Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1702 / 2501
(#) (Felhasználó 46585) válasza simongab hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Miért kellene a panelen röhögni? Egy ilyen panelen mindent össze lehet rakni, még a legbonyolultabb D-osztályú erősítőt is, csak tudni kell, hogy hol, milyen áram folyik. Én azokon szoktam röhögni, akik minimális tudással, terveznek egy nyákot, aztán bekapcsolják és kiderül, hogy nem jó a nyák. És esetleg külső segítség nélkül még az X-edik nyák sem jó... Egy ilyen panelen nagyon gyorsan meg lehet változtatni bármit, olcsó, stb... ha meg egy ilyen panelen már tökéletes a mű, akkor lehet nekiállni nyákot tervezni. Akkor szinte biztosan jó lesz már az első nyák is. Én bő 40 éve mindent ilyenre építek meg először. Teljesen kizártnak tartom, hogy bárki tud úgy tervezni, hogy ne legyen benne hiba, ne hiányozzon belőle valami, stb. vagyis szinte biztosan nem lesz jó az első nyák...
(#) simongab hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Győzelem Viszont melegszik Sok a 33 V... Egyébként még egy zárlatos régi kondi is volt a projektben mert a kondik még nem lettek megvéve... Köszönöm Nektek a segítőkész hozzáállást, majd jövök még
(#) morzsa15 hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Sziasztok!

Ez az LME49830 erősítő ic ér valamit tényleg le tud adni 300watt-ot?
(#) steelbird válasza morzsa15 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Sizia.
Önmagában nem. Kellenek még hozzá a power mosfetek is.
Mivel +/-100V -ig használható, ezért jóval nagyobb teljesítményü erősítő is építhető vele. Az ic csak a meghajtást végzi.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
(#) szaka hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Sziasztok!

Találkoztatok már Proel PSW 1800-as végfokkal?
Kezem alá került egy. Az egyik oldala zárlatban volt. Kicseréltem a végtranzisztorokat (FJL4315/FJL4215).
Bekapcsoltam, jelet adtam neki és szól. Viszont a clip LED egy bizonyos hangerő után elkezd égni és kezd torzulni a zene. A másik oldalon viszont még csak a signal LED villog ugyanekkora bemenő jelnél.
Van ötletetek mi lehet a gond? Esetleg mi az a pár mikro kapcsoló a nyákon?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv
(#) Remci hozzászólása Máj 6, 2015 /
 
Sziasztok!

Hoztak hozzám egy nevesincs rádiót, ami tud fogadni SD kártyát és USB bemenete is van. Az egész lényegében egy hangszóró dobozba épített MP3 lejátszó ami egybe van építve rádióval. 2X3 W-ot tud elméletileg, a végfok Ic 2db 8002B típusú Ic, az egész egy 3,7v-os 850mAh-ás aksiról megy. A tulaj kitalálta, hogy mivel az egész nem szolgáltat megfelelő hangerőt, így építsem az elektronikát be egy másik hangszóró dobozba, amiben 1 db 4 ohm /15W-os hangszóró van. Az eredeti hangszórók is 4 ohm-osak, csak 3 W-osak. De mivel nem igazán foglalkoztam eddig erősítő építéssel, így nem tudom hogy ezt a nagyobb hangszórót egyáltalán meg tudja-e hajtani az Ic, vagy belepusztul? Vagy az egész dolog felejtős? Azért akar nagyobb hangerőt, mert vad hívásra akarja használni. Ja és távirányítóval is vezérelhető az egész.
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Rendben, akkor kipróbálom. De gondolom attól hogy nagyobb teljesítményű hangszórót kötök rá, attól még a hangereje nem lesz nagyobb, igaz? Bocs ha hülyeséget kérdezek, de az erősítők nem nagyon érdekeltek eddig, így nem is nagyon mélyedtem bele a lelkivilágukba
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Jó, akkor összerakom ideiglenesen és megmutatom neki. Aztán ha tetszik, akkor átépítem a másik dobozba és örüljön. Köszönöm a segítséget
(#) levaitamas válasza Remci hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Ha jobb az érzékenysége a nagyobb hangszórónak, akkor hangosabb lesz. Nem a Watt-ok számítanak.
(#) teglascs hozzászólása Máj 6, 2015 /
 
Sziasztok,
azt szeretnem kerdezni, hogy ha egy kis, hordozhato radio-magno-CD keszulekbe, aminek csak fejhallgato kimenete van, hangfal kimenetet szeretnek varazsolni, akkor beleepitek egy olcso, sok helyen kaphato (NYAK lapra szerelt) kis erosito fokozatot (modult), aminek a kimenetet esztetikusan kivezetnem a radio oldalara - ez mennyire abszurd otlet?
Azt meg lehet-e valamibol becsulni, hogy a radio tapegysege mennyi tartalekkal rendelkezik, azaz elbir-e meg egy kiserosito modult?
Koszi elore is a valaszt.
(Elnezest az ekezethianyert, de lenyultak elolem a laptopot. )
(#) lukacsp válasza teglascs hozzászólására (») Máj 6, 2015 / 3
 
A manapság (utóbbi 20 évben) forgalmazott készülékek tápegységében nem hogy tartalék nincs, de egyenesen alulméretezettek az alap alkalmazásra is.
Külön erősítőt kell venni vagy építeni.
(#) teglascs hozzászólása Máj 7, 2015 /
 
Köszi a választ mindkettőtöknek.
(#) szamóca válasza lukacsp hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
És amelyikekben pedig van erő, azok megfizethetetlenek.
(#) tavwork hozzászólása Máj 9, 2015 /
 
Kérek valakit, hogy abban segítsen nekem megmagyarázni ill. felhomályosítani, hogy ha adott egy erősítő, amelynek van 100 V-os kimenetei is, akkor oda 4 db hangszórót milyen módon kell bekötni.
Az erősítő típusa:
BW-1120B keverőerősítő, 120W-os, 3 mikrofon, 2 sztereo bemenet, kétsávos hangszínszabályzó, fantomtáp a mikrofonoknak
Hangszóró típusa:
BS-1050 fali hang(fal)sugárzó, 30W-os, kétutas,
·
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) gyuszo válasza tavwork hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Gondolom ez a kapcsolás segít :
A helyes polaritásra és a megfelelő teljesítményre figyelni kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) kameleon2 válasza tavwork hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Gyuszó beelőzött. De a lényeg. a 100V-os kimenet sok hangszóró párhuzamos, egy kimenetről történő meghajtására lett tervezve. Például iskolák, pályaudvarok, áruházak stb. Az erősitő kimenetén van egy vonalmeghajtó cséve, a hangszórókban pedig egy másik, ami visszailleszt kis impedanciára. A csévén több megcsapolás is szokott lenni a megfelelő hangerő beállításához.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) Elektro Boy hozzászólása Máj 9, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Van nálam javításra egy erősítő. A tulaj szerint akkor ment tönkre, amikor az áramszolgáltató játszott az áram fel és le kapcsolásával.
Az erősítő hátulján van két biztosíték tartó is ami folyton kicsapkodja a 2,5A értékű biztosítékot háromnegyed hangerőnél, de amúgy is halkan szól végig. Én a végfok tönkremenetelére utalok. Stk végfok van benne. Semmit sem melegszik míg próbálgatom.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) zsozso72 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Szia!
Nekem nagyon úgy tűnik hogy az a két olvadó biztosíték a hangszóró és az erősítő közötti hangfalvédelmet hívatott szolgálni.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) Elektro Boy válasza zsozso72 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Igen nekem is úgy tűnik. Két mélyközép és egy éles volt rákotve gyári hangfalban. Viszont a két mélyközép sorosan volt kötve így 8Ohm. Az éles külön. Az egyik mélyközép meghalt illetve az éles is. Kimértem műszerrel. Valaki már mókerolta a hangfalat, mert nem gyári a kötözése. A hibás hangszórókat lekötöttem, így csak a jó hangszórót kötöttem rá. De akkor sen volt jó. Szerintem a végfok is tönkrement. Mert halkan szólt.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) zsozso72 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
A hangszóró védelemnek pont ez lenne a feladata,viszont ha átnézed a kapcsolást lehet hogy más lehet vele egy meglazult forrasztás,esetleg egy megnyúlt vagy tönkrement ellenállás vagy kondenzátor.Elsőként ellenőrizném hogy mindenhol megvan-e a tápfesz,nincs-e a kimeneten egyen fesz,és utána átnézném az alkatrészeket,és a vezetősávok.Viszont mindenek előtt felvenném a kapcsolatot reloopal,és kikérném az ő tanácsát is.
(#) reloop válasza zsozso72 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Köszönöm a kedves ajánlásod, kimondottan hangsugárzó problémára utal, ha a kimeneti biztosítékot elégeti.
(#) Elektro Boy válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Viszon a hangsugárzó jó. Teszek egy próbát egy másik hangszóróval. Ha egyenáram jut a hangszóróra, akkor a végfok a rossz ugye?
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Amikor vélhetően hibás készülék kerül a kezünkbe, semmi esetre sem kötünk rá hangszórót! Magától nem szokott egy készülék megjavulni, és a felesleges próbálgatás csak tetézi a bajt az esetek többségében.
Először beiktatunk egy áramkorlátozó izzót a hálózati feszültség egyik ágába, ami azonnal indikálja a túlterhelést, zárlatot.
Megkeressük a táp puffereit és megnézzük van-e rajtuk feszültség, ezt vagy a doksihoz, annak hiányában a kondin feltüntetett feszültségtűréshez hasonlítjuk. Ez utóbbi felénél kisebb érték már gyanús.
Elfogadható tápfeszültség esetén megmérjük a kimeneti egyenfeszültséget és 300mV nál kisebb érték esetén gondolkozunk el a hangszóró rákötésén. Érdemes venni a fáradságot és a beiktatni egy 20-100 ohm körüli ellenállást sorba a hangszóróval. Az elegendő a kimeneti jel észleléséhez, de egy váratlanul tápra ülő kimenet, vagy gerjedés esetén megóvja a végfokot és a hangszórót.
(#) Elektro Boy válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Megmértem, illetve kipróbáltam. A bal oldali csatorna jó, viszont a jobb oldalin kb. 60V egyenáram jön ki. Végfokra tippelek, hogy az szállt el. Szerinted? Nem is melegszik az adott oldalhoz tartozó. Elvileg akkor az lehet a hiba. Nem?
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
A jobboldal az amelyik halkan szól?
(#) Elektro Boy válasza reloop hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Igazából nem is halkan. Hanem ahogyan rákötöm a hangszórót és bekapcsolom az erősítőt, egyből kicsapja a biztosítékot.
(#) mraulajos hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
Hali!
Találtam a képeken látható békebeli erősítőt. Az egyik bemeneten ad ki egy kis hangot, de bár milyen kevés jellel megyek rá, akkor is torz, de nem hangosít, csak egy keveset. A kezelő szerveknél, a kapcsolóknál nem értem mi micsoda. Lehetne ebből egy egyszerű erősítőt varázsolni, vagy kuka?
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Így már érthető a készülék viselkedése. Amennyiben a jobb csatorna kimenete rövidzárat mutat valamelyik tápláb felé (kikapcsolt állapotban), akkor az IC csere elkerülhetetlen.
(#) reloop válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Szia! Látnád valami hasznát egy 20W-os monó erősítőnek?
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Köszönöm, akkor ennyi!
Következő: »»   1702 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem