Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Oké, köszi!
Megcsináltam a NYÁK-tervet, itt a beültetési, találtok benne hibát? Ha nem akkor természetesen JPG-be is felteszem, akkor csak nyomtatni kell, azt hajrá!
Nem jó, a T2 kollektorának kell menni a T3 bázisára. Az én rajzom jó, csak a T2 felirata hibás. Bekötve jól van.
Itt a javított rajz. Ezen jó a felirat. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
Én nem találom az enyémen a hibát, bejelölöd painttel?
Te fordítva tervezel? Ez az alulnézet? A forrasztási oldalad felől látható?
Ez a beültetési oldal elvileg, a készítésnél betükrözöm, aztán átvasalom.
Azért nem jó, mert beültetés felől nézve így vannak a lábai a BC337/327 -nek, ahogy bejelöltem.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
jah értem... mit csináljak vele? A rajzon még rendbe van, de valamiért a nyáktervnél már nem. Gebasz van a T3-nál is, mert ott meg a T2-T3 bázisokat kötötte össze a rendszer.
Manuálisan tervezd. Vagy ezt javítsd át. Meg kell forgatni a tranzisztorokat. De relét is érdekes lesz ilyet találni... Nem szokványos a bekötése. Neked amúgy is elég az egy áramkörös, felesleges a két kapcsolt áramkör. Vagy párhuzamosítható a két kör, többet bír majd.
Oké. Akkor a tranzisztorokat megfordítom benne, a relét pedig cseréljem le 1 áramkörösre?
Keress először relét hozzá, az adatlapjaikon ott vannak a méretek, meg a bekötések. Ne programból válassz, mert egyáltalán nem biztos, hogy kapsz olyat.
Van még több hiba is, a 15k pl. nincs sehová bekötve a terveden. Vannak rajta érdekes dolgok... Olyan, mintha a forrasztási oldalról mutatná a tervet. Akkor ugyanis jók a lábkiosztások. Viszont azt nem értem, miért tette a másik oldalra a T3 -at. Elég lett volna 180 fokkal elforgatni. Szerintem ne tervezz automatikus módban, nem bonyolult ez, manuálisan simán tervezhető. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
Oké. A 15k-nak fölfelve kéne lennie, de valamiért nem húzta össze. Én terveztem, nem használtam az autot, T3 a rajzon azért van így beforgatva, mert így az emitter van leföldelve, ahogy kell... Mondjuk akkor viszont tényleg olyan mint ha forrasztási oldalról néznénk, de az, hogy T2-T3 bázisa van összekapcsolva, az biztosan nem jó.
Ez a relé megfelel a célra? Relé
Igen, jó lesz a relé.
Ha meg elég az egy áramkörös, akkor itt van ez, nagyobb áramot tud egy kicsivel.
Oké, köszi. Amit te küldtél annak a beültetését nem akarta betenni, úgyhogy megcsináltam az enyémmel. Ennél 2 áramkört zár. Berajzoltam, hogy a relén mit hova kötnék, jó igy? vagy pont rossz lábakra tenném a kimenetet, és így nyitná az áramkört, tehát pont fordítva működne?
Így van, ha minden igaz. De én mindig kimérem, mielőtt tervezem hozzá a panelt. Tréfált már meg adatlap...
Köszi minden, megrendelem az anyagokat, a jövőhéten összerakom, Trafónak jó egy sima NYÁK trafó, aminek az egyik felét egyenirányítom, hogy legyen +12V, a másik fele, pedig egyenirányítás nélkül megy R6-ra?
Még mindig nem jó, a T1 nem jól van bekötve. A relével párhuzamos D2 diódát pedig helyileg én inkább a relé mellé tenném közvetlenül. Annak impulzus kioltó szerepe van, nem szerencsés, ha a vékony fóliákon rohangál az induktív impulzus, mire a diódát eléri.
De a terv még mindig elég furcsa. Miért vannak visszafelé a tranzisztorok feliratai? Mintha alulról lennének így rátervezve. Elég lett volna 180 fokkal elforgatni a tranzisztorokat az elsőhöz képest. Másik gyanús dolog: Írtad visszább, hogy kinyomtatod tükrözve és úgy vasalod. Ezt nem kell tükrözni. Vasaláskor fordul meg.
A trafó jó lesz úgy, ahogy írtad.
Oké, átvariálom. A trafók azért vannak ilyen hülyén betükrözve mert így egyszerűbb volt bepasszintani őket, és így igaz, hogy T1,T3 esetén az emitter van földelve idővel.
A T1 -nek rossz helyre van kötve a bázisa, meg a kollektora. Felcserélted a kettőt.
Közöm semmi, de a relét nem használod, csak a tekercsét kapcsolgatod?
Biztos rá fogja közvetlenül forrasztani a spagócát.
Igen, közvetlenül fogom ráforrasztani. Itt van, felcseréltem a kollektort meg a bázist. D2-t nem tudtam ettől közelebb vinni, mert akkor a felét újra kellett volna rajzolni, szélesebb sávot használtam.
Töröld a D2-T2 összekötést és cseréld fel D2 -t az R4 -gyel. Utána kötheted röviden.
A BC639 -nek (T3) más a lábkiosztása, az nem jól van bekötve. Cseréld ki BC337 -re a feliratát és akkor maradhat. Elbírja a 337 is a relé áramát.
Elég érdekes ott a GND fólia is. Relé -> dióda, ez legyen kicsit vastagabb, és minden másra tovább a diódáról vidd a fóliát, ne a T2 bázisáról. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
Kicsit összerendeztem az alkatrészeket, remélem hasznát tudod venni.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
Ejha.. profi!
Hálásan köszönöm Van még mit tanulnom Mondjuk ez nagyjából a második saját-nyák projektem, köszönök mindenféle segítséget, meg hogy elviselted a bénázásomat Kár, hogy az ilyet nem tanítják gimiben
Engem is itt a Fórumtársak vezettek rá, ezúton köszönöm a segítségüket. Láttam, hogy a NYÁK-kal még erőn felül vállaltál. Ajánlom figyelmedbe a Sprint-Layout-ot, ha nem is az ászok-ásza, de a rugalmassága figyelemreméltó.
Köszi, az is fent van .
A relénél akkor a H1 az egyik ér, a H2 a másik, és a vezeték másik felét pedig a relé lábára forrasszam? |
Bejelentkezés
Hirdetés |