Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Ezt konkrétan nem ismerem, ebben a kivitelben csak 50 és 100W-ossal találkoztam. Összességében ami eddig megfordult nálam azok közül nekem a COB jött be leginkább. Van belőle készre szerelt GU10-es és E27-es is ha nem akarsz az előtéttel és a szereléssel bajlódni.
Köszönöm ! Tulajdonképpen én szubjektív véleményedre vagyok kíváncsi, mert - amint látható - az adatlapra, vagy az eladó hirdetésébe szinte bármit be lehet írni. Nekem meg COB-vel nincs tapasztalatom.
Hello!
"van olyan jó" ...ez a kérdés rossz! Műszakilag nem értelmezhető, mert szubjektív. A COB (Chip On Board) nem forrósodik fel annyira, mint a másik, tehát ez jó. Viszont több apró pontból fénypontból áll össze, ezért rossz, mert nem fókuszálható olyan könnyen egy homogén felületté... A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Igen, tudom, hogy rossz a kérdés...de mint az előbb írtam is pont a szubjektív véleményére vagyok kíváncsi. Egyébként köszi, mert ezek hasznos (új
![]()
Mindig azon van a hangsúly hogy az ember mire akarja használni. Az 1 chipes lencsés CREE nagyon jó zseblámpába, de nem jó lakásba világítani. A COB meg fordítva. A mennyezetre szerelve akár 1db is bevilágítja az egész helyiséget.
Sziasztok!
1db 10W -os led passzív hűtéséhez megközelítőleg mekkora hűtőbordára van szükség, hogy a led télen-nyáron hosszútávon is üzemeltethető legyen? Köszönöm
No ez is fontos infó nekem, köszi ! Egyébként a lakás világítását akarom szép fokozatosan átalakítani, a konyhapulttal kezdem. Próbára már felszereltem egy meleg fehérnek jelzett CREE-t (nem attól az eladótól amit linkeltem...), de nem tetszik a fénye. Ezért is hagyom a csudába a technikai adatokat és a szubjektív véleménye(te)kre vagyok kíváncsi.
Lakásvilágításra én kizárólag COB-ot használnék, mást nem. A melegfehérnek a színe is szép, és 180 fokban világít. Nyilván arra már nem olyan fénnyel, de mennyezetre szerelve tökéletes.
Sziasztok! Nem tudom, jó topikba írok-e, az lenne a kérdésem, hogy van egy 50w-os ledem, amit rátettem egy nagy bordára, de kb fél óra működés után a borda így is 70 fok-os lesz, ez normális?
Szia! Igen, normális. Az 50W-os ledet már célszerű ventillátorral hűteni, mert a borda sem veszi át a hőt. Próbáld meg csökkenteni az áramát, ezzel az élettartamot is növeled, és kevesebb hőt fog termelni. Természetesen a fényerő is csökkenni fog.
Ok. Így, hogy csak fele teljesítményre hajtod ki, kb. mekkora hűtőfelület kell neki ? Fehér masszát kensz alá, vagy elég a hőálló szilikonzsír is ?
Sziasztok Mesterek!
50W-os (és hasonló) COB LED fényét szeretném összehúzni minél keskenyebb nyalábba. Mindenütt csak "fény szóró" lencsét találtam ilyenekhez. Merre keresgéljek? JAni
Léteznek az e-bayn lencsék, de azok hagyományos ( 10-20-30-50-100W ) ledekhez használhatóak. Esetleg megnézheted.....
Nézegettem a lencséket, de sajnos a paramétereket nem közlik, ránézésre meg elég drága játék vaktában belenyúlni. Optikához meg elég sülthal vagyok...
Köszönöm a választ! JAni
Most csak ideiglenesen van egy 4x3x2 cm-es bordára rácsavarozva, ami 3db lamellából áll tehát nem mondható nagynak a felület. Ezzel így olyan 38 fokos a borda, de elég neki akkor is ha 3W-al van meghajtva, ilyenkor hőmérsékletet nem mértem.
Amíg nem jön meg Kínából a többi addig csak kísérletezem vele, meg még az sem biztos hogy csak melegfehér lesz, mert lehet hogy össze lesz kombinálva más fényűvel is, majd meglátom. De az már biztos hogy a konyhába 2db elég lesz belőle, 2-2,2W-on hajtva darabja, itt már szinte a teljes fényét leadja. Paszta mindenképpen kell alá, de csak nagyon kevés, annyi mint amikor rálehelsz a tükörre és az párás lesz tőle. A szilikonzsír nem hővezető, de a levegőnél talán jobb.
Akkor nem kell túl sokat tenni a pasztából - mint pl. a procinál ? Ilyen kis mennyiség - amit írtál - kiegyenlíti a hűtőborda esetleges egyenetlenségeit is ? Régi germánium tranyókban találtam ilyen fehér sűrű pasztát, az is jó ?
Az a régi paszta amit találtál, valószínüleg szilikonzsír. Amikor még nem voltak elérhetőek a különböző hővezető paszták ( 1970-80-as évek ), szilikonzsírt használtunk, és kiválóan megfelelt.
![]()
A paszta feladata, hogy kiegyenlítse a felületi egyenetlenségeket, és a levegő helyett elvezesse a meleget a félvezetőről. Nem kell belőle sok, és a lehető legtöbbet kinyomni a félvezető rászorításával a hűtőfelületre. Ne mozgatni, hanem egyből rászorítani.
Adott a két felület amiket egymásra fektetsz és amik között biztosítani kell a legjobb hőátadást, esetünkben az alu borda és a LED alu lemezkéje.
A tökéletes hőátadás akkor valósulna meg, ha mindkettő felülete tökéletesen sík lenne, ekkor csak össze kellene csavarozni őket. De nem sík mert akármilyen módszerrel is készült, vannak a felületén egyenetlenségek, ami lehet hogy csak század vagy ezred milliméterekben mérhető, de lehet ennél sokkal rosszabb, egyenetlenebb is. Ilyenkor a két felület között sok levegő lesz, ami mint tudjuk nem a legjobb hővezető. Ezeket a levegővel töltött részeket kell eltömnie a pasztának, ami egy jó hővezető anyag, általában alu vagy ezüst oxid van benne nagyon finom szemcsékben, szóval kimondottan a jó hővezetésre tervezték. A fehér színű paszta az jó, abban szinte biztos hogy alumínium oxid van. Egyébként kipróbáltam a COB-ot ugyanezzel a bordával amit írtam, 2,25W-al ment fél napon át, a borda 40 fokos volt. Persze a nyári kánikulában nyilván melegebb lenne, de még akkor is elég lesz neki egy ekkora borda. Most már csak valami olyan lámpatestet kellene fabrikálnom amin megoldott az érintésvédelem. Az élettartama miatt nem akarok kapcsolóüzemű előtétet használni, hanem az előtétkondis megoldásra szavazok, az örök élet lesz meg még 1 nap. Csak hát úgy rajta lesz a frázis a leden, tehát védeni kell a tapogatás ellen.
Igen, az embernek néha az az érzése, hogy "akkor" mások voltak némély fizikai törvények...
![]()
Köszi ! Egyébként fehér színű pasztát rendeltem, csak még nem érkezett meg. Addig csak a leírt szerekkel próbálgatom, persze ügyelve a hőfokra.
Azt az előtétkondis dolgot levázolnád ?
Nem voltak mások a fizikai törvények, csak a lehetőségek. Nem ismertünk még olyan modern anyagokat, mint most.
![]() Egyébként a szilikonzsír ugyanúgy kiegyenlíti a felületeket, mint a mai modern anyagok. Csak kisebb hatásfokkal. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Persze tudom én, csak azza céloztam, hogy a technika fejlődésével néha jó dolgokat - anyagokat - is rossznak minősítünk
![]()
Illetve arra még célszerű figyelni, hogy vannak olyan hővezető paszták amelyek vezetik az áramot és ez esetenként okozhat némi problémát. De a többségük az nem vezető. Most néztem ebayen 300Ft körül vannak 35ml -es hővezető paszták fecskendőben, ingyen szállítással.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |