Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözlet
Autó dinamóból nem nagyon lehet jó motort csinálni. Nagy gondok lennének a veszteségek miatt. Inkább valami régi teherautóét javasolnám. 1fázisú vezérlő lett 36v ig és kb 500-600A ig bírja de rms be 800A
Úgy néz ki visszakerül az elektronika, és ismét eladó sorsra kerül.
Ha valakit érdekel ( kedvező áron) írjon privátban és megegyezünk. 17-40v ig és üzemi 150-200A terhelésre fokozatmentes 1f szabályzó.
Sziasztok,
egy kis teljesitmenyu dinamot szeretnek hasznalni, egy projecthez. A kerdesem az lenne hogy használhatok egyszerű dc motrot (játékautóban lévő motor) generátorként vagy lehet kapni kis generátort olcson? Minél nagyobb hatásfok érdekelne és minél kisebb legyen az eszköz. Köszönök minden választ előreis! Üdv, Áron.
A játékautókban külső gerjesztésű motor van. Egyszerűen lehet belőle generátort csinálni, forgasd meg a tengelyét, tegyél a kapcsaira egy feszültségmérőt, és látni fogod. Ráadásul a kapocsfeszültsége egyenesen arányos a fordulatszámmal. (mérésre is használják)
Azért csodákat, komoly teljesítményt ne várj tőle.
Jolvan értem én hogy ha a motor tekercsei ha forgo magneses mezobe kerulnek akkor áram indukálódik rajtuk, csak ötlet ként kérdeztem hogy mégis mit használjak generátorként? Amugy ilyen kis dc motor mellett döntöttem
![]() ![]()
Van egy 220 voltos dinamóm, vagy inkább volt. Íme a dinamó. Leégettem a forgórészét. Motorként használtam, egy kicsit túlterheltem és kijött belőle az a bizonyos füst. Le is csapta a biztosítékot. Szeretnék újra lelket lehelni bele, azaz újra tekercselni. Kérném a segítségeteket, elejétől végig. 220 volt, 1,2 ampert, 700 fordulaton adott ki, amíg jó volt. Most megtekercselném 60 voltra. Tanácsaitok szerint bontanám széjjel, tekercselném meg és raknám össze.
Minden segítséget megköszönök. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
Azt házilag szerintem nem javítod meg. Vidd tekercselőhöz. Például ide.
Ekkora utat, nem érdemes megtegyek, még akkor se, ha ingyen javítanák meg. A Google Föld szerint 307 km.
Bízok benne, hogy valaki segít és boldogulni fogok házilag is.
Nem fontos oda elvinni, biztosan van a közeledben ügyes tekercselő mester. Talán Nagykáta nincs annyira messze: Bővebben: Link. Amúgy Sashalom sincs annyira messze tőled.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
Lassan közeledünk, ez már csak 291 kilométerre van tőlem.
Akkor neked kell keresned közelebbit, mert szerintem házilag nem javítható. Még az állórészt talán megtudnád otthon is tekerni, ha van megfelelő drótod, de a forgórész nem ilyen egyszerű. Főleg a kiegyensúlyozása.
![]()
Ezzel a dinamóval az a helyzet, hogy akkora összeget nem ér meg az egész. Szabad időmben akarok dolgozni rajta és lesz ami lesz. Arra a helyre lehet tenni más motort is, ha van. A forgórész kiegyensúlyozása elgondolkodtató, de akkor is megpróbálom. Az elhatározás szilárd.
Sok sikert hozzá.
Rám fér a jókívánság.
Igazi férfimulatság lesz, főleg, ha a kommutátor alatt átégett netalán a szigetelés.
Akkor csak egy másikat kell keríteni és máris minden rendben. Én '71-ben végeztem a tekercselő szakmát és azóta 2 forgórészt tekertem meg. Az egy külön idegállapot...Ó, nem is, az egyiket még tanuló koromban. ![]() Majd számolj be, remélem sikerrel jársz, türelem, idő és ügyesség kérdése és nagyon rá kell érni. Tudok tekercselő szakkönyvet elektronikus formában adni.
Minden lépésemről beszámolok. Már réges régen, több, mint 30 éve tekercseltem kávédaráló forgórészt. Ebben a dinamóban, amit mostanában fogok dolgozni, kétszer annyi kollektor lemez van, mint a forgórész hornyai. Az első lépés, hogy megbontom a forgórészt és mindent jegyezek.
Megtörténhet, hogy élek a felajánlásoddal.
Szívesen adok segítséget. A kollektor szeletek közti villamos szilárságot ellenőrizni, mert ha beégett alatta, nagy a baj. A tekercsek kivezetéseinek elhúzását pontosan feljegyezni.
Viszonylag magas olvadáspontú forrasztóón a kollektor forrasztáshoz. Minden megoldható, a kiegyensúlyozás is fontos. Nem tudom, hurok, V, vagy párhuzamos tekercselosztása van-e, kiszerelve majd látszani fog.
Amennyiben a kollektor szeletek alatt beégett, akkor nincs mit tennem, fel a padlásra a muzeális elektromos cuccok közzé. Az egyensúlyozással az az ötletem támadt, hogy két párhuzamos deszkára teszem a forgórészt és valamerre elgurul. Az már megmutatja, hogy melyik része nehezebb, mint a másik (bár már ott tartanák). A magasabb olvadáspontú forrasztóónról még kelleni fog tárgyaljunk.
Igen, két keskeny élre kell feltámasztani a forgórészt a kiegyensúlyozáshoz. Modellezőknek van erre két-két keskeny élű kerék pár, amelyiken elfordul a légcsavar, ha nincs kiegyensúlyozva, hasonlót kéne összeütni majd. De az még távoli...
Elkezdtem bontogatni szét a dinamót. a forgórészről mellékelek egy képet és néhány adatot. 220 voltot adott, ki, de ha bátrabban megpörgettem, felment 400 voltig is. Ez csak egy próba volt és egyszer. Nem akartam kockáztatni, leégett máskor.
Nekem érdekesnek tűnik, hogy minden horonyra négy kollektorszelvény jut. Ami a dolgokat nehezíti, az, hogy a tekercsek kivezetései alulról jönnek fel és vezetnek csoportosan a kollektorokhoz. Hogyan kezdem meg a tekercseket bontani, még gondolkodok, egy két jó tanács is jól jönne.
Valami módon képlékennyé kell tenned a tekercselést, mert vissza kell gombolyítani, mint a selyemhernyó gubót...
![]() Így fogod megtudni, hogyan csináld.
Itt nagyon megakadtam. Mellékelek egy képet, amin jól látszanak a tekercsek kivezetései, az viszont nem látszik, hogy melyik tekercsnek a vége, vagy kezdete. Ellenállásmérővel mértem, minden kollektorszelvény kapcsolatban van a többivel. Hogyan kezdhetném meg a bontását? Ez a drót már nem lesz jó semmire, ami rajta van, az iránymutatáson kívül. A madzag, amivel le volt szorítva a drót a kollektor henger felett, teljesen el volt avulva. Teszek rá más drótot, vastagabbat és kevesebbet, mert csak 48 voltot akarnák kicsikarni belőle és motorként is ha jól sikerül, 48 volttal táplálnám.
Említetted, hogy tudnál elektronikus formában könyvet küldeni a tekercselésről, ha még áll az ajánlatod, szívesen fogadnám.
Rendben, küldöm!
Már ott is a letöltő link igencsak. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Amennyiben nem kapok jobb ötletet valakitől, nem tehetek mást, mint megszámozom a kollektorszelvényeket és a tekercsvégeket felcímkézem.
Az felesleges, mert a kollektor bárhogy áll az ugyanolyan. Viszont a tekercsvégeknek megfelelő sorrendben kell lenniük. Mondtam én, hogy nem lesz egyszerű feladat.
Azt hiszem, hogy ezt nem értem. Valami huncutság kell legyen valahol, ha miden horonyra négy kollektorszelet jut.
Már arra is gondoltam, hogy vagy két tekercset kiollózok és a többi láthatóbb lesz, de még nincs bátorságom.
Nem akarom én feltétlen generátornak tekercselni. Motort szeretnék belőle készíteni az elektromos szekeremre. Motorként volt használva, amikor leégett. Zene fülemnek, hogy lehet belőle erősebb motort is kihozni.
Motort akarok belőle csinálni. Nem ragaszkodok az eredeti tekercselési módhoz.
Mindenből tanul az ember, nincs haszontalan tapasztalat...
Én például kitolnám az egészet a haszonvas telepre és valóba, egy kefés mosógépmotorral mulatnék hajnalig. ![]()
Miért akar mindenki lebeszélni az átalakításról? Miért nem ir valaki olyat, hogy vágd le róla a régi tekercset, négy egymás melletti szelvényeket köss egybe, így a 13 forgórész horonyhoz tartozni fog 13 kollektorszelet Fogj össze hat ágat a forgórészből, tekerj rá n menetet x vastagságú drótból. Az első tekercs kezdetét a c számú kollektorszelethez kösd, míg a végét az f számú kollektorszelethez. Amikor ezzel kész vagy, szólj.
Van egy könyvem elektronikus formátumban a 348-351-es oldalakon pontosan azt tárgyalja, amire szükségem lenne, de nem vagyok szaki, nem tudom értelmezni. Ha tudnám értelmezni tanácsot adnák és nem kérnék. |
Bejelentkezés
Hirdetés |