Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
hmm valami nem stimmel,
az R330-assal párhuzamosan (tetejére) beforrasztottam egy 1Ohmosat aminek hatására R248-asként kellene működjön az ellenállás és Iout = 0.33V / 0.248Ohm / 2 = 0.665A áramot kellene mérjek a LED-el sorva kötött ampermérőmön, de továbbra is 420mA körülit mérek, mintha be se forrasztottam volna, pediga forrasztás jó. Eddigi drivereken (másik chipessel) működött a trükk, mit néztem volna be? Lefényképeztem a beforrasztás előtti állapotot (pontosabban egy másik ugyanilyen drivert amihez nem nyúltam), csatolom. Többi ellenállással is kellene kezdeni valamit? MC34063A PDF
A képen látható nyákon be sincs forrasztva az R330. Vegyél egy multimétert, a piacon 1500Ft, mindent mér, és mérjél bemenő és kimenő feszültséget, és áramot is. Aztán tudunk tanácsot adni. Ennyi infóból nem lesz távjavítás egykönnyen.
Hogyérted, hogy nincs beforrasztva?
Én úgylátom, hogy be van. Kétoldalas a nyák, de ezen az oldalon is megy az ellenálásról az ic-re. Multiméterem van, azzal mértema LED-en átfolyó áramot, de nem alkalmas 0.33 és 0.2 ohm kimérésére, azt csak számolásból tudok.
Szia!
Őszintén megmondva nem árammal dönteném el, hogy mennyire hajtom meg, hanem mivel írtad, hogy nem akarod túlfűteni őket, így azt a állapotot kell megtalálni fényerő/melegedésben, hogy még ne legyen túl meleg a hűtőborda (de ez is attól függ mennyit járatod, ha csak kevés ideig használod, akkor nagyobb árammal is lehet hajtani, viszont ha legalább 1 órát, annyi idő alatt teljesen eléri az üzemi hőfokot a borda, és a led) Hiába szeretnéd pl. 400mA-el járatni, ha úgy olyan meleg lesz a borda, hogy nem tudod megfogni. Próbáld ki azzal a fényerővel, amire azt mondod, hogy megfelelő lenne neked, hogy mennyire melegszik. Ha lehet még rá adni fényerőt, mert nem melegszik annyira, akkor növeld az áramot, ha már azon is nagyon forró a hűtőborda, akkor csökkentsd. Én amikor építettem a szobába a ledszalagos szegélyvilágítást, ott is, ha csak 20 percet járatom a fehér színt teljes fényerőn (ott mindhárom szín világít RGB, emiatt jobban melegszik), azt még bírja, ha többet, akkor már annyira átmelegszik a ledszalag, hogy elég meleg. Ha visszaveszek 1 lépcsőt a fényerőben a távirányíton, alig lesz gyengébb, cserébe egész nap mehet, mert a környezete azt már vissza tudja hűteni, csak langyos a ledszalag. Szóval az, hogy mennyi ideig használod azt a világítást, az nagyban meghatározza, hogy mennyire hajthatod meg a ledet. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Én is amikor állítottam be valamilyen led fényerejét, ezeket a pici ellenállásértékeket én sem tudtam mérni. Ha növelni kellett a fényerőt, akkor 1-2Ohmos ellenállásokat kötöttem párhuzamosan a gyári ellenállással. Elvileg itt is működnie kellene. Ha mégsem működik, akkor próbálj meg másik ellenállást más értékűre cserélni. Ne legyen túl nagy eltérés elsőre. Mérd meg előtte-utána az áramot.
30-50W-os drivereknél sosem ezt a kis ellenállású söntöt cserélem, hanem van több kilomohmos ellenállás, aminek a változtatásával tudom növelni, csökkenteni a led áramát. Sokkal pontosabban be lehet azzal állítani. Lehet, hogy itt is ez lesz a megoldás
Mi az IC száma?
Amennyit én ki tudtam venni a számból, ez nem a PT4115 és társai IC-vel szerelt driver. Ha elküldöd az IC számát, megnézem milyen kapcsolást javasolnak hozzá, mivel lehet állítani a söntön kívül az áramot
A képen a sönt felső lábát nem futja be az ón.
Amelyik HSZ-ben csatoltam a képet az IC pdf-jét is linkeltem.
Nem LED driver-nek tervezett IC, hanem stepup/stepdown DC-DC konverter, de az ezzel szerelt volt a legolcsóbb "LED driver", ezért rendeltem ezt, mivel legalább 10db kellett belőle fontos volt az olcsóság. Van más IC-s driverem 2féle is ott ment rendesen a párhuzamosan beforrasztott ellenállás trükk, csak ezzel nem akar össuejönni még. A forum megtalálja a HESTORE-ban is és az ottani PDF is nézhető: MC34063A Én konkrétan innen rendeltem. @Kovidivi: én látok cinezést, lehet a fotó csalóka? A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Arról tud valaki infóval szolgálni, hogy 3 Infra led-et mobiltelefon tőltővel vagy 2AAA akkuval hajtva kell e hűtést alkalmazni vagy lehet e kisebb árammal müködtetni hogy ne kelljen és jobban bírja a huzamos használatot?
Az infra led tulajdonságai : 1W, 350mA, 1,7-1,9 V nyitófeszültség és 940 hullámhosszú. Ebből kellene 3 db párhuzamosan kötni.Mekkora ellenálás kell? mindegyik led elé kell vagy csak 1? Ha kell hütés akkor mit kéne hűtésre használni, hogy ne nagyon növelje a led kiterjedését vagy segitse a rögzitését?Mert kis helyre és könnyűnek kell lenni
Csináltam jobb fotókat.
(NYÁK túloldalt csak a 25V 250µF puffer elektrolit kondenzátor van és a 0.47uH tekercs, semmi más.) Közben leszedtem az egyenirányító hidat mert nekem nincs rá szükségem. Kép tetején a "driver" (vagyis igazából stepdown) aminél bevan forrasztva az 1ohmos párhuzamosan a 330mOhmossal. Lentin nincs még hozzányúlva ott. Mindegyikkel 420mA-ről indul a LED-el sorbakötött multiméter ampermérője, majd ahogy a LED melegszik 500mA-ig megy el és annyi, nem enged többet ha 330mOhm ha 248mOhm ellenállás van ott akkor sincs különbség. A bemenő feszültségem 11.54Volt volt, a LED-lábain pontosan 10Voltot mértem, úgy látszik a stepdown 10Voltra van belőve fixen. Ugyanazzal a LED chippel teszteltem minden esetben mert a mért mA LED függő is szokott lenni (kicsit különböző nyitófeszültség miatt gondolom). A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Közben rákerestem és 800mA korláttal ugyanez az IC pont úgy van bekötve ahogy én is bekötöttem 250mOhmos ellenállással, mindössze annyi a különbség, hogy 470µF-os a pufferkondenzátor.
800mA-es korláttal Akkor még nekiesek pufferkondenzátor méret növelésnek ezúttal is.
Sajons 470µF-ossal is maradt 500mA
![]()
Teljesen mindegy hogy mekkora a kondi, az IC 6-os és 7-es lába közé kötött sönt értéke határozza meg az áramot, az adatlap szerint és a valóságban is. Vettünk ebből régebben DIL tokosat, és oda állítottam a sönttel az áramot ahova akartam (nyilván bizonyos keretek között).
Az már más kérdés hogy ez az IC semmit nem ér, egy 555-FET párost sokkal többre tartok. Meg azzal megy a 10-20A is, nem csak milliamperek...
Keress egy nagyobb tápot! 11.5Vból csoda, hogy 10V marad a LED-en. Nem ide vannak belőve az áramgenerátoraid, hanem teljesen ki van nyitva a félvezetője, mert a beállított áramnál kevesebb folyik. Szeretné az áramot növelni szegény, de nem képes rá. 1.5V esik rajta, ez normális, sőt, egész jó! Ennyi a megoldás a problémádra. Ha van 20W-os halogén asztali lámpád, annak a 12VAC-ját egyenirányítva kapsz 15-17VDC-t, az már elég lesz bőven. Vagy mint írtam már, laptop táp. Amit meg most használsz felejtsd el. Túl közel van a LED nyitófeszültségéhez képest. Vagy akár már számítógép táp is jobb lenne, a -5V és a 12V közötti 17V-tal. Az kb. 1A-ig terhelhető. Ha a múltkor ajánlott tesztem megcsináltad volna, kiderült volna, hogy 700mA-hez mekkora nyitófeszültség tartozik. De úgy tűnik feleslegesen gépeltem.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
A táp tényleg gyenge, hogy 11.54voltot ad ki (külsö mobilrack kapcsolóüzemű tápja, 12V 2amper és 5V 2Amper kimenetekkel), viszont ólomakkuról akarom hajtani a LED-eket amin szintén 11.5voltot mértem 5amper terhelésnél, így nem lesz több feszültségem majd éles helyzetben sem
![]() Akkor valami más áramkorlátot kell alkalmaznom ha nemelég a 11.5Volt. A végén még tényleg oda jutok, ahogy eredetileg szerettem volna, hogy a 10db 12Volt 10W led közvetlen köthető lesz az 7aH-s ólomakkura mert annyira leterhelik hogy nemlesz szükség driverre... A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Igazatok volt a táp problémában,
rákötöttem a nem stabilizált tápomra, és 800mA ment a LEDen, siker! (Az R330-as eredeti verzióval pedig 530mA kb.) Köszönöm a segítséget! Az ólomakku problémán meg majd még agyalok, ezekszerint az egész rendszerem használhatatlan lesz ezekkel a driverekkel. Egyébként még ezt a fajta drivert javasolták nekem a kínai boltban, de ez majdnem duplájába kerül: PT4115 Link A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
Szia! Neked olyan LED meghajtó kell, ami Step-Up/Step-Down rendszerű (a bemeneti feszültségnél kisebb és nagyobb nyitófeszültségű LED-hez is alkalmazható). Kerestem a neten ilyen áramkört készen, de csak horror áron lett volna, ezért inkább megcsináltam. Bemeneti feszültség 10-24V, kimeneti áram max. 700mA, akár 24V-os nyitófeszültségű LED-et is képes meghajtani, analóg és PWM módban is vezérelhető. Az áramot az R3-R4 párossal lehet beállítani. A LED hűtőfelülete nem lehet összekötve egyik kivezetésével sem!
Fontosabb alkatrészek: IC2 : MP2483 - SO14 tokos változat (Chipcad). A gyárilag funkció nélküli kivezetések a jobb hűtés érdekében az alábbiakkal össze vannak kötve: 1. kivezetés a 2-hez, 14. kivezetés a 13-hoz, 7. és 8. kivezetés a 3-hoz. Induktivítás kiválasztást lásd a doksiban, különben neked is elfüstölhet az IC! D1 és D3: 3A-es Schottky-dióda, SMD kivitel (Lomex) L1: legalább 1,5A-es áramra alkalmas induktivítás, SMD kivitel (Chipcad,Farnell) Kondik: C1 kivételével X7R sorozatú SMD kerámiakondik (Chipcad, Lomex) Az én áramköröm a dobozolás miatt kétoldalas lett, teliföldes kialakítással, nagyrészt SMD alkatrészekkel. Fotolakkal gyárilag bevont panelre készült.
Ha folyik az a 800mA, mérj LED nyitófeszültséget. Egy akku kapcsain ha 11.5V mérhető, az már majdnem le van merülve. Feltöltött akksi 14.4V kellene legyen. Másik áramgenerátort keresel, vagy sorbakötsz két LED-et, és szerzel step-up áramgenerátort. Vagy veszel másik LED-et, vagy megelégszel azzal az árammal, amit tud az áramgen.
Sajnos ez az ólomaksi már leharcolt, UPS-ben volt de az UPS már sípol vele, felújítással nem bajlódtam (szulfáttalanítás, vízcsere stb.) de gondoltam erre jólesz, de akkor tévedtem.
@pgabor2: tudom, hogy vannak automatikusan kapcsolo stepdown/up áramkörök viszont nekem 10 különálló ledhez kell az áramkorlát és így nem éri meg olyat alkalmazni vagy építeni 10es darabszámra. Egyébként ez az IC a mostani driverben stepup meg stepdown-ként is beköthető ![]()
Kipróbáltam most a LED-et a 11.54voltos tápon egy 4.7Ohm 5W (kerámia fűtő)ellenálláson keresztül, 330-380mA ment át rajta, nem kúszott feljebb pedig hagytam percekig, kicsi hűtőbordával.
Melegedett a borda a LED alatt rendesen még ilyen kis áramon is, az ellenállás viszont csak langyos lett. Teszek majd próbát mezei 2-3 ohmos 2wattos ellenállásokkal is hátha az is elég lesz driver helyett a gyenge ólomakkummal meghajtani ezeket rövid időre.
Megoldható a soros ellenállás is. Ehhez méregetni kell pár dolgot, és utána mérlegelni, hogy megfelelőek-e az eredmények. Meg kell mérni nyitófeszültséget hideg és meleg állapotban, és az akkumulátor feszültségváltozását, mert 14.4-től 11V-ig változhat. Ebből fog következni, hogy az árfolyó áram változni fog. Ha pl. 600-800mA között, az elenyésző, szerintem használható. De mivel túl közel van a nyitófeszültség az akksi kapocsfeszültségéhez, úgy tippelem, nagyobb lesz a változás, inkább 300-700mA közötti. Szerintem a legegyszerűbb, ha sorba kötsz két led-et, ehhez kell egy step up driver (azt mondtad, step-up-od is van), beállítasz 600mA-t, ekkor kb. 22V lesz a kimenő feszültség, az akksiból meg kb. 1.2A-t fog felvenni az egész szerkezet. Stabil lesz a fény, és az áram is. Fele annyi áramgenerátor fog kelleni. Vagy ha olyan áramgen.-t találsz, ami 36V-ig jó, akkor 3 LED-et is sorba köthetsz.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
Sziasztok!
Vettem ILYEN m-es led szalagot és egy ILYEN tápegységet a led sor meghajtásához. A led sorra azt írták, hogy 5 A-t fogyaszt ezért én a 8A-es tápegységet vettem. Amikor rákötöttem a led sorra minden oké volt. A feszültség 12,10V az áram pedig 3,26A-volt amit furcsállottam is. Kb. fél perc múlva a ledek nem lehetett megfogni olyan forróak voltak. Gondolom sok volt nekik az az áram. Ezek szerint ezekről a pápokról nem lehet egyenesen meghajtani a led sort? Ha a feszültséget lecsökkenteném 10,8V-ra (mivel van a tápegységen egy feszültség állító poti) azzal le tudnám csökkenteni az áramot?
Szia!
Az 5A az nem igaz, annyit mondanak, de színenként 1-1,3A körül fogyasztanak, színtől függően RGB led esetén. A 3,26A az reális, ha ez 3chipes led. A hamar melegedést több dolog is okozhatja. Pl. feltekerve volt a ledszalag a tekercsre, vagy letekerted róla? Feltekerve sokkal hamarabb melegszik. A másik dolog, hogy a ledszalagokat, ha nem akarsz feszültségesést rajtuk, akkor 3 méterenként mindkét oldalról meg kell táplálni. 5 méterenként főként! Én is ilyen tápot használok, 10A és 30A-est is ![]() Én a szoba és a fűrdő szegélybe ledszalagot tettem, fürdőbe kb. 2x5m, a szobába kb. 4x5m ledszalag van. A plafon-fal találkozását mindkét helyiségben megvágtam, és minden ledszalag végén plussz betáp van, így teljes fényerőn, kb. 20 perc után melegszik át, kb. 50°C-osra. Ha nagyon minimálisat visszaveszem a fényerőt, alig látni a különbséget, akkor szinte nem is melegszik, nagyon minimálisan langyos. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
Szia!
Fel volt tekerve, de annyira megmelegedhet kb 1 perc után hogy a műanyag test amire fel volt tekerve teljesen megolvadt és két led is lejött?
Feltekerve nem szabad használni őket
![]() Tekerd le, és próbáld ki úgy ![]()
Oké. Tehát akkor az a 3,26 amper az jó és nem szabadna 10-15 perc alatt felforrósodnia.
Holnap kipróbálom és meglátom milyen lesz.
Kb. 50-60°C-os lehet a led szalag, de mindkét oldalon tápláld meg a tápfeszültséggel, mert attól is melegszik. A tápegység amit vettél lehet rajta állítani a feszt bizonyos mértékig, ha nagyon melegszik, állítsd le 11,5-11,7V-ra, ott már nem fog annyira melegedni
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
Rendben köszönöm. Majd jelzek hogy sikerül.
Ilyen step-up-om van, de csak 1db, akkor még kicsit drágább volt mikor vettem, most már 5dollár 3db, viszont ezen meg nincsen áramkorlát potméter sajnos csak feszültséget lehet állítani rajta
![]() Elvileg bír 35Volt kimenőt is, ami 3 led lenne sorba... de lehet túlmelegedne még ha lenne is áramkorlát rajta, 10Watt fölött melegszik. Viszont nem mértem ennél jó hatásfokot, de eddig csak főleg kicsi amperekkel használtam 3.6voltból 5Volt előállítására az is igaz. Amit meg házilag raktam össze step-up az 800mA beemenő maxot tud csak. Vettem 2.7Ohmos 2watt ellenállásokat, kipróbáltam azzal is a LED-et. 11.54Volt bemenőre 420mA ment a LED-en. kb. 12Volt-ra töltött ólomakkuval 500mA, kicsit kevesebb mint amire számítottam, viszont miután hagytam 2 percig menni nagyon forró lett a LED és a hűtőborda és égett műanyag szagot éreztem. Vagy a LED vagy a 2 műanyag csipesz lehetett amivel a hűtőbordára szorítottam. Tehát 500mA-en is nagyon melegszenek ezek. Meglepő módon nem melegedett az ellenállás számottevően, lehet az ellenállás a jó megoldás driver helyett? A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
Sziasztok Mesterek!
Fater rá van gerjedve az utóbbi időkben ezekre a 100W-os power ledekre, és mivel építő szellemű, szeretné egy 12V-os akkuról hajtani a rendszert. A LED úton van hozzánk, csak abba a problémába ütköztünk, hogy tudomásom szerint 36Volt kell. Az akku is megvan, kb egy fél éves 60 Amperos akku. Probléma; Nem lesz elegendő fesz. Kérdésem, létezik olyan áramkör, illetve kapcsolási rajzzal tudnátok segíteni, amit megépítve 12 Voltból 36-ot állít elő. Hallottam régebben egy feszültség duplázóról, ahol kétszerese lett a fesz, de fele akkora az áramerősség. Ilyesmi érdekelne, a segítő válaszolókért este elmondok egy imát ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |