Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Elég értelmetlen dolog, de ha a PIC PWM jelét integrálod és ezzel hajtod a feszültség vezérelt PWM-et, megoldható. Pld- ha Itt a poti helyett a PIC portát kötöd be, és R2-vel párhuzamosan kötött kondival meg integrálod a jelet. R3 és C2-vel szabadon állíthatod a PWM frekit.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Szia!
Köszönöm válaszod,kipróbálom majd. Azért kényszerülök erre a megoldásra,mert picet csak a Parsic-al tudok programozni. A pic freki módosításhoz,meg bele kellene nyúlni az asm-be. Azt meg nem akarom,mert az ismeretlen rész nekem. Már többen javasolták,mit hogy kellene módosítani,de inkább maradok ennél a nyakatekert megoldásnál.
Akkor azt csinálnám, a piccel csak az 555 4 lábára adnék feszültséget, ha megy a motor. Így a programból a motor vezérlés is egyszerűbb lenne.Kár PWM-ezni, ha utána úgyis csak ki be kapcsoló jelnek használod.
Sziasztok!
Leginkább Proli007-nek írom, egy előző párbeszéd folytatása ként, de bárki más véleményét is szívesen várom! Eme beszélgetés után sikeresen összeraktam a kis kapcsolást "drótdzsungel" kivitelben. De sajnos nincs olyan "szabad" tápom ami képes lenne a 24V Ac feszültséget leadni... Igy hosszas keresgélés és válogatás után arra jutottam, hogy ezt megépítem, de előtte szeretném kikérni a véleményed róla.. (úgy tűnik itt te vagy az 555 szakértője) Ez már kapna egy rendes nyákot is. Annyit módosítanék, ha lehet hogy BU125 tranzisztort tennék bele BD679 helyett. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Hello! Ez tulajdonképpen egy kis kapcsolóüzemű táp. Néhány nem szép dolog van benne.
- Egyik, hogy a kimenő feszültség nem szabályzott, tehát esetleges lesz a tranyó kapcsolási sebességétől és a tekercs jóságától függően. (elvileg akármekkora lehet) - A másik, hogy az áram nincs korlátozva, így az is esetleges lesz, valamint ha az 1µF "jól feltöltődik" és utólag teszed rá a zénert, ki is nyírhatja. - Harmadik, hogy 6V alatti zénerek áramát, már a 6V is táplálja, így a tekercs ellenállásától függően fog zéneráram folyni. Szóval meglehetősen a "kutya vacsorája" szindróma ez. De próbáld ki.. Amúgy a "régi" drótdzsungel? Négy alkatrész van benne.. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
A 10k beépítésévél megoldódik a zeneren folyó áramkorlatozás kérdése ha minden igaz. És az 1µF sem tesz tönkre semmit.
Idézet: „Egyik, hogy a kimenő feszültség nem szabályzott, tehát esetleges lesz a táranyó kapcsolási sebességétől és a tekercs jóságától függően. (elvileg akármekkora lehet)” 33K pontméterre való cseréje álithatová tenné a tranzisztor sebességét? Ez csak tipp. Idézet: „Amúgy a "régi" drótdzsungel? Négy alkatrész van benne..” Az volt a legjobb és legegyszerűbb, de ha nincs hozzá megfelelő trafó akkor hiába... még csak az LM317 határait se feszegeti a trafó Ha sikerülne szabályozhatóvá tenni a feszültséget... akkor már nyugodtan megépíteném nem nyírná ki jó eséllyel a mért alkatrészeket.
Hello!
- A 10k nem áramgenerátor, a zéner feszültségétől változna az áram. - Nem a feszültséget kell állítani, hanem az áramot állandó értéken tartani. - A tranyó sebességéről ne beszéljünk, mert még nem tudod miről van szó. - Nagyon egyszerűen megkerülhető a dolog. Csak feszültség kétszerezőt kell használni, és egy egyszerű tarnyós áramgenerátort. (Mondjuk nem írtad a trafód feszültségét sem.) A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
Szia!
Két trafóm van ilyen célra egyik 9VDC os, a másik 12VDC 500mA 6VA. Ezzel a kapcsolással 24V lenne 2V-al több mind a 4 alkatrészes lm317
Szerintem nem. Mert ha 12V a trafó, akkor is kb. 32V lenne az egyen. De ha egy trafó nincs terhelve (500mA helyett 5mA), annak feszültsége magasabb. Amúgy a trafó nem DC, hanem AC feszültséget ad, ha az tényleg trafó. ÉS ennek a kapcsolásnak a feszültség vesztesége is kisebb, mint a 317-nek. (De ennek a projektnek túl sok értelem egyébként sincs. Hányszor vizsgál zénereket az ember? Ahhoz egy labortáp és egy ellenállás is elegendő..)
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
Szia!
Nem ki-be kapcsoló jel lenne a pictől jövő. A pic PWM kimenete által lenne vezérelve a motor fordulat 0 és 100% között,de úgy hogy az 555 által csinált freki alapján,vagyis a motorra 120-200 HZ jusson.
Szia!
Amit linkeltél nekem itt kapcsolást,nem akar működni. Még pic-el nem is próbáltam,az alapkapcsolás potival sem megy. Csak alapon 1-2%-on megy egyfolytába. Nem szabályoz. Ami különbség a kapcsirajzhz képest azaz,hogy a rendszer pc tápról megy,6 helyett 5 V van,a led helyett pedig egy ablaktörlő motor. Amit én linkeltem,azt nem lehet valahogy összehozni a pic-el,mert azt már megépítettem és szépen működik.
Hello! Ha nem működik, akkor valamit elkötöttél.. Ellenőrizd le. De ha 5V a tápfesz, akkor csak IRLR vagy is logikai Fet-el tud működni. Mert sima Fet-nek magasabb a Gate feszültsége.
És nem egy motorral kell egyből próbálni az ilyesmit, hanem egy kis teljesítményű izzóval. A motorra védődióda kell. Meg kell szkóppal mérni az U1 2-6 lábán a fűrészfeszültséget, U2 3-as lábán a négyszög PWM-et. . Az a kapcsolás amit linkeltél soha nem lesz így feszültség vezérelt.
Üdv. 555-ös IC-vel megoldható lenne az, hogy egy gombot nyomogatva mindig fél perc adódjon hozzá az időzítéshez?
Max 3 percre lenne szükség, fél perces egységekben, és ezt ledekkel jelezném vissza.
Helo! Egy 555 időzítését meg lehet "hosszabbítani", de csak úgy hogy a plusz 30 másodperc akkor fog indulni, ha megnyomod a gombot. Vagy is a nyomástól kezdve újraindítani.
Ha arra gondoltál, hogy nyomsz 3-at a gombon, és az 1,5perc lesz az időzítés, az nem. Mert az 555 nem mikroprocesszor. Ahhoz már minimum számlálóval meg egyébbel kell kiegészíteni az 555-öt.
Köszönöm a válaszod.
Az a megoldás jutott még eszembe, hogy több gombot kell akkor csinálnom, más-más értékekkel.
Leginkább egy indítógomb meg egy időbeállító forgókapcsoló.
Ezt a "több gombot" nem igazán értem. Amúgy mire is gondolsz a "gomb" alatt? Esetleg rajzold le..
Egykicsit off, de íme lehet 555-el 4017-el és egy mini PLC-vel shift regisztert írni. A video gyenge telefon minőség bocs. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2014
Hello! Magad is megnézheted, ha megtekinted az adatlapot. De működési hőmérséklet tartománya ennek a legszélesebb, kerámiatokos.
Ezek szerint ez mindenképp jobb, mint a sima.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
Jobb? Olyan mint a bundakesztyű. Ha nagyon hideg van, kell. Egyébként meg kínos mint vaknak a némafilm..
Nekem átlagos felhasználásra kell, egy FET-et fog kapcsolgatni. Ha már egyszer ilyenem van, nem fogok ezért elmenni a boltba, hogy vegyek egy simát.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
Így oldom meg, ez a legjobb. Már csak az a kérdés, hogy lesz-e a boltban 400V-os 15A-s FET. Graetz-em van 30A 600V, az nem gond.
Helló! A mellékelt kapcsolással megoldható-e a hálózati feszültséget egyenirányítva (durván 320V) 2SK2198 MOSFET-tel ( 500V/30A ) szabályozni a feszültséget? Nekem a 0-80V-ig kellene legjobban.
Szia!
Ez a kapcsolás nem feszültségszabályzó.
Akkor valamilyen megoldást tudsz ajánlani feszültség szabályzásra, ha van benne áramkorlát szabályzó az még jobb lenne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |