Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   206 / 360
(#) Baxi válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Rendben, köszönöm a leírást
(#) kiskata hozzászólása Okt 9, 2014 /

Kedves Hozzáértők!
A Flowcode-ban a 16F1512-ő használatához milyen chip-et érdemes beállítanom?
Van valami szabály erre vonatkozólag?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
(#) Baxi hozzászólása Okt 10, 2014 /

Hi Mesterek!
A rendelés feladva, de csak jövő hét végén jönnek a hőmérők
Olyan kérdésem lenne hogy valaki próbálta már a flow-ba a "stand by" és a "wake up" funkciót?
Azok után hogy a +VREF-et benéztem "félve" kérdem meg hogy az merre található?
Mert a megszakítások -nál, nem nagyon találtam meg ezt az opciót. Vagy C-vel szoktátok megoldani?

Más, szerintetek az állófűtésnek a működését hogy lehetne ellenőrizni?
Nekem 3 ötletem lenne.
- csak a hőmérséklet, hogy elindult e a folyamat azaz a begyújtás megtörtént s emelkedik a hőfok(gyári)
- áramfelvétel a fogyasztókon és hőmérséklet
- vagy csak a biztosítékok szagadásának figyelése és a hőmérséklet növekedés (nekem ez tetszik)

Az első opció az megegyezik a gyárival, ami a vesztét is okozta. Ugyanis az egész elektronika kapott egy 30A biztit (a izzítás miatt). A vesztét viszont a vízkeringető zárlata okozta. A 30 amperes védelem egyből még nem oldott le s így volt ideje végig égnie a nyáknak.

A második verzió "kicsit" macerásabb de bolond biztos lenne, szerintem. Ugyanis arra gondoltam hogy ahogy a fogyasztókat kapcsolom be ahhoz hozzá rendelek egy "X" AD értéket, ha ettől eltér akkor hiba van: nem kapcsol be/le stb. Így elkerülhető lenne pl: hogy az benzin pumpa addig nem indul el, még az izzítás tutira meg nem megtörtént.

A harmadik: pediglen csak a biztosítékok után figyelni hogy a fogyasztókon van e feszültség. Így valószínű hogy minden rendben van. A gyújtást, azaz hogy az égés/robbanás megtörtént e azt meg a hőmérséklet növekedésével figyelni. Nagyából ez a gyári leírás is. Csak ott nincs benne bizti figyelés. Azaz hogy ha nem indul meg a hőmérsékletet növekedés akkor az izzítást egyszer még vissza kapcsolja. Ha ez sem hoz eredményt akkor megáll hibával. Én a minden egyes fogyasztót külön biztosítékkal akarom ellátni.

Szerintetek melyik a jobb, vagy esetleg más ötlet?
A stand by megoldása is érdekel
(#) Baxi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Arra hogy elmegy "aludni" a pic, és ha jel érkezik "X" lábára akkor elindul. Akkor nem eszik csak pár mikró ampert.
Az álló fűtésének a vezérlésbe akarom bele rakni ezt az opcíót. A gyári termosztátja az megvan. Azt pedig ha beállítom pl.: reggel 4 re, akkor van egy + 12v kimenete ami magas szintre ugrik reggel 4 kor. Meg most vadászok ebay-en valamilyen távirányítót is. A termosztáttal akarom úgymond párhuzamos bekötni a pic-nek a start jelére, vagy a "wake up" lábára. Így lehetne így is úgyis éleszteni
(#) niedziela válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Szia !

Megpróbálom migrálni, Köszi !
(#) Gagyicom válasza niedziela hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Ds1307 tökéletesen működik IIC buszon. Én ezt alkalmazom mindenhol.
(#) niedziela válasza Gagyicom hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Szia !

Igen azt hiszem mellé nyúltam, és elhamarkodottan választottam DS-t.
(#) Baxi válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Szia
Csak a gyengébbek kedvéért . Akkor a hőmérő tápja is csak féltápról mennyen igaz? Azaz 2,56V -ről ? Így akkor a max kimenő fesz a hőmérőnél is 2,56V, mert ilyenkor a pic bemeneténél 2,5V már 1024 az AD-ja. Vagy rosszul gondolom?
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Na össze raktam egyet, igaz csak potikkal, de azt hiszem jól logikáztam
Más, lesz különbség a TL431 helyet LM317 -est használok, referencia feszültség előállításához?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) kaqkk válasza Baxi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Olvass bele az adatlapjaikba , a tl az referencia feszültségforrás (pontos- alalacsony hőfokfüggéssel )az LM az táp ic ne várj tőle pontosságot ...
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) Baxi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Igen, most néztem, sőt ki is próbáltam. LM függ a terheléstől is. Billeg össze vissza.
Köszi
(#) vilmosd válasza Baxi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

A MCP9700A mehet 5 voltrol nyugodtan. A maximalis kimenofesz az 2 volt lehet, mert alapban 500 mV+ 1500 mV = 2000 mV. A max homerseklet amit a chip merhet az 150 C. Viszont a Vref stabilitasa nagyon fontos Ne hasznalj LM317 stablert. A TL431 van vagy 100 forint, es a homerseklet stabilitasa 50 ppm/C, az LM viszont 1 % azaz 10000 ppm stabilitasu. Meg egy fontos dolog, bar gondolom vegigolvastad az adatlapot, es mindent tudsz a szenzorrol. A chip taplabaira kozvetlen ra kell tenni egy 100 nF kondit, es a kimenettel sorba kell kotni egy 1k ellenallast, mert kulonben hosszabb vezeteknel gerjed.
(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

De az aramkorodnek mi koze van a flowcode programozashoz?
(#) Kovabe hozzászólása Okt 13, 2014 /

Sziasztok
Kis segitséget szeretnék kérni, egy 18f14K50-enszeretném beállítani hogy az RA0 ésazRA1-es láb bemenet legyen és ki legyen kapcsolva felhúzás.

18F14K50.fcf

(#) frekivalto válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Szia.

Én a csatolt adatlap részletek alapján úgy látom, hogy:
1. a bemeneteken nincs felhúzó-ellenállás (csak az RA3-4-5-ön van, ami bekapcsolható)
2. az órajel beállítás nem jó (8Mhz van a config-ban beállítva, de az osccon=0x70 az 16Mhz, illetve az órajel forrás sem jó, szerintem)
3. PORTA beállítást nem látok a programodban, és kikapcsolni kell az USB-t

Ha valamit rosszul vettem ki az adatlapból, akkor elnézést a rossz információért...

Üdv. Péter
(#) Kovabe válasza frekivalto hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Idézet:
„2: When configured for USB operation,
interrupt-on-change functionality on RA0
and RA1 is automatically disabled.
3: In order for the digital inputs to function on
the RA<1:0> port pins, the interrupt-onchange
pins must be enabled (IOCA
<1:0> = 11) and the USB module must be
disabled (USBEN = 0).”

Ezt találtam és az angolom hiányos de úgy értelmezem hogy van rajta felhúzó ha kell. De nem is a felhúzással van a gond hanem az alappal, a kikapocslással hogy bemenetként tudjam használni.
(#) vilmosd válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Ne teveszd ossze a WPUA es a IOCA regisztert. A WPUA a felhuzoellenallasokat engedelyezi, az IOCA az interruptot.
(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Szia itt a porgram, tudom az osccon nem jó de így is fut.

18F14K50.fcf

(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

Köszönöm, este, max holnap este kiprobálom és referálok.
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Okt 17, 2014 /

Sziasztok. Meg tudná valaki mondani,hogy tudom a periódus időt változtatni a PWM nél ?
Lehet növelni 65,28 mS fölé is ? ( Max ennyit tudtam rajta álltani )
Előre is köszi
(#) Bakman válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

A beállítható PWM frekvencia a kontroller órajelétől függ. Ha túl gyors, kissebb sebességgel járasd a mikrovezérlőt. Igaz, lehet, hogy így meg másik résznek/perifériának lesz kevés.
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Okt 17, 2014 /

Köszi szépen. Csak az órajel változtatásával tudom 65,28 mS fölé emelni ?
(#) Baxi válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Hi
vagy ha fix PWM kell akkor pic-el kapcsolj egy 555-öt
(#) Tertech hozzászólása Okt 18, 2014 /

Sziasztok!

A következő projekten dolgozom, építek egy toroid tekercselő gépet. A hardver már kész van, viszont kell hozzá még egy vezérlés is. Én AVR-t szoktam használni, igaz nagyon lúzer vagyok ebben a témában.
Totál kezdő. Már kb öt éve bele botlottam ebbe a fejlesztő programba, nagyon tetszik, átláthatóbb mint a többi karakteres.
A vezérlésről picit bővebben, nem tudom ki ismeri a szerkezetet, de nem részletezném, a lényeg az, hogy egy menet feltekerése után a toroid mag úgymond lép egy menetnyit a megadott irányba. Ezt stepper motorral gondoltam végre hajtani, van hozzá hardver. A programmal meg eddig jutottam, megvan a forgás, illetve az irány, és a fordulat szabályozás.
Most épp azzal akadtam fenn, hogy a jel beérkezésekor ami ebben a pillanatba egy nyomógomb. Később egy hall jeladó, vagy reed relé lesz majd.
Nem azt csinálja amire én gondoltam, mert gombnyomásra le kellene steppelnie 10-et. Pontosabban egy inputra le kellene futnia, addig fut míg nyomva tartom a gombot, így persze folyamatosan fut..
Valaki tudna útmutatót adni hogy lehet megoldani ?
Előre is köszönöm.
(#) kokozo válasza Tertech hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Szia!
Például így..
(#) kaqkk válasza Tertech hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Én a Pices verziót használom ezért nem tudom megnézni , de egy képen megmutatom hogyan csinálnám .
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014
(#) Tertech válasza kokozo hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

A mindenit ezt nevezem, reakciónak...
Mindjár ki is próbálom..

Lenne még pár dolog amire nem találtam mitát, vagy legalább is nem jól kereshetek.
A potméter ugye adja a max fordulatot, azt hogyan tudnám megcsinálni hogy gombnyomásra szép lassan érje el a max fordulatot..?
(#) kokozo válasza Tertech hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Mármint a 10 lépés alatt vagy a trafó megtekerésének teljes ideje alatt?
(#) Tertech hozzászólása Okt 18, 2014 /

Azt hiszem van mit tanulni...42 éves fejjel
(#) Tertech válasza kokozo hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

A 10 lépés alatt, gondolom.
Következő: »»   206 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem