Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Hello.
Egy 150 W-os ceruzahalogén izzó 2400 lument bocsájt ki, az általad linkelt spot LED pedig csak 500 lument (bár azt állítják, hogy az 50W-os halogént pótolja, de én nem hiszek nekik, mert a rendes 50 W-os halogénizzó kb. 950 lumenes)... Tehát 5 darabbal már akár pótolni is lehetne a mostani 150 W-os reflektorok darabját. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
Nem azért linkeltem hogy pont ezt vedd meg, hanem azért mert ott az oldalon vannak 90%-os CRI-vel rendelkező fényforrások.
De itt egy konkrét link: 120W Fényerő 20W LED Ez már elég jól megközelíti a 150W-os refit... ![]() Adatlap: CRI: 94% Pwr: 20W Bri: 1250lm Col: 2700K (Melegfehér) Szóval valami ilyesmi kellene neked. ![]() Én is akartam LED-ezni a szobába, de a szemem kényes a jó színvisszaadásra, és ezt a LEDDiszkontos LED csövek abszolút nem nyújtják, és a Philips, OSRAM, stb. pedig túl drága egyelőre. Úgyhogy nálam egyelőre maradt a 2db 18W fénycső elektronikus előtéttel. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
Miért lenne az?
![]() Egy 100W Izzó 1200lm, ez még úgy nagyjából stimmel is fényáramra, ami 60lm/w fényhasznosítást jelent. Igaz ez magasan elmarad egy jobb fajta LED-től, bár ahogy észrevettem a jobb színvisszaadással bíró LED-ek fényhasznosítása kicsit rosszabb mint az átlag. ![]()
Én olyan Philips LED-modulokat használok, amelyek 16W-os fogyasztás mellett 2000 lumenesek...3000 vagy 4000 K-sak. CRI 80.
Eloszor nem mertem alkatreszneveket irni,mert nem tudtam mennyire vagy otthonos az elektronikaban.
Jol sejted, az a lecsiszolt teteju alkatresz egy IC, es szinte biztos, hogy egy boost regulator. A bemeneten a 60 ohm pedig a CAN busz miatt becsapasa miatt kell (BMW E39-esem van ![]() Megprobalom visszafejteni a kapcsolast, de szuksegem lenne egy olyan kepre, mint a 2-es szamu, csak epp a panel tuloldalarol. Velemenyem szerint Osram Oslon square ledeket hasznaltak 5 db-ot 500 esetleg 700mA meghajtoarammal. (500 mA eseten kb 1.5W/LED) Az aramerzekelo ellenallas erteket nezve (0.16 ohm), inkabb a 700mA valoszinu, ami egyben az Osram gyari ajanlasa. Mindezektol fuggetlenul egy forrasztas gyanus. A 2-es szamu kep, a pcb felso szelenel talalhato keramia chip kondenzator. Vagy utolag epitettek be,vagy mar megprobaltak javitani, de a jobb oldala hideg forrasztasnak latszik.
Elso nekifutasra amit eddig talaltam:
1., H8-as LED fejrol van szo (angel eyes-hez hasznaljak) 2., Valoszinu 20W-os 3., 4db CREE XB-D R4-LED van rajta 4., kb €50 szallitassal egyutt Bővebben: Link
Uniman, olyanra én is kíváncsi lennék, akkor cserélném a szobai fénycsövest két olyanra az biztos. Nekem 2700K-es kellene olyanból.
![]()
Idézet: ...de a Philips csak 3000 és 4000 K-t gyárt ezekből... „"2700K-es kellene olyanból"” A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
Megepitheted magad is ezekbol: Bővebben: Link, bar nem eri el azon a szinhomersekleten a 120lm/W hatasfokot. ("csak" 114lm/W @15mA)
Köszi szépen!
![]() És ezeknek nincs valami PDF-je hogy mekkora a CRI-je? Mert nézegettem, a hatásfok az eléggé szembetűnő, (akár 155lm/W) De a CRI-ről nem esik szó sehol sem. ![]()
Na tessék, mire leírtam elküldted!
![]() Köszi szépen! ![]() Igen, néztem hogy QFN-es a forrasztási pontja, ez valóban nem házi körülményekhez való, de nem megvalósíthatatlan. ![]()
Ráadásul ezek gyárilag speciális hővezető (nem ALU) nyákra vannak szerelve...
És ilyen modult hol lehet venni amin ezek a LED-ek vannak?
Csak 4000K-s modulokról tudok infót...eredetileg 17 eurós volt a darabáruk.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
Köszi, hát az sem rossz, műhelybe jó volna. Mennyi fényt ad egy ilyen modul?
Itt egy link.
Köszi szépen!
Egyébként ezeknek kell valami áramgenerátor vagy van beépített előtét ellenállásuk? Ha van ellenállás a panelen, akkor mekkora tápfeszről járnak?
Saját áramgenerátoros tápegységük van. Nincs ellenállás a LED panelen.
A 2000 lumenes LED panel 560 mA-es. Egy tápra 5(6) darab sorbaköthető...
Sziasztok!
Tudnátok javasolni olyan oldalakat, ahonnan eredeti Cree ledeket lehet beszerezni? Elsősorban XM-L2 és XP-L típus érdekelne. Köszönöm
Ebay? Nem tudom hogy mihez kell, de ezek sokkal jobbak mint a CREE.
Nyilván amiatt az eredetit keresi mert nem mindegy a CRI-je. Ezeknek a kínai vackoknak talán 75-76%-os (Color Renderering Index). Az eredeti CREE-nek meg 80-85%-os a CRI-je.
Ez például jó minőségű: 2700K CREE LED 90% CRI
Azt tudom, hogy ebayen vannak ilyesmik, van is rá esély, hogy onnan is lesz megrendelve, de biztos vagyok benne, hogy az ottani ledeknek köze nincs a Cree -hez, mint gyártóhoz.
Ilyen optikát szeretnék hozzá használni - mivel itt nem kell külön foncsor ill. lencse - ezért a COB ledek kilőve. Offroad világítás lesz majd. Nem feltétlen csak a magas CRI miatt, inkább a magas hatásfok és fényáram miatt szeretnék eredetit. (természetes fehéret, az kb. 4000K) A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Közel tízszeres áron lehet is jobb... De amit linkeltem az is nagyon jó. A konyhába feltettem a mennyezetre és 1,5W-al meghajtva szinte mindent lehet csinálni, talán még olvasni is. Ha 2db fel van téve és rendesen meghajtva, bőven elég egy helyiségbe.
Persze ha zseblámpába kell oda nyilván nem jó.
4db 10W -os led lesz, alacsony sugárzási szögű optikával, LM1084-ADJ -ről hajtva, egy vízmenetes, alu burkolatban, ami hűtésként (is) funkcionál, elölről plexivel fedve. Ebből lesz 1db vagy 2db. Legalábbis ez a terv...
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Amit linkeltél, van olyan jó mint ezek ?
Idézet: „Color: warm white Forward Voltage (VF): DC 9-12V Forward current (IF): 1050MA Out put Lumens: 900LM-1000LM Color temperature: 6000-6500K” Ez azért már minősíti... Ha nem is az árut, de a kereskedőt biztosan. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Gondolom a 6000-6500K -es melegfehérre.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |