Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   131 / 139
(#) icserny hozzászólása Nov 21, 2014 /

Vége van a jó világunknak!

A Texas Instruments beszüntette az ingyenes szállítást. Most az MSP-EXP430G2 kártya $9.99 ára mellé $21 szállítási díjat is felszámolnak. Csoportos rendelésnél elvileg megoszlik a szállítási díj, de akkor meg összeghatártól függően beléphet a vám, illetve a tréfa...

Ennyi pénzért ($31) már 32 bites fejlesztői kártyákat is lehet kapni! Például: STM32F0 DISCOVERY, STM NUCLEO-F072RB, Freescale FRDM-KL25Z, de talán a Nu-Tiny kártyák is beleférnek a keretbe... Legfeljebb a postára kell többet várni (E-bay rendelés esetén).
(#) 4go válasza icserny hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Idézet:
„$21 szállítási díjat is felszámolnak.”

...már csak 7$ , de akkor is!

MSP430G2.png

(#) icserny válasza 4go hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Rosszabb a helyzet. Az a $7 szállítási díj mindjárt $21-ra ugrik, ha magyarországi címmel bejelentkezel és fizetni akarsz. (A $7 szállítási díj az USA-ra vonatkozik!)
(#) szitko hozzászólása Nov 23, 2014 /

Sziasztok.

Kisebb problémában vagyok. Összeollóztam egy programot, DS1821 hőmérőhöz IAR-ban, de egy rejtélyes hiba van a programban.
A hiba, hogy a onewire adatvonal csak a P1.7 lábon működik. Tehát, ha átteszem másik lábra a DQ lábat, nem működik a program. Próbálta g2553-as mikrovezérlővel és g2452-el is, de a hiba un. Ha a DQ láb a P1.7 lábon van, akkor tökéletes a hőmérés. Felrakom a teljes IAR könyvtárat, hátha... Ismétlem! Ez egy összeollózott program!

ds1821.zip

(#) vottokar válasza icserny hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Akkor még jó, hogy már megvettem a két launchpadot. De így az ajánlott köztes megoldást már sajnos nem fogom.
Persze megértem közben a TI-t is. A három rendes szállítás egy vagyon lehetett nekik. És érdemben tőlem maximum pár vásárolt MSP mikroprocesszorra számíthatnak.
(#) icserny hozzászólása Nov 28, 2014 /

Ha a hegy nem megy Mohamedhez:
MSP-EXP430G2 Launchpad az E-bay kínálatában
MSP-EXP430G2 Launchpad az Aliexpress kínálatában
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
(#) colosseum hozzászólása Dec 13, 2014 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem , hogy foglalkozott-e valaki már az EZ-FET LITE-al vagyis a programozóval.
Elvileg már Open-Source igazából engem az érdekelne, hogy miképpen kerül felprogramozásra a "mi" kis mikorvezérlőnk.

Üdv Balázs
(#) szitko hozzászólása Dec 28, 2014 /

Sziasztok.

Energiával kapcsolatban lenne két kérdésem:
1.: Felraktam a java jdk-t és azóta egyszerűen használhatatlanul lelassult az Energia. Kapcsolatban lehet a két program? Vagy mitől lassult le úgy, hogy kb 3 percet kell várni, hogy a "tools" menü megjelenjen, és minden más. Ja, és mindegyik verzió ezt csinálja.

2.: Az analogWrite(x_pin, x_value); függvény csak az OUTMOD_7 (reset/set) módot használja? Hol és hogy tudnám ezt megváltoztatni?
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

1. Linux alatt a hibás USB virtuális soros port kezelés okozott ilyen jelenségeket. Akkor is lassan indul be, ha nincs csatlakoztatva a kártya?
2. Ha jól látom, a wiring_analog.c forrásállomány definiálja az analogWrite() függvényt, s ebben valóban OUTMOD_7 beállítás történik (minden timerhez külön-külön).
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Igen, akkor is lassan indul be, ha nincs csatlakoztatva a kártya.
Linux alatt nincs problémám vele. Az asztali gépemen Windows 7 x64 van, azon indul nehezen, és csak azóta, hogy a java jdk-t telepítettem, ezért gondoltam, hogy van hozzá köze.
Akkor egy kicsit átszerkesztem a wiring_analog.c állományt.
Köszi a választ!
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Sikerült megoldani az Energia lassú indulását. Érdekes játék volt.
Egy bluetooth modul és a Java jdk miatt lassult be az Energia. Ha a Jdk nincs fenn és a bluetooth modul be van dugva, akkor jól megy az Energia, de akkor is jól megy, ha fenn van a jdk és a bluetooth modul nincs bedugva.
Nem teljesen értem mi köze van a kettőnek egymáshoz...
Még egyszer köszi a segítséget.
(#) Mybuster hozzászólása Dec 31, 2014 /

Szervusztok!
Sikeresen újraépítettem egy 8x10 es LED mátrixot. Bővebben: Ki mit épített topic B.U.É.K. Minden kedves hobbisnak.
(#) szitko hozzászólása Dec 31, 2014 /

Sziasztok.

Próbálom megfejteni az "wiring_analog.c" állományt, de van pár dolog amit nem értek.
Az első, hogy a PWM frekvencia miért a ~490Hz?
A második, hogy tudtommal a TACCRx regiszter 16 bites, akkor miért csak 255-ig lehet írni a kitöltési tényezőt?
(#) kicsicsira hozzászólása Dec 31, 2014 /

Sziasztok!
Nemrégiben tönkrement a Launchpad-em, a kérdésem az lenne, hogy házilag utánépíthető-e? Illetve a kapcsolást megtaláltam a Ti honlapján, viszont az F1612-be kerülő forráskód fellelhető valamerre?
(#) GPeti1977 válasza szitko hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Ismerősek ezek az értékek, az AVR-rel készült Arduino is 8 bites pwm-en ad 490Hz -en, valószínűleg hogy kompatibilis legyen a kettő le kellett butítani.
(#) SBahadurD hozzászólása Jan 2, 2015 /

IAR-ban hogy tudom megnézni, hogy mekkora a lefordított programom RAM és ROM igénye? (Nem csinálok dinamikus memóriakezelést)
(#) szitko válasza SBahadurD hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Project -> Options... vagy Alt+F7, -> Category: -> Linker -> List fül. Pipa a "Generate Linker Listing" elé és fordításnál készít egy TXT, vagy HTML fájlt, amelyiket választod. A fájlt az adott projekt könyvtárába, azonbelül a "Debug\List" könyvtárba teszi.
(#) SBahadurD válasza szitko hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Köszi szépen.
A végén ott van az összesítés:
1 392 bytes of CODE memory
115 bytes of DATA memory (+ 35 absolute )
19 bytes of CONST memory

Mi az a (+ 35 absolute )?
Mi a CONST memory? Az a USER Flash akar lenni?
(#) szitko válasza SBahadurD hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Azt nem tudom, hogy mi az a + xy absolute.
(#) kissi válasza szitko hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Csak találgatás ( mert nem használom ezt a kontrollert és szoftvert ! ), de nem az, hogy ezeket GLOBAL változóként használod ( így nem tudja futás közben többször is kiosztani! ), vagy esetleg meg is adtad neki a konkrét memória címeket !?
(#) szitko hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok.

Ha CCS-be importálok, Energiában megírt programot (Import -> Energia Sketch), azt nem tudom debug módban futtatni? Vagy valamit rosszul csinálok?

@kissi
Szerintem nem a globális változókra vonatkozik, mert elnézve egy-két programom amiben rengeteg globális változót használok, aránytalanul kis területet foglal.
(#) kissi válasza szitko hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Nem is biztos, hogy jót írtam , a GLOBAL-t még tudja optimalizálni, a VOLATILE-ra gondoltam !
(#) szitko válasza szitko hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Megvan a hiba!
Miután importálom a sketch-et és megnyitom az xy.cpp állományt, az írt program kétszer szerepelt az állományban. A kis 250 soros programom, 500 sorra dagadt.
Miért csinálta azt nem tudom, de próbáltam más programokkal is, és ott is jelentkezett ez a hiba.

@kissi
Olyan programnál is írt "(+ 5 absolute )"-t, amiben még megszakítás sem volt. Majd egyszer átnézem rendesen a help-t. Igaz mostanában már kezdek áttérni a CCS-re....
(#) SBahadurD válasza szitko hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Abszolút címre kell kerülnie az összes globális és statikus változónak. A nem volatile típusúaknak is. Nekem több, mint 35 bájt van. De összesen viszont kb. 50-60 bájtnyi változóm lehet. Nem tudom, hogy jön ki az a data méret is. Talán a stackkel együtt.
(#) kisedison válasza SBahadurD hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

A bluetooth modul miatti lassú indulás nálam is fent áll, és az Arduino IDE-ben is ugyan ez a helyzet. A magyarázat hogy a bluetoothon soros port volt, és arra várt az energia.
(#) mechanika hozzászólása Jan 18, 2015 /

Sziasztok!

Hőmérséklet és relatív páratartalom mérés DHT22 (AM2302) szenzorral projektet szeretném összerakni, de sajnos nem boldogulok.
Az képen látható hibaüzenetet kapom.
innen töltöttem le az állományokat (DHT.ccp, DHT.h).
Az állományokat a cikkben szereplő utasítás szerint helyeztem el:

Documents\Energia\libraries\DHTLib

Tud valaki segíteni, hogy merre keressem a hibát?
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015

hiba.JPG

(#) icserny válasza mechanika hozzászólására (») Jan 18, 2015 / 1

A fordítási naplóban szereplő sketch_jan18.ino-ban mi áll?

Ezen a honlapon a talk09.pdf és Lab09.zip állományokban találod meg az általam használt programokat. Az Adafruit könyvtárat minimális mértékben módosítottam. mert az MSP430 és az Arduino sebessége nem egyezik meg. Emellett némi debug funkciót is beépítettem, amit úgy lehet aktiválni, hogy a DHT.h elején a //#define DEBUG sor elejéről kivesszük a komment jelet.

Szintén a DHT.h elején van definálva a DHTLEVEL hardverfüggő paraméter, ami Arduino esetén az Adafruit könyvtárban 6 volt, nálam MSP430G2553 esetén 11, Stellaris/Tiva launchpad esetén pedig 64.
(#) mechanika válasza icserny hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Szia!

A Lab 09-et korábbi hozzászólásodban most találtam meg és azzal működik.

Köszönöm!
(#) vottokar hozzászólása Jan 18, 2015 /

Sziasztok. Egy tervezethez lenne szükségem egy "kis" segítségre.
Energiában szeretnék megírni egy kisebb programot, de több napja "vérzek" azon, hogy LCD-n kellene megjeleníteni egyszerű kis menüt, és benne nyomógombbal állíthatóan és lementhetően vagy három változót. A célra a launchpadra van kötve 3db gomb és 4biten egy 2*16-os alfanumerikus LCD. A kontroller a 2553-as
Ha valakinek lenne egy programrészlete a feladatra, ahonnan ihletet meríthetnék, nagyon megköszönném.
(#) mechanika hozzászólása Jan 21, 2015 /

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy 2452 vagy (2553) uc-t használva a szenzorral mért hőmérsékletet hogyan tudnám távolról, mobil telefonnal lekérdezni.
Talán valami androidos appal?
Esetleg ismertek hasonló projektet?
Következő: »»   131 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem