Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   146 / 189
(#) olahtamas válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Minimum 500W, több célra lenne felhasználva, meg ha lehet akkor bontott alkatrészekből lenne jó megoldani.
(#) kadarist válasza olahtamas hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

500W, 80V-on és egyenfeszültség... Ez már nem hobbi kategória. Mihez kellene? Ha van témája, akkor abba a topikba kellene írnod.

Elsősorban motrot kipróbálni, meg izzókkal szeretnék szórakozni.

Szóval egy ilyen univerzális tápegység kellene. Akkor inkább állítható toroid trafó egyenirányítóval. Bővebben: Link.

Másképp nem lehet megoldani?

Inkább ne akard megoldani, mert a fél kilowatt elektronikus eszközökkel, áramkörismeret és építési gyakorlat nélkül kivitelezhetetlen.

Van némi ismeretem eddig megépítettem egy órát, meg egy pár erősítőt

Az kevés. A kapcsolóüzemű tápegységek egy egészen más világ.

Azokkal szórakozok kb 4-5 hónapja, eddig nem sok sikerrel.
(#) Ge Lee válasza olahtamas hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Többféleképpen is meg lehet oldani, de egyrészt nem ártana leválasztani, másrészt az 555-öt felejtsd el. Mondjuk azzal is meg lehet erőszakolni, de nem közvetlenül a hálózatról hanem egy trafó után step down elrendezésben. Skori oldalán találsz rajzokat, 60V-ig biztos. A nyolcvan attól már nincs nagyon messze.
Motorról és izzókról lévén szó nem árt az áramgenerátoros kivitel, ha nem akar az ember meglepetést.
(#) olahtamas válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Akkor azt hiszem felhagyok ezzel az ötlettel és inkább a kapcsolóüzemű tápokkal szórakozok, van itthon egy pár amit nem sajnálok. Köszönöm a segítő válaszokat! kadarist fórumtársnak is
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Izzóhoz és motorhoz mire fel az áramgenerátor? Áramkorlátosra gondoltál?
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Motor esetében az induláskori többszörös áramfelvétel miatt, az izzónál hasonlóan, aminek a hideg ellenállása töredéke a melegnek. De ha építettél már ilyet akkor ezt nem kell magyaráznom.
(#) golem hozzászólása Jan 10, 2015 /

Sziasztok!
Megcsináltam a képen látható szirénát de csak folyamatosan sípol.
Egyáltalán működik ez.
(#) mex válasza golem hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

A második 555 5-ös lábát zárd egy pillanatra testre, ekkor a hangmagasságnak változnia kell. Ha mégsem, akkor az 5-ös lábra menő 10k ellenállást kösd ki, és úgy próbáld.
Az első 555 kapcsolgatná a két eltérő hangmagasságot úgy jönne létre a "nénó.nénó"
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
(#) golem válasza mex hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Kikötötem a 10k de a helyzet változatlan.

Kipróbáltad a második 555 ötös lábának pillanatnyi testelését is?

igen kipróbáltam

Nem tapasztaltál hangmagasság változást?

hangot váloztat mikor rövidre zártam

Gyakorlatilag, ha testre kapcsolgatod az ötös lábat, akkor létre tudod hozni a hangmagasságváltozást, magyarul az a része működőképes a kapcsolásnak.
Az első 555 nem akar működni megfelelően, ezek szerint. Tegyél a 3-as lábra (a 10k helyére) egy 1k ellenállást, azzal pedig köss sorba egy ledet, katód legyen a testen,és adj rá tápfeszültséget. Ha a led lassan villog, akkor az első rész is működőképes.

100uf kondinak mi a szerepe a hangszóró előtt.
a led lassan villog

Egyenáramú leválasztás, az úgy ok.
A ledet vedd ki, az 1k maradjon, és azt kösd a második 555 ötös lábára, majd próba.

nagyon lassan át billen de a másik hang az rekettyés majd vissza billen a sípoló hangra
(#) golem válasza golem hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Köszönöm a segítségedet életre kelt a masina szépen szól úgy ahogy kell.
(#) mex válasza golem hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Végül mi hozta meg az eredményt?
(#) golem válasza mex hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Az1k ellenállás lett jó utána azt ki cseréltem a 10k-ra. Utána remekül szuperált.
(#) Mircsof válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Szia!
Összeraktam az áramkört, R4-en keresztül földre, és tápra húztam Q1 bázisát, ez a rész úgy tűnt működik. A relé behúzott, elengedett. Helyére forrasztottam az R4-et, rákapcsoltam a tápot (12V PC-ről), villogott led, a relé 2perc után behúzott.
Most viszont ha tápot adok neki akkor rögtön behúz a relé, és nem hajlandó elejteni, hiába tekerem a potikat bármerre. Az U1 RST lábán állandóan 11,5V merhető a földhöz képest.
R4-et kiforrasztottam, de hiába próbálom tápra/földre húzni semmi változás nincs.
Tudnál írni, egy kis leírást, hogy ellenőrizzem, a 2 rész működését?
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1

CD4060 az működik, Q1, R7 kiforrasztva (Q1 egyébként hibátlan), így a potival tudom szabályozni a led villogását. Az 555 részröl nem tudom, hogyan tudnák megbizonyosodni, hogy megfelelően megy-e.
(#) proli007 válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Hello! A második rész egy mezei 555-ös monostabil multivibrátor.
- Ha a 2-es lábat a GND-re húzzuk egy pillanatra, a kimenet magas szintre vált, és elkezdődik az időzítés.
- Avagy a 7-es láb elengedi a C4 kondit, és az el kezd töltődni R6+P2-őn keresztül.
- Ha a kondin a feszültség eléri az 5-ös láb feszültségét (táp kétharmada), akkor az 555 kimenete visszabillen a GND-re. A 7-es láb pedig kisüti a C5 kondit. Abban újra 0V lesz a feszültség.
- Ha újra lehúzod a 2-es lábat a GND-re kezdődik elölről az időzítés.
- A Q1 csak egy inverter. Ha bemenete magas, akkor lehúzza a 2-es lábat. Ha alacsony, akkor meg a 2-es a tápfeszen van.

- A 4060-at a tápfesz bekapcsolásakor, a C2 kondi törli. A Q14 kimenet ekkor alacsony szinten van.
- Amikor feltöltődött C2 (10ms) el kezd számolni a számláló, Led villog. Ha lejárt az idő, a Q14 kimenete magas szintre vált. Q1 elindítja az 555 időzítését.
- De amikor az 555 kimenete magas szintre vált, az R7-en keresztül, a 4060 törlő jelet kap. És mind addig törölve is marad, míg az 555 ideje le nem járt.
- Amikor 555 visszabillen, megszűnik a 4060 törlése, és el kezd újra számolni.
Ennyi ez..
Következő: »»   146 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem