Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   205 / 375
(#) mex válasza colosseum hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Ezt a pontosságot még menetes szállal is lehet biztosítani. Saválló anyagból készültet kell beszerezned, azoknak jobb a felületi minősége is.
A helyedben én biztosan a trapézorsós kivitelt preferálnám.
(#) colosseum válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Köszönöm a gyors választ megfogom nézni, hogy miképpen tudnám beleilleszteni az elképzelésbe.
(#) Pali79 válasza colosseum hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

(#) deexteer hozzászólása Dec 20, 2014 /

Köszönöm a tanácsokat.
Előhalásztam egy régebben csinált golyósorsó helyettesítőm, hátha segít valakin, itt is volt róla szó hogy nehéz beállítani, nem tudom hogy mi a pontos neve, a képen láthatóból három darab kell 120 fokban elhelyezve egy menetes száron, sima csapágy helyett nyomó csapágyat kapott 14 mm felfekvő felülettel, nem kellenek kontra anyák, magától beáll, teljesen kotyogásmentes és könnyen fut, a külső részén itt még menet van mert mintadarab volt anno. Kép
(#) berez hozzászólása Dec 23, 2014 /

Először is Boldog Karácsonyt kívánok minden fórumtagnak!
Másodszor némi segítségért folyamodnék cnc elektronika ügyben.
Vettem 6 db Vexta motort .Ezeket:
Bővebben: Link

Az lenne a kérdésem ha valaki már használt ilyent mi a tapasztalata,pl hány V-t
adjak neki?Más:be azonosítottan a 2 pár vezetéket tekercsenként.Mi történik ha
fordítva kötöm be,az egyik v. mindkettőt ,mert azt nem tudom melyik fele a tekercs
melyik fele?Mi lesz ha rosszul kötöm ,pl a motor csak búg,vagy nem csinál semmit,
vagy károsodik is?
Még egy utolsó kérdés:kaptam egy vezérlő elektronikát hozzájuk:

Ez a vezérlője L297 - L298 páros + 74HCT244N
Semmi panelszám vagy rajzot nem találtam a neten.
Valószínű panelként volt szerelve,ezért van 21 db pin a képen alul.
A 21 csatlakozót kimértem megvan a motor 4db,+5V,+24V,GND.
Ezeken kívül van még 5 db,hátha valaki ismeri mi legyen velük:

1.74HCT 2.láb input de melyik?
2.74HCT 4.láb -"-
3.74HCT 6.láb -"-
4.74HCT 15.láb -"-
5.74HCT 19.láb -"-
Ha ezekre ráteszek 5V-ot kéne valaminek lennie,de nincs semmi.
Ja a panelon az egyik piros led világít.
Köszönöm a segítséget és további szép napot!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
(#) Melphi válasza berez hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Szia neked is kellemes ünnepeket!
Ez egy nagyon jó kis moci, ez egy 0,9' 1,17Nm motor, adok egy adatlapot itt le van írva milyen színt hogyan köss, és minden más adat, tanulmányozd!
Adatlap
A vezérlőt sem olyan nehéz bekötni, keress egy olyan áramkört ami ilyen ic-vel készült és nézd meg mi hova megy, hozzátenném én ezt az áramkört messze eldobnám, hangosan megy a moci tőle, és nem biztos hogy a motorból kihozza a legjobbat, ha nagyon nem akarsz költeni a vezérlőre akkor vegyél egy ilyent, és egy ilyent.
Ha nem e-Bay ezel akkor a Vaterán is szoktak ilyent árulni.

Hol vetted a motort?
(#) kameleon2 válasza berez hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Idézet:
„Más:be azonosítottan a 2 pár vezetéket tekercsenként.Mi történik ha
fordítva kötöm be,az egyik v. mindkettőt ,mert azt nem tudom melyik fele a tekercs
melyik fele?Mi lesz ha rosszul kötöm ,pl a motor csak búg,vagy nem csinál semmit,
vagy károsodik is?”
Nos: Ha 2 szálat összesodorsz és pusztán csak kézzel tekered - észrevehető, ha párra akadtál, mert érezhetően nehezebb tekerni a rövidrezárt tekercs mellett. A párokat így kiválogathatod. HA a párok megvannak - kösd be bátran Az A+ A- és B+ B- ágakaz bármilyen polaritással - maximum ellenkező irányba ked forogni. Akkor elég megcserélni a páron belül a polaritást és hurrá.
(#) berez válasza Melphi hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Köszi a gyors választ.A portleválasztót kb 1 hónapja megvettem,csak Kína messze van...
A driver is (pololu )jön már valahol,csak addig gondoltam megnézem ezzel jó -e
egyáltalán a motor.
Vaterán vettem a motorokat 6 db volt 3 ezer Ft.Valószínűleg ,mivel az egyiken
filccel az van írva "auchan" az árúrakodó futószalagot hajtotta.
Na még egy kicsit próbálkozom akkor ezzel az áramkörrel jobb híján...

Akkor jól belenyúltál, nagyon jó üzletet csináltál, ennyit röhögve megértek, főleg hogy 8 Vezetékesek, meg hát a VEXTRA az egy komoly márka.

Légyszíves mérd már meg a tengely vastagságot.
(#) berez válasza Melphi hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Sublerral mérve 6,5 mm
(#) berez válasza berez hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Katalógusban 6,35
(#) berez hozzászólása Dec 25, 2014 /

Még mindig Boldog karácsonyt kívánok,de ha valaki unalmában nézi a fórumot
lenne egy kérdésem még mindig a kedden feltett témával kapcsolatbaní:
megtaláltam a kapcs rajzot,ez az:
http://kepfeltoltes.hu/141225/cronyvezerlo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Összeraktam de ha valaki ismerné,hogy a 7.pinen levő "abil"feliratnak és lábnak mit
kéne csinálni megköszönném.Ui.ha ráadom a fesz-t., a motor nem csinál semmit,
de ha hozzáérintem az ujjam ehhez a lábhoz egy helyben elkezd remegni mint a nyárfalevél.
Ha elveszem abbahagyja.Azt nem értem ,hogy miért van az összes az RN1-en keresztül
állandóan az 5V-on?További szép napot!
(#) mps válasza berez hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Szia! Hirtelen arra tudok válaszolni, hogy miért vannak 5V-on. A bemeneteket nem szabad a levegőben lógva hagyni. Erre való az rn1 ellenállás háló, stabil magas szinten tartja a bemeneteket, akkor lesz aktív ha gnd-re húzod a bemenetet. (Az rn1-ben 8 db ellenállás van, egyik végük összekötve.)
Neked is boldog karácsonyt
(#) berez válasza mps hozzászólására (») Dec 25, 2014 / 1

Köszi a gyors választ.
Sajna a kérdés már tárgytalan mert elkezdtem a Vref (PR1)potit kifelé tekerni
minek következtében a L298 IC nagy sebességgel kibocsájtott magából egy
kis darabot némi hang és fényjelenséggel kísérve és örökra a boldog vadászmezőkre
távozott,úgyhogy innen kezdve a Karácsony a Családé...
(#) JANOSKA12000 hozzászólása Dec 26, 2014 /

Sziasztok! Jani vagyok üdv mindenkinek szeretnék érdeklödni dolgokról szeretnék építeni egy hobbi cnc gépet vannak tervek de nincs ki segítene pár kérdésben TB6560 cnc meghajtó 3 tengelyes jó lesz hozzá24V stabil táp 250W 10A. in 230-240V.
Beépített ventillátor, automatikus ki/be kapcsolással hőmérséklet függően. A tápegységnek szükséges az aktív hűtés, ezt körültekintően vegyék figyelembe beépítéskor is. Túlmelegedésre, túl-áram és -feszültségre védett.
Bemenet: 110V-230V (50/60Hz)
Kimeneti feszültség: 24V (+/-10% állítható)
Kimeneti áram, max: 10A

Teljesítmény: 250W
Mérete kb: 200 x 110 x 50m
(#) kaqkk hozzászólása Dec 29, 2014 /

Lassan mint a luca széke , de épülget a szerkezet.
(#) hotib válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Ebbe a szép fehér lapba fogsz belefúrkálni? Vagy kerül még rá valami?
(#) kaqkk válasza hotib hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Ezt még síkba marom , és ha a fúrásoktól "megcsúnyul " akkor majd újból kap egy felület igazítást . 20mm vastag nem félek hogy hamar elfogy.
(#) hotib válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Szerintem sem fogy el gyorsan. Én bútorlapot használok (az asztalra fogatva) amit szintén a géppel, saját magával síkba marok. Azt is jól megfogja a kétoldalas öntapadós. Nyákhoz bőven elég, néha sok is, alig lehet letépni.
Meg aztán fúrásnál nem kell nagyon mélyre küldeni a fúrót, 2-es fúróig nyák vastagság +0.3 - 0.6 mm kb. elég. Attól függ, hogy mekkora a fúró csúcsszöge, gyakorlatban 0.3-nál többet 1,5mm fúró fölött szoktam használni. Ha nem küldöd ennyivel mélyebbre, nagyon kellemetlen, mert csak a közepén fúrja át, nem teljes szélességben.
Sokkal nagyobb lyukat meg úgysem fogsz fúrni, mert szebb lesz, ha kimarod. Akkor aztán lehet 150-es lyuk is
A marás hagyhat mélyebb nyomokat is, de igazából meg pont az nem; elég a nyák vastagság mélységében marni pl. a kontúrt, nem baj, ha esetleg marad egy kis sallang. Azt könnyű egy mozdulattal eltávolítani, így aztán óvod az asztalt.

Mindettől függetlenül azért kérdeztem, mert én sajnálnám az asztalt megfurkálni. Igaz, a műanyag lap nem drága, de nem is ez miatt, hanem az asztal lapja egyfajta "etalon" amiből ki lehet indulni.
(#) mex válasza hotib hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Hol lehet ezt a 20mm műanyaglapot beszerezni és milyen anyagösszetétele van?
(#) hotib válasza mex hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Nekem olyan nincs... De majd kaqkk topictárs megmondja.
(#) kaqkk válasza mex hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Ha hiszitek ha nem találtam , sajnos semmit nem tudok mondani a nevéről összetételéről. egy boltban volt "húsvágódeszka"
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) Topi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

A műanyag húsvágódeszka egészségügyi okokból PE vagy HDPE (polietilén, vagy nagysűrűségű polietilén).

A legjobb gépasztal műanyag alapanyag a PTFE (Poli tetrafluoroetilén) azaz teflon, nagyon remekül forgácsolható, kemény, rögzítőpöckök, nullpontok nem másznak el, nem dagad meg az anyag, nem vetemedik, menet metszhető bele. Ha síkra marod (a Z offset miatt), akkor nagyon sokáig megtartja méretét. Gépasztalba marva (direkt vagy véletlen) a széle nem szőrösödik, így nem kell felcsiszolni mielőtt újra marni szeretnél. Egyetlen egy hátránya van, az ár.
A PTFE vs. teflon elnevezés ne tévesszen meg, az bizony egy fehér nem áttetsző anyag. Az hogy a teflon serpenyő fekete, az csak azért mert a PTFE az csak bevonat.

Rengeteg műanyag fajta van az Aplast-nál, mi tőlük szerezzük be. Lézervágó és nagy cnc miatt négyzetméter számra veszünk náluk különböző műanyagokat.
(#) Zoli_bácsi válasza JANOSKA12000 hozzászólására (») Dec 29, 2014 1 /

Szia Jánoskatizenkétezer.

Ha majd rendesen le tudod írni, normális mondatszerkezetben, írásjelekkel együtt a kérésedet, illetve kérdésedet, akkor a segítség sem marad el. Engem rettenetesen zavar, ha nincs rendesen megfogalmazva, írásjelekkel elválasztva a mondat. Ez teljes mértékben hanyag írásról árulkodik. (Mérete kb: 200 x 110 x 50m...)

Hallod... Egy 22.000 négyzetméteres munkaterület, na az mán' betyár. Ráadásul 50 méter a Z út. Hmmm...
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

De azért rájöttél mi a kérdés? Mert én még nem !
(#) q765 válasza mex hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Én MIndíg törött LCDket gyűjtök, melynek a CCFl világítása egy másfél centi vastag plexit világít meg. Egész szívós, rideg műanyagról van szó.
(#) kameleon2 válasza mex hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Plexi, polikarbonát, bakelit - ezek mind műanyagok... De sorolhatnám. Esetleg keress rá a műanyag félgyártmányokra.
(#) mex válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Jópár műanyagféléhez volt már szerencsém, de amit nyugodt szívvel használnék cnc-hez gépasztalnak, na olyannal még nem találkoztam. Nem alkalmas szerintem még a teflon sem, nem is tudom miért favorizálja Topi... A teflon egyik jó tulajdonsága, hogy nagyon kicsi súrlódási tényezője van, ez nem épp előnyös egy ilyen alkalmazáskor. A hőállósága a legtöbb alkalmazásban jól jön, de itt fölösleges. A bakelit nedvszívó, a danamid, etamid, petamid, és különféle fantázianéven futó id-ok nem elég kemények..
Fehér, 20mm vastag anyagom nekem is van, de egyáltalán nem nyerte meg a tetszésemet, kissé zsíros tapintású, csúszós, vastagsága ellenére sem merev. Viszont jó kopásálló tulajdonsága miatt alkalmazzák különféle csúzdák, surrantók, burkolatául. Amit alkalmasnak vélnék az egy nyomdagépből bontott alakos, tényleg fehér alkatrész, de annak anyagát, egyéb tulajdonságait nem ismerem, nem valószínű, hogy egyáltalán gyártanak belőle vastaglemez kivitelt kis hazánkban. Mindenesetre külföldi fórumokon itt-ott előbukkan ez az anyag házilag gyártott cnc kivitelek szerkezeti, és motortartó anyagaként is.
Következő: »»   205 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem