Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   75 / 142
(#) qvasz2 válasza Folditomi4487 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Step up áramgenerátor kell neked. Google a barátod.
Valami ilyesmi
Akkuról eszik majd' 10A-t, kb megy vagy 4-5 órát
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) Folditomi4487 hozzászólása Jan 14, 2015 /

Köszönöm szépen! Pecázni jár aztán csónakba kell neki valami fényforrás
2-3 órákat szokott szóval pont elég. KöszönöM!

OK. Akkor hajrá!
(#) Kovidivi válasza Folditomi4487 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

100W-os LED csónakba? Bőven elég lesz azt 10W-on is hajtani szerintem. Különben csak pöttyöket fog látni édesapád, kisüti a szemét. 100W már szinte reflektor.
(#) Folditomi4487 hozzászólása Jan 14, 2015 /

Kapcsolót akar beépíteni az ülőkébe, hogy ha kapás van feláll, és világítja a vizet. Mikor veszi kifelé a halat.

Beállítható áramút kell csinálni/venni, és akkor ha nagyon erős lentebb lehet tekerni !
(#) Folditomi4487 hozzászólása Jan 15, 2015 /

Király! Köszi Erre nem is gondoltam.
(#) kitartás válasza Folditomi4487 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Elég érdekes elképzelés. Én is pecázok. Nekem a fix lámpa nem jött be, még éjszaki csónakázáskor sem. Ha sima a víztükör nagyon érdekes hatások tudnak kialakulni. Minél erősebb a lámpa (10w ig próbáltam) annál izgibb. A Tisza tavi csatornákon nem tudtam eldönteni, hogy a parti bokrot, vagy csak a tükörképét látom.
(#) Csupasz hozzászólása Jan 15, 2015 /

Sziasztok!
Van egy 30W-os ledem, meghajtóval, egy adott méretű hűtőborda, amire ventillátort kell szerelnem.
Ezt a ventillátort egy ilyen bimetal kapcsolóval szeretném vezérelni: Bővebben: Link
A régi hőkioldókat ismerem, azok kb. 10-15 fok különbséggel kapcsoltak ki-be.
A kérdésem az lenne, hogy ez a 30W-os led kb. milyen hőfokon üzemeltethető, illetve ezzel a kioldóval megoldható-e az hoogy egyrészt ki-be kapcsolja a ventit, másrészt ha a venti megáll,teljesen lekapcsolja. ( tudom, hogy a kapcsolási szinteket méréssel tudom ellenőrizni.
Köszönöm a segítséget!

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
(#) sirály12 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Szerintem 100fok kicsit sok már. Ha 100 fokos a borda a led belül lényegesen melegebb, vagyis már rég nem egészséges a hőfoka.
Olyan 60-70 fok körülit keresnék a helyedben.
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 15, 2015 / 2

Ha a hűtőborda 50o, akkor már lehet fejet vakarni. Egy LED 70-80 fok réteghőmérséklet körül már károsodik. Ha akkor kapcsolod be, amikor a borda 50 fok, a határon vagy. Jobban jársz, ha folyamatosan járatod a ventillátort, vagy nagyobb hűtőbordát használsz.
(#) ktamas66 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Nem tudom ilyet használ-e valaki, van-e róla valami tapasztalat.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Sajnos a borda mérete adott ( 60x75x25 mm), de akkor is ha állandóan megy a venti, még nem biztos, hogy 50 fokon tudja tartani. Egy mérést megér, vagy rögtön nagyobb bordát használjak? Viszont ennyi helyem van...
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

A LED (főleg a világításra használt fehér) abban különbözik a többi félvezetőtől, hogy a megadott paramétereket adalékanyagok, kiegészítők segítségével tudja. Ilyen például a fénypor, ami elhasználódik, romlik, főleg magasabb hőmérsékleten. Általában 1000 üzemórát adnak a paraméterek kezdeti értékének öt százalékon belül maradására, ha (és itt következhetne egy több oldalas litánia) az üzemeltetési paraméterek megfelelnek. A lista legfontosabb eleme a réteghőmérséklet. Egy tranzisztor esetén a magas hőmérséklet nem akkora gond, mint egy nagyobb teljesítményű LED esetén, a LED maradandóan károsodik.
A hűtőborda csak akkor ér valamit, ha a szellőzés megfelelő, elég vastag, hogy gyorsan elvezesse a hőt, és azt át is tudja adni a környezetnek. Ökölszabályként én azt tartom, hogy ha meg tudom fogni, akkor jó, egyébként meg nagyobb, vagy forszírozott hűtésű kell.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

OK, köszi!
(#) qvasz2 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 15, 2015 / 1

Ha adott a hely és a méret és minden, és mégis túl meleg, akkor az áramból vegyél picit vissza!!
(#) Hobbielektronika2k10 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Szia!
Teljesen egyetértek az előttem lévőkkel. Az egész lakásban 30-50W-os power ledekkel világítok. Szerintem folyamatosan járasd a ventit, a lednek egyáltalán nem baj, ha nem melegszik fel 50°C-osra se a borda, sőt nagyon fogja értékelni hosszabb élettartammal
Sok tesztet csináltam ledekre. A 30W-os led venti nélkül átmelegített 1 óra alatt egy 1m x 15cm-es hűtőrbordát, kb. 40°C-osra. Ekkora bordánál egy nagyon picike levegőkeringetés is elég, és máris szobahőmérsékletű, ha folyamatos a keringetés Szinte nincs is hangja a ventinek, a lélegzeteted jobban hallod Viszont ehhez álmennyzet kell, ott férne el ekkora borda. Kérdés, hogy mekkora lámpába akarod beépíteni, én 40cm-es ufó lámpákba építem be őket, speckó hűtőbordákkal hűtőm őket, kimondottan ezekre a ledekre tervezték. Folyamatosan megy a venti, fordulatszám szabályzóval állítom be a fordulatát. Nem hangos, hallani a venti hangját, de egyáltalán nem zavaró. Így kb. 40-50°C-os a borda üzemi hőfokon. Most nézek extra halk, és nagyobb méretű ventiket, mert azokkal még lejjebb lehet venni a venti hangját, és több levegőt is tudnak átnyomni a bordán.
Ha nyitott helyen használod a ledet, akkor sokkal jobban vissza tudja hűteni a bordát a ventillátor. Az UFO lámpa elég zárt, de így is megfelelőnek mondható a hűtés. Ha lenne álmennyezet, tuti, hogy egy nagy bordát tennék bele, ott semmi hangja nem lenne a ventinek olyan kis fordulaton elég lenne pörgetni A zárt vízhűtés sem lenne rossz, mondjuk 1 liter víz, meg egy halk ventivel még jobban vissza lehetne hűteni. Majd csinálok erre is teszteket, odáig még nem jutottam el
A borda amit használni akarsz, nagyon kicsi, hacsak nem akarod teljes fordulaton járatni a ventit, aminek elég zavaró lenne a hangja, én 162x162x20mm-es bordát használok, és ez is éppen elég. Csak nem fér el a 162x162x50mm-es borda, azért nem rakok bele nagyobbat
(#) qvasz2 válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Szétszedve nincs ilyened? Mert valami más szögből is megnézném már!
(#) Csupasz válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Szia
Nekem egy műhely világításához kell, ahol egyébként is hangos gépek dolgoznak. Megpróbálom átalakítani a helyét, és beletenni a 60x150x25mm bordát, amit folyamatosan teljes fordulaton hűtök. Ráadásul ilyen bordáim vannak, de ha kevés lesz, be kell szereznem nagyobbakat. Vagy kezdjem a nagyobbal?

Az már jó borda lesz, de ha hangosak a gépek, akkor nem gond, ha nagyobb fordulaton megy a venti
Amúgy a tapasztalat az, hogy fényerőben ugyazt éred el, ha egy 50W-os ledet hajtasz 30W-on, de mégsem annyira terheled a ledet, ami hosszabítja az élettartamát.
Én ahol 30W-os ledet használok, oda is 50W-os drivert, és 50W-os ledet rakok, 30W-on járatva, így se a driver, se a led nincs maxon kihasználva.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Melyik részét szeretnéd látni más szögből?

A hűtőbordát és a ventit.
köszi
Ja, és szét ne szedd miattam, csak oldalról, meg hátulról mutasd meg!

Ez jó ötlet, csak az árkülönbözettel is kalkulálnom kell. Ledből és driverből még csak a próbadarab van meg, a lencse pedig megegyezik mindkettőhöz.

Sajnos csak a ventiről nincs képem, de 70x70mm-es sűrűbb lapátos.
Az egyik képen belátni a ventihez, ahol ki van vágva az UFO lámpa közepe

Most sem látom túl jól a bordát. Ezt te gyártatod, vagy így árulják?

Az 50W-os drivered milyen fajta?

A bordáról raktam fel külön képet Power 30W LED néven az előző hozzászólásomba. Felül-oldalról nincs kép róla, de szerintem el tudod képzelni, hogy milyen, 20mm vastagok-magasak a lamellák. 162x162x20mm. Úgy veszem őket külföldről, itthon nem nagyon láttam ilyet

Elég ritka fajta
Viccen kívül sok drivert próbáltam ez összeszedett elredezésű, nem hányavetett, és könnyedén állítani lehet az áramát, egy nagyobb kOhmos nagyságrendű alkatrésszel. A szobába ebből a driverből csináltam távirányítósat, 5-20-30-50W-ot lehet beállítani egy gombnyomással fényerőben. És ki is lehet kapcsolni, milyen kényelmes is filmezésnél és este lefekvésnél Aki fél az áramtól annak a zárt, vízálló verziót ajánlom. Viszont az nem javítható a sok év alatt eddig 1db ment tönkre, egy 817-es optokapu halt meg, emiatt villogott a led, cseréje után azóta is szépen muzsikál
(#) Csupasz válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Bocs, javítottam. A led nem hidegfehér?
(#) Hobbielektronika2k10 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Sokan nincsenek oda a meleg és hidegfehér ledek színéért. Meg is értem őket. Pocsék dolog bármit is csinálni abban a sárgás vagy túl fehéres, kékes beütésű színben. Olvasni főleg.
Én az elején úgy gyártattam kevert színű ledeket, hideg-meleg fehér keverve volt, aztán jöttek a 4000-4500K-es ledek, amik teljesen kiváltották őket, és a színhőmérsékletük is nagyon kellemes. Sajnos itt is vannak olyan gyártások, ami tuti nem ebben a tartományban mozog, de ha kifogod, akkor nagyon jó a színhőmérséklete
Én imádom őket, soha nem váltanék vissza izzóra, egyszerűen egy 100W-os izzónál se lehet kényelmesen elolvasni egy újságot, kell mellé egy íróasztal lámpa is. A 30-50W-os leddel szépen látni mindent Az ember szeme nem hülye ősidők óta a nap fényéhez szokott hozzá, ami napsütésben 4000-5000K körül a legkellemesebb, de verőfényes napsütésben elérheti a 6500K-t is...
Következő: »»   75 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem