Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   72 / 129
(#) lukacsp válasza tornyaid hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Ha a varisztoron kívül más baja nem volt, akkor elindul az varisztor nélkül is, az csak a hálózat felől érkező túlfesz esetén védi magát a plc-t.
(#) antinorbi hozzászólása Nov 13, 2014 /

Sziasztok! Olyan Problémám lenne hogy egy, gyártó berendezésben, a kapcsoló üzemű táp +24e hozzá ért a gép földeléséhez. ennek következtében a végállás érzékelők nagy része elfüstölt(18 db), ezeket kicseréltem reed relékre. gondoltam minden okés a plc-n, a bemeneteket érzékeli, a run led világít semmi hibajelzés. De semmi. A kimenetekből 2 db működik ha plc kezelő monitorján manuális módban kapcsolgatom, de a plcből jön valami furcsa zörgő hang ha azokon a kimeneteken terhelés(mágnesszelep) van. Szerintetek "leoffolt" a plc vagy programhiba vagy mi lehet? de az az érdekes hogy azok a kimenetek sem működnek amik nincsenek feltételhez kötve..amúgy ez egy mitsubishi melsec fx2n 64-md cucc, nem mai darab.
(#) lukacsp válasza antinorbi hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy a +24V letestelése milyen alapon durrantotta el a végállás érzékelőket, vagy a plc-t.
A tápegység DC negatívját az esetek 99%-ában leteszik testre, ebben a gépben is így van? Egyébként ha így van ha nem, akkor sem tudom elképzelni, hogyan tehet tönkre egy ilyen eset bármit is (esetleg a tápon kívül, bár azt sem szabadna - beépített túláramvédelem stb.).

A leírásod alapján valószínűleg meghibásodtak a PLC kimenetek. Próbáltam a neten megnézni ezt a típust, de pont ilyenről nem találtam manualt, tranzisztoros kimenetei vannak?
(#) tornyaid hozzászólása Nov 14, 2014 /

Sziasztok!

Vissza térve a fel robbant varisztoros Siemens LOGO - hoz. Miután el távolítottam az elsült verisztort a rendszer be indult. Sikerült rájönnöm a hiba forrására is. Egy orginál kábelt használtam a táplálásra amelynek a konektoros vége orginál beöntött a másik vége pedig klasszikus kábel, Barna (fázis) Kék (nulla) Sárga Zöld (földelés) csak, hogy utólag ˝sajnos˝ lemértem a kábelt és a fázis fel volt cserélve a nullával. Tehát eddig mindent értek csak aszt nem értem, hogy miért robban hatott fel a varisztor, hogy ha nem számít a polaritás ?
(#) kissi válasza tornyaid hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Idézet:
„fázis fel volt cserélve a nullával.”
Ezt nem lehet, mert a gyár nem tudhatja, hogy a konnektorba a "szaki" hogy fogja bedugni a dugót ! Ha más hibát nem találtál, akkor ez egy egyszerű "élettartam vége" vagy a vezetéken valamilyen külső ok miatt megjelenő tranziens jelenség eredménye !
(#) Achilles83 válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Hello!Talán ez segít.Utasítások kézikönyve magyarul
(#) nagynorbi hozzászólása Dec 27, 2014 /

Sziasztok!
Lehet, hogy zöld a kérdés, de "0" állapotban mekkora a terhelhetősége pl. egy Siemens 322-1BH01-A00A kimeneti modulnak?
Konkrétan: a fogyasztó egyik végét kötöm a +24V-ra a másik végét a PLC-re.
Mekkora árammal terhelhetem a kimenetet? Vagy nem fog működni?

Előre is kössz a hozzászólásokat.

NN
(#) mazso1988 válasza nagynorbi hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

A kártya amit kérdezel 16*24VDC/0.5A képes kapcsolni a kimenetén, de ha program szerint "0" állapotban van a kimenet nincs bekapcsolva (0V) tehát ott áram nem folyik, folyhat.

És mikor "1" állapotot vesz fel a kártya akkor kapcsolja az adott kimenetét 24VDC szintre tehát fogyasztó egyik végét kösd 0 potenciálra, másik felét pedig a PLC kártya adott kimenetére.

Remélem tudtam segíteni sok sikert!
(#) nagynorbi válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Köszönöm a hozzászólást.

Egy 7 szegmenses 4 digites 12 lábas számkijelzőt akartam próba képen meghajtani PLC-vel.
Megakartam spórolni a tranzisztorokat.

Üdv:
NN
(#) pont válasza nagynorbi hozzászólására (») Dec 27, 2014 / 1

Nem kell tranzisztor, még a 7*10ma-nek sem, de ha valóban low current, akkor..., ráadásul, kb 1khz-en multiplexelve még töredéke is a terhelés. Viszont erre programot írni PLC-re...
(#) knorbika hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ábrák értelmezéséhez!
Az ábra alapján úgy értelmezem, hogy a jeladó digitális kimeneten keresztül van a digitális bemenetre kötve. Ez hogyan működőképes? A jeladót nem közvetlenül a bemenetre kellene kötni?

Köszönöm a segítséget!

jelado.PNG

(#) kadarist válasza knorbika hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

A digitális bemenet és a bemenet fogalma nem ugyanazt jelenti?
(#) mrobi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Átsiklottál egy fontos szón:
Idézet:
„közvetlenül”

Úgy gondolom a kérdezőnek az a problémája, hogy jó-e úgy, hogy a jeladó fel van fűzve egy do-n keresztül, és nem közvetlenül a di-re megy.
(#) knorbika válasza mrobi hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

A tippem az, hogy ez valamilyen biztonsági kapcsolás lehet, azért van a kimeneten keresztül a bemenetre kötve a jeladó, de nem tudom, hogy hogyan működik.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 5, 2015 /

Sziasztok! Először is bocsánat, most nem fogom végig olvasni a topicot, majd otthonról nekiállok böngészni, olvasni gépről. Szóval: adott egy műanyag ipari gép(jelenleg kis flakonokat gyárt) Micro1 vezérlővel, amit szeretnénk modernebbre cserélni(Unitronics U90- a plc megvan, az adott, program is van hozzá). A kérdésem az, hogy honnan lehetne beszerezni a a micro1 programozó szoftverét, és egy programozó csatlakozó lábkiosztást tudna nekem rajzolni/mellékelni? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Az kimaradt, hogy a micro1 programját szeretnénk kimenteni, hogy az alapján könnyebb legyen az unitronics programját megírni...
(#) vottokar válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Ilyet sem láttam már tizenvalahány éve.. Akkori munkahelyemen a program loaderrel csináltunk minden program írást, olvasást, töltögetést. Nem is láttam hozzá PC-s adaptert és programot. (nem állítom,hogy nincs). Szerintem ezzel kellene kiolvasni (nem lehet olyan nagy program benn...)
(#) BGyurci hozzászólása Jan 6, 2015 /

Siemens C230-2 project kezeléséhez milyen modul szükséges, plc stop-ba áll, hiba okát ki szeretnénk olvasni. S7 manager van, látja a épbe épített frekiváltókat, programot nem. Gép alapra áll, valaminek kell benne lennie.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
(#) rockersrac válasza vottokar hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Itt az lenne a lényeg, hogy valami módon pcre kerüljön szerkeszthető formában a program, mert akkor lehetne ,,másolni" a mostani plc-re...
(#) BGyurci hozzászólása Jan 6, 2015 /

Közben SIMOTION SCOUT bevállalta, röpke fél óra konvertálás után látható lett. Okosabb nem lettem, egy feltételes HALT utasításra számítottam. Sajnos, itt nyoma sincs a jól bevált FB, FC blokkoknak, logokai feltételt nem is láttam a progiban. Vagy csak nem találtam meg.
(#) Tibko hozzászólása Jan 11, 2015 /

Jónapot kívánok!
Szeretném megtanulni a PLC programozást, esetleg kaphatnák tanácsot, hogy mit, hol, hogyan?
Alapfokú elektronikai ismereteim vannak, néhány könyv már kivan nézve, esetleg tapasztalatból valami igazán hasznosat nem ismertek?
Meg esetleg létezik olyan program, ahol virtuálisan lehet szimulálni a feladatokat?

A válaszokat nagyon várom, és előre is köszönöm!
(#) lukacsp válasza Tibko hozzászólására (») Jan 16, 2015 / 1

Kaphatnák.
Javaslataim: Bővebben: Link, Bővebben: Link, Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2015
(#) rockersrac hozzászólása Jan 28, 2015 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy az Omron Sysmac cpm2a milyen kommunikációt használ a pc-vel? Leginkább az lenne kérdés, hogy a kiegészítő modul milyen módon kommunikál a géppel? Az rendben van, hogy com1 portként kezeli, de azon kívül kb semmit nem tudok róla... Szeretnék csinálni hozzá egy usb-serial átalakítót, de nem tudom hogy milyen kellene hozzá. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) madazg77 hozzászólása Jan 29, 2015 /

Sziasztok!

Egy Siemens s7-200 és OP7 párosításnál hogyan lehet a timer értékét beadni a PLC-nek ha nincs s5time formátum illetve hogyan lehet az aktuális értéket a panelen megjelenítetni?

Köszönöm.
Üdv.
(#) BGyurci válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Szerintem CIF-1 átalakító nélkül nem úszod meg. A CIF a programozáshoz kell, ha nincs kézi programozód. Volt több féle ilyen átalakítóval dolgom, nem hinném hogy otthon elkészíted. Még egy régi (>20 év) programozóban is van Omron feliratú proci, nem adatlapot, de az Omron feliraton kívül semmi felirat nem volt rajta. A második portot sima RS232c felületen használhatod, gyakorlatilag TXT formátumot is tud. A csatlakozót meg sem említem, elég elvarázsolt, UNDOC (dokumantálatlan) vékonyka, sok, sűrűntűs. Leírást nem láttam még hozz. A telepítési, és programozási segédlet sokat segíthet, ingyen letölthető. Van gyári példa progi is, DOS-ban volt régebben QBASIC, néhány soros példák voltak csak benne. Gyakorlatilag egy mostani terminál is tudja ugyanezt. Vannak speciálisabb módok is, akár két CPU összekötésére, 16-16 WORD link területet automatikusan cserél. Amit egyikben kezelsz, a másikban is megváltozik, stb.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 31, 2015 /

Arra lettem volna kíváncsi, hogy a cif-1 miképp kommunikál a géppel, de aznap megtudtam nézni, és rs232c van ráírva. Ehhez jó az usb-soros átalakító(szintillesztő ic-vel persze), amit mondjuk ebayen ,,dobálnak" pár dollárért? Ugyanis az én laptopomon nincs soros port, így másképp nem tudom megoldani. A főnököm laptopja meg nincs mindig ott...
(#) dcsabi válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Legyen az a pár $ mondjuk 8-10 és vegyél olyant, amihez van driver progi is. Innéttől kezdve ennyi pénzért itthon is találsz és azonnal vagy másnap a kezeben van. Arra figyelj, ha esetleg a PLC "japán gépben van", akkor a védőfölddel gondok lehetnek a rendszer összedugásakor. Egyszerúbb esetben az illesztő bánja csak...Vagy akksiról kell csatlakozni...
(#) rockersrac válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Omron sysmac cpm2a plc-ről van szó.
(#) rockersrac hozzászólása Feb 1, 2015 /

Másik kérdés: van a plc, 14 kimenet van használva. 2db uln2003-as ic kapcsol 14 relét. A relék24V Dc-sek. A relékkel 230V AC szelepeket kapcsol a plc. A gondom a következő a kérdésem: miért van az, hogy ha a relé érintkezőire ráadom a 230voltot, akkor a gombok közül valamelyiket megnyomva a kezelőpanelen, mind a 14 kimenet aktívvá válik. De ez véletlenszerűen történik, és csak akkor, ha a 230v rá van a relékre kapcsolva. A 230v ugyan arról a szálról van ,,leosztva" mint amiről a plc tápegysége kapja a 230voltot. Esetleg valakinek valami ötlete van-e megoldásra?
(#) BGyurci válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Ez miféle PLC? Esetleg ha nincs összekötve a relék közöse, vagy poros belül, és bepárásodik. ULN-ek elég érzéketlenek zajokra, zénerre, védő diódával, bemeneti ellenállással nem egy zavarérzékeny kategória. 230 táp nem túl zajos?
Következő: »»   72 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem