Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Az enyém ugyan ezt játszotta. A végtranyó csere megoldotta, de az okát azóta sem tudom.
Neked milyen volt benne?Nekem BD249 van 2-2 oldalanként,lehet kiveszek1-1 meglátom mi lesz.Pedig azonos sorozatszámuak.
Az enyémben 2n3055 volt - van. Akkor rendeltem őket amikor építettem, kb. 1 éve. Azokkal ugyan ezt csinálta, aztán túrtam a padláson hozzá régit.
Egyszer még tizen éve a suliba próbáltam építeni egy ilyet, annak a paneljából kivettem és azóta tökéletes. Azóta napi használatban van és még nem volt azóta hozzányúlva. Én nagyon imádom a hangját, és ebben az átmeneti időben elkél a fűtés.
2N3055 hiányában 2N3773-at raktam bele. (Ez volt még itthon, 2N3055-öt most rendeltem kintről.)
Bekapcsolás után az áram csak ment felfelé, emiatt a tanácsolt izzót tettem be a tápba. Amint kezdett melegedni, csökkent az áramfelvétel. 0A-nál kivettem az izzót, és kezdtem beállítani az áramot. Szépen be is állt, de mielőtt felmelegedtek a végtranyók, addig ingadozott. Tesztelgettem, 1,6A-ig húztam fel, a tranyók egy óra után is 48C-ig melegedtek csak. Furcsa volt, hogy először miért volt olyan nagy az áramfelvétel...
Ha kikapcsolom az erősítőt, a zene tovább szól addig, amíg pufferek le nem "merülnek". Mivel tudom azt megoldani, hogy kikapcsoláskor a kimeneten ne legyen feszültség?
Nem special ehhez az erősítőhöz tartozik a kérdésed de nagyon egyszerű a válasz erre , egy relé és ennyi .
Tudom, hogy nem kifejezetten ide tartozik a dolog, de itt segítenek.
Magyarul a tápfesz vezérli azt, hogy a kimeneten van-e kimenő jel. Mennyit ronthat ez a hangminőségen?
Hangminőség romlás ?
Mitől hogyan ? Rendes normális relét kell betenni és ennyi , egyéb iránt valljuk be nem nagy szám ez az erősítő tehát nincs mitől félni !
Elnézést ,ha megkérdezem a bc 212 pozicioja a rajzon mintha nem lenne helyes. már ami a rajzot illeti jobbra van a tranzisztor lapos oldala akkor viszont nem jó.
Sziasztok!Szeretném kérdezni ,hogy egy videoton rádio szimmetrikus trafónál ki hagyom a középleágazást és csak a két végét használom egyenirányítva és szűrve 10.000uf rá lehetne kapcsolni erre az erősítőre.Már megépítettem de csak egy 30v trafóval próbáltam ki és él mert a bemeneten egy kis Pick ot hallani a hangszóróban a kopogást.
Kiprobálni elegendő a vidi trafó de hosszútávon már nem elég .
Idézet: „30v trafóval próbáltam ki és él mert a bemeneten egy kis Pick ot hallani a hangszóróban a kopogást.” Ezt nem értem ?
Szóval egy 30 v-os trafóval néztem meg úgy ,hogy a bemenetre kötöttem egy lemezjátszó pickupot azt megütögetve hallatszik a hangszórón. De ha egy Videoton trafót két végén már 42v ot mérek AC akkor a z egyenirányítás és szűrés után kb 48 v lesz.
A 42 V AC egyenirányítás és szűrés után, számítás szerint 59,22 V lesz DC - be.
Ne felejtsük el a szorzó tényező 1,41. Ez a feszültség már az erősítőnek sok lesz. Üdv.
Akkor nekilátok tekerni egy ilyen trafót.
köszi az infókat
Sziasztok! Eme remek erősítő építésébe kezdtem.Kérdésem az lenne, hogy miért kell ilyen "nagy" AC feszültség a stabilizált tápegységnek? A 43V-ból kb 58V lesz . Ez kb 18v plussz a 40v kimenethez képest.
Nem lenne kevesebb külömbség elég? Márcsak hogy ne fűtsön fölöslegesen a táp tranzisztor. Nem működne megfelelően mondjuk AC 36 V-ról?Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
Hát ebből a rajzból semmit nem látni,de szerintem ez a stab fesz előállítására szolgál.Enélkül is működő képes,dc40V ról,de stabil táp kell neki.Böszme trafó,böszme kondi.
Bocs nem birom benyomni a Tápegység rajzát. Ott van az első oldalon. A stabilizátoros végfok nyákok már készen vannak. Trafó kondi téma tiszta, Csak az érdekel hogy kissebb AC ról üzemképes e még a stabilizátor.
Persze.Dc be Dc ki külömbsége legyen pár volt,cc 5V.
Köszi!
Sziasztok!
Szemezgetek a kapcsolással, és az lenne a kérdésem, hogy van kettő egyforma 21VAC / 155VA-es trafóm..A teljesítmény elég is lenne, de a fesz is?? Az kb. 30-31V DC lenne! Gondolom lenne némi teljesítmény vesztés, mondjuk a kimeneten 10Watt lenne kb szerintem, de az nekem elég is lenne! Üdv!
Sziasztok!
Most lettem kész az erősítővel ez csak deszkamodell, és csak kíváncsiságból csináltam, szóval nem is lesz rendesen megépítve soha. Az erősítő működik, gondoltam hogy sokat fog enni, de 4A 30V-ról. 1 szám és a bordát megfogni nem lehet. Valakinek vannak ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Jó estét.
Olvasd át a hozzászólásokat, minden benne van. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2015
Ezzel a bordákkal ne is csodálkozz !
A topikban minden kivan tárgyalva .olvasni , olvasni _!
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy nagy gond lenne e ha BC212 helyett, BC556B típusú tranyót tennék bele?? (Elvileg helyettesítője, utánanéztem!) Olvasgattam a fórumot, de erre nem igazán találtam választ! Nem szoktam eltérni az alkatrészek típusaitól, de ilyenem van itthon egy kazallal. A második kérdésem még hogy hangerő szabályzásra mekkora értékű potit ajánlotok?? Azt tudom hogy Log-os (A)-s kell, de hány K.ohm-os?? A B5-ömbe 10K-sat ajánlott annak idején KD, annál nagyobb értékűt nem igazán, mert sajnos érinti az erősítő hangját a nagyobb érték, mintha levágná a magasat..stb.. Ennek a miértjét le is írta anno KD! Ezért a kérdésem, hogy esetleg ennél is hasonló a helyzet, vagy nagyobb értékkel is lehet próbálkozni, ennél az erősítőnél?? Köszönöm!
A potméterek karakterisztikáját nem egyformán jelölik. Az "A" jelenthet lineárist is. Célszerű nem csak a betűjelre hagyatkozni, hanem kérdezni az eladót, és/vagy mérni is lehet.
Szia! Ennek az erősítőnek nincs az elején (meghajtó impedancia függő) aluláteresztő szűrő, ennek ellenére 10k-s potit ajánlok a külső zavarok jobb elnyomása érdekében.
A tranzisztor helyettesítés rendben lesz.
Köszönöm szépen!
Hamarosan teszek fel képet, ha egyszer elkészül!..
Jön a tél, ilyenkor dupla öröm az A-osztályú erősítő
|
Bejelentkezés
Hirdetés |