Fórum témák
» Több friss téma |
Már vannak kisebb feszültségen is optimálisan használható IGBT-k. Éppen az új fejlesztésű napelemes inverterekben használják őket...(1-2 éve).
12V-ra? Teljesen éretelmetlen az IGBT.
Nos, a napelemet úgy vettem hogy 0,6V és 4W egy cella ami 6x6 inch.......ebből került egy táblára 18db tehát 10,8V és 72W ...az elmúlt napokban (3-4 napja) csúcsteljesítményben egy 12V 10W izzóval használva mértem 10,5V-10,6V-ot.....elvileg megrendeltem hozzá egy 12V/24V 10A-os töltésvezérlőt....azt mondják hogy az tartalmaz mindent ahhoz hogy tudjam akkumulátorral használni a rendszert.....idővel bővíteni szeretném a paneleket de ez csak egy prototípus.....azért kérdeztem és érdeklődtem a buck boost iránt és a különböző töltésvezérlők iránt hogy még is mi lenne a legjobb ahhoz hogy ha lassan is tölti az aksit akkor is tölti....tehát baba rajzzal mutatom a teljesítményt mint ahogy egy amatőr ember magyarázni próbál a mestereknek hogy mit is szeretne
Szóval vegyünk egy átlagot mondjuk reggel 7h és 11h között ami legyen 6V ami stabil ebből csináljunk 13,4V amivel már lehet tölteni egy aksit....eddig sztem oké és nem "nagy dolog" megcsinálni....jöjjön a csúcs 11h-14hig ami 10,5V csúcsban de szabályozzuk vissza kereken 9V-re és ebből csináljunk 15,6V-ot amit vegyünk csúcsnak időben is és töltésileg is .....tehát ha ezt sikerül megcsinálni már csak egy figyelő rendszer kellene hozzá ami kapcsolgatja a step-up convertert ....és ha így jól értelmezem a dolgot akkor majdnem maximálisan kitudom használni a napemlemet.....viszont egy a gond megmarad az áramerősség amivel nem tudom hogy hogyan lehetne ugyan ezt megoldani ha ez így jó lenne .... szóval én csak egy nagyon amatőr emberke vagyok aki próbálkozik és tapasztalatokat szerez
A napelem áramgenerátor jellegű villamos energia forrás, tehát csupán a feszültség figyelése nem elég a maximális megtermelt villamos energia kinyeréséhez, ez ráadásul folyamatosan változik a napfény mennyiségétől (napszak), minőségétől (pl. felhők) és a hőmérséklettől (ezek a legnagyobb változók). Ezt az MPPT (Maximum power point tracking) funkciót tudó vezérelt tápegységekkel lehet elérni. Bőséges irodalom olvasható google barátunk segítségével.
Ha tapasztalatokat akarsz szerezni, ne csak csúcsban mérj, hanem akkor is, ha csak 5-6 voltot ad le a tábla.
Van pár doksi a neten, esetleg látsz karakterisztikát is. Amit már leírtam, nem ismétlem. Szerintem inkább gondolkozz dupla táblában, ne 10 volt alattiban. Az "elvileg megrendelt" töltésvezérlőd ezt például hogyan kezeli? Van már komplett doksid róla? Nehogy csak magasabb feszről menjen.. Milyen a cellád a fénysugárzás hasznosítása szempontjából? Csinálhatsz egy táblázatot magadnak és látni fogod, mennyire érdemes a jelenlegi összeállítással foglalkoznod. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
Építesz egy egyszerű pwm feszültségátalakítót ami elmegy az 5-11V közti tartományban (494 4,5V körül már elindul), a szekunder oldalán szabályozott feszültséggel. Csinálsz még hozzá egy áramkorlátot és máris tölthető az akku a napsütés mértékétől függetlenül.
Még arra is gondoltam, hogy a teljes vezérlés mehetne az akkuról, azt úgyis figyeltetni kell mélykisütés ellen... a 494-gyel meghajtott fetek drainje pedig az aktuális cellafeszről a trafó primerrel, aztán ki van kerülve az "alacsony feszültség" is.
Ez járulékosan nem teljesítményelvétel az akkuból. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
Sziasztok!
Van Ebay-es, 2 Lithium-ion cellát befogadó telefon töltőm, 5V 1A kimenettel (az áru terméklapján szerepelt 1A). Erről van szó. A fő vezérlő IC benne: FM6316FE , adatlap: Bővebben: Link. Az adatlapi ajánlás 3.3uH induktivitást ajánl, nálam 2.2uH van, nem tudom, ez hova befolyásolja a működését. Az áramot beállító ellenállás természetesen 2K, így kapok 550-650mA-t. Ezt ki fogom cserélni, hogy 1A-t kapjak. Szeretném még a kimeneti feszültséget kicsit megemelni, mert a kábelen esik a feszültség, és az telefonok alacsonyabb feszültségnél kisebb árammal töltenek. Ezt szeretném elkerülni. Az IC 7-es lába csatlakozik az 5V-os kimenetre, ezt gondoltam soros ellenállással, vagy soros diódával kicsit feljebb tornázni, esetleg gyártok hozzá spéci kábelt, ahol a kábel végéről hozom vissza a feszültséget a 7-es lábnak. Szeretném, ha az 5V 5.15V lenne a telefon csatlakozójában, és akkor biztosan a maximális áramot venné fel a telefon. Van egy 5V 2A-es töltőm, az alapból 5.35V-ot ad ki, eddig még minden eszközöm tolerálta. Mit gondoltok, ellenállással, vagy diódával (0,15-0,2V-ot diódával?) növeljem a kimenő feszültséget? Köszönöm!
Ha 5,35 van, inkább arra akassz 2 db 3 amperes schottkyt ( a 2 párhuzamosan....) és talán kijön 5,1... próbáld meg.
2 db-on megoszlik az áram és Uf kevesebb lesz valamivel... Ha az e-bayos töltőfeszt emelnéd és az ampert is, nem biztos, hogy az emelt teljesítményt bírni fogja... számolj: 40...45 % +.... A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
Szia! Az 5.35V teljesen rendben van, 1A-nál bőven esik feszültség a kábelen, azt nem piszkálom.
A töltőnél 5V-ról 5.1-5.2V-ra emelném a feszültséget. Az IC adatlapjában 1A a maximális kimenő áram, ehhez 1.2K prog ellenállás kell, ezt kicserélem. Ha jól számolom ez csak 2%-os "túlterhelés", ha a telefon pontosan 1A-t vesz fel. Ha kevesebbet, akkor minden rendben van. Keresek egy schottky diódát, azon esik kb. 0.2V, azt jobbnak tartom, mint a soros ellenállást a visszacsatolásban.
Az 1k2-es progi ellenállás osztóban van? Hány volt esik rá?
Mert az helyett egy dióda érdekes lehet. Akkor tegyél be inkább egy 820 ohm-ot sorosan 1k-s trimmerrel és belövöd terhelésnél, utána csere ellenállásra. A túlterhelést különben az általad beírt 650 mA-hez viszonyítottam. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
Nem értelek... Hogyan akarod emelni a kimenő feszültséget? Soros diódával max. csökkenteni fogod.
555-el maximum "duplázod" a feszt aztán azt szabályzod vissza fele ahogy akarod vagy amennyire akarod de az egy külön egység lenne. De olyat még nem hallottam kezdőként sem hogy diódával növelni a kimenő feszültséget.
Idézet: „és az telefonok alacsonyabb feszültségnél kisebb árammal töltenek” Ezt sem tudom miből gondolod. Cseréld ki a programozó ellenállást, és kész. A töltőáramot úgyis a telefonba épített töltőáramkör fogja szabályozni.
Bővebben: Link Itt latszik a prog ellenállás, 2K/580mA van oda írva.
Morgo: nézd meg a kapcsolási rajzot, és érteni fogod. A 7-es lábon 5V-nak kell lennie, ez alapján szabályoz az IC. Ha sorosan berakok egy diódát, akkor a 7-es lábon csak akkor lesz 5V, ha a kimeneten 5V, plusz a diódán eső feszültség van. Nagyon egyszerű teszttel derült ki, hogy alacsonyabb feszültségen kevesebb áramot vesz fel a telefon. Van kb. 10 kábelen, rövidebb, hosszabb, rossz minőségű, eredeti. Azonos töltőbe és telefonba bedugva őket különböző áramok folytak, a kábelen eső feszültség miatt. Ha volt két ugyanolyan kábelem, akkor azokon azonos áram folyt. A D+ és D- egyszerűen rövidre volt zárva, a telefon ekkor veszi fel a max. áramot. De labortáppal is kipróbálhatod!
1., Szerintem a progi ellenállással állítsd be az áramot.
2., Most nem tudok sokat itt lenni, stb., a 7. lábra visszamenő ágban esetleg megpróbálhatod a diódát, de a 7. láb felőli oldal ( katód ) és a negatív közé tegyél be egy smd 22k-t próbára. Ha megnézed az adatlapját, láthatod az áramokhoz tartozó ellenállások értékét és mit kaphat az IC. Lehet, hogy hiába variálsz, mert a bemenő fesz is korlátozott, max. 5.5 volt. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
Sziasztok! Tudnátok nekem ebben a kapcsolási rajzban segíteni hogy a hiányzó kerámia kondi értékek mik lennének a megfelelőek?
Szia!
Szerintem hiányzik még egy kondi a rajzról. A 3. láb és a föld között kellene lenni egy kb. 470pF-os szűrő kondinak.
Szia! Egyik rajzon sem talaltam a 3as labon kondit a foldel. Igazabol napelemhez kellene nekem mert csak 10,5V jon ki belole csucson es kb 72W. Szeretnem kicsit novelni akkumulator toltes szemponjabol. Elvileg ez a kapcsolas jo hozza.
Kalkulátor
Szerintem nem rossz ez a konverer csak a tekerccsel kell játszani, de a kalkulátor rengeteget segít. Megadja a rezonáns kondenzátor ESR jét. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
Tudna nekem valaki egy normális panelrajzot ehhez a kapcsolási rajzhoz PDF-ben?
A tervezés rád marad, de ha nem akarsz építeni, akkor meg is veheted.
Nem lenne gond a tervezssel ha találnék Mac-re Eagle-t vagy bármi más programot erre a célra mert sajnos tegnap elszállt a másik gép amin ezek a dolgok voltak.
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást ismeri valaki, mekkora áramot lehet kivenni belőle? Köszönöm!
Hogyha megvolna az RT1993 Évk. ott megtudod keresni, bővebb cikket publikált Német István tanár úr töltő-kisütő készülékekkel kapcsolatos áramkörökben. Egy kiragadott példa.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogyan lehet a legegyszerűbben egy 24V-os trafóból előállítani egy 14.4V-os 400mA-es output-ot készíteni. És azt is szeretném kérni, hogy a lépéseket, és hogy ezt hogyan számoljuk ki. (ha megoldható lenne akkor a lehető legkevesebb tranzisztort használjunk fel. [ellenállás, kondenzátor, diódák])
Kapcsolási rajzot is kérhetnék?
Szia! van ilyen topic itt a HE fórumon
MC34063-mal felépített DC-DC konverter a neve Mindent megtalálsz hozzá, töltsd le az adatlapját. üdv.: Foxi
Köszönöm! Viszont olyanra lenne szükségem, ami csak minimális tranzisztort tartalmaz. Inkább csak kondenzátort, ellenállást és diódákat tartalmaz. (Töltésvisszajelző nem kell)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |