Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Ez melegfehér led, nem? Mert a gél nagyban meghatározza meg a színhőmérsékletet...
Valóban érdekes, mert olyan 6000K-snak tűnik....
Nem tudom, hány Lumen, én 250W-os Hgl izzót szeretnék kiváltani vele, illetve 60W-os fénycsőarmatúrákat.
Nem a legkellemesebb belenézni, de a hétköznapi életben sem a lámpába nézeget az ember. Az opál búra, vagy plexi mindenképpen javasolt a ledek elé több szempontból is. Az árnyákok stadionhatása megszűnik ezzel, a színei is kellemesebbek lesznek, nem műtermi érzése lesz az embernek, illetve azért jobban bele lehet nézni, mint búra nélkül
![]() Ha leveszem az opál búrát, akkor egyből azt szoktam gondolni, hogy mi ez a szxr fény ![]() Nagyon sokat dob rajta az opálosítás...
Üzlet titok a driver típusa?
Dehogyis, csak nincs típusszáma
![]() Itthon nem is kapni. A múltkor azt hittem már nem tudok venni attól akitől éveken át vettem őket, 1 embert találtam rajta kívül, aki pont ilyet árult. De bármilyen driver jó, én ezt szerettem meg a felépítése miatt... A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
Ez már nem látásveszteséget, ez vakságot okoz, olyan mintha a napba néznél
![]() ![]()
A 10W max 1amper LED-jeim igen erősen melegednek 400mA felett, elképzelhető hogy ezekből létezik hamisítvány széria am nem 10W hanem csak 3-4Watt?
Rákerestem a képekre és a valódi 10Wattosoknak sokkal nagyobb négyzetekből áll a sugárzó felülete pl.: Bővebben: Kép Amiket én kaptam azokban olyan négyszer kisebb kis keskeny téglalap alapú fénykibocsátó felületek vannak a chipen.
Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni. Vettem az alibabáról ilyen ledeket: Bővebben: Link Elvileg 3W a teljesítményük. Az az érdekes, hogy nem vesznek fel annyi áramot, amennyi kéne ekkora teljesítményhez. Konkrétan rákötöttem egy ATX táp 12V os kimenetére ampermérőn keresztül. 0.07A mutatott a műszerem. Nem elírtam, 70mA. Szóval akárhogy számolom. ez csak 0.84W. Na most akkor vagy átvertek, és mondjuk kis jóindulatal ezek a LED ek csak 1W-osak, vagy áramgenerátottól kéne meghajtani őket ami áttol rajta 250mA-t... Szerintetek? A másik, nem értem, hogy lehet ezeket kocsiba párhuzamosan kötni, mert a LED-eket elvileg nem párhuzamos üzemre tervezték ugyebár. Vagy lehet benne belső áramkorlátozó ellenállás? A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
A melegedés oka, hogy egy alkatrészen áram folyik és feszültség esik rajta.
Valószínű, hogy kiebb teljesítményű. A hivatalos adat szerint 960mA- rel kell meghajtani a 12V-osat. De názd meg a paramétereit, mert a 10W-osba létezik 32V-os is! Itt már a 400mA kb. megfelelő.
Az autóban 14,4V-ig bármi lehet. Lehet kicsit nagyobb feszültség kellene nekik. Olyan 14V körül.
Én is vettem ilyen 3W-ost és azok csak 1.7W-ot fogyasztanak.
Írj az eladónak, lehet csak összekeverte az 1W-ossal.
Na ezt mindjárt lemérem akkor járó motornál...
Álló motornál akkufeszültség 12.6V felvett áram 95mA P= 1.197 W
Járó motornál akkufeszültség 14.4V felvett áram 130mA P= 1.872 W Jobb igaz, de 1W sajnos még akkor is bújócskázik valahol... ![]() ![]() Más ötlet, még valaki?
A LED maximális disszipációja 3W. Ha ennyivel hajtanád meg, akkor a keletkező hő megsütné, mert nincs elég hűtése.
Na most akkor ez rendben is van így? Nincs alapja a reklamációnak?
Mert úgy gondoltam, hogy összeszorozva a feszültséget és az áramerősséget akkor 3W közeli értéknek kéne kijönni. De ez akkor is még csak 2/3-ad rész... Akkor mégis miért nem 2W-osnak nevezik? Melegedni nem nagyon melegedett...
Na jó, akkor ezen nincs több vita, elfogadom, hogy ez van. Mást nem tehetek úgy sem
![]() Bár ez a párhuzamos üzem azért mégis érdekelne. Akkor elvileg csak kel lennie minden darabban soros áramkorlátozó ellenállásnak, nem? (lehet 1Wos ellenállás van benne) ![]()
Benne van az ellenállás, nyugodtan kötheted "párhuzamosan".
A párhuzamos kötés tiltása csak akkor érvényes, ha nincs más alkarész az áramkörben. Itt van egy korlátozó ellenállás, ami áganként korlátozza az áramot.
...köszi, de közben még szerkesztettem hozzá....
Ha a kép szerint nézzük akkor a B az ami közelebb áll de leírás szerint egyformák. Bár ha azt nézzük az A-nál nagyobb a látószöge. Igazéból szerintem mindegy melyiket veszed!
![]()
Ha csak sima alulemezre teszed borda nélkül akkor kb. egy fél vagy 2/3-ad A4-es lap méretű kell hozzá. Különben nagyon melegedni fog... (Tapasztalat)
Köszönöm ! Azért firtatom a hűtés kérdést én is, mert egy 10W-os ledem elhalálozott nemrégen, pár hónapos használat után. Valami hasonló volt, driverrel együtt vettem. A hűtőborda csak olyan jó erős kéz meleg volt és persze pasztával is be volt kenve.
Valszeg túl lett hajtva... Azt nem szeretik. Én is ha bármilyen LED-et használok akkor a max teljesítményének 1/2 vagy 1/3-án hajtom. Így Nem károsodik a LED, és tovább bírja. Bár ilyenkor kevesebb lesz a fényerő. Ezt a kérdést úgy szoktam megoldani hogy nagyobb LED-et használok kisebb teljesítményen. Egész pontosan pl: 20-30W-os LED a 10-es helyére és 3-adán hajtva. Így külsőleg furán hangzik de megéri.
![]()
Köszi, akkor valószínűleg én is így teszek majd. Úgy látszik akkor, hogy amit "átlag" adatnak adnak meg, azok inkább felső határértékek...
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |