Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Doncso!
Több kérdés merült fel, hogy a végfokozattal (Qad405) kezdjem: Például használhatok-e a "B-osztályú" fokozatban IFR240-es MOSFET-et. Mekkora tápfeszültségig? Ha használok, a 6,9 uH-is tekercsérték maradhat-e a megfelelő "A-B" átmenethez? Meddig növelhető a tápfeszültség (teljesítmény)? http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/37006/SAMSUNG/IRF240.html Várom szíves válaszod! Üdv: Dánken
Helyesen IRF240 (Elgépeltem a szövegben, bocsi.)
Hát, ezek jó kérdések, erre nem tudok érdemben hozzászólni. Azt mindenesetre tudom, hogy a quadot annó egy elég komoly fejlesztő gárda fejlesztette ki, nem holmi összedobott kapcsolás. Ebből erednek a kiváló mérési eredményei, és tulajdonságai. Az értékek megmásitásával, és a félvezetők áttervezésével nem tudom milyen irányba menne el a dolog, szerintem ezt itt kevesen tudnák neked csipőből megválaszolni. Egyszerübb kipróbálni és megtudod.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
Keringnek ilyen rajzok is a neten. Mondjuk vicces kedvében lehetett aki a 2SK/SJ mellé odaírta helyettesítőnek az IRFP-ket, mert közük nincs egymáshoz. Az egyik audió célra, a másik kapcsolóüzemre lett gyártva.
Persze ettől még megy (mehet) vele, csak teljesen más hangja lesz, illetve meg kell oldani a hőkompenzálást.
Jól látod, a két FET típus semmiben nem hasonlít. 2SK1058 nyitófeszültsége már 0,5V ról indul, IRFP 3,5V felett, lábkiosztásuk sem azonos, nem beszélve a többi paramétereréről, ha helyettesítik vele, biztos a füst...
Köszönöm a választ Ge Lee! Bővültek az ismereteim.
A tuning témát ajánlom a figyelmedbe.
Sziasztok!
Megépítettem a 200W-os verziót. Teljes kivezérlés mellett mértem a hőmérsékletet a tranzisztorokon és a bordán. Próbáltam clip-ig vezérelni de úgy hogy egy zeneszám alatt csak egyszer kétszer villanjon fel.(Van benne clip jelző is.) Természetesen az MJ15003 tranzisztorokon mértem. Átlagosan 55-65 fok közt mozgott a hőmérséklet a tranzisztorokn. Egyszer mértem 70 fokot(Kézzel még hozzá tudtam érni de nem sokáig.). A borda átlagosan 10-15 fokkal volt hidegebb tőle. Tudom ezekben a mérésekben nagy a hibafaktor de a hőmérsékletek még megfelelőek?
Úgy szoktam számolni, hogy belül a lapka ne legyen 80-85 foknál melegebb. Ez azt jelenti, hogy kívül a tok ettől legalább 15-20 fokkal legyen hidegebb, mert üzem közben kb. akkora különbség van a lapka és a tok között. Ha ennél melegebb, akkor már annyival kevesebbet tud disszipálni a tranyó, ami könnyen a tönkremeneteléhez vezet.
SOAR görbe szerint, 60v-on tudja a 3A-t 25C-fokon. Ez azt jelenti, hogy 70 fokon ez csökken. Szerintem eléggé határon mozog ha 4 ohmmal terhelted. Ha 8 ohmmal, akkor nincs gond. Én annó 4db 2n3773-assal csináltam a 200w-ost, de azt 8-ohmra. Melegedett de birta. 4 ohmtól biztos meghaltak volna a tranyók.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2014
8 ohmal terhelem.
Köszönöm a segítséget és neked is Ge Lee.
Hali!
Volna egy kis problémám. Van 1 Urbán féle quad-405-öm. A baj a következö: a kimeneten lévö ellenállás füstöl. Egyenáramulag ok kimenet 0V. A válaszotokat elöre is köszi.
Szia! Az R37? Vezérlés nélkül is füstöl?
Kivettük az ic-t cseréltük is. Amikor nem volt benne az ic akkor nem füstölt de amint bele raktuk akkor füstölt.
Ennyi infó alapján a D5, D6 szakadtnak látszik.
Nem lehet jelet rá adni mert 2mp és el kezd füstölni.
Azért nézd meg egy rövid méréssel mennyi esik azon két diódán. A kimeneti 0V egyenfeszültség továbbra is stimmel?
A kimenet stimmel de nem tudunk mérni mert akkor az ellenállás egyből el kezd füstölni.
Pedig tipikus dióda probléma. Jól vannak beültetve?
Jobb híján mérd ki a T7, T8, T9, T10 tranyókat.
A diódák jól vannak beültetve,a tranyók jók.
Ha ez mind helytálló, akkor forrasztási hibát, vagy fóliaszakadást kell keresned.
Nagyobb értéket is tehetsz a 47 ohm helyére, ne füstöljön DC mérés alatt.
Átnéztük a fóliát se szakadás se zárlat se hibás forrasztás.
Akkor valamilyen hiba fölött átsiklottunk, mert az R37-en 0,7V-nak kell esni az pedig nem forrósítja.
Ha gerjedne az megpirítaná R38-at. Legyen az R37 4k7 és máris végigmérheted az egyenfeszültségeket.
T7 kollektorán 1,6 V a T9 bázisán 0V. A táp +-41V. Kimenet 0,004V.
Az 1,6V-tól sem füstölhet. A bemenet ugye testen és hangszóró nélkül mérsz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |