Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2423 / 3983
(#) Hilo válasza Doncso hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Ha jól emlékszem a PIC A/D converterének csak mint max áramerősség van megadva és a feszűltség a lényeg.
(#) Doncso válasza Hilo hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Tudom, mert feszültséggel vezérelsz, de az AD converter vezérléséhez is kell valamennyi áram, ez mondjuk igen minimális,(minden félvezető nyitásához kell áram) ezért nagyobb potit is használhatsz. A nagyobb poti kevésbé terheli a tápot. A fenti képlet alapján könnyen kiszámithatod hogy miért jó 100k-poti is. Azért irtam részletesen hátha meg is akarod érteni az érték számolásának a módját. Ha csak válasz kell akkor 10k-100k ig bármi csak lineáris legyen.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
(#) Hilo válasza Doncso hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Maradtam a 10K-s nál, már úton is a rendelés.
Köszönöm a válaszokat, az Ω törvény tiszta, csak biztosra akartam menni ezért kérdeztem. Jobb kérdezni ha nem vagyok 100% ban biztos.
(#) morgo válasza don_peter hozzászólására (») Nov 12, 2014 / 1

Szia! Esetleg próbáld meg ezt:Bővebben: Link
(#) don_peter hozzászólása Nov 12, 2014 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget...
(#) speedbump hozzászólása Nov 12, 2014 /

Sziasztok,

Van egy 1000A-es áramérőm (adatlap) amellyel alacsony áramokat szeretnék pontosan mérni.

A műszer pontossága 0.5%, azonban számomra nem világos, hogy ez pontosan mire vonatkozik. Az elég egyértelműnek tűnik, hogy ha 1000A folyik, akkor mérhetek 995A-tól 1005A-ig bármit. Nekem viszont az alacsony mérési tartományokban is pontosan kellene tudnom mérni.

Minél alacsonyabb az áram érték, az offset annál nagyobb mértékben befolyásolja a mért értéket. Az adatlap szerint a műszernek maximum 50mV (=5A) offset-e, viszont ezt software-es úton teljesen el tudom tüntetni. (0A-nál mérek pár százszor, a mért értékeket leátlagolom, majd a kapott értéket az folyamat során mért összes pontból kivonom.)

És akkor itt a lényegi kérdés... a 0.5% pontosság vajon az aktuális áram érték 0.5%-ra vagy a teljes mérési tartomány 0.5%-ra vonatkozik? Vagyis ha az offset-et eltüntettem és az egyéb tényezőket elhanyagolom (hiszterézis, hőmérséklet változásból eredő bizonytalanság), akkor használhatom-e a műszert 10A alatt 0.5% pontosságú műszerként?

Az adatlap szerint a műszert 800A-en calibrálják, és ott a pontosság 0.5% of RDG.

(Tudom, hogy azt tanultuk anno, hogy a mérési tartomány alsó/felső 10-20-30%-ban ne mérjünk, de az egy régebbi történet azért.)

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) speedbump válasza speedbump hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Még annyit tennék hozzá a dolgohoz, hogy elvégeztem a kövekező mérést:
Egy kábelen az áram értékét 5mp alatt 50A-ről 0A-re csökkentettem. Az áramot mértem az 1000A-es szenzorral és egy 50A-es szenzorral is, majd a grafikonokat egymásra fektettem. Ha az 1000A-es szenzor alap offsetjét (0A-nél 2A-t mértem) eltüntettem, akkor valami egészen extrém módon fedték egymást a grafikonok az 5A alatti tartományban is.

De szeretném a döntésemet nem mérési tapasztalatra hanem az adatlap helyes értelmezésére fektetni.
(#) pjg válasza speedbump hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Mutatós, vagy digitális mérő?
(#) speedbump válasza pjg hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

A szenzor az a hall effektus alapján mér. Amivel én mérem a szenzor jelét, az egy digitális mérőkártya. Ennek a hibája elhanyagolható.
(#) Urbiferi válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Köszi!
(#) proli007 válasza speedbump hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Hello! Egy mérés pontossága szinte mindig a végértékre vonatkozik. (Pld. linearitásnál látható is az FS megjelölés.) Amennyiben a pontosságot a mért értékre is megadják (mint egy 6 digites HP esetén) akkor minimálisan a pontosság tartományát is hozzárendelik, ahol ez igaz is.
Tehát arra a kérdésedre, hogy "használhatom-e a műszert 10A alatt 0.5% pontosságú műszerként?" Egyszerű NEM a válasz.
Attól, hogy az idők változtak, a méréstechnika alapjai igazak maradtak. Maximum az elvárható pontosság lett jobb, de a mért értékek közötti összefüggések változatlanul maradtak, még akkor is ha a tizedespont eltolódott kissé.

De ha egyszerű paraszt ésszel gondolkodol, akkor sem egy mázsán mérnéd le a 10dkg cukrodat. Teljesen mindegy, hogy a terheletlen mérlegre rakod rá, vagy ráállsz és a kezedben tartod a cukrot. Az eredmény nem lesz jobb.
Egyébként egy Hall-os jeladótól, igen tisztes pontosság ez. Ha Te az offset feszültséget lekompenzálod, attól még a többi paraméter jelen van.Hogy Te ezt, figyelembe veszed vagy sem, az a Te döntésed, de egy mérési jegyzőkönyvben nem hivatkozhatnál rá..
(#) speedbump válasza proli007 hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Szia. Köszönöm a választ. Az adatlap alapján a szenzort 800A-en kalibrálják és ott érnek el 0.5%-os pontosságot. Ez +/- 4A. Innentől nehéz értelmeznem a dolgot, mert ha a pontosság a FS 0.5%-a (+/-5A), akkor miért garantálnának 800A-nél +/-4A-t.

Illetve a másik az, hogy ha sikerül az offset-et eltüntetni, akkor 0A-nél ténylegesen 0A-t fogok mérni. Innentől furcsa lenne, ha mondjuk 5-nél, meg már beütne a +/-5A-es bizonytalanság.

Jól akarok dönteni, nem pedig úgy, hogy nekem tetszik, de az igaz, hogy megszívatni sem akarom magam azzal, hogy lecserélem az ampermérőt ha nem kötelező.
(#) mikrokapcsolo válasza speedbump hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Ha nincs szükség 1kA-es méréshatárra, csak a 10A-re, jobban jársz, ha szerzel olyat, aminek 10A a határa, azzal pontosabban tudsz mérni kisebb áramokat.
(#) speedbump válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Azért vannak ott nagyobb áramok is. 500A-est el tudnék képzelni, de ha nem az van amit írtam, akkor még annak sem lesz elég a pontossága. Ezért van a rendszerben most egy 50A-es is. Két árammérővel nekem csak a gondom van (most nem megyek bele a részletekbe), és mivel észrevettem, hogy abszulút ugyanazt meg tudom mérni az 1000A-essel is ha kioffszetelem ezért kezdtem gondolkodni azon, hogy esetleg teljesen ki lehetne váltani a kisebbet.

Csatoltam az osszehasonlítást. Az alsó grafikon a két átrammérő által mért áramot mutatja (ugyanazon a vezetéken egyidőben végzett mérések, az áram a jobb oldali tengelyen), a felső grafikon pedig a két szenzor mérési eredményének a különbségét. Jól látható, hogy a kérdéses tartományban (10A alatt) a különbség szinte nulla. A max eltérés 90mA ami nekem már bőven jó, de hisztogrammon ábrázolva a különbségek abszolút a nulla közelében vannak. A felső grafikonon az eltérés az Y tengelyen van Amperben kifejezve.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014

arammerok.png

(#) proli007 válasza speedbump hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Ezt csak azért gondolod így mert vagy nem végeztél még kalibrációkat, vagy nem gondoltad át. (Nem csak a saját szemszögedből kell nézni a dolgot, hanem gyártó szempontjából is.)
Egy lineáris egyenes egyenlete y=ax+b . Avagy "a" a meredekségi szorzó, "b" az eltolás vagy offset. A hiba, csak az ideális egyenestől való eltérést jelenti, a végérték %-ában..
- Ha az offset-et eltolod mondjuk 2A-el, akkor azt a méréstartomány teljes terjedelmében tetted, mert az párhuzamos eltolást jelent.
- Ha a hibát +-5A-ban adják meg, akkor az a méréstartomány teljes terjedelmében igaz lehet, akár a kalibrációs pontban is ennyi, vagy ép a nullponton. Nem jelenti következetesen azt, hogy ez meredekségi hiba, vagy is hogy kisebb mért értéknél ez kisebb lesz.
- Ha egy görbét (egyenest) a méréshatár kezdetén és a végpontján kalibrálunk, akkor a legnagyobb eltérés esetleg a méréshatás közepén lehet. Mivel általában egy mérésnek végértéken tartalékának is illik lenni (amit csak rendkívüli esetben érünk el, hiszen felette nem tudjuk mi van) ezért célszerűbb (és szokásos) a méréstartomány 2/3-adán kalibrálni. Így az abszolút eltérés az ideális egyenestől kisebb lehet. )Hiszen a metszéspont ahol a hiba zérus, a nullán és a 2/3-adán lesz.)
- De a gyártó ezeket a pontosságokat nem adja meg, hanem egy olyan biztonsági sávot ad meg, melyen belül tudja tartani a készülékét, minden zavaró paraméter változás esetén is. Ezért határozza meg az adatokat végértékre vonatkoztatva (FS). Így ne tudsz reklamálni. Azért meg nem fogsz, hogy jobbat kaptál.
(Hidd el, egy komoly gyártó sokkal jobban körüljárja ezeket a problémákat, mint Te gondolnád..)
(#) nooorbi hozzászólása Nov 12, 2014 /

Sziasztok!
Miskolcon hol érdemes tekercselőhuzalt venni?
Vagy, másik lehetőségként Pesten?

(Miskolc jobb lenne, Pestről csak hozatni tudom, de jobb szeretem az ilyeneket személyesen megvenni)
(#) eSDi válasza Doncso hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Üdv!

Na azért ott inkább ne vegyen semmi ilyesmit. Ha húsz éve nem volt ott használható multiméter, akkor most sincs. Én szivattam magam, illetve a műszerész mesteremet egy ilyen példánnyal. Jó sokára és sok kínlódás árán lett csak használható. Kalibráni így sem tudtuk rendesen.
(#) Doncso válasza eSDi hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Én mindkettőt ott vettem, nekem nincs vele bajom. Amatőr viszonylatban pontosan mér, én egy fesz referenciához és az omszöv multimhoz mértem őket annó, feszültséget teljesen jól mért. Kondenzátort nagyságrendileg kiirta ami rá volt irva, nekem nincs velük bajom. Ennyi pénzért meg pláne. Persze nem labor műszer, de azért szerintem használni lehet.
(#) speedbump válasza proli007 hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Szia. Ment egy privát üzenet.
(#) eSDi válasza Doncso hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

A piszok szerencse!
(#) granpa válasza nooorbi hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Szia!
Milyen, mennyi kellene? Kis mennyiségben, jutányosan lehet, hogy van (Pesten). Valószínű, kb. 2 hét múlva tudom intézni.
(#) Krisszes hozzászólása Nov 13, 2014 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy valakinek volt már dolga e-ink kijelzővel?
lehet szerezni egyéb felhasználásra?
(#) nooorbi válasza granpa hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

0,5-ös, kb fél kiló.
TME webáruházában néztem. Van is elég jó árban, de csak futárral szállítják, jó drágán
(#) gernerakos hozzászólása Nov 13, 2014 /

Ha egy áramkör 2,5A-t vesz fel, akkor annak tápja is ekkora áramot fog felvenni, vagy többet? Ha igen, mennyit? Biztonságos ezt egy max. 3A-s kapcsolóra kötni?
(#) mikrokapcsolo válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Attól függ. A trafóból/tápból 2,5A-t vesz ki, a hálózati oldalon jóval kevesebbet. A hálózati oldal simán mehet a 3A-os kapcsolóról, a szekunder kör pedig még elmegy, de inkább nagyobbat tegyél oda, ha többször lesz kapcsolgatva.
(#) gernerakos válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

A trafóból, (illetve egyenirányítás+pufferek) fog kivenni legfeljebb 2,5A-t de szerintem mivel nem fogom ennyire hajtani, ezért még ennyit sem fog felvenni. A primer oldalt szeretném kapcsolni.
(#) mikrokapcsolo válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Oda simán mehet a 3A-os kapcsoló. A trafónál a két oldalon a teljesítmény azonos, vagyis, ha pl 23V-on kiveszel 1A-t, akkor az P=U*I, 23V*1A=23W, ennyi lesz a primeren is, vagyis 23W/230V = 100mA.
(#) gernerakos válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Köszönöm a segítségedet!
(#) szucsip hozzászólása Nov 13, 2014 /

Sziasztok!

Ha én szeretnék egy olcsó fototranzisztort, vagy fényellenállást, ami az UV C tartományra érzékeny, akkor azt hogyan keressem a boltokban? Kb 50-100Ft értékűre gondolok. Egy germicid cső működését kéne visszajeleztetni, és ahhoz kéne. Ha a cső nem megy, akkor teljes sötétség van. Vagy valami egyéb ötlet?
(#) kadarist válasza szucsip hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Szia!
A germicid cső a látható fény tartományában is sugároz, tehát nem lehet gond a detektálással.
Következő: »»   2423 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem