Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion HS 500
 
Témaindító: daggerty, idő: Márc 31, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 12
(#) Hx-2 válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 27, 2014 /
 
Ha jol ertelmezem a rajzot akkor az R21-est rovidre zarja a rele erintkezoje, es csak akkor kap szerepet ha a kimenetre egyen kerulne mivel akkor meghuz a rele elejt a nyito erintkezo es bekapcsolja a melynyomo korebe a 120ohm-os ellenallast. Tehat ha be van kotve az R21 akkor 120ohm + a melynyomo ellenallasa, ha nincs akkor nyitott marad a bemenet amennyiben egyen kerulne ra.
Amugy nagyon koszi a rajzot!!!
(#) scooby_ válasza Hx-2 hozzászólására (») Szept 27, 2014 /
 
Nem csak a mélynyomót, az összes hangszórót hivatott védeni. De egyébként igen, úgy ahogy mondod. Most, hogy kikötötték az R21-et, a hangfal egy az egyben elhallgat, és szerintem ez a biztos megoldás.
(#) Hx-2 válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Ugy latom a C22 helyere nem bipolaris hanem sima elko lett bekotve, mivel nincs itthon bipolarisom ezt hogyan lehetne "helyettesiteni" es mit okozhatott, hogy elko lett berakva helyette?
(#) scooby_ válasza Hx-2 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Én úgy tudom, hogy bipoláris kondit lehet csinálni úgy, ha két kondenzátort egymással szembe fordítasz. Több erősítőben is láttam már ezt a megoldást... Na most mivel nekem ehhez /pillanat se az elektronikai szemléletem, se a logikám, se a gyakorlatom nincs meg, hogy ebben az esetben hogyan alakul a kondenzátor értéke, így csak azt tudom mondani, hogy két 47µF-os elektrolit kondi (+) lábát kösd össze, így kapsz bipoláris kondenzátort. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy az értéke ilyenkor 23,5µF lesz. Az elmélet azt mondja, hogyha két azonos értékű kondenzátort sorba kötünk, akkor az eredő kapacitás értéke egyenlő C(F,uF,nF,pF)/ darabszám, azaz 47µF/2. De mivel itt szembe fordítod a két kondenzátort, nem tudom, hogy ugyan az lesz-e a helyzet. Ha tudod, mérd meg.
Szerk: C22-re egyébként a rajzon azt írja, hogy "Unip." azaz unipoláris. Tehát valószínűsíthető, hogy annak sima elektrolit kondinak kell lennie. ...ha csak nem elírás. De Én mintha több bipoláris kondit is találtam volna benne....
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) ngyzoli válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Helló! Egy kis fogalomzavar van;bipoláris azt jelenti-két pólusú.(szó szerinti fordítás).Vagyis minden kondenzátor gyakorlatilag-bipoláris.Monopolárissal még nem találkoztam... A váltakozó feszültségre is használható típusok neve:unipoláris.Tehát nem igényelnek egyenfeszültségű polarizációt/előfeszítést.
Az értéke valóban feleződik ilyenkor,(függetlenül attól,merre néz),de ez hangváltókban kényszermegoldás"per-pillanat"működni fog,próbaképpen jó,de hosszú távra nem ajánlott,inkább valódi unipolárist kell alkalmazni ilyen helyre.
(#) Hangszoro2000 válasza ngyzoli hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Idézet:
„használható típusok neve:unipoláris”

Szerintem meg nem polarizált...
(#) hal111 hozzászólása Máj 4, 2015 /
 
Üdvözlet!

Nem mai téma, de érdeklődnék, hogy 4 Ohmos HS-500-as dobozokat miképp lehetne hatékonyabb működésre bírni? Elsődlegesen a hangváltó módosítása érdekelne, illetve konkrét hangszóró típusoknak is örülnék, ha valaki tudna ebben is segíteni. Nem döngetés a cél, teljesen átlagos hallgatózás.
(#) Nagy Tamás válasza hal111 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Szia! Nekem is volt ilyen hangládám. Én a helyedben kicserélgetném az elektrolit kondikat fólia kondenzátorokra. Ez már javít a hangján. Továbbá szerintem csillapítani kellene a közép és a magas sugárzó hangerejét , amit a leg jobb L-pad al kivitelezni. ezt lehet tekerős (szabályzós) kapni, de kikisérletezhető fixre is. Hangszórók cseréjének nem látom értelmét mert az már olyan befektetés ami re azt mondanám hogy"kár a benzinért"
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
(#) P_Laszlo válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Idézet:
„Ez már javít a hangján.”

Igen, sokkal jobban fognak visítani a dómok.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Nulláról kezdve, teljes újraváltózás talán segítene, viszont a műanyag dómok eredeti állapotukban is szörnyű dolgokra voltak képesek, a bolgár mélyek meg legtöbbször szétesőben vannak ennyi idő után, tehát korántsem biztos, hogy megéri.

Mit (és miért) szeretnél változtatni rajta?
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Elsődlegesen picit rendszerezettebb összképet szeretnék kapni, illetve kicsit több és lágyabb mélyet, ezért szeretném a 30-as lavórokat felújíttatni. persze a magas is megérne egy misét, de az amolyan részletkérdés.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Máj 4, 2015 /
 
Szerintem ezt az L-szabályzós dolgot próbáld ki. Nem válik bowers & wilkins-é ,de legalább egy kicsit emészthetőbb lesz a hangja.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Aha, nem egyszerű eset. A 30-as javítása, kb. annyiba kerül, mint egy új hangszóró. Ami gond, hogy gyenge a mágneskör, és mindig ki fog emelni 80-100Hz körül, ha az LB változat van benne. Az LA kicsit jobb esélyekkel indul.
Szoktak bele HA31-et is tenni, de ahhoz meg tök más szűrő kellene.

Lehet a magasnál is membránt cserélni, de ha nem annyira idegesítő, akkor maradhat is.
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Igazából most készülök venni 4 Ohmos dobozokat, mert jó pár évvel ezelőtt volt 8 Ohmos verzióban, de valahogy az emlékeimből nem akar távozni jó ideje, így valami legbelül késztet egy újabb esélyre. Egyébként a 4-es a 8-as váltó között mi a különbség, már ha van?
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Hú, hát ha még nincs, akkor nem vennék semmi pénzért.

Nem tudom fejből. A lényeg az, hogy egyik sem jó műszaki szempontból. Ott váltottak, ahol nem kellett volna.
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
HS-288-as csodán is gondolkodóba estem, igaz ezzel a típussal nem volt dolgom, csak a 280-as testvérével.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /
 
Nosztaligafaktor?

Nem működik reflexként. Nagyon át kéne dolgozni a hangszórót hozzá.
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Nosztalgiafaktor az van, csak nagyon nyögvenyelősen veszem rá magam bármire, ami Videoton, vagy Orion, mert volt jó pár példányhoz részem, de egyik sem nyűgözött le, de valami mégis hajt évek óta, hogy utolsó utáni esélyt adjak nekik.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Ezek csak akkor működnek jól, ha korrigálják legalább a hangváltó, de az orionnál sajnos a hangszórók hibáit is.
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Fellelhető valahol egy normálisan használható, módosított váltó kapcsolási rajz? Szeretnék kicsit utána számolni a piszkos anyagiaknak, hogy egy ilyen beavatkozás megközelítőleg milyen összeggel járna.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Nem tudok róla. Főleg rendesen dokumentálva nem. De ha lenne is, akkor is ott van még a hangszórók lehetséges eltérése, az orionnál is annyiféle volt, ahányat gyártottak szinte. Hol a mágneskör, hol a fólia, hol a membrán, pille, cséve, stb. változott.
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Tehát akkor kemény dió. A kondenzátor téma egy más kérdés, azt "fülre" lehet játszani, ellenben a tekercseket érdemes cserélni azonos paraméterűre, vagy esetleg más értékkel rendelkezővel helyettesíteni? Nem tudom, ezekben van e minőségbeli szórás.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
A minőségük elsősorban a helyes érték és kapcsolás megválasztásánál keresendő. Tízszeres alkatrész árkülönbség sem jelent akkora változást, mint egy pontosan beállított hangváltó.
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Igen, ezzel maximálisan tisztában vagyok, ezért érdeklődtem afelől, hogy létezik-e a gyárinám emészthetőbb végtermékű kapcsolás, gondoltam ennyi év után csak összegyűlt annyi tapasztalat, hogy könnyebb a helyzet.
(#) P_Laszlo válasza hal111 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Én sajnos még nem foglalkoztam ezzel, gyors mérések erejéig volt szerencsém hozzá, hosszabban már egy nem gyári állapotú hangszórókkal szerelt példánnyal dolgoztam csak, az meg itt sajnos nem segít. :-/
(#) hal111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Akkor már csak egy kérdésem maradt azt hiszem. A védelmet ki lehet iktatni a váltóról, illetve ez önmagában hozhatna minimális javulást?
(#) steelbird válasza hal111 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Semmi hallhatót. Kiiktatni ki lehet, persze. Csak akkor növeled a hangszórók károsodásának az esélyét.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) Helios hozzászólása Máj 29, 2015 /
 
Sziasztok!

Egyik cimbimnek van egy pár HS500-as dobozkája, most kerül felújításra. Kap majd új magas és közép hangszórókat, továbbá lett rá vágva egy idétlen reflex nyílás is. Ez majd be lesz foldozva. Viszont szétszereléskor feltűnt, hogy az egyik mély hangszórónak szürke színű a kosara és a kupakja, a másiknak pedig fekete, Címke, számozás nincs rajta így nem tudom beazonosítani. A kérdésem pedig az lenne, hogy van-e különbség a két hsz között vagy csak a színük az ami nem egyforma?
(#) zolika60 válasza Helios hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Fotózd le őket. Így kitudja mit találtál bennük.
(#) Helios válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Sajnos most nem tudok fotózni, mert nincsenek nálam a dobozok. De a Google-ben utána akartam nézni és csak fekete színűt találtam HS 500-as mély hangszóró címszóval.

Amit furcsálok, hogy az LA1231-esre hasonlít a szürke színű is. Ugyan olyan az alakja, és a súlya is.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2015
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem