Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Az áramgenerátort. Ami most van benne az 12V-ról megy, helyette olyan kell ami 230V-ról.
Például. De alaposan bele kell nézni mielőtt elkezded használni, mert pl. a képen a jobb felső az nincsen leválasztva, tehát kint lehet a fázis a leden. Ezt biztosan tudom mert ilyet javítottam már.
Meghajtót kell cserélni, de akkor már olcsóbb itthon megvenni.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Hello!
Van egy 24V/0,7A kapcsoló üzemű tápom, arra gondoltam hogy 6drb 3w-os power LED-et rákötök sorba kötve+ előtét ellenállás. Működne valamiféle probléma nélkül?
Ha kevesebb árammal hajtod akkor működhet. A 6 LED 18W, az már több mint a táp teljesítménye.
Hát értelem szerűen kevesebb áramot fog kapni, mert nem akarom maxon hajtatni.
Üdv!
Szeretnék építeni egy akvárium világítást fényerő szabályzással. Az áramgenerátoros tápokkal nem vagyok nagy ismeretségben. Van 10 db 5W 300mA COB LED -em. Labortáppal próbáltam 300mA -nál 16V folyik rajt át. Mit tanácsoltok hogy rakjam tömbbe őket, hogy vezérelhetőek legyenek valamilyen LED Driver IC vel? Jól gondolom, hogy ha csinálnék 2 sort, 5 db kötnék sorba, és ezeket párhuzamba kötném akkor 600mA 80V -al kellene hajtani? (max fényerő) Valamint milyen dimmelhető meghajtót használjak? A dimmelés nem gond, meg tudom oldani. Atmel programozás nem gond. Üdv, Atesz
Párhuzamosan még sorbakötött LEDet sem szabad kötni, áganként külön kell megoldani az áramkorlátozást, mert az egyik ág problémája esetén a másik nyakába zúdul a teljes áram...
De egy tápról mehet, csak külön driver kell a "sor" elé?
Ha nem előtétellenállást használsz, akkor külön driver kell.
Az ellenállás nem jöhet szóba, mivel PWM -el dimmelhetőre akarom megcsinálni.
Nem lebeszélni akarlak, csak megkérdezem, nem elég, ha pár fix fokozat (mondjuk LEDsor) kapcsolható?
Jobban szeretném, ha szépen lassan lenne a fényerő szabályozva. High-tech az akvárium, legyen a világítás is az. Bővebben: Link
Számolgatom, hogyan tudnám több tömbbe szervezni a ledeket, de sehogy. Nem 10db kellett volna, hanem 12db. Az osztható 2,3,4,6-al. ![]() Ha a 10 db-ot két sorba kötöm, akkor még mindig 80V feszt kellene ráküldeni. De nem találok olyan meghajtót ami ennyit elbírna. Valószínű rendelek még ledet, és valami jumerelhető drivert hozzá a zíbéjről.
Sziasztok!
Adott egy Hella lámpa amiben van 1-1led. Ennek volt gyári fesz szabályzója(161-434-00), ki lett mérve hogy 12voltot adott egy-egy lednek. Nos a helyzet az hogy sima 6V 1.5A szabályzót tettek a helyére, ezzel kicsit halványabban világított, egyikoldalit cseréltük 10V 1A-s ra ezzel teljesen szépen világít. Mi lenne a helyes? Sajnos a gyárinak 14e ft a párja, de 10v 1A-s megoldással kb 200ft és egy óra munkával ki tudnám váltani. Mi a véleményetek erről a módszerről? Szerintetek melyik lenne a megfelelő helyettesítése a gyáriszabályzónak? Köszönöm előre is!
Ha abban a lámpában csak 1 db LED van, és semmi más, akkor annak nem 12V feszültséget kéne adni, hanem valamekkora áramot a helyes működéshez: áramgenerátor! Azzal az 1 óra munkával akár a megfelelő meghajtást is elkészítheted.
Szia.
A bal és a jobb lámpában lámpánként a két szélén 1-1 led világit meg egy plexi karikát. Bővebben: Link Korr most mi lenne a megoldás? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Ha pár oldalt visszaolvasol, többször is írták, hogy a ledek feszültsége csak tájékoztató érték. Az igazán fontos adat az áramerősség. Tehát egy olyan áramgenerátort kéne fabrikálnod ami a lednek megfelelő áramot szolgáltat. Ehhez pedig ismerni kéne a ledet.
A korrekt megoldás az lenne, ha kivennéd a lámpatestből azt a két ledet, jó alaposan megnéznéd, hogy véletlenül sincs rajta meghajtóáramkör, csak egy pőre led. Ezután rákötnéd egy szabályozható labortápra egy előtét ellenálláson keresztül, hogy meg lehessen határozni a pontos áramigényét. Ha ez megvan, akkor el lehet készíteni a szükséges áramgenerátort hozzá.
Azt lehet-e tudni, hogy mi történt a gyári meghajtóval, és hogy mi lakik benne?
Ahogy elnézem linkelt képet, van egy olyan érzésem, hogy a karikákban hat, illetve négy LED van.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Bocs de nem jó képet linkeltem róla,tuti hogy csak 1db led világítja meg a karikát.
Biztos, hogy LED és nem CCFL cső? Bővebben: Link
igen látszik is a karika legalján a led
Jó alaposan megnéztem de nem láttam semmi áramkört pluszba.
Ez volt a gyári vezérlő:
Bővebben: Link Ezt vajon mivel lehetne helyettesíteni? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Egy eredeti áramát meg tudod mérni? A feszültség nem jelent semmit.
Úgy érti, hogy van-e a birtokodban eredeti, működő vezérlő?
Ha igen, akkor fogsz egy multimétert, DC áram mérő állásba tekered, és bekötöd sorosan a meghajtó, és a led közé. A meghajtó + rámegy a műszer +ára, a műszer -a rámegy a led +ára, és végül a led -a rámegy a meghajtó -ára.
Végül is kiszedtem a ledet amiről szó van,mérni sajna nem tudtam mert kiégett.Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |