Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán

Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 35
(#) vision61 válasza fakezű hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Szia!
Amikor az őrláng elalszik, utána hallod pár másodperc múlva a termomágnes kattanását, vagy még előtte? Ha utána, akkor az is lehet, hogy egyszerűen kevés a gáz nyomása a készülékben, pl. amiatt, hogy nincs teljesen visszanyitva az előtte lévő gázcsap, vagy pedig a gázcsőben lévő sűrű szitaszövet eltömődött. Ehhez viszont le kéne venni azt a réz csövet, amivel a készüléked csatlakozik az előtte lévő gázcsaphoz. Ennek a csőnek a fölső, készülék felőli végében van ez a szűrő.
Ennek a szerelését viszont inkább bízd szerelőre!
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Szia! Nézted a videót amit mutatott a gyújtólángról? Most szét fogja szedni azt a részt is amit talán nem kellene, mert brutális szennyeződésnek kell ahhoz felgyülemlenie, hogy az őrláng is alig pislákoljon. Szerintem.
(#) fakezű válasza VIM hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Szia,
Ennél nagyobb sosem volt az őrláng, sőt ennél inkább még kisebb volt.
De én elhiszem neked hogy nem jó így. Csak az a kérdés, hogyan tudom akkor elérni, hogy nagyobb legyen a lángnagyság, hogy "határozott hosszú lángnyelv" legyen? És mi az oka annak, ha "nem kellő intenzitású a fúvóka nyomása és a levegő keveréke a gyújtócső végénél"?
(#) fakezű válasza vision61 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Szia,
Nem hallható a termomágnes kattanása.
A gázcsap természetesen teljesen nyitva volt akkor, amikor kipróbáltam. Gázcsövet, gázszelepet pedig nem is áll szándékomban megbontani.
(#) VIM válasza fakezű hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Ez a dolog eddig sem volt elektromos jellegű hacsak a thermomágnes öntartásának feltételét nem vesszük alapul. A csövecske aljának 2-3mm-re kell felette lennie a fúvókától és a másik vége a thermoelemre kell irányuljon. Ha eddig nem volt hozzányúlva akkor ehhez sem kellene hozzányúlni és csak ki kellene "söpörni" a csövet, mert akkor még belül lerakódás van ami nem jön ki kifújással. Erre a célra vékony tollat kell használni amit be tudsz tolni a fúvóka és a megemelt cső vége között vagy felülről lefelé de akkor a fúvókát takard le. Az is lehet, hogy a fúvóka keresztmetszete leszűkült amit egy sprőd kefesörte elemi szálával lehetne eltávolítani, többszörös nagyítással szemlélve a dolgot (d=0.3mm). Ez utóbbi legyen a legutolsó amihez folyamodsz, mert fújással el kell tudni távolítani ami nem oda való.
(#) fakezű válasza VIM hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Kiszedtem újra a csövecskét. Átpucoltam újra, majd beállítottam úgy, és akkora távolságra, ahogyan leírtad.
Az őrláng nagysága nem változott. Illetve igen... Leszedtem a lemezt amin a kék nyomógomb, és a hőmérő van. És így magában a réz tengelyt nyomtam a begyújtásnál. Azt vettem észre, hogy miután begyulladt az őrláng, ha picit megmozgatom a tengelyt fel-le és be-ki, akkor változik az őrláng nagysága. Ilyenkor van, hogy nagyobb lesz az őrláng magassága, és nem felfele mutat, hanem balra a termoelemre.
És amikor ilyen az őrláng, akkor begyullad a főláng is. Aztán megy is rendben egy darabig. Fűt, aztán ha eléri az előremenő vízhőfok a beállított értéket visszamegy őrlángra, aztán újra bekapcsol a főláng, stb. Egy idő után (10-40 perc) kattannás a termomágnes felöl, és kialszik minden.
Utána kezdem elölről. Őrláng begyújtása, ha kicsi az őrláng nem kapcsol be a főláng, akkor a tengely mozgatása (nem forgatása) hogy eltaláljam azt a pontot ahol megfelelő az őrláng, és ha minden szerencsésen alakul, akkor újra bekapcsol a főláng, és megy egy darabig, amíg ki nem alszik az egész újra.
(#) VIM válasza fakezű hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Jaaa, ha már annyira el lett tekergetve az állítómű, hogy a gázmennyiség minimális akkor ezen a képen látható állító csavart le kell kontrázni és akkor stabil lesz A széles anya az állító a keskenyebb a kontra.
(#) fakezű válasza VIM hozzászólására (») Szept 8, 2014 /

Szia,
Semennyire nem lett elállítva az állítómű. A nevem talán másra utal, de nem szoktam semmit sem csak úgy önszorgalomból össze-vissza elállítani/eltekergetni, hogy aztán végül már ne is tudjam hogyan is kell lennie eredetileg.
Tudom hogy azzal a csavarral lehet beállítani a főláng nagyságát (l/perc), és a mögötte lévő kis gyűrűvel lehet lekontrázni, hogy megmaradjon a beállítás.
Nem is erről beszéltem. Azt próbáltam leírni, hogy a réz tengelynek mintha lenne egy kis játéka, lógása. És a tengely pici mozgatására változik az őrláng nagysága (nem tekergetésre!).
Mint amikor például kontakthibás egy kapcsoló. Nem kapcsolod le, hanem csak egy picit megmozdítod és bontja a kontaktot.
(#) fakezű válasza VIM hozzászólására (») Szept 9, 2014 /

Nem lehet, hogy a termomágnes a hibás, és akkor is elzárja (vagy leszűkíti) a gáz útját, amikor nem kellene?
Még mindig az a kérdés, hogyan lehetne nagyobb őrlángra szert tenni. Mert ha éppen megfelelő nagyságú az őrláng, akkor bekapcsol a főláng.
És még ott a másik kérdés is, hogy egy idő után miért alszik ki minden a termomágnes kattanásának kiséretében.

Vagy van még a gázszelepben olyan alkatrész, ami fennakadhat, szorulhat, beragadhat, és emiatt nem megfelelő az őrláng?
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
(#) Gafly válasza fakezű hozzászólására (») Szept 9, 2014 /

Ugye az őrláng melegíti a hőelemet. A ha meleg a hőelem, akkor az átfolyó áram a gázarmatúra belsejében fogva tartja a fegyverzetet.
A következő hibák szoktak lenni:
- Nem elég meleg a hőelem (nem "nyalja" rendesen körbe az őrláng)
- Hibás a hőelem és/vagy a gázarmatúra
- Érintkezési hiba van (lásd előző pont), de különös tekintettel a hőelem és a gázarmatúra csatlakozására, amit 10-es villáskulccsal óvatosan utánhúzva lehet orvosolni. Előfordulhat a gázarmatúrán belül is érintkezési hia, ahol az elektromágnes tekercse van sajtolt kötéssel bekötve, de ehhez már szét kell szedni az armatúrát, amit nem javaslok.

Röviden, fogj egy villáskulcsot és húzd finoman utána a hőelem becsatlakozását. Kis szerencsével megjavul...
(#) fakezű válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2014 /

Köszönöm a tippet.
Megnéztem a termoelem becsatlakozását a termomágnesnél, de sajnos nem változott semmi.
Egyébként ha a termoelem lenne rossz, vagy nem érné rendesen az őrláng, akkor az őrláng sem maradna meg, nem? Én mindenhol azt olvastam, ahol az őrláng kialvására panaszkodtak, hogy a legtöbbször a termoelem a ludas.
Egy jól működő termoelemnél mekkora feszültséget (mV) lehet mérni a sztemko kivezetései közt? Ha jól emlékszem én huszonvalahány mV-ot mértem.
(#) Gafly válasza fakezű hozzászólására (») Szept 9, 2014 /

Olyan gázkészülék szerelőt még nem láttam, aki mV-ot mért volna cirkóban... Tőlem ennyire tellett a segítség. Volt olyan, hogy szerelőt hivtam én is...
(#) fakezű válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2014 /

Én is szerelőt fogok hívni ha nem jutok előrébb. De mivel még van idő, ezért gondoltam előtte megpróbálom, és végigzongorázom azokat az egyszerűbb dolgokat, amelyek esetleg szóbajöhetnek, és saját kezűleg is javíthatóak.
A termoelem feszültsége csak azért jutott eszembe, mert ha esetleg van egy nagyjából fix érték, amit egy jól működő termoelem tud, akkor az alapján könnyen leellenőrízhető hogy jó-e az alkatrész.
(#) VIM válasza fakezű hozzászólására (») Szept 9, 2014 /

Szia! A thermomágnest Te magad nyitod ki a gomb benyomásával és az akkor marad öntartásban ha megfelelő nagyságú hő éri folyamatosan. Akkor nincs más mint a fúvóka amit ki kell tisztítanod, mert már csak az lehet a dugult. Ha le lehet csavarni a fúvókát a helyéről akkor vedd le és a javasolt segédanyag segítségével tedd szabaddá a furatot. Ha azon a fúvókán szűkület nélkül jön a gáz akkor annak olyan intenzitással kell történnie, hogy hosszú lángnyelvet produkál a cső végén és ez az alap, ezt nem lehet szabályozni csak az égése tökéletességét a cső aljának az emelésével ill. süllyesztésével. Erős megvilágításnál és nagyításnál látni lehet a fúvóka furatában a szennyeződést.
(#) fakezű válasza VIM hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szia,
Tegnap végre volt időm megint foglalkozni a cirkóval. Kiszedtem a fúvókát, megnéztem úgy ahogy tanácsoltad nagyítóval, de semmilyen szennyeződés nem volt rajta illetve a furatban.
A helyzet sajnos nem változott, ugyanaz mint amit egy hete leírtam. Őrláng van, de ha rákapcsol a szivattyú nem gyullad be a főláng, és az őrláng is elalszik. Ha a tengelyt mozgatom, akkor van, hogy nagyobb lesz az őrláng, és ilyenkor a főláng is bekapcsol, majd rendben működik a cirkó egy ideig(negyedórától kezdve egészen pár óra hosszáig), aztán kattan egyet a termomágnes, és kialszik minden.
Azt írtad, hogy én magam nyitom ki a termomágnest a gomb benyomásával. Akkor ezek szerint a tengely közvetlen kapcsolatban van a termomágnessel, igaz? Tehát nincs köztük másik alkatrész, amikor a tengelyt mozgatom, akkor a termomágnes tányérját mozgatom. Akkor nem lehet, hogy mégis a termomágnes okozza ezt a hibát? Mármint a tányér nem nyit (vagy éppen nem zár) valamit rendesen a gázszelepben...
(#) zoszka válasza fakezű hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

A termo-mágnes nem marad bent, viszont nem is zár rendesen és/vagy nagyon be van tekerve a szabályzó gyűrű, ezért ég az őrláng. (Termo-elem, stemco, termo-mágnes, [[gázszűrő az "S" csőben az armatúránál, de ez nagyon ritka]])
A gombbal pedig nem csak a termo-mágnest mozgatod, hanem egy zárszelepet is az égő felé... A kettő között van holtjáték, de az kevés ahhoz, hogy az égőt is ellássa gázzal, ezért van az, amikor ippeg csak be van nyomva a gomb akkor van őrláng, viszont még nem zárja le teljesen az égő felé az utat, ilyenkor kevés mindkettőhöz a gáz mennyisége amit átenged a szelep. Eredmény: az égő elvezeti a gázt. Az égő nyomás ~8-11mbar az őrlángnak viszont 23-27mbar kell. Nyilván nem arra fog könnyebben kimenni a gáz...
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
(#) ronin24 hozzászólása Szept 28, 2014 /

Sziasztok.
zc 18 kazántest dugult el , felújítással javítással foglalkozik valaki? (32e az új!)
köszönöm előre is.
(#) VIM válasza ronin24 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

Szia! Expressz vízkőoldót neki és hagyd állni benne egy fél napot. Brutális vízkőlerakódás lehet benne ha el van dugulva. Levetted és belefújtál vagy a szivattyú nem tudja keresztülnyomni a vizet rajta? Nem inkább a nagy membrán van átszakadva? Akkor sem fog begyújtani, pedig megy a szivattyú csak nem tud nyomást gyakorolni a membrán felületére.
(#) VIM válasza fakezű hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

Szia! Ki kell cserélni a thermomágnest és 5mp múlva elengedheted a gombot, mert olyan hamar behúzva marad az új.
(#) zoszka válasza ronin24 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

30%-os háztartási sósav 10 perc vagy csak amíg pezseg, aztán kiöblít.... kb ennyi... 1 kazántesttel 3-5-ször meg tudod csinálni, aztán kuka,mert lukad....
(#) ronin24 hozzászólása Szept 29, 2014 /

köszönöm az ötleteket, egyébként simán átmegy rajta a levegő, olyan mintha lenne benne valami..
gondol egyet és el állj az áramlás útját . szerelő azt mondta hogy egy lamella mozoghat benne
egyrészt kerreg működés közben zakatol stb... másrészt vizel mikor próbáltuk átnyomni érezhető volt az ellenállás. végül raktunk bele másikat (kölcsön kaptam) és azzal tökéletes volt
"Pillanatok" alatt meleg volt a legtávolabbi radiátor is......
(#) zoszka válasza ronin24 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Azt a lamellát turbulencia lemeznek hívják és ebben a kazánban nincs olyan....
(#) brantoo hozzászólása Okt 1, 2014 /

Sziasztok!
A szóban forgó cirkóval némi problémám akadt, a szivattyú megy, de a gázégősor nem ég az őrláng sem megy. Membrán baja nem lehet mivel egy vékony csavarhúzóval is megpróbáltam, de akkor sem hallom, hogy szisszenne a gáz.
Ha valaki némi instrukcióval ellátna megköszönném.
(#) zoszka válasza brantoo hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Idézet:
„Membrán baja nem lehet mivel egy vékony csavarhúzóval is megpróbáltam”

Ez kb olyan volt mint ha azt mondanád: "vettem egy pirosat"

Mit próbáltál meg vékony csavarhúzóval?
(#) brantoo válasza zoszka hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

A membrán tüskéjét helyettesítettem a csavarhúzóval ami elvileg nyitná a gázégőt.
Nem szerettem volna szétszedni a vízcsapházat 1x már cseréltem benne membránt.
Nem tudom mit kéne megnéznem, az őrláng is elalszik ha elengedem a gombot begyújtás után. Nem vagyok gázkészülék "guru" informatikával foglalkozom.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) uniman válasza brantoo hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Hello.
A termoelem hiba vagy a az égésbiztostó mágnestekercsének Bővebben: Link szakadása okozhatja a gondot.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

(#) brantoo hozzászólása Okt 2, 2014 /

Köszönöm Uraim.
Ahogy az időm engedi azonnal megnézem.
(#) fakezű válasza zoszka hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Sziasztok,
Köszönöm a válaszokat zoszka és VIM.
Csak most olvastam a hozzászólásaitokat, de időközben már én is haladtam a dologgal annyit, hogy hétfőn megvettem a termoelemet és a termomágnest.
A szerelésre ugyan még nem volt időm, de az eddigiek alapján gondolom ennek a két alkatrésznek a cseréje megoldja majd a problémát.
Egyébként 15-e óta be van kapcsolva az őrláng. Folyamatosan megy, egyszer sem aludt el...

P1012262.JPG

(#) maffia hozzászólása Okt 12, 2014 /

Sziasztok!
Egy kis segítségre volna szükségem,zc-18 kazánban a víz armatúra picit csöpög mi lehet a gond és végül is neki mi a szerepe?
Következő: »»   7 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem