Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Pontosan. Amennyi feszültség esik a C-E átmeneten szorozva az átfolyó árammal. Az fűt.
Értem. Tehát ha az 1 ohmos ellenállást kihagynám és lekötném az emittert testre, akkor 115/40=2,8 ampert bírna ki maximum a tranzisztor?
Elvileg. Gyakorlatilag meg közel sem, mert nem tudod a csipet 25 fokon tartani, hiába teszed bordára, az melegedni fog, nagyobb áramoknál tetemesen!!
A katalógus által megadott határadatokat elvileg elbírja, de nem egyszerre. Tehát vagy 115W, vagy 15A a maximum, amit tud, de azt is csak 25 fokon.
Persze azt tegyük hozzá, hogy " ha kihagyom az ellenállást ", az megint csak egy elvi feltevés, mert a valóságban, ha semmi nem korlátozza az áramot, akkor azonnal elvillan a tranzisztor!
Azért ne feledkezzünk meg arról a fogalomról se, amit a szakirodalom másodlagos letörésnek nevez. Ez még a teljesítményhatár alatt bekövetkezhet u.n. hőmegfutással, rövid idejű impulzus esetén is!
Erről pl. ITT olvashatunk a PDF 12.-13. oldalán (4. ábra, és magyarázata).
Sziasztok!
Még mindig egy kis segítségre szorulnék, itt ezen az oldalon Bővebben: Link található a program meg a nyák, de nem tudom letölteni nem enged regisztrálni! Valaki tudna segíteni? Köszönöm!!
Szia!
Rendben volna már a bekötés de most meg nem indul a fűtés mi lehet a baj-
Szia! Vajon lehetne beletenni egy ilyen leválasztó trafót?
Azért szeretném megjavítani,persze nincs babrálás áram alatt, először mindig kérdezni szoktam.Most bekapcsoláskor csak a skála izzók világítanak a csövek fűtése nem indul. Lehetséges az UY1'N cső hibája vagy másik cső? A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
Hello! Ez elég egyszerű, vagy nem ad a trafó feszültséget, vagy szakadt valamelyik cső fűtése v. áramköre.
Az összes fűtés nem indul, ha a fűtéskörben szakadás van, mivel sorba vannak kötve. Nemcsak csőfűtés lehet szakadt, lehet levált forrasztás is. Ezt kikapcsolt állapotban, egy ohmmérővel, vagy szakadásvizsgálóval is ellenőrizheted.
Leválasztó trafót ezért az egy javításért nem biztos, hogy megéri beszerezni, de készíthetsz ilyet két 230/12, 24 V -os, 100 W -os trafóból.
Igen, ezzel tisztában vagyok. De így könnyebb volt leírni amit akarok.
Szia!
Próbálj meg átmenni a fórumba ( форуме) ,a led mátrixok felett találod,hátha a fórumban is megvan amit keresel s onnan leránthatod.
Nézd meg az adatlapjában a SOAR görbét. Ez arra szolgál, hogy adott hőfokon mennyi a maximális disszipáció. Magasabb hőfokon már nem 115w-ot tud elfűteni a 3055-ös, csak kevesebbet. Erre való a soar görbe. De egyébként a gondolat meneted jó. Pl 75-fokos maghőmérsékletnél a disszipáció már csak 80w, és igy tovább
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
Sziasztok! Egy nagyon vékony alumínium lemezt kellene egy vibra motor szerűségnek alulról rezegtetnie. Nem szeretnék belemenni, hogy miért de ez egy szerkezet egyik jelző funkcióját oldaná meg. Egy tölthető akkumulátorról kellene ezt a vibra szerűséget kivitelezni.
Mit tanácsoltok erre? Köszönöm a választ.
Üdv!
Azt szeretném megkérdezni hogy mi az a Forward voltage, illetve a Voltage drop? Ledeknél találkoztam vele. Wikipedia szerint ugyanaz a kettő, áramkör szimulációs programban meg külön jelennek meg, más-más értékkel. Köszönöm a választ!
A forward voltage egy dióda nyitóirányú feszültségesése az átfolyó áram függvényében.
A voltage drop pedig pl. egy stabilizátor IC be-és kimenete közötti minimális megkívánt feszültségkülönbség, hogy jól működjön ( még stabil feszt adjon ki).
Megtaláltam a problémát van fűtés de az utolsó UCH21-nél van valami mert az nem működik ,felcseréltem mivel 2db van benne s így sem fűt a cső ezek szerint cső jó csak a körével lehet baj de itt már elakadtam.
Hello! A kérdésedben ott a válasz. "vibra motor".. Telefonban, fogkefében meg a jó ég tudja miben találsz ilyen dolgot. De egy sima kis modell motor is megfelel, ha a tengelyére valami kis excentrikus akármit rögzítesz.
Hello! Most akkor rókabéka, vagy békaróka? "van fűtés" - "így sem fűt". Mivel a fűtések mind sorba vannak kötve, hiába cseréled össze őket, áramkör akkor sem lesz. De egy ohm-mérővel feszültség mentes állapotban meg tudod mérni, hol szakadt a kör. Vagy rá mérsz minden cső fűtéslábára feszültség alatt, és amelyik nem nulla, ott a gond.
Kicsit tanulmányozni kellene a villanytan alapjait (soros párhuzamos kapcsolás jellemzői) és akkor egyből megvilágosodnál. Mert ez így (még ez az egyszerű fűt-neműt probléma is) igen keserves lesz.
Segítségre lenne szűkségem. Létezik vagy építhető olyan eszköz ami lekapcsolja a víz szivattyúm ha a vízszint egy bizonyos színt alá csökken? Ez egy akvárium szűrő rendszeréhez lenne szükséges, tegnap éjjel lecsúszót egy cső és leáztattam a szomszédot. Erre szeretnék valami megoldást találni. Előre is köszönőm
Sziasztok, lenne egy valószínű nagyon hülye kérdésem: Ha egy egyenáramot PWM szabályozással megszaggatok (200 Hz felett) utána kötök egy kondenzátort akkor gyakorlatilag a kitöltési tényezővel szabályozott feszültségszabályozót kapok?
A mosógépekben nyomáskapcsolóval oldják meg a vizszint beállitását.
Akváriumhoz is lehetne használni szerintem. Lomtalanitáskor ingyen hozzá lehet jutni.
Hello! Nem. Mert a PWM szabályzó feszültsége állandó, csak a jel kitöltése változik. A PWM tulajdonképpen a munkát szabályozza az által, hogy ki-be kapcsolgatja a fogyasztót. A munka pedig a teljesítmény és az idő szorzata. Vagy is a jel területének időbeli integrálja. Egy kondi, még nem integráló fokozat, csak ellenállással vagy induktivitással kiegészítve az.
A PC táp jó példa erre, ahol a PWM-et LC tag integrálja. De az nem 200Hz, mert ahhoz a tekercs induktivitásának sokkal nagyobbnak kellene lenni. Egy ellenállás pedig sokkal nagyobb veszteséget okoz.
Hogyan tudok akkor feszültséget szabályozni? 12V maximum és attól lefelé szeretném.
Sziasztok!
Egy hagyományos 12V 2W-os műszerfal jelző izzónak mekkora lehet a fényereje? Kb. hány lumen? Köszi szépen
Az sok mindentől függ. Mekkora teljesítmény, mekkora bementi feszültség, mekkora kimenti feszültség tartomány. De mivel a kapcsolóüzemet feszegeted, akkor nézd meg hogy egy LM2576 hogy csinálja. Ha pedig a téma érdekel, akkor menj át a DC-DC topikba. A szakértők ott tanyáznak.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |