Fórum témák
» Több friss téma |
Mivel a háztartásban egy biztositékkal védett kapcsolt ágon kb. 20 kapcsolóüzemű táp van. Beltéri , tv, és egyéb 2A/12V-os egységek amelyek a 16A-os nem gyors megszakitót 90% valószinüséggel lecsapják (néha a főmérőt is) , ha visszajön a feszültség , milyen megoldással lehet csökkenteni a kondenzátorok töltési áramlöketét lehetöleg áramhatárolós inditással? Sajnos néha rendszertelenül megszakad a közhálózat és igy a hütőgép se. megy ami nagyon kellemetlen.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Pl. eltérő időzítésekkel egymás után kapcsolod be a készülékeket, esetleg készülék csoportokat.
Szia!
Én már akkor csoportokra bontanám a hálózatot, vagy helyiségekre és külön-külön lágyindítóval látnám el. Ekkor nem kellenének nagy indítók és kevesebb lenne a löket is a hálózaton, bár szerintem eléggé durva, hogy ennyire rángatja a hálózatot.
Nem kell elbonyolítani, ahogy Bakman írta, egyenként, és/vagy kisebb csoportokban, egy egyszerű RC tagos késleltetésű relével lépcsőzetesen indítod a fogyasztókat.
Szia! Az általad készített lágyindítóba hány amperes graetz híd kell?
20-00-74 a Lomex kódja. Pl ez a család.
Sziasztok! Valaki tudna nekem segíteni? Megépítettem ezt a kapcsolást és valamiért a relé nem akar behúzni. Bemenetre 230V-ot kapcsoltam és a kimeneten is megjelenik a 230V. De ennek nem csak akkor kéne a kimeneten feszültségnek lenni, ha behúz a relé? A relé kapcsain 12,9V van.
A kimeneten a bekapcsoláskor azonnal megjelenik a hálózati feszültség. De nem teljes egészében, mert sorba van kötve vele 2db 4,7R-os ellenállás. Ráadásul ezek nem is közönséges ellenállások, hanem olyanok, aminek a hőmérséklet hatására változik az ellenállása. A névleges értéket 25°C-on adja, de ha áram folyik rajta, akkor melegszik, és ennek hatására nő az ellenállása, tehát kisebb áram folyik rajta, ezért csökken a hőfoka, és így szépen beáll egy egyensúly.
Ezen a 2 soros ellenálláson keresztül a trafó felgerjeszthető, és csak ez után, kb. 3 másodperc múlva húz meg a relé, ami rövidre zárja a két korlátozó elemet, és így már a teljes hálózati feszültséget küldi a kimenetre.
Értem, csak rá akasztottam a trafót, meg próbáltam izzóval is és ez után sem húzott meg a relé.
Két külön kérdéskörről van szó. Én csak a kimeneten lévő feszültségről beszéltem.
A relé meghúzása egy másik kérdés. Ha jól emlékszem, akkor kb. 3 másodperc múlva 30V körüli egyenfeszültség jut a relére, ami tökéletesen meghúz egy 24V-os relét, majd kb. 1 másodperc múlva ez lecsökken kb. 14V-ra, ami bőven elég a tartáshoz. Ez a helyes működés, tehát ha nálad más van, akkor hibát kell keresni.
Szia! Az egyenirányító és az elektrolit kondenzátor helyes polaritással lett beültetve? Fordított polaritással nem szeret töltődni.
Szia! Közben megnéztem a nyákot és a triak két lába összeért szét választottam feszültséget adtam rá és bumm a nagy fény sorkapocs be feketedett automata leold.
Na most át néztem megint nem találtam benne semmi hibát nem is csináltam vele semmit megint adtam rá feszültséget és most működik szépen a relé is behúz késleltetve behúzva is tartsa szépen meg izzónál látni is minimálisan, hogy a relé behúzása után picit jobban világít. Hogy mért pukkanhatott először nem tudom!? De most már többször is próbáltam és jól működik. Köszönöm a segítségeket Alkotó neked is a működési elv leírását.
A marató anyag elégtelen öblítése, okozhat áthúzást 230V-on. A képmellékletek között látható pár odaégett panel
Hát lehet ilyen hiba állt fel nálam is. Erre egyébként milyen teljesítmény adható rá 1-1,5KVA-es toroid ráakasztható?
Nem próbáltam még ezt a kapcsolást, de valószínűleg nagyobb trafóhoz is tökéletesen megfelel.
Az ilyen jellegű totál zárlat, majd minden hibátlan finoman szólva is nyugtalanító. Szeretném megnézni a lágyindítód rézoldalát is, tegyél fel erről is egy jó képet.
A hálózati feszültség nagysága ráirányítja a figyelmet néhány szabályra, melyek közül a minimálisan elvárt szigetelési távolságra gondolok. Ennek nagyságát többen is tudni vélik, de én még nem láttam olyan iratot, ami ezt rögzítené. Általánosságban 1mm/100V a szigetelési távolság ha csak azt akarod, hogy biztonságosan ne húzzon át a feszültség. Van egy másik előírás is, ami akkor érvényes, ha egy panelon egyszerre van jelen a hálózati feszültség, és egyéb kisfeszültségű részek, amik galvanikus kapcsolatban lehetnek érinthető részekkel (pl. potméter, vagy RCA, stb.). Ilyenkor 7,5 mm a minimális távolság a hálózati rész, és a kisfeszültségű rész között. Jelen esetben csak az előző szabályt kell betartani, mert itt nincs érinthető kisfeszültségű rész. A trafóméretnek a hálózatod, és a relé terhelhetősége szab határt. A relé szempontjából nem is a bekapcsolás a kritikus, hanem a kikapcsolás, amikor jelentős ívképződés lehet. Azt is jó szem előtt tartani, hogy a bekapcsoláskori lágyindítás csak a trafó indulási lökését igyekszik kiküszöbölni, de a rajta lévő terhelésből eredő áramok ellen nem véd. Ha mondjuk egy 1,5 kW-os trafón van egy névleges terhelés (1500 W), akkor a relé meghúzásának pillanatában ez ugyanúgy behúz egyet a hálózatnak.
A tirisztornál van megkarcolva a panel mert ott össze ért a vezezősáv vagyis a forrasztás. Többi helyen olyan távolságra vannak a sávok ahogy valaki megrajzolta én nem alakítottam rajta semmit. Ja és az asszony forrasztotta első áramkötre...
Meg kéne tanulnia akkor forrasztani előbb...
Mert az áram nem játék. QED. De ha nem szegi kedvét a füst és a láng, akkor sok sikert kívánok neki Itt némi szakirodalmat szedtem össze segedelem gyanánt: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Minden elismerésem Neki! Remélem egyszer az enyém is hadra fogható lesz.
Nehogy fordítva legyen, Te fogsz mosni-vasalni!
Sziasztok! Van itt a cikkek között Ez a lágyindító.
Hogyan lehet módosítani, hogy 12V relével menjen. A relé Omron G5LE-1. A toroid amit indítana 1000VA.
Egyáltalán a példa kapcsolás hogyan ad 24V-ot a relére ?
Ha jól megnézed, akkor van néhány ellenállás és kondenzátor a tekerccsel sorba kötve, amitől lecsökken a tekercsre jutó feszültség és áram. A Graetz-híd ne zavarjon meg, az csak egyenirányít a relé és a késleltető elkók számára.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |