Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1071 / 1385
(#) Doncso hozzászólása Dec 4, 2014 /
 
Elfogyott a műnyomó, és sürgősen kellene valami, jobb hiján a garfield-os dvd-tok boritóját találtam a leg alkalmasabb hordozónak. Remélem sikerül.
(#) pjg válasza Doncso hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Lidl reklámújsággal is csináltam már.
(#) Doncso válasza pjg hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Igen? Épp tegnap hoztak belőle, ezt kipróbálom. Köszi.
(#) kaqkk válasza Doncso hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
nincs egy darab öntapadós tapétád ? Annak a hordozója tökéletes , még csak áztatni sem kell ha kihűlt egyszerűen lehúzod..
(#) don_peter hozzászólása Dec 5, 2014 /
 
Srácok,
Ebben a cikkben azt olvasom, hogy levilágítás után TN140 előhívó folyadékban előhívjuk a rajzolatot majd TN150 gyors maratóval már marhatjuk is le a felesleges rézfelületet.
Ez így helytálló?
(#) kaqkk válasza don_peter hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Igen , csak egy halk kérdés : miért nem próbálod ki ?
(#) don_peter válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Mert feleslegesen nem akartam mindegyik vegyszerből vásárolni, így inkább kérdeztem..
Ami inkább zavaró volt számomra az a gyorsa marató, mert azt hittem a lakkot bántani fogja az előhívó folyadék az rendben van.
Ki fogom próbálni.
Köszi..
(#) kaqkk válasza don_peter hozzászólására (») Dec 6, 2014 / 1
 
Idézet:
„Ami inkább zavaró volt számomra az a gyorsa marató, mert azt hittem a lakkot bántani fogja az előhívó folyadék az rendben van.”
Engem meg az zavar hogy nem értem mit steretnél mondani ....
(#) don_peter válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
A lényeg, hogy nem tudtam, hogy a fényérzékeny lakkot nem bántja a gyors marató.
Így a nyák előhívás után a felesleges lakkot lemosva mehet is a maratóba...
(#) kaqkk válasza don_peter hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
A lakk azért van rajta hogy megvédje a vezetőrajzolatot a maróanyagtól ....
(#) Droot hozzászólása Dec 7, 2014 /
 
Sziasztok!

Milyen trükkök vannak nyák lapon nagy áramok átviteléhez? Nagy felület, 75mikronos nyák, tüzi ónozással? Mekkora áram vihető át biztonságosan? Ipari panelról van szó, fontos lenne a megbízhatóság.
DC10-25V és max 30A lenne a cél de a fele is elegendő lehet. Nagyáramú csavaros dupla lábú csatlakozóval tervezek. Max 5-6 cm hosszú vezetősáv kell + ágba, negatív ágba 2cm elégséges.
ACS713 árammérőt is szeretnék alkalmazni, de számomra furcsa hogy a tok dupla lába elbír folyamatos 30A-t.
(#) messius hozzászólása Dec 8, 2014 /
 
Üdvözlet!
Vasalásos módszerrel próbálkoztam párszor. A legelső nyákom nagyon jól sikerült, gondoltam végre elfelejthetem a rajzolgatós panelgyártást. Viszont azóta sem tudtam elérni azt a minőséget amit az első vasaláskor. Általában már maratás előtti papírleáztatásnál megbukik a művelet.
Röviden a lépések:
Panelt 2000-es polírpapírral többször átcsiszolom, majd vizesen is. Utána zsírmentesítem. Lézernyomtatóval kinyomtatom a műnyomópapírra a nyák tükörképét. Vasalóval előmelegítem a panelt, majd óvatosan ráteszem a rajzot és vasalom+puha ronggyal dörgölöm, majd vasalom és így tovább...kb 10 percig. Amikor már kicsit barnássá kezd válni a papír a hőtől. Hagyom kihűlni, majd langyos vízben áztatom. Na itt kezdődik a gond, mert nem tapad meg jól a festék, főleg a vékonyabb vonalaknál.
Most próbálkoztam felirattal is alumínium lapra de ugyanaz a jelenség. Meg amit nem értek, hogy sok képet láttam már a fórumokban ahol a felirat vasalással készült és a fekete felirat az fekete, nálam meg inkább szürkés-fehér:
(#) messius hozzászólása Dec 8, 2014 /
 
Tapasztalt vasalósokat kérdezném, hogy hol rontom el?
Amúgy ilyen lett az első vasalásom, azóta nem sikerült ezt a "minőséget" reprodukálni.

kép3.jpg
    
(#) eyess válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Alunál nagyobb hő kell , mert elvezeti .Nem muszáj előmelegíteni a nyákot .A szürkés-fehér egy kis sósavas lemosás után fekete lesz bár alunál nem ajánlom .
(#) Gabó válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Az első óta, volt cserélve a toner a nyomtatóba? Mert nekem utángyártott tonernél volt ilyen gondom.
(#) messius válasza Gabó hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Tudomásom szerint volt toner csere. Céges nyomtató ezért nem vagyok biztos benne.
(#) Gabó válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Akkor nagyon nagy esélye van, hogy a toner a hibás.
(#) messius válasza Gabó hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Tudomásom szerint volt toner csere. Céges nyomtató ezért nem vagyok biztos benne. Amúgy nem csak egy nyomtatóval próbálkoztam.
Esetleg a nyomtatási beállításokkal nem lehet javítani a helyzeten?
Az első jól sikerült vasalásnál arra emlékszek hogy az áztatásnál, kicsit segítettem is a papírnak lejönni és még akkor sem jött le a festés, utoljára meg épphogy hozzáértem már jött le a festék.Pedig előtte ázott eleget!
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
(#) Doncso válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Nálam ugyanez volt a probléma. 2 dolgot változtattam meg. Az első a zsirtalanitási módszer, mosogató szivacs hátulja és egy kis cif vagy ilyesmi súrolószer, por alakú, illetve tonert cseréltem. Azóta ismét nagyon szép nyákok készülnek, és szinte mindegy mi a hordozó. Ha nincs festék a tonerba, nincs vastagsága, akkor nem fog megmaradni rajta a semmi. Addig kell vasalni maxon hőfokon, amig látod, hogy a papiron átüt a rajzolat feketesége mindenhol. Ha jó a toner, akkor zsirmentes felületre úgy rátapad, hogy alig lehet levakarni. Hozzáteszem, legolcsóbb utángyártott tonert vettem, és teljesen hibátlan.
(#) messius válasza Doncso hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Amúgy arra is gondoltam hogy túl sima a felület a 2000-es vizes csiszolás után és nincs amibe "megkapaszkodjon" a festék, amit te is mondasz, hogy a súrolós előkészítés jobb lehet. A szivacs "dörzsis" részével csinálod?
A másik meg amit írtál, hogy a toner-réteg vastagság sincs meg szerintem sem, mert ennél jobb minőségben nyomtatott az a nyomtató amivel általában próbálkozok.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
(#) Doncso válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Eleinte nekem is ilyen gondolatok forogtak a fejembe, "túl sima.....túl érdes...túl ilyen vagy olyan...." próbáltam okokat gyártani magamnak, hogy ne kelljen a tonerra fogni. De mindig csak rossz lett. Régebben jó volt, de ahogy fogyott a por és használódott a toner egyre siralmasabb lett. Aztán bedurrantam, vettem egy új tonert, azóta nem csiszolgatok, meg semmi, se higitó meg ilyen csoda zsirtalanitó szerek, fogom ezt a súrolószert, és a szivacs dörzsis felét, agyon csiszolom a három éves oxidált agyon fogdosott nyáklemezt, agyon dörzsölöm mig szép egyenletes tiszta felületet nem kapok, és már vasalom is rá. Ha van festék akkor rásül mint a zsir a sütőre. Ha nincs benne festék anyag, akkor csinálhatsz vele bármit. Ez itt a lényeg.
(#) Gabó válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Régebben olvastam valami olyasmit is, hogy az se jó, ha túl sokáig, vagy túl megegen vasalja az ember. Ilyenkor megég a festék, és kikeményedik, ami miatt felpattog pl.
Nekem az utángyártottal sose sikerült, bár az teljesen máshogy nyomtat (halványabb) a sima papírra is meg a műnyomóra is. Tonercserénél, szép fekete lesz, tehát ott az utángyártott toner a hibás. Szerintem próbáld kisebb hőfokkal, vagy kevesebb ideig.
(#) ktamas66 válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Én a feléig sem szoktam feltekerni a vasalót, nem is melegítem elő a nyákot, biztos nem vasalom 10 percig (nem is barnul meg a papír). Mikor végeztem a vasalással sima hideg vízbe rakom áztatni. A maradék papírt ha szükséges 20%-os ecettel is el lehet távolítani.
Na most igazodj ki , az lesz a jó módszer ami beválik.
(#) Doncso válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Szerintem nálad is a jó és elegendő festék a titok. Vagyis a jó toner. A semmit nem lehet rávasalni.
(#) messius hozzászólása Dec 8, 2014 /
 
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat! Próbálkozok tovább! Mondjuk egy másik nyomtatóval, mert nekem itthon tintasugaras van és csak a munkahelyen tudom megoldani, ott meg ugyebár nem cserélgethetem kedvemre a tonert!
(#) pjg válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Idézet:
„Vasalásos módszerrel próbálkoztam párszor. A legelső nyákom nagyon jól sikerült, gondoltam végre elfelejthetem a rajzolgatós panelgyártást. Viszont azóta sem tudtam elérni azt a minőséget amit az első vasaláskor.”

Pont így jártam én is. Áttértem a fotózásra.
(#) keszeg01 válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Jó estét.
Nekem a 200 -as csiszolópapír vált be 400-as nál nekem is levált és 2 szer sötétítek a rajzolaton mire elég vastag festék csere előt 1 szer kellett , a vasalót kb 3-4 percig használom és teljes erőből nyomom.
(#) keszeg01 válasza pjg hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Igazad van,de 1-2 panelnél szerintem nem gazdaságos nekem főleg mert helyben nincs aki megcsinálja a filmet.
(#) pjg válasza keszeg01 hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Én nyomtatom lézerrel pauszra.
(#) kaqkk válasza messius hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Azt írod hogy csiszolás után "zsírmentesíted " a panelt . Milyen anyagot használsz ? Az sem mindegy mert Pl a nitrohígító éppen egy zsíros felületet hagy maga után amin piszkosul nem szeret megtapadni a toner ...
Következő: »»   1071 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem