Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   105 / 123
(#) Mircsof válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Két darab autó izzóval 45W ill 10W párhuzamosan kötve a 2 szekunder, 26V-rol leesett 13-14re.
(#) Atys67 válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Ha csak a 15,6-ot beterheled, mennyire esik vissza?
(#) proli007 válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Hello! Nem túlzottan érthető hogy kötötted az izzókat. Kivétel lenne, ha az "autó izzó" alatt 24V/45W és 24V/10W tehergépkocsi izzó párhuzamosításáról írsz. Egyébként nem jó.
Pld. két 12V/20W-os halogént kell sorba kötni és úgy rá a trafóra. És ha a feszültségesés így is magas, akkor külön terhelni mind két tekercset ahogy Atys írja. (Külön-külön 12V/20W egyik és másik tekercsre. De egyszerre.) Mert abból több tudható meg.
De gyanús hogy ez a trafó nem lesz megfelelő. Mert vagy kicsi teljesítményű, vagy valamelyik tekercs vékony huzallal van tekerve..
(#) Atys67 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Idézet:
„valamelyik tekercs vékony huzallal van tekerve..”

Igen, nekem is ez a gyanúm.
(#) Mircsof válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Szia!
Este elírtam 16,5V az egyik szekunder ha 40W-os égővel terhelem akkor 12V ra esik vissza).

Oké, de proli007 rávilágított, hogy nem jó ha 12V-os 40 W os terheléssel próbálod, mert akkor jóval nagyobb áram folyik, tegyél sorba 2db 12V 40W-ost, vagy van ennél egyszerűbb is: kösd rá a páka fűtővezetékét, és mérd meg. De a bekötésre figyelj, nehogy a hőelemre kösd! Inkább kétszer mérj!
Ha nem zuhan nagyon meg, akkor használhatod, bár lassabban fűt fel, illetve nem tudod max hőfokon járatni.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
(#) Mircsof válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Ráraktam a pákát, a 16,5 visszaesett 14 re, a 2 szekunder összekötve 26-ról 22V-ra esett vissza. Akkor célszerűbb közösíteni a 2 szekundert és úgy használni, nem károsítja a pákát a 26V mivel rögtön leesik 22-re.

Na ugye! Akkor meg béke van, és a leágazásról táplálni is tudod az áramkört, mert abban csak egyutas egyenirányító van (ha jól emlékszem).

Ekkora eltérés - a felfűtési időt tekintve - észrevehetetlen. Az elektronika meg olyan keveset fogyaszt "mintha ott sem lenne".
(#) Rezneki Henrik válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Szia!
Én is ilyet építettem és ezzel a pákával. Ha elkészült, látni fogod, hogy az "N" szériában nem K típusú hőelem van, ez a kapcsolás meg ahhoz készült. Ezzel csak annyi gond van, hogy nem lesz korrekt a visszajelzett hőmérséklet. Mivel abszolút kezdő vagyok, nem tudtam, hogyan alakítsam át az áramkört. Idő híján vettem 2000.- Ft ért egy olyan fűtőszálat, ami még az előző (sárga gumis) szériához készült és K típusú a hőelem benne. Ez megoldotta, a másik jó lesz tartaléknak.
Ha esetleg valaki tudja az elegánsabb megoldást a problémára, még most is érdekelne.
(#) Mircsof válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Szia!
Erről már olvastam valahol, de nekem amúgy se kell 1-2 fokos pontosság (egyelőre biztos nem) egyébként multiméterrel beálitottam és egyelőre semmi komoly baj nincs a mért és a kijelzett hőfokkal! Szerencsére
A legnagyobb bajom az az, hogy ha kedve tartsa IC3 (LM324N) 14. lábán keresztül töltögeti a C15-öt akkor is amikor nem is tekerem a P1-et és így IC6 átbillen, és a kijelzés átvált a mért értekről a beállítottra. Van hogy percekig úgy marad vagy egyáltalán nem vált vissza.
Ilyet nem tapasztaltál esetleg?
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Kijavítanám magamat a 14. és a 8. lábán is töltögeti. De csak akkor ha fűt az állomás.
9-10-12-13 lábon semmi ingadozás nem mérhető a GND-hez viszonyítva. Ez valami gerjedés lenne? Valami javaslat, hogy lehetne megszüntetni? Bővebben: Link

Hello! Az, hogy Te nem látod a műszeren a változást, még nem jelenti azt, hogy nincs. De vedd ki a C14 kondit (remélem nem elkó) és akkor is nézd meg töltögeti-e. Ha billeg, akkor lehet a referencia osztóban (R17-R18-R19-R20) kicsi a komparátor ablaka, vagy zajos a tápfesz. (Belátszik a brumm.)
(#) Rezneki Henrik válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

A multiméterem hőeleme feladta a harcot, így sajnos én egyenlőre nem tudtam pontosan beállítani.
Amennyire megértettem a témában olvasottakat, a két hőelem egyik alapvető különbsége, hogy azonos hőmérsékletváltozásra más-más feszültség gerjed. Végiggondolva, ha beállítom egy adott, a multiméterrel mért hőmérsékletre, majd elállítom az állomás hőmérsékletét , a két hőelem más feszültségváltozást fog mutatni, ami valamennyi pontatlanságot kell eredményezzen. A pontatlanság mértékét nem tudom megítélni. Lehet, hogy a gyakorlatban nem okoz gondot. Ha jól gondolom, a rutinos szakemberek ezen amúgy is csak mosolyognak. A forrasztásunk minősége nem itt fog eldőlni .

A kérdésedre válaszul, pont ezt nem tapasztaltam, de valamit biztosan elrontottam, mert nekem nem mutatja a beállított értéket egyéltalán, csak a mértet. Agyaltam egy darabig rajta, de így is jól használható, és én még magamtól erre nem tudok rájönni. Majd idővel...
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Hello! Ha gondod van, miért nem írsz? Ketté kell választani a dolgot. Ha megnyomod a gombot akkor sem mutatja, vagy ha megtekered a potit. Mert ez szerint kell továbblépni.
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Írok én! Egy másik ablakban, egy pillanatnyilag sokkal izgalmasabb kérdésről . Hamarosan fogod is látni, csak próbálom úgy megírni, hogy ne kelljen ötvenszer visszakérdezni, de ne kelljen regényt sem olvasnotok, illetve ne kérdezzek olyat aminek könnyedén utánajárhattam volna magam is. Ezt a kérdést sem zártam le, csak mikor még agyaltam rajta, nem szántam rá magam, hogy egyáltalán írjak a fórumra. Közben meg ezzel az új témával lett tele a fejem.

Egyébiránt, a következőket produkálja: Most 370 fokra van beállítva, ami egyébként gyakorlatilag inkább csak kevéssel lehet 300 fok fölött (érzésre 300-320). Ha gombot megnyomom és nyomva tartom, 153 fokot mutat, és azonnal esni kezd. Először gyorsan, majd egyre lassabban. 98 foknál lejjebb nem esett, nem volt türelmem tovább várni, annyira lelassult a csökkenés üteme. Mikor felengedem, 270 fokot mutat, amiből arra következtettem, hogy amíg nyomom a gombot, nem fűt. Ezt abból is gondolom, hogy a piros led is kialszik ilyenkor.
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Ez elég érdekes, mert a gomb nyomásának nem szabadna visszahatni a páka működésére. A CD4066-nál kellene körülnézni, nincs-e a lábak között valami zárlat. Legfőképpen a 3-4-5 lábaknál.

C14 kivéve felfűtéskor a pillanatnyi hőfokot mutassa, és nem billeg!
Idézet:
„(R17-R18-R19-R20) kicsi a komparátor ablaka”

Hű maradtam a cikkben javasolt ellenállásokhoz, de akkor melyiket kellene csökkentenem, vagy növelni, hogy ne billegjen ha visszarakom a C14-et (kerámia)

Lehet akár a kerámia kondi is baj, ha átvezet. Egy fólia kondi szimpatikusabb lenne erre a helyre. De az is előfordulhat, hogy a P1 poti kontakthibás. Minden estre az IC1 5-ös lába és a GND közé, nem ártott volna egy 1..4,7µF-os elkó a "potihiba" kiküszöbölésére. Érzéktelenítés gyanánt az R18-R19-et kellene növelni, de én nem tenném, mert nyilván eredetileg az megfelelt.

Akkor rágányolom valahogy a azt az elkót, az nagyon jó ötletnek tűnik.... aztán majd meglátom.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 16, 2014 /

Sziasztok! Kicsit elbizonytalanodtam: a hestoreban kapható kék szilikonnal ellátott páka, most akkor K tipusú hőelemet tartalmaz, vagy másmilyet? Én eddig abban a tudatban éltem, hogy K tipusú van benne, de ezek szerint mégsem? Segítene valaki kiigazodni? Solomon páka Hestore

Elkó a "helyén" minden rendesen megy! Köszönöm a segítséget!
Halkan jegyezném meg, hogy a P1 potméter vadi új a többi 90% használt alkatrész mellett.....
(#) Rezneki Henrik válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Én valahol a fórumon olvastam, hogy annak J típusú hőeleme van, de a forgalmazótól határozott "nem tudom" választ kaptam. A neten nem találtam meg a biztos választ. Úgy tudom ki lehet mérni, de én nem tudom hogyan. Ha valaki hozzáértő kisegítene annak nagyon örülnék! Mellékelek két táblázatot, ami megoldáshoz vezethetne, de nekem nem működik a multimban a hőelem. Amúgy, gondolom, ki lehetne méregetni a mellékelt táblázat alapján.
(#) Monster02 válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Helló! Nekem az a jelenség akkor következet be amkor a févőföldhöz kötötem a készülék házat! és mindig csak beállított hőmérséklet jelent meg.
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Megnéztem. Nem volt zárlat. Máshol találtam. Ahol nem találtam ott csináltam. Bár mondhatnám, hogy csak rossz vicc volt, de sajnos nem. A 7805 ic feladta a harcot. Ezt cseréltem, de még kell legyen valami gixer, mert a kijelző ugyan működik, de a hőelem csatlakozóját már hiába zárom rövidre, nem reagál semmit. Merre kutakodjak?
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Idézet:
„Írok én! Egy másik ablakban, egy pillanatnyilag sokkal izgalmasabb kérdésről . Hamarosan fogod is látni...”

Sajnos ez a tervem is kútbaesett amíg el voltam foglalva a forrasztóállomásom tönkretételével. Azért megpróbálom röviden: elbontottam egy öreg fénymásolót és a hőrögzítő egységét átalakítom "nyák vasalónak". A meleget egy 230V/800W halogén cső adja. Ennek a szabályozását gondoltam megoldani úgy, hogy a JLT-02 kapcsolását némileg átalakítom. Egyenlőre csak terv szinten van a dolog, illetve a mechanikus rész már összeállt, mint a mellékelt kép mutatja. Az elektronikával kapcsolatban viszont sok a kérdőjel.
- Nem tudom, mit kell átalakítani, hogy 230 voltot tudjon kapcsolni az áramkör. A TLP3062 110-230 volthoz készült, így gondolom, azzal nem lesz probléma, az áramkör többi része viszont el sem tudom képzelni, hogyan reagálna a 230 volt váltóáramra.
- Ez a kapcsolás hőelemhez készült, az én hőrögzítőmnek meg gyárilag termisztor érzékelte a hőmérsékletét. Szeretném is megtartani, mert ha eddig működött vele, miért cserélném le, no meg ezt már nem kell sem megvenni, sem beépíteni. Ez nyilván átalakítást igényel.
- Egyáltalán nem tudom, hogy ez lesz-e a legjobb megoldás a feladatra, vagy célszerűbb lenne egy más jellegű áramkör hozzá.
- Ha ez megvan, még szükség lesz egy motorvezérlő elektronikára is. Erre már találtam kapcsolást, de ezzel nem is foglalkozom amíg nem tudom biztosan, hogy a hőfokszabályozást meg tudom oldani.

Kérhetek véleményezést a tervhez, illetve némi segítséget az átalakításhoz, ha ez lesz a megoldás?
(#) rockersrac válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

A 230vac kapcsolása nem túl nagy gond szerintem, szerezz be egy szilárdtest relét, ami 240v-ra alkalmas és annak csak egy 3-35v dc közötti tartományban kell tápot adni, és megoldva a 230v kapcsolása, de szerintem ezt feszegessük tovább a megfelelő témában, a laminátor készítés/javítás(azt hiszem ez a topic neve) témában.
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Hello! Ha valami nem működik akkor méregetni kell. Próbálgatni is lehet, de csak ésszel. Vagy is tudni mit lehet minek a változtatására mi fog történni. És akkor a hiba is meg lesz. Mert hogy nem működik, az szinte semmi információ.
Ha nehezen hozzáférhető helyen vannak mérőpontok, vagy tuskó a mérő vége, akkor egy kis vagy rövid vezetéket ráforrasztva a pontokra bekapcsolás után is könnyedén mérhető.
- Meg kell mérni az IC tápfeszültségeit. LM324 4-es +8V míg a 11-es GND-n van.
- Ez után szinte fokozatonként próbálni lehet. Ha az IC1 7-es lábán méred a feszültséget, akkor annak követni kell a P1 potin beállítottat. Ennek a feszültségnek maradéktalanul el kell jutni a 10-es lábra is.
- Ha az IC1 10-es lábának feszültsége magasabb mint a 9-es, akkor a 8-as láb tápfesz közelében van (kb. 6..7V) a Led világít, a páka fűt.
- Az IC1a a hőelem erősítője. A hőelem ha igaz, "K" típusú. Annak hőegyütthatója 40,6uV/°C (mikró volt). Vagy is pld. 300°C-on 300*40,6E-6=12mV feszültséget ad, ha a környezeti 25fokot nem vesszük figyelembe.
Tehát ezt erősíti a IC1a. Az IC erősítése Au=R8/(R4+R5)+1= 220k/(0,1k+1,2k)+1=170. A mérőerősítő bemenetén van egy 10kohm a táp felé. Ennek funkciója az,hogy ha megszakadna a hőelem vezetéke, akkor letiltsa a fűtést. (Hiszen olyan,mint ha valami magas hőmérséklet lenne a bemenetre.) Az R2-őn áram folyik ami IR2=Ut/R2=8V/10k=0,8mA. Ha a bementre a hőelem helyett pld. egy 10ohm ellenállást teszünk, akkor azon eső feszültség pótolja a hőelem feszültségét. Ube=IR2*Rbe=0,8mA*10ohm=8mV.
Tehát ezt az erősítő 170 szeresére erősíti, így a kimenetén (1-es lábon) 8mV*170=1,36V feszültség mérhető.
Persze ettől lehet eltérés is, hiszen nem vettük figyelembe az IC bementi offset hibáját, ami akár 3..5mV is lehet. Tehát nem biztos, hogy a kimeneten 1,36V lesz, hanem annyi amennyivel módosítja az IC offset hibája. Persze az IC ezt is felerősíti a 170-szeresére..
- Nos ha rajta a bemeneten a 10ohm, akkor az IC1-es lábán rajta lesz a 1,36V (vagy valami) és annak maradéktalanul el kel jutni, az IC 9-es lábára úgy, mint az IC6a-n keresztül a DVM-re.
Nos, így kell vizsgálni valamit, és akkor felfedezhetők a hibák..

A nyomtatóban meg kell mérni a termisztor ellenállását környezeti hőfok mellett és kigondolni, hány fokot szeretnél szabályozni vele. Az már kiindulási alap és másik topikban folytatni..
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2014
(#) Mircsof válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Szia!
Idézet:
„Végiggondolva, ha beállítom egy adott, a multiméterrel mért hőmérsékletre, majd elállítom az állomás hőmérsékletét , a két hőelem más feszültségváltozást fog mutatni, ami valamennyi pontatlanságot kell eredményezzen”

Igazad van én ezt úgy próbáltam meg kiküszöbölni, akármilyen hőelem is van a pákámban, hogy feltettem a nagy kérdést! Mi az a hőfok amivel én 90%-ban forrasztani fogok? A válasz 300 fok, és környéke. Így fogtam a multimétert beállítottam 300 fokra a kijelzést és a pákát is. Innentől le és fel is kb. egyenes arányban csúszik el a hőfok ha nem a megfelelő a hőelem ami az én véleményem szerint belefér.
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Most megmértem 300 fokra kalibráltam a pákát.
-200 fokra állítva 200 fok merhető
-400 fokra állítva 395 fok merhető (vagy csak épp nem volt olyan "jó" a kapcsolat a multiméterrel).
Következő: »»   105 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem