Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1607 / 2500
(#) sanyikiraly válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
Üdv. A toroidot ami benne van 800W körülire tippelem a nagysága alapján. A cucc hátuljára 1100W van írva.... Nekem is megfordult a fejemben, hogy alacsonyabb tápfeszültséggel stabilabb lehetne ez a vég. Nálam 8 ohmos ládákkal volt hajtva, valószínű ezért nem volt vele gond. Most, hogy megemlítetted, ezt a 4 ohmot, volt egy másik ismerősömnek ilyen végfoka vagy 3 éve, kérdezte is tőlem, hogy mi lehet vele, mert 4 ohmon bereccsen max hangerőn. Én akkor azt mondtam neki, hogy eléri a vég a max áramát. (akkor még nem láttam ilyet belülről) Mire belenéztem volna, el is adta, hogy neki ez így gyenge. Gondolom az alul méretezés jelei mutatkoztak azon a példányon is.
(#) ozpecs válasza sanyikiraly hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
A 800W-os toroiddal simán tud olyan áramcsúcsokat produkálni amitől tönkre mehet, meg a toroidok megitélése sem egyszerü mert inkább a huzalkeresztmetszetet szoktam nézni, mert a gerjesztéstől, vasminőségtől sok függ, akár kétszeres szorzó is lehet Amúgy meg sokkal kisebb táppal is túlléphetjük az SOA- értéket. Nálam ekkora tápfeszhez ez a tranzisztor bizony kevés . VAn két CREST végfokom is ami ugyan el akarok adni CPX900 na abban pl szerencsére ugyanaz a nyák mint az eggyel nagyobb végfokban igy amikor hozzám került az volt az első, hogy számoltam, és bizony bele tettem azokat a plussz tranyókat minek megvolt a helye mert ugye egyféle panelt gyártanak kétféle erősítőnek Ja és persze mivel volt még hely kicsit növeltem a puffer méretét is, így már csak a toroid maradt a korlátozó tényező ,de legalább sokkal megbízhatóbb lett a vég. És ez egy fokkal nevesebb végfok ami mint látjuk nem tesz semmit
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
(#) szaka hozzászólása Nov 7, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy KLOTZ PA 900-as végfokom, de sajnos csak az egyik végfok panel van benne.
Valakinek van rajza az eredeti panelekhez? Vagy tudtok ajánlani egy hasonló jó minőségű végfokot bele ami +-75V-ról megy?
(#) Beringer 600 hozzászólása Nov 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Nem rég került hozzám ez az orosz keverő erősítő,valakinek nem ismerős vagy tudtok róla valami információt?
(#) Lali24 hozzászólása Nov 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Nem tudja valaki hogy D1875-ös végfok ic mivel helyettesíthető?
(#) saraha válasza Lali24 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Hali,így keress.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) saraha válasza saraha hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Ha IC akkor LM 1875 szerintem.
(#) Buvarruha válasza Beringer 600 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Kukucskálj bele, biztos vannak benne érdekes orosz dolgok.
(#) bundibacsi hozzászólása Nov 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy Canton AS-65CX típusú aktív mélysugárzóm aminek az erősítője hibás.A végfok jó viszont az előerősítő része hibás.3db njm4558 dual opamp van benne ezeket cseréltem mindet mert 1 tutira rossz volt.A csere után már hangosabban szólt de nagyon torzan és halkan.A kérdésem az lenne,hogy javított-e már valaki ilyen erősítőt?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) Buvarruha válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Nem nagy a valószínűsége annak, hogy más is javított ilyet és nem is biztos, hogy segítene. Okkal durrant el a műveleti erősítő, ellenőrizd, hogy a tápfeszek megvannak-e, illetve azt, hogy az előerősítő torzít-e, vagy a végerősítő ehhez oszcilloszkóp kéne.
(#) reloop válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Szia! A műveleti erősítők 4, 8-as táplábain mekkora a feszültség? Az 1, 7 kimenetek 0V-on vannak?
(#) bundibacsi válasza reloop hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
A 4,8-as lábakon 28V-ot mértem a az 1-7 most nem tudom mérni,mert szét van szedve.Már minden ellenállást,kondit és diódát megmértem és eddig minden rendben.
(#) reloop válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
A testhez képest akkor 4-es -14V, 8-as +14V kéne legyen. A kimeneti lábakon megjelenő egyenfeszültség mutatja majd meg hol a hiba.
(#) bundibacsi válasza reloop hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Összeraktam és méregettem.A tápok rendben vannak.Az egyik IC be és kimenetei 0v-ot mutatnak a másik kettő pedig:IC1
7:12,7V 6:0,5V 5:14,1V IC2- 7:13,3V 6:7,2V 5:0,1V
(#) reloop válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Az 5-ös lábon nem lehet 0V-tól (jelentősen) eltérő feszültség. Keresd meg honnan keveredik oda 14V IC1-nél!
Az IC2 elbillenése ennek a folyománya lehet, bár hiányzik a beszámolód az 1,2,3 lábakról, hiszen ott is egy-egy műveleti erősítő lakozik.
(#) bundibacsi válasza reloop hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Amiket nem írtam le azok mind 0V-on vannak.
(#) reloop válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Rendben, akkor csak IC1 5-ös lábat kell körbeszimatolni
Az gyakorlatilag a pozitív tápon van, ahol pedig semmi keresnivalója egy neminvertáló bemenetnek.
(#) otthonpc20 hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Sziasztok! Olyan gondom lenne, hogy van egy Romantika 15-120C típusú orosz erősítőm. Kicseréltem a tápnál a kondikat mert búgott. De közbe valahonnan elszabadult a fejhallgató aljzat panelján lévő 3as lábról induló lila kábel. Tudnátok segíteni, hogy hova megy ez a kábel sehol nem találom rajz alapján sem és így nem szól a jobb oldala. Előre is köszönöm!
(#) Buvarruha válasza otthonpc20 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Keresd meg a bal oldal kábelét, nézd meg hova megy. Akkor látod, hogy mi a vége az egésznek és ez alapján meg tudod keresni a végfok másik felét és valószínűleg rá is akadsz a csonkra, ahonnan leszakadt.
(#) otthonpc20 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Az a baj, hogy ami onnan el megy 4 kábel az egy csatlakozóval megy a végfok panelra, de azok sokkal vastagabb kábelek ez a 3-as egy vékony kábel de nem olyan hosszú hogy odaérjen. Már a köteget is szétszedtem hogy hátha elszakadt de nincs meg a párja. A rajz alapján úgy néztem, hogy a 3-as a 27-es pontra megy de nem találom.
(#) csontom hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy Grundig V4200 MKII erősítővel lenne egy olyan problémám, hogy nagyon erősen "fullad" torzít. Úgy kaptam, hogy minde egyes biztosíték szét volt szakadva benne. Gondolom az előző tulaj művelt vele valamit.
A hibát részletesen nem tudom elmagyarázni, ezért készítettem egy videót. Valaki aki ért hozzá. Segítsen! Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm!

Az említett videó: https://www.youtube.com/watch?v=xXe0osoGWEY&feature=youtu.be
(#) reloop válasza csontom hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Szia! Zárlatos az egyik végtranzisztorod, mérd ki melyik!
(#) csontom válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
KIpróbálom
(#) eyess válasza csontom hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Én úgy gondolom , hogy nem csak egy oldali végek szálltak el .Függetlenül attól , hogy ez most neked szól ahogy szól.A tápköri biztosítékok nem véletlenül mentek tönkre mindkét oldalban.
Külön kell választani a végfokrészt , és az előfokrészt.Az előfok kimenetéről meg kell hajtani egy másik készüléket mondjuk egy házi mozi szettet . Vagy ha rendelkezésre áll egy másik jó erősítő , akkor azt.Igy ki tudod szűrni , hogy az előfokok jók e.De az én véleményen az , hogy itt ebben az esetben mindkét oldali végtranzisztorok tönkre mentek.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) csontom válasza eyess hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Ha kiveszem mind a négy végtranyót, akkor halkan szól a hangfal (gondolom előerősítőből),de úgy is hallani a torzítást.
(#) eyess válasza csontom hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Azért kell teljesen külön választani a végfoktól az előfokot.
És nem ezen erősítő hangfal kimenetén hallgatni , hanem egy másik készüléket meghajtani vele.Ha Ugyan olyan torzan fog szólni a másik erősítő is mindkét oldal , akkor lehet a tápnál szétnézni még , illetve az előfokoknál is .Mert elképzelhető , hogy a végtranzisztorok tönkremenetele magával vihette az előfokokat is , de ez nem jellemző.Inkább a táp.Viszont , ha jól fog szólni mindkét oldal , akkor egyértelmű , hogy a végtranzisztorokat cserélni kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) zoka hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Sziasztok! Házilag készített IC-s erősítőmnél meguntam, hogy halkan búg 50Hz-en, jel csatlakoztatása nélkül is. Ezért kikötöttem a tápegységet, és kipróbáltam egy külső stabilizált 12V trafós adapterről, ami csak 1A-t tud, de kipróbáláshoz jó volt, lényeg, hogy nem búgott egyáltalán. Ezután fogtam az erősítő torroid tápját, meg a puffer kondikat kivettem a házból, és leraktam a padlóra, hogy messze legyen az erősítőtől, így csak a 12V megy egyből az erősítő házba. Bekapcsoltam és ugyanúgy búg, talán kissé halkabb. Ezután megint rákötöttem az adaptert, hátha a hosszú tápkábel szed össze valamit: ismét csend. Bekapcsoltam a toroidot, sőt, még a - kivezetését összekötöttem az adapter - kivezetésével, de így sem búg. Tehát valahogy nem útközben szedi össze, hanem a toroidos tápból jön a zavar. Nem tudom mit csináljak, ugye van benn 12V 80W toroid, 18800µF puffer, meg 100 nF kerámiakondi... hogyan lehetne búgásmentesíteni?
(#) Tiggey hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Üdv mindenkinek! Ismeri valaki a Twinline 600-at? A front panelen van 2 db. 4 állású tolókapcsoló. Tudja-e valaki, mit hivatottak módosítani, mert nem igazán hallok különbséget az állások között.
(#) lukacsp válasza zoka hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Egy blokksémás mórickaábrát skiccelnél az erősítőről, vagy esetleg fényképet ossz meg velünk, hátha úgy jobban jönnek az ötletek.
(#) zoka válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Itt a tápegység, amit kivettem az erősítőből és rászereltem egy deszkára, szerintem minden alkatrész látszik rajt. Az erősítő 1554 IC-is jól bevált építőkészlet. fém dobozban, a házon a negatív kivezetéssel. Azzal nincs is gond, mert adapterről csend van. A zajt ez a táp okozza amiről a képet csatoltam. Milyen szűrőt lehetne még rátenni, hogy a kimenete olyan sima legyen, mint egy elem..., gondoltam 12V stab IC-re de az nem bír 6A-t.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014

táp12v.jpg
    
Következő: »»   1607 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem