másfél, hanem két óra alatt fog padlóra kerülni.

Kicsit számolhatnál, meg gondolkozhatnál, mielőtt kérdezel, sőt, korábban feltett, segítő kérdésekre is válaszolhattál volna, lehet, előrébb tartanál. De nem baj, majd hétvégén megépítesz egy 6-800W-os tápegységet az erősítődhöz, és minden happy lesz...
(#) aflmor válasza szilva hozzászólására (») Jan 18, 2008 /
 
Részben igazad van szilva. De!
30A-t akkor fog folyamatosan zabálni, ha teljes hangerőn kap pld. hanggenerátorról álandó(!) jelet. A zene, nem ilyen.
Az már teljesen más kérdés, hogy a biztosíték ami kell bele, az 30A-es! Az megint egy másik, hogy ez az erőlködő, az életben nem fog annyi áramot hasznosítani. (tranyós végfok, fet csak a tápban, jellemzően)
Egy-két kisebb autóhifi boltban, kukkantsatok a "bemutatófal" mögé-alá, ott is ezt a tápalkalmazás (töltő-akku) látható.
(#) szilva válasza aflmor hozzászólására (») Jan 18, 2008 /
 
Teljesen igaz, amiket írsz. Az áram valószínűleg csúcsáram. Én még azt is megkockáztatom látatlanban, hogy az erősítőben van egy kapcsoló üzemű tápegység, ami előállít nagyobb tápfeszültséget az erősítőnek, mert ilyen többszáz wattokat a 12V-os akkuból máshogy nem lehet kihozni. Egy ilyen tápnak az indulása is lehet, hogy olyan irdatlan áramot vesz fel, amit a PC táp nem tolerál.

A bemutatótermekben meg valószínűleg nem szokták naphosszat teljes hangerőn hallgatni az erősítőt, egy-egy rövidebb meghallgatásra nyílván tökéletesen elég a töltő+akku felállás. A kérdező kollega pedig - ha jól emlékszem - házibulizni szeretne vele, hosszabb távon nagy teljesítményen járatni. Egyébként még abban sem vagyok biztos, hogy nem pl. túlmelegedés és valamiféle hővédelem aktivizálódása miatt kezd el torzítani hosszabb döngetéskor, hanem az akku nem bírja. Mindegy, lehet, sosem tudjuk meg.

Szakmai jellegű kérdésekre nem kaptunk választ, még azt sem tudjuk, hogy a PC táp hogyan nem indult, mi az a "pulzusszerű áram", kivezérelve próbálta-e bekapcsolni, és még sorolhatnám.

Aki ezekre a segítő kérdésekre nem tud válaszolni, valamint csodálkozik, hogy "mikkor töb ideig müködik és hangosaban halgatom, egy idő utan torzit a hang tehat merül az akksi", majd az fog összerakni egy ~600W-os tápot az erősítőnek?

Mindegy, én nem bosszantom magam tovább ezen. Szerintem más se tegye, zárjuk le.
(#) tatabike hozzászólása Jan 18, 2008 /
 
Sziasztok,

újra csak ismételni lehet, amit már sokan leírtak. Valaki addig berhál egy autóba való erősítőt, míg otthon hallgatni nem tudja. Elkölt egy rakás pénzt, bohóckodik pc-tápokkal, és sosem lesz tökéletes. Az autóba való erősítő azért autóba való erősítő, mert autóba kell rakni, ennyi. Ész megáll, csináljunk millió ampert bíró 12 voltos tápot jó sok pénzért, hogy aztán az autóba való erősítő invertere kreáljon belőle 2x30, 2x50, vagy akár 2x70 voltot. Gratulálok. Csak valaki magyarázza már el nekem, hogy pl. az STK 4151-es erősítőm mért jó háromnegyed hangerőn egy házibuliba, mikor csak 2x50W-os? Minek kellenek millió wattos végfokok?

TaTa
(#) Bboy_Atis válasza szilva hozzászólására (») Jan 18, 2008 /
 
Hello!
Új vok még itt. Az elöttem állóra kattintva válaszolok,de az alaptémához szólnék!
Csak pár variációt olvastam el, ezért nem biztos,h az enyémet már nem írta le valaki,ha igen akkor sorry.
Én már jó ideje használok egy autóerősítőt asztaliként.
1, csináltam egy 60 V-os tápot(trafó,híd,10 e-es kondi)
2, szétkaptam az erölködőt,rámértem a tápjára (+ 0 - 35 v)
3, a tápot rákötöttem (+,-)ra-a és kész
Az eredeti 12 V-os bemenetre nem kötöttem 12 V-ot, de ha vmi miatt szükség lenne rá,akkor egy 7812-es stabil megfelel,a másik táp(60 V) úgysem engedné egy amper fölé.
70 helyett csak 60-at kap,nincs semmi a zaj ellen a tápban és mégis tökéletesen működik a Pio erősítőm hídban.
Várom hozzászólásaitokat.
(#) razor válasza tatabike hozzászólására (») Jan 18, 2008 / 1
 
Hello

"Minek kellenek millió wattos végfokok?"

Vannak emberek akik halláskárosodásban szenvednek, hacsak nem csarnokot akarnak hangosítani!
Egyébként szerintem sincs értelme így bekötni az erősítőt... hogy is mondják többe kerül a hús, mint a leves
(#) tatabike válasza Bboy_Atis hozzászólására (») Jan 18, 2008 /
 
Szia Atis,

üdv az elvetemültek között... Te legalább értelmesen közelítetted meg és készítetted el az erősítődet. Azért valami csak van zaj ellen a tápban, pl. a pufferkondi is szépen simít rajta...

TaTa
(#) dj technics hozzászólása Jan 19, 2008 /
 
Üdv mindenkinek

péntek este hazibulivolt az erősitő tökéletesen müködik.akkumlator + pc táp nem tudom hogyan de csak igy müködik tökéletesen.Tehat azt tudom hogy,akkutöltő csak 10 amper és ez igy kevés erősitőnek a folyamatos müködeshez.igy össze kötötem ps tapot es akkumlatort.parhuzamosan es igy van honan meriteni az erősitőnek. Nos ma varom az uriembert aki segit tapot epiteni a biztonsag kedvért
(#) Bboy_Atis válasza dj technics hozzászólására (») Jan 19, 2008 /
 
Hello tatabike!

Persze, igazad van. Én csak arra gondoltam, amikor megépítettem, hogy majd zajos lesz a táp miatt, de akkora a zaja, mintha be sem kapcsoltam volna és ha kivenném a puffert akkor sem változna szerintem. Lehet majd később kikötöm és megnézem úgy milyen.

Minden jót!
(#) Linda hozzászólása Jan 19, 2008 /
 
Kedves Fijugg! Felhívnám a veszekedők figyelmét, hogy az egész "www.hobbi..." rendszere a baráti,szaktársi jóemberek egymást támogató segítő emberek fóruma.(Különösen ajánlom ezt a megjegyzést valve és puskas87 fedőnevű kollégáknak!) Egy 2-s szem. számú egyed,Linda
Következő: »»   5 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem