Fórum témák
» Több friss téma |
Es akkor hogyan fog 0.001 C pontosan merni szobahomersekletet?
Nahát ez az, hogy sehogy(meg amúgy sem ), de látom érted mire gondolok.
Ha valaki más nem értené, lényeg az, hogy +-2fok körül szóródna a hiba ha lineáris egyenlettel közelítenénk a görbét. Ez tökéletesen megfelel pl. egy kazán füst, vagy esetleg víz hőfok méréséhez, főleg, ha azzal fűtünk még valamit, ami mondjuk egy szoba. A szobát, pedig nincs értelme egy drága magas hőmérsékletre is alkalmas eszközzel mérni (de már a vizet se), oda jó egy digitális félvezetős hőmérő, pl TC77, vagy DS18B20 stb. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
Nem szeressem az analóg dolgokat! De megfelelőek egyébként.
A digitalis is analoggal kezdodik. Csak bele van epitve az atalakito.
Szia !
Foglalkozott valaki RTC-vel ? DS1302 -el szeretnék egy órát, ha valakinek lenne példa programja megköszönném. Üdv.
DS1307 -re példa nem jó? Azzal már csináltam órát, nem is egyet.
Szia !
Dehogynem, jó az is, csak lássam hogy eszik, vagy isszák. Köszi !
DS1307 -hez két vezeték kell, SCL és SDA. Ezeket összekötöd a PIC megfelelő SCL és SDA lábaival, ezeket a vezetékeket egy-egy 4,7 kOhm-os ellenállással a +5 V-ra kötöd (Rpu), majd megnézed az alábbi fórumoldalt: Flowcode DS1307. Itt megtalálható a kapcsolási rajz is. Az SQW/OUT láb nem érdekes, szabadon is lehet hagyni, ez csak egy kimenete a DS1307 -nek.
Két, a linkelt fóumon található fájl fog neked kelleni: DS1307 - Read Full Time Data.fcf és DS1307 - Read Full Date Data.fcf. Azért nem osztom meg az én óraprogramjaim, mert azzal csak összekevernélek, ott a lényeg már "alig látható" a sok kiegészítés miatt.
Köszi, átnézem őket, meg felélesztem az RTC-t + PIC és próbálok egyet.
De biztos lesz még kérdésem majd Köszi !
Szia
A MCP9700A még jónak is tűnik . A 2,56V referenciát hogy lehet megoldani a flow.-ban? Assemblyben ismerem, de az megint más. Elsőre csak egy külső belső hőmérőt akartam rakni a kocsiba, de közbe jött az álló fűtés vezérlés is. A kocsival együtt vettem 1éve. Sose működött a kocsiban a webasto. Múlthéten kiszedtem a kocsiból s bele lestem, nem kelet volna. Most hétvégén, egyesével kapcsolgatva az álló fűtés résztvevőit, (AC pumpa, izzítás, venti, stb) kiderült hogy működnek önmagukba a hardverek . Szóval a lényeg hogy készíttek hozzá egy vezérlést, amibe szintén nem árt egy-két hőmérő meg egy-két biztonsági opció
Az adc nél külső referenciát állítasz be és a megfelelő lábra (az adatlap megmondja melyik ) teszel egy tl471ref ic-t
TL431. Felul 270 ohm alul 10k.
Üdvözletem!
Nemrég kezdtem a progival. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Olyan gondom van, hogy adott egy nyomógomb meg mondjuk egy led. Ha a gombot megnyomom akkor bekapcsol, ha megint megnyomom akkor meg kikapcsol. Tudom nem lehet egy bonyolult, de megakadtam vele. A segítséget előre is köszönöm!
Szia !
Meddig jutottál, az mindig érdekes a helyes irány megtalálásában. Tedd fel az fcf fájlt hogy lássuk.
Szia!
Eddig jutottam. Remélem a helyes irány felé mentem.
Meg kellene próbálni a PT1000-et. Nekem jól működik - igaz PLC-re van feltéve és kalibrálva. Tudja a tized fokot. Bár sok értelme nincs, mert ahol használná az ember, azok a rendszerek nagy hőtehetetlenségűek és mind a levegő, mind a víz - rétegződnek, azaz pár centivel arrébb már több fokos különbségeket mér az ember.
Bekapcsoltad, de nem próbáltad kikapcsolni
Állapot változást kell figyelned, ha megnyomod a gombot egy változóba mented azt be = 1 ha be =1 akkor kikapcsolod, ha be = 0 akkor meg bekapcsolod. Lásd két példát, a logikai működést, és ahogy felírjuk.
Megértettem a működését.
Nagyon szépen köszönöm!
Szia!
Ezzel a várjunk a gomb állapotára makróval csak egy baj van, hogy blokkolja a program tovább futását és ha véletlen a gomb beragad nem megy tovább a program. Helyette én így oldanám meg inkább, mert itt semmi nem blokkolja a program tovább futását.
Tényleg, köszönöm. Valahogy nem láttam, vagy elkerülte a figyelmem!
Mondjuk még így hirtelen nem tudom mire a jó a tápfeszültséget felezni a ref-nek, de majd kiderül Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
Szia!
Kicsit segítsetek légyszi, valamit elrontok, DS1302 RTC-vel SPI buszon szeretném megszólítani. Adatláb és Clock 5V-ra felhúzva 4K7-el. többi beállítás az fcf-ben. Folyamatosan 05:22:01 jelenik meg az LCD-n. Ha az SPI clock polaritást idle high-ra állítom akkor meg 13:00:00 , és ennyi, nem számol, nem csinál semmit. Köszi ! A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
Az elobbi simpi altal leirt dolgot kell figyelembe venni. Amikor az AD Vref 2 hatvanyaval egyenlo, akkor ugye sokkl konnyebb az atalakitas decimalisra. Mert ha a Vref=2.56 V akkor az 2.59/1024=2.5 mV, viszont ha a Vref=5V akkor a 5/1024=4.8828125 mV az egy osztas. Most szerinted melyikkel konnyebb matematikai muveletet vegezni? Raadasul bonuszkent a felbontasod 1/4 C, mig a masiknal valaho 0.4882 C, tehat kozel 0.5 C, de nem pontosan.
Az LM35 nagy hibaja, hogy csak pozitiv homerseklete kepes merni, mig a MCP9700A (TC1047A) 0 C-nel 500mV kimenofeszultsegu igy kepes a fagyot is merni. Na es meg olcsobb is. A pontossag nem egeszen jo, de egy kalibracios ertek hozzadasaval mar jo is a meresed, mert a linearitasa, es a visszallasi pontossaga ebben a kategoriaban megfelelo. Pontosabb homereshez jobban ki kell uriteni a penztarcadat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |