Fórum témák
» Több friss téma |
A frekvenciák nagyobbak voltak mint a kapcsrajzon lévők,ezért nem irtam oda...gondoltam nem mér jol a szerkezet.
Növeld meg az 555 2,6 lábán lévő kondit arányosan.
Ha leállítod a léptetést, kényelmesen mérheted a frekiket. Egyébként március közepén van pár beírás, amit megcsinálhattál volna és rájössz, mekkora kondi kell bele. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Köszönöm szépen.
Szia !
Sajnos azt valami oknál fogva nem lehet megszüntetni, én már sokféle képpen próbáltam de mindig kattan ,de nézd a pozítív oldalát, legalább tudod, hogy működik, hiszem a frekvenciát úgy se hallod .
szia !
A kondi sem stabil, a hőmérséklettel kis mértékben változik az értéke, és az változás már erőteljesebben elviszi a frekvenciákat, de se baj a kis dögök legalább nem szokják meg. Az enyém éppen a megszokás miatt 3 panelen egyenként 10-10-10 frekvencián üzemel.
Ha ilyen gondod van, rakd össze a kondit több darabból, pozitív és negatív hőfoktényezőjűből... - az, hogy hol kapsz, milyen kiszolgálótól és boltban, más kérdés... de van!
Igen, nekem is pont úgy van, nem egy van benne és kb az erdő kondenzátor érték kb 0.5nF nál van.
Épp azért írtam a hátrányból , kovácsoljunk előnyt. A segédprogramot már ennél az értéknél lehet használni, nekem fix ellenállásokkal van nem trimerekkel egy 3 cm széles panelon igencsak nehéz lenne 10 db potit berakni, ha sikerül is, nem lehet állítani, úgy hogy semmi értelmét nem látom.A kondenzátor értékének változására sokkal érzékenyebb a kapcsolás.
Helo.Kikapcsolva a léptetõ részt,és a 4k.. ellenáll. felhuzva a + ra a frekik megegyeznek.Szerintem mûkõdik.
Akkor semmi gond... nem kell aggódnod.
Köszi szépen.
Rálépsz a hídra a frekimérőddel és látsz mindent.
Szia! Nálam látványosan hatásos volt a szerkezet , a kattogás nálam is jelen volt gondolom a periódus váltásoknál. Amikor kikapcsoltuk a készüléket egyből voltak patkány nyomok az elsímított homok felületen , amikor ment a rig akkor semmi nyom. Azóta felszámoltuk a búvó helyüket még a beton alatt is voltak, valamint a régi hátsó épületek el lettek takarítva azóta nincs pati.
Szia.Mintha hatásos kezdene lenni,napközben amikor meleg van hallszanak visító hangok is röviden.....éjszaka csak katt-katt.Köszi a válaszod.
Sziasztok!
Végigolvastam a hozzászólásokat, megépítettem azt a szerkezetet, ami 5 freki vált potikkel, amit már sokan megépítettek előttem, az eredeti kapcsolási rajz szerint dolgoztam, annyi különbséggel, hogy a 18k-s ellenállás helyett csak 15k-som volt itthon- és a 330p-s kondi helyett csak 220p-sem volt. Az a problémám, hogy még nincs hangszóróm, de rámértem digitális oszcilloszkóppal a kimenetre és a frekik megvannak 20 és 50 khz között mozognak, viszont a feszültség amplitudója nem igazán megy 1 volt fölé és a négyszögjel alak is elég torz. Mi lehet a gond? Vagy nem figyeltem fel valamilyen módosításra ami fontos lett volna hozzá? Még egy kérdés milyen tápról működtetitek? Ha sima hálózatiról, mekkora bufferkondit tettetek be elé? Válasdzotokat előre is köszönöm!
A 4013 kimenetein nézd meg, van-e tápfesznyi négyszögjel. Ha igen, a BD-k bekötését nem jól csináltad pl..
igazad van valahogy elkerülte a figyelmem, hogy a schematics-ban fordítva tettem be a két 140-est és ebből csináltam nyáktervet így ott is rossz lett. Köszönöm a segítséget.
Üdv mindenkinek!
Megépítettem ezt a kapcsolást Bővebben: Link és működik is rendesen. Ha a műszerrel mérem 30-40 kHz,de amint rákötöm a piezó hangszórót leesik ez a szám 16-18-21 kHz-re. Ez bőven hallható és igazi üveghang. Mi lehet a hiba?
Hello! Én ugyan nem építettem meg, csak lerajzoltam de a freki nem változhatna. Esetleg nézd meg a tápfeszültség, bírja-e a kiképzést, vagy nagyobb puuferkondira van szükség a tápra..
Helló!
Megnöveltem a pufferkondit (C8) 100 µF-ról 470 µF-ra, változatlan a helyzet. Tegyek rá egy 2200 uF? A tápom 12 V max 5A. Ennyit szerintem nem használ fel az áramkör. A hallható tartományban sem valami hangos. A piezo 20 KHz tud max.
Keresd meg szkóppal a hiba okát, mert így csak sötétben tapogatózol.
Pár mérés után többet tudsz kérdezni is.
Megnöveltem a pufferkondit 2200 µF-re jobb lett, de még mindig van különbség piezo és műszerrel mért frekvencia közt. Tegyek előtét ellenállást a piezo elé?
Szerintem a puffert nyugodtan növelheted, semmi jót nem érsz el vele.
A szkópot nem kerülheted ki, ha meg akarod találni a hiba okát.. lehet, hogy be is csap a műszered frekiméréskor. Csökkentsd le a TL494 Ct kondiját, ameddig el nem tűnik a hallható hang, aztán mérj frekit újra.
Kicseréltem a kondit 2.7 nF-re kerámiára, mert eddig 2 db 4.7 nF-es volt sorba kötve és MKP. Igaz nem tudom jelent-e valamit az nF értéke megfelelő volt. Ez volt baja!
A teljesítményét keveslem még a BC 327 helyett BD 140-el nem lenne erősebb?
Nagyobb teljesítményhez vagy külön táp kellene, nagyobb fesszel, átrendezve term. a tranyókat, vagy jobb hatásfokú piezo.
Arra gondoltam, hogy at első lépen lévő 4013 IC 12-13 lábára épített BD párost ráépíteném a második képen látható E1-E2 kimenethez. Ez így megoldható?
Ha a 494 kimenetét átállítod, emitterek gnd-re, kollektorok felhúzó ellenállással és arról mennek a BD-k.
Köszönöm a választ, de ha az elmondottakat érteném vélhetően már átterveztem volna az áramkört. Egy skicc jobb lett volna, de azért köszi.
Hello! Nyugodtan rákötheted az komplementer emitterkövetőket így is a kimenetére. Ha átalakítanád Ferci tanácsa szerint, akkor sem lenne sokkal több hozadéka a dolognak, mert a TL494 adatlapja szerint, közös kollektoros és közös emitteres üzemmódban 1,5 és 1,2V (200mA mellett) a szaturációs feszültsége a belső végfoknak.
Ha ki akarod hagyni a Q3-Q4 tranyót, akkor rövidre kell zárni a D1 és D2 dióda helyét. De ha ragaszkodsz Ferci megoldásához, és szívesen hozzárajzolom, mit kell tenni. (5 perc..)
Íme a skicc... de szerintem amit már beírtam, azt kéne tenned.
Üdv! Ha ki akarom hagyni a Q3-Q4 tranyókat, akkor az E1-E2 kimenet egyből csatlakozik a két 470-es ellenálláson keresztül a BD tranyókhoz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |