Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő

Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 75
(#) krisz69 hozzászólása Feb 22, 2015 /

Sziasztok . nem tudom emlékeztek e még épitettem egy 3 as tda párhuzamot. ami 2x255w . most volt az elsőbulija kitünően szuperált. majd clipig hajtva se melegedett. pedig a 3 ic csak egy pc bordán csücsül.
Szépen és hangossan szól. viszont tényleg érdemes neki épiteni egy elö erősitést. mivel sokkal érzéketlenebb a bemeneti jelre igy mint egy gyári végfok.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) reloop válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 22, 2015 / 1

Szia! Rendre 3-szorosan erősítek minden TDA729x végfok előtt, jogos az igényed.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Milyen előerősítőt használsz? A párhuzamos erősítőm elé lehet nem lenne rossz egyet építeni, másik kettőt nem használnám ki úgyse teljesen, hogy kelljen előerősíteni.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Ennek az elejét használom. A végét is érdemes kiépíteni, kitudja mikor jön jól egy hídkapcsolás és akkor csak rá kell dugni.
(#) levente507 válasza reloop hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Mute ág vizsgálata kapcsolatosan még egy kérdésem merült fel. Ha a végfokot lekapcsolom a "köldökzsinórról" a biztosítékok eltávolításával, a LE30 zöld ágát nem kell megtáplálnom 16V-al? Nekem úgy tűnik, hogy a "valami" (nem tudom hogy mi lehet az az M2 mert motor az tuti nincs benne -> esetleg a forgatógomb maga?) innen kapja a tápot. És minő szerencse pont ez végfok még működő fele.

mute.jpg

(#) reloop válasza levente507 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Az M2 inkább mérési pontot takar, a műveleti erősítők negatív tájáról van szó. Ugyan így nélkülözhetetlen a +17V és +26V is.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Hali!
Mivel nem tudtam kiforrasztani az ic-t az előző nyákból úgy, hogy használható maradjon, készítettem egy újat, immáron vasalással. Remélem működni fog az új ic-vel, hamarosan ki is próbálom.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Ezt nevezem. Nézd át gondosan az élesztési szabályokat, a TDA7294-ben az egyik fórumtársunk összefoglalta az ajánlásaimat.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Működik, valószínű az ic-nek volt baja az előzőnél. Viszont lenne még pár kérdésem.
Ezeket az erősítőket 50/35W 8ohm-os hangfalakhoz használnám, így arra gondoltam, hogy a bemenő jelet ellenállással vagy egy plusz potméterrel lecsökkenteném, hogy ne terheljem túl a hangfalakat (leginkább attól tartok, hogy másvalaki használná, és nagyobb hangerőt adna rá, mint szabadna).
A másik, hogy ezt a két 7293-at és egy párhuzamos 7293-at elbírja-e egy 300wattos toroid így, hogy két erősítő nem lesz teljesen kihasználva?
(#) neocska válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 28, 2015 / 1

A kiimenö teljesitményt tudod szabályozni a bemenö jellel, azaz a bemenö jel maximális szintjét ugy állitod be hogy a kimeneten megfelelö jelszintet kapját
(#) S21L1 válasza neocska hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Erre gondoltam, köszi.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 28, 2015 / 1

Az előző IC-t meg valószínűleg a NYÁK kúszóárama tette tönkre, mint a 10µF kondit is.
A trafó bőven elég lesz.
(#) azrob hozzászólása Márc 2, 2015 /

Üdv! Reloop írtam neked privátban. Előre is köszönöm a válaszod!
(#) krisz69 hozzászólása Márc 6, 2015 /

Gyerekek
Van úgye egy 3as párhizamom. Tda 7293 ból.leteszteltem. Hajtva bolt egész éjel. Nem is melegszik túlzottan. De a vártakhoz képest elég halk. Tápfeszem 2x23vac ami olyan 2x34-25v dct tesz ki.4ohmon hajtottam. De nem egy nagy eresztés.Clip detektor elég hamar bejelez. Hogy enyi ne tovább. Viszont probáltam egy Fetes kitet (Baji félét 400w) az iszonyat mit tud. A tda sehol nincs hozzá.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2015
(#) lukacsp válasza krisz69 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Hogy is épül fel ez a végfok? Oldalanként 3xTDA7293 párhuzamban? Vagy két 3xTDA7293 párhuzam hidalva, és monoban használod? A várható teljesítményről úgy elmékszem már értekeztünk korábban: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
(#) krisz69 válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Bővebben: Link róla van szó . 2 darab van beépitve. ezzel a szép darab beag trafoval. ami 600w 4x23v-al. Stereoban van használva. 40,000uf pufferel.
(#) reloop válasza krisz69 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Szia! Az lehet a gond, hogy rá van írva a KIT-re 255W és azt várod random tápfeszültségre és hangsugárzó impedanciára is le tudja azt adni. Próbálnád ±40V-ról 2 ohm-os hangszóróval egészen más lenne a véleményed
(#) krisz69 válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

4ohmon.megy. 2x35 dcn így kb. Amúgy szép hangja van. Csak picit többre számitottam. Vagy elfelejtem figyelni a Clip detektort. azt akkor szól Bár nagyon négyzetesen
(#) krisz69 válasza krisz69 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Legközelebb egy tda lesz megint de 4ics párhuzam. 350w.al. Kiváncsi leszek az menyire szól. Aktov ládába

Nincs is ezzel semmi gond, csak a tápfeszültség és a hangszóró impedancia 80W környékén korlátba ütközik, hiába tudna többet is az erősítő.

Remélem érted amiről írok. Emlékeztetőül P=U2/R. Ebben a képletben nem szerepel az IC-k darabszáma
(#) krisz69 hozzászólása Márc 7, 2015 /

Persze hogy értem. Az a gond 27v ac körüli trafót nehéz találni.. Az lenne 40-40v dc

Az olcsó PWM erősítők megjelenésével elszállt az idő a TDA7293 párhuzamosítgatás felett, de hisz ezt magad is tapasztaltad.
(#) krisz69 hozzászólása Márc 7, 2015 /

30v 4 ohmon 110w vagy valamit nem jól olvasok.?
(#) krisz69 válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Sajnos tapasztalom.a gondokat. Rá vannak írva. Teljesitmények azt sehol semmi nincs. pl: 800w toroid hol tud nekem táplálni 2x525w os végfok modult?! ... Ez egy gyári végfok.

Az is oda van írva, hogy THD10%.
Hidd el a transzformátor nem szűkkeblűségből 800W-os. Ha alul lenne méretezve leégne.
A gyakorlatban a 2x525W szinuszt biztos nem vezérled ki perceken át.
(#) S21L1 hozzászólása Márc 14, 2015 /

Hali.
Ismét kisebb gond jött jelentkezett az erősítőmben. Működik a két TDA7293, szépen is szólnak, viszont valamitől búg mindkettő, kivéve ha a potméter valamelyik végállásában van, ami így kevésbé használható. Ilyenkor mi a teendő?
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Márc 14, 2015 / 1

A jelenséget két tényező okozza: gyenge a jelvezeték árnyékolása a potenciométer és az erősítő bemenete között, valamint túl nagy ellenállásértékű a potid, a pálya közepén már nem tudja elnyomni a zajt.
(#) neocska válasza S21L1 hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Általában poticsere, vezeték ellenörzés, netán a jel(testje) és a táp testje közé egy 10ohm-os ellenálás beiktatása.
(#) djseed1 hozzászólása Márc 15, 2015 /

Üdv.

Nekem is búgás gondom van a 7293-al. Egy 2.1.be építettem bele, a mélyhangszórónak, kész 7293 kit-et. Előtte a Kit egy erősítőben volt, tökéletesen működött.
Itt is, szól minden jó, csak búg. Olyan hangon mintha végfokhalál lenne és egyenáram van a kimeneten.
Potira nem gyanakodhatok, mert IC-s az egész cucc.
2x16V-ot kap a kit. Lehet gond a kevés táp?
Következő: »»   54 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem