Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   79 / 142
(#) Hobbielektronika2k10 válasza lanti hozzászólására (») Feb 19, 2015 / 1

Szia!
Igen ventivel hűtöm, hogy hosszú életű legyen. Van a led, akkor van egy driver, a fehér dobozka egy 220V/12V-os tápegység a ventihez, utána a fekete dobozka a venti fordulatszám szabályozója.
Csináltam távirányítós verziót is belőle a szobába, 5W, 20W, 30W, 50W-ot lehet beállítani fényerőben, és le is lehet kapcsolni a lámpát a távirányítóval. Este lefekvésnél és filmezésnél nagyon jól jön Fényerő fokozatonként beállítható, hogy legyen-e ventis hűtés, vagy ne. Pl. 5W és 20W-os fényerőnél felesleges a venti, nem melegszik annyira.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
(#) Hobbielektronika2k10 válasza CRU3L hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Szia!
Igen jó ez a relé, és állítható a villogás sebessége.
A gyári relét én is potisra csináltam, szépen be lehet állítani más fogyasztók esetén is a sebességet
(#) philips100 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Köszi a választ.
Ezen információk ismeretében úgy gondolom nem alkalmazom ezt a meghajtót.
(#) Saggitarius válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

"A 350mA áram ráadásul a LED szempontjából nem optimális hosszú távú, folyamatos működésre." Ezt hogy ertetted? Csak ugy altalanossagban, vagy egy bizonyos LED-re?
(#) nedudgi válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Egyszerűen a nagy számok törvényére alapozva. A legtöbb powerLED maximális nyitóirányú árama 350mA, optimális hűtés esetén. Ez alá kell menni a hosszabb élettartam érdekében.
(#) clipart hozzászólása Feb 19, 2015 /

A led vezérléshez van ez az áramkör,de mekkora értéket (V?) kellene mérnem a kimeneten?? A bemenetén egy 60 ohmos ellenállás van párhuzamosan kötve.A ledre direkt 12V-ot adva felvillan,de ezen a panelen keresztül nem működik.Van ötlete valakinek??
(#) nedudgi válasza clipart hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

LEDre direkt feszültséget adni nem szabad. Tilos!
A LED nyitóirányú feszültsége n+1 körülménytől függ, ráadásul a (réteg)hőmérséklet emelkedésével csökken. Az adatlapokon, leírásokban megadott nyitóirányú feszültség egy körülbelüli, saccolt érték, amit figyelembe lehet venni a meghajtó áramkör (áramgenerátor) tervezésénél, de nem több. Az átfolyó áramot mindenképpen korlátozni kell.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Szia
Tudnál-e segíteni nekem abban, hogy egy 30W ( 32-36V, 1050mA ) hogyan tudok helyesen meghajtani? Konkrétan milyen nagyságú árammal, illetve ha tudnál linkelni egy megfelelő kapcsolást. Gondolom, 900-1000mA lenne az ideális?
Köszönöm a segítséget.
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Az áramra jól tippelsz, megfelelő hűtés esetén tökéletes lehet.
Ilyen teljesítményű LED nem az én asztalom. Véleményem szerint több kisebb teljesítményű LED könnyebben kezelhető, így nem foglalkoztam ilyen monstrumokkal. Én inkább kész meghajtót vennék hálózati táplálásal.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Az is van, de az a max. áramot hajtja át a leden. Ezért gondoltam inkább építeni egy megfelelőt.... Vagy, azt átalakítani, de ahhoz nincs elég tudásom.
(#) clipart válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Ennek a lednek nincs adatlapja!!A kimeneten most 11,5 V-ot mérek ez jó lehet,vagy hibás az elektronika??

Üresjáratban ez egy reális feszültség. Még jó is lehet. Terhelésre mit lép, ez a kérdés. Jó még az a LED? Ha egy kisebb belső ellenállású tápra kötötted, ellenállás/védelem nélkül, akkor már kiadhatott minden fényt magából.
Nem világos a kérdésed, mit szeretnél tudni?

Igazából azt szeretném tudni,jó-e ez az elektronika, ill. hogyan tudom tesztelni ha ledek tönkrementek?
(#) Ge Lee válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Tettem fel régebben kapcsolást UC3843-al, keresd meg, 100W-os ledet is hajtottam vele.
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Ha már megvan, nem érdemes nagyon görcsölni rajta, manapság már nem annyira tragikus egy ilyen LED ára.
Amit lehet, látatlanban:
1. Hagyod a fenébe, mert egy ideig kibírja így is.
2. A meglevő áramkör felhasználásával valamilyen, a LEDdel párhuzamosan kötött fogyasztóval ellopni az áram egy részét a LED elől. Ez lehet a ventillátor, kisebb teljesítményű LEDsor, áramgenerátorral.
3. másik meghajtó.
A hosszú távú üzemeltetésnél a LED és meghajtójának ára töredéke a villamos energia árának, ezt ne felejtsd el!
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015

A feltöltött képek alapján nem lehet megállapítani, miről van szó. Honnan szerezted? Link van?
A LEDekkel sorba kötsz egy ellenállást (többszáz, esetleg 1 kohm). Ha halványan világít, jók a LEDek.
A meghajtóra ellenállásokból a névleges teljesítménynek megfelelő műterhelést teszel. Megnézed, van-e akkor is feszültség rajta. Ha van, és a LED mégse világít, akkor fordítva kötötted be...

Ez BMW -nek a talán helyzetjelző világítása.Eredeti dobozában vettem bolhapiacon.12 V-ot rákötöttem nem történt semmi,nem tudom melyik a rossz...a ledek vagy az elektronika?
(#) mrbini válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Szia!

Nagyon tetszik amit csináltál. Én is kedvet kaptam, hogy átalakítok egy ilyen lámpát.
Tudnál segíteni, hogy honnan veszed ezt a fajta hűtőbordát.
Segítséged előre is köszönöm.
Gergő
(#) Saggitarius válasza clipart hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Ha egyszer felvillan, nagyobb az esely a meghajto hibajara.

A problema megoldasahoz viszont a kovetkezoket kellene tudni:
1., A meghajto es a ledek egyutt lett megveve, mint osszetartozo egysegek?
2., A ledek sorosan vannak kotve (ugy illene, bar a kinai csodaknal minden megeshet)

Valamint, mirol probatad ki? Gepkocsi akku, vagy valamilyen tapegyseg?
(#) Hobbielektronika2k10 válasza mrbini hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Szia!
Ezt a hűtőbordát itthon még nem láttam. Külföldről rendelem őket.
Nem olcsók, de ez nem nagyon érdekel, mert végeredményben sokkal szebb, és ez kimondottan ezekhez a teljesítményledekhez készül.
De bármilyen hűtőborda jó, ami megfelelő nagyságú, és elfér a lámpába.
(#) clipart válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Szia!
Akkuról próbáltam,12,8 V -ot mértem rajta, 4,5 Ah-s zselés akku.
Nem hiszem,hogy kínai, bolti ára( két darab van a dobozban), 38.000 Ft
Ezek összetartozó egységek.
Hogy a ledek sorosan vannak-e azt nem tudom,
A panelen van egy talán IC? amiről a tipus le van csiszolva...mi lehet ez???
(#) xml2 hozzászólása Feb 20, 2015 /

Sziasztok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni.
Fókuszálható, vagy legalábbis fókuszált, szűkített szórási szögű fényforrásra lenne szükségem.
Nyilván olcsóbban.
Több mindent nézegettem, aztán belefutottam az u-led.hu oldalba.
Röviden: power led + power led lencse (120 fok helyett 90/45/30 fok) + állvány (= tartó, tok)
Ez elsőre szimpatikusnak tűnt.
Amire használnám:
Egy pontból szeretnék megvilágítani képeket a falon, nagyjából 1,5 méterre van a legközelebbi, és 3 méterre a legtávolabbi. Mindegyik képhez külön lámpát használnék.

A kérdéseim:
1. Mik a tapasztalatok a power leddel? Alkalmas ilyen feladatra?
2. Hány wattos ledet nézzek? Eddig a falfelületet és tulajdonképpen a helyiséget 3db (bal-közép-jobb) 150W-os halogén reflektor világította meg. Ezek az általános világítás egy részét is jelentették, az új világításnak nem feltétlenül ez lenne a célja, sokkal inkább a koncentrált helyi.
Úgy számoltam, hogy 6db külön fényforrásra lenne szükségem.
3. Arról a lencséről (szűkítő), amit a fenti honlapon láttam, van vkinek tapasztalata? Alkalmas lehet erre a célra?
4. Hűtés. Gyakorlatilag 8 órán keresztül használatban lennének a lámpák, ezért gondolom a legkisebb led (feltéve ha az egyáltalán elég) esetében sem ártana a hűtésről gondoskodni. Számítógép processzorhűtőjét rá lehet szerelni? Vagy lehet kapni külön power ledhez hűtőt? Passzívat szeretnék, nem ventillátorosat.

Egyelőre ennyi lenne, ha kiderül, hogy alapjában nem hülyeség, amit gondoltam, akkor jönnek az olyan kérdések majd, hogy mekkora táp kell (6 x ?W + 8 órás folyamatos üzem), stb..

Köszi a segítséget, minden infó jöhet, semmi tapasztalatom nincs még e téren.
(#) uniman válasza xml2 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Hello!
Idézet:
„"képeket a falon"”
Nos, ha számít a képek "színeinek a színe", akkor LED-del megvilágítva már nem ugyanazt fogod látni, mint most a halogénlámpákkal megviágítva.
Speciális LED-ek színspektruma talán már alkalmas lehet ilyen célra.
A képek méreteit megtudhatnánk? Fontos lehet...

Igen, a színhelyesség nem ártana.. A többi világítás meleg fehér, így itt is erre gondoltam elsősorban. Közben persze látom, hogy egy csomó más oldalon is elérhető az a szűkítő lencse, nekem újdonság volt, miután fél éve nem néztem rá a ledekre. Na és itt bukkantam rá a semleges fehér ledekre is.
A képek mérete nagy átlagban 60x80cm (fekvő, illetve álló is). Ezek mellett van valamivel kisebb is, illetve egy durván 150x100cm-es is.

Az kimaradt, hogy meleg fehér = hagyományos izzó. Még, de tervben van a csere ledekre, szalagra, ahol lehet.
(#) Csupasz válasza xml2 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Szia!
Valószínüleg ki kellene először próbálnod a színt. Létezik hidegfehér ( kékes ), fehér (természetes ), és melegfehér ( sárgás ) LED. Itt valószínüleg a természetes fényű kellene, esetleg keverve a melegfehérrel.
Javaslom a 25, vagy 30W-os LED-ek használatát, és akkor meg tudod oldani a színkeverést is.
Lencsém van, esetleg tudok küldeni próbára.
A passzív hűtés is megoldható, csak kérdéses, hogy a nagyméretű hűtőbordát hol tudod elhelyezni. Inkább ventillátorosban gondolkozz.
(#) uniman válasza xml2 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Hello!
Idézet:
„"meleg fehér = hagyományos izzó"”
...ez nem teljesen fedi a valóságot.
Van egy paraméter, a CRI, amely pontosan a LED-ek helyes színvisszadásának a paramétere...csak éppen az a gond, hogy 100%-ost (CRI 100) nem találsz...90-est már igen. Persze ezt a Color Rendering Index-et általában nem is teszik mindig közzé a vásárolt áruról.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015

Hagyományos izzók, illetve most már lassan csak halogén izzós lámpák vannak nálam. A helyiség jellegéből adódóan maradnék a melegebb hangulatú világításnál, így meleg fehérben gondolkoztam első felindulásból. A természetes fehér is jónak tűnik csak azt nem tudom, hogy nem lenne nagy a kontraszt a meleg és a természetes között (a hideg és a meleg között óriási, azt tudom)?

Egy jó színvisszaadású, CRI 90-es led szükségszerűen természetes színű, vagy nem?
Hol lehet ilyet fixen beszerezni (akár itthon, akár külföldön)? Van bevált forrás, vagy kutassak az ebayen?

Egyébként a 25-30W első hallásra megdöbbentően erősnek tűnik - egy 10W körülit elég erősnek saccoltam. De hát ezért vagyok itt, hogy felgyűjtsem a tapasztalatokat. Köszi a felajánlást a lencsére!
(#) Kovidivi válasza xml2 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Nem kell az 50W-os LED-et 50W-on hajtani... Minél nagyobb tartalékot hagysz a LED-ben, annál nagyobb a hatásfoka, annál kevésbé melegszik, és annál hosszabb lesz az élettartama.
(#) 187BodyGuard válasza uniman hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Igen, valóban fontos a CRI, és a LED-ek többsége sajnos 76-78%-os színvisszaadást tesz lehetővé, bár léteznek igen jó féle LED-ek például az OSRAM és Philips LED-ek amik szín visszaadása már versenyképes egy 830-as (80%-os 3000K-es) Fémhalogén izzóéval is, ám ezek ára meglehetősen drága egy sima hagyományos LED-hez képest.

Szerintem egy ehhez hasonlóval jól járnál, már ha találsz ilyet itthon:
90%-os CRI 7W Spot LED
Következő: »»   79 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem