Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   147 / 240
(#) sny válasza Davidd hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Teljesítménytől függ, 200W/8ohmra 1mm-es ajánlott.
(#) Davidd válasza sny hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Azt gondoltam, hogy teljesítményfüggő. Köszönöm a segítséget és ha haladok valamit megint irok.Annyi hogy mostanság a vizsgamunkámmal foglalkozom és ez háttérben marad.
(#) elektros90 hozzászólása Dec 21, 2014 /

Sziasztok!
Újra itt vagyok. Sajnos a ZH-k és vizsgák miatt kicsit lemaradtam ezzel a dologgal. Jártam a laborba, de amire rájöttem az konkrétan csak az, hogy a próbapanel nem lesz jó. Muszáj vagyok nyákot tervezni hozzá. Mivel jan.21-re már valamit felkell mutatnom, ezért készültem egy kapcsolási rajzzal, amiből ma/holnap megpróbálok nyákot tervezni.
Ránézne nekem valaki, hogy korrekt-e ebben a formájában? Köszönöm előre is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Nem jó a próbapanel? Én eddig csak azon csináltam és jók voltak. Ehhez nagyon kell tudni, hogy hol, milyen áram folyik. Ha ezt nem tudod, akkor nyákon sem fog menni.
A 100nF-os snubberkondi legfeljebb 1 nF legyen, különben a vele soros ellenállás szétrobban a melegtől. A többit megválaszolják azok, akik ismerik a meghajtó ic-t.
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

A próbapanel nálam a beszúrogatós panelt jelenti. Nektek nem olyanon volt. A meghajtó IC rész működik.
(#) Ge Lee válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

A nem jó az mit jelent azt hogy egyáltalán nem működik, vagy csak azt hogy nem úgy ahogy kellene? Egyik IC táplábán sincs hidegítés. Ha ott van az áteresztőtranyós segédtáp akkor minek van utána még egy 12V-os zéner? A D2-R7-et kezdésnek elhagynám, nekem a 2110 ugyan könnyebben indult úgy, viszont okozott is gondot neki később.

Úgyis kell egy kísérleti áramkör, azzal úgy jársz a legjobban ha pókhálóban összedrótozod ahogy arról csatoltam képet régebben. Egyrészt a kész nyákot úgysem fogod tudni olyan jóra megcsinálni mert ott nem tudsz 3D-ben mozogni csak 2D-ben, másrészt sokkal könnyebb bármit módosítani rajta, illetve jobban átlátod az esetleges hurkokat, vagy nem kívánt áramutakat, szórt induktivitásokat stb.
(#) elektros90 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

A nem jó az azt jelenti, hogy a meghajtó áramkör+teljesítmény rész működött, de úgy az egész egyben nem. Mondjuk a komparátor nem ez a tipus volt, hanem LM319. Valószinűleg lassú, de lehet, hogy a beszúrogatós panel miatt. DC átviteli görbe mérésekor szépen komparált. Négyszög bemenő jel esetén a kimenetén már csak valami zaj volt, ill. volt négyszög is, de csak pár mV Vpp. Vagy ha volt is normális jel, az dróttal a driverhez már csak zajként jutott el. Inkább csinálnák valami kezdetleges nyákot és akkor azzal.
Ami nem kell azt egyszerűen csak nemforrasztanám be kezdésnek.
Szerintem ez egy tipikus áramkör, amilyet ti már nem egyszer csináltatok, legfeljebb más meghajtóval. Szerintem lássátok ránézésre, hogy mi jó vagy mi nem. Ugyanúgy a nyákterven is. A 12V os zener mint védődióda a VCC és COM közé, hogy ne pukkanjon el az IC. Nem jó? Igen a hidegítő lemaradt, Köszi!
(#) elektros90 válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Na jó, lehet, hogy a felhúzó ellenállással volt gond...
(#) lorylaci válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Próbapanelen is össze lehet rakni ilyen véget, persze nem úgy, hogy szép legyen, de tesztre jó. meg monjduk 16 Ohm terhelésre nem túl nagy tápfeszekig (ne follyon nagy áram) még működni is tud.

Jó lenne, ha beszúrnál képeket, szkópábrát. Lehet símán csak elrontotad a próbapanelen az elrendezést. Amúgy a megosztodd mappád nem elérhető csak jelszóval... Szóval így nem igen tudunk segíteni.

Hidegítő nélkül el sem fog indulni, ugyanis amikor a meghajtó a FETet kapcsolja akkor hirtelen lesz 1-2A áramtüske, ígyha nincs a közelben minimum 100nF akkár a meghajtó tápfesze leesik az UVLO szint alá, azaz a meghajtó kikapcsol.

Lassú kompartáorral is működnie kellene, legfeljebb megnő a prop delay, és alacsonyabb kapacsolófrekvenciát kapsz, de cserébe a zavarra sem lesz annyira érzékeny a komparátor.
(#) elektros90 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Akkor nagyon jó, a hidegítő lemaradt a próbapanelról is. Vagyis csak a komparátornál. Képeim sajnos nincsennek. Viszont ha jelgenerátorral kapcsolgattam a drivert, akkor kapcsolta a feteket. Nincs jelszóval védve, csak X-eld ki a "Sign up for Dropbox" -ot.
Az összeállítás úgy nézett ki, hogy a kimenőfetek próbanyákra vannak cinezve. A driver IC beszúrogatósban összerakva a komparátorral együtt és "kínai szines drótokkal" volt összekötve. VCS vel nem is próbáltam, mivel a komparátor nem működött külső jelről sem...
Egyébként az normális, hogy a kimeneti LC tag terhelés nélkül rövidzár?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2014

Ahogy Laci is írta a terhelés kezdetben kicsi legyen, én szét szoktam szedni a műterhelést és csak egy 20 vagy 40ohm van kezdetben a kimeneten.
Próbáld ki az LM311-el azzal biztos hogy megy, de néhány tranyóval is mennie kell, arról is találsz rajzot a topikban.
Mit jelent az hogy az LC tag rövidzár?

Azt jelenti, hogy amikor rajta volt az LC szűrő, akkor aktiválta a labortáp áramkorlátját. Azthittem elszállt az IC vagy a fetek, de nem. Levettem, működött az áramkör újra. Viszont multival mérve nem sípolt és az ellenállás mérés sem mutatott rövidzárat.

Vagy inkább az említett 1-2A tüskétől ami nem volt snubberelve...!?

Nem az lehetett hogy ki volt feküdve valamelyik tápra a kimenet? Ha működik akkor 100mA-nél nem nagyon vehet fel többet.

Normális esetben 30mA-t vett fel (LC nélkül) .

Sziasztok!
Lényegében úgy néztem, hogy a kapcsolásomnak jónak kellene lennie, ezért bátorkodtam egy nyáktervet hozzá kialakítani (legalább kiindulásnak). 2 oldalasnak sikerült és vannak benne viák. Bővebben: Link
(#) sny válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Milyen kondenzátor van az LC szűrőben?
Mekkora volt a labortáp áramkorlátja?
(#) sny válasza sny hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Már látom, valami SMD vacak. Szigoróan polipropilén fólia vagy polipropilén-szulfid kondenzátor való oda!

A nyákterven van mit finomítani. Baromi hosszú a tápvezeték a MOSFETekig. A kondenzátorokat a MOSFET-ekhez kell közelebb tenni, nem a csatlakozóhoz.
A tápágakba (közel a MOSFETekhez) szintén PP fólia kondenzátor kell, 1-2 µF értékben.
(#) lorylaci válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Ez így nagy kaki.
Először a kapcsolást kellene rendbe tenni, és próbapanelen tesztelni tovább.

Eleve visszacsatolás nélkül nem fog működni a dolog.

Aztán jön a következő kérdés: mirét ezt az IC-t használod? Egyrészt van oylan változat, ami tartalmaz szinteltoló áramkört (ami gyorsabb és jobb, mint amit használsz), másrészt olcsóbb is ennél.

tedd rendbe a snubbert. Arra még szükséged lesz. Ökölszabály a kondi kiinduló értékre a MOSFET kimeneti kapacitása. Ellenállás pedig a terhelőimpdancia nagyságrendjébe essen.
C10 ne elkó legyen, vagy legyen mellett kerámia. R6 meg felesleges.
Zobel meg felesleges.
(#) sny válasza sny hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

D3, D4 kezdésnek elhagyható. A snubbereket célszerű átméretezni. A rezisztív tag is legyen kisebb.
C9, C13 100-200pF!

R13, R18 értékét csökkenteném 10-12 Ohmra
(#) lorylaci válasza sny hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Miért pont fólia? (FKP)
Lehet gőzölt is (MKP), annak is elég alacsony az ESR-je, ráadásul az ESL-je kisebb. A nagyfrekis búgóáramot meg jól viseli, pláne az MKP10.
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Rendben, legyen gőzölt, csak a dielektrikum legyen alacsony veszteségű, különben rezsó lesz.

(Egyébként használtam már NPO/COG dielektrikumú rétegkerámiát is SMD-ben, csak kevésbé bízok benne, párat már láttam zárlatba menni / elégni. Természetesen a tápfeszültség minimum kétszeresére kellene méretezni)

A Zobel valószínűleg azért maradt benne, mert korábban szűrő előtti VCS-ről volt szó.
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Azért a Zobel egy nagyon jó dolog, de nem abban az értelemben, ahogy gondoltok rá. Itt valójában nincs rá szükség, de ha a visszacsatolás úgy van beállítva, akkor nagyon hatásos. Különösen, ha nincs rajta hangszóró. Most nem akarok erről eszmecserét nyitni, de ahogy elektros 90 halad előre, úgyis terítékre kerül.
(#) elektros90 hozzászólása Dec 22, 2014 /

Sziasztok!
Akkor szépen sorjába:

Az LC szűrőben 680nF os MKT poliészter van/volt. A labortáp maximuma 2A, de ennél kevesebb volt, kb. 1A.
Közben jegyzetelek, hogy mit hogyan, mert sok az infó hirtelen. (Sajnos még van 2 vizsgám, az egyikre még időpont sincs. 21.-én pedig már prezentálni kell. Már nem lesz időm megint deszkamodellezni. Nem kell tökéletesnek lennie, de már valamit akarok felmutatni. Olyan állapotba kell hozni, hogy apró módosítással majd elinduljon. Laborba meg nemtudom mikor jutok újra.
(#) elektros90 válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Egy újabb próbálkozás itt.
(#) lorylaci válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Nem nyert:
- rakd közel egymáshoz a MOSFETeket, széltől szélig max 5mm legyen köztük
- C2 és C12 így égvilágon semmit nem ér
- ha a MOSFETek közel vannak, akkor az alsó FET S-től felső FET D-ig nyomj be egy kondi. Én Direct MN toknál pont be tudtam rakni 1812-t, neked itt nagyobb kondi is el fog férni. Pont lábtól pont lábig legyen.
- snubber: így megint égvilágon semmit nem ér lábasjószágot felejtsd el. Kapni lomexben 100pF-t meg 220pF-ot is 200V-osban NP0 anyagból, 0805 méretben. Ezzel sorba tudsz kötni egy 1206-ot 1210-et vagy kicsit nagyobbat (számold ki a sdisszipációját, vagy szimuláld le). legyen ott közvetlen a fet lábánál. 10nH plusz lábinduktivitás és semmit nem ér...

Amúgy 100kb-ot minek dropboxoszolsz? 2MByte-ig enged a hobbieleketronika, nem ettől a 100kbytetól fog a szerver behalni. Tudnád valahogyan úgy is menteni, mint pl sprint alyoutban az X-ray funkció, hogy a két réteget egymáson lássuk, így nem kell labozgatni, és közben fejben felépíteni a nyákot (saját nyákomnál oké hogy pillanat alatt meg van, de nem saját nyák tervezés esetén nekem is kell hozzá 5 perc).

Ha akarsz bordát, még most gondolkozz el hova rakod (silkscreenen szerepeljen). Ha nem akarsz bordát, akkor meg ne úgy hányd fel az alaktrészeket, mintha B-osztályú végfokot terveznél.
(#) Karesz 50 válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Az LM319 OP kimenetű. Tettél felhúzó ellenállást a kimenetről a tápra? Nem tiszta, hogy most melyik komparátort használod, az LM319-et, vagy az LT1711-et? R13-at veheted 750 Ohm-ra, de ez csak szőrszálhasogatás. A bemeneti felüláteresztőnek (C5, R4) most 160Hz-en van a töréspontja, nem lesz mélyhangja, de ettől még működnie kellene magának az áramkörnek.

A kimenetre mindig tegyél valami műterhelést, mert valóban jól tudod. a kimeneti szűrő egyetlen frekvencián (a rezonanciafrekvencián) rövidzárat jelent a félhíd kimenetére nézve (áramrezonancia).
(#) elektros90 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Szia!
Lenne pár kérdésem:
Idézet:
„ha a MOSFETek közel vannak, akkor az alsó FET S-től felső FET D-ig nyomj be egy kondi.”
A C2/C12 egyikét, vagy milyen kondira gondolsz?
A becsatolónak ill. az LC be jó lesz a lábas MKT, vagy minden legyen SMD?
Következő: »»   147 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem