Fórum témák
» Több friss téma |
Valószínűleg zárlat van, vagy a két szekunder ellenfázisban van kötve. Azonban ezeket az induktivitásmérés kapásból megmondja.
Sziasztok! Ge Lee féle hidalt tápban 1400w nem folyamatos terhelésre (erôsítôhöz) a primer egyenirányított feszültség mennyire esik le ? A fôtrafó toroid ferritbôl lesz, s a méretezéséhez szükséges tudjam a primer feszultseget. A kapcsoló fetek türôfeszültsége elég 350v körüli legyen ?
Sziasztok! Nem teljesen idetartozik, de mégis ))
Rendeltem több tápot (a képen) és bizony elb***tam a rendelést. kép Mint látjátok ez egy kapcsolóüzemü 12V-os táp. Nekem pedig egyenbe kéne LED szalag meghajtására. Gondoltam a végére dobok egy greatz-et némi kondival. De nem tudom milyen teljesitményü diódát kéne vennem. Segitségeteket szeretném kérni ez ügyben. 12V 2-3A-t szeretnék egyenben kivenni a végéről. Előre is köszönöm: Zodes
Pc tápban találsz erre a célra megfelelő 4-5A-es gyorskapcsolású diódákat, sőt még pufferkondit is.
Azért nem ilyen egyszerű, de ha innen kezdve végigolvasod, megvan a megoldás.
Bővebben: Link Szerintem ez a fet megfelelő volna, ti mit szóltok hozzá? Skori cikkjében Bővebben: Link 150V-ra van méretezve, a HE-n talált egyik cikkben pedig 310V-ra, s ezért nem tudom hogy hogyan méretezzem a primert.
Teljeshídnál a FETeket a teljes tápfesz terheli, így nimimum 400V- os FET ajánlott. A trafót is a teljes tápfesz terheli (félhídban a fele a trafót).
A primer egyenirányíott fesz esée pedig elsősorban az alkalmazott puffermennyiségtől függ.
Akkor azt hiszem szerencsésebb 310-ra tervezni. A FET amit linkeltem megfelelő volna? A meghajtó transzformátort 5 vagy 12V-ra kell tervezni?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
Megfogadtam a tanácsodat és végignyálaztam cimopta cikkét, mondhatni "megvilágosodtam".
Sikerült a trafót is jól kivitelezni már működik rendesen a táp. Viszont ha az IRF 730 feteket cserélem az általad ajánlottra, kell módosítani a kapcsolást? IRF840 van itthon, megfelelne? Minden esetre örülök hogy megy.
Az IC tápját képező 56K Ω eléggé forró, nem füstöl de szaga van, nagyobb teljesítményűre kellene cserélnem? Vagy valami hibázik? Egy qvad-al már teszteltem.
Én eleve két 27 kohmot vettem sorbakötve.
Egy menetet a trafóra igazán rátekerhettél volna segégtápnak,és nem lenne problémád a táp árammal.Igazán után nézhetnél a dolgoknak.Ha már valaki ilyet készít,legyen már tisztába bizonyos dolgokkal,Pl:táp áram.Még utólag is meg oldhatod.Egy dióda,egy zener.
Kicseréltem orosz ellenállásra 5W éppen csak langyos.
Ha neked ez a biztos,ám legyen.Én biztos nem alkamaznám ezt a táp ellátást,egy menet és egy dióda miatt.
Sziasztok,
a korábbi táp szerelés sikerén felbúzdulva most egy valóban rossznak tűnő 12 voltos, 5 amperes tápot szedtem szét. A táp kimenetén 3-4 voltot mérek, terhelést alkalmazva. Nem egészen értem a történetet, mert a trafó primer oldalán szakadást mérek a panelon. A szekunder része ok. Hogy lehet mégis, hogy ad ki feszültséget a szekunder oldal? Vegyem ki a trafót a panelból és úgy mérjem a szakadást? A trafó mellett van egy apró kis fekete alkatrész négy lábbal, látszólag az is a primer és a szekunder oldalra csatlakozik. Meg tudná mondani valaki hogy mi célt szolgál?
Csak egy butának tűnő kérdés: Mekkora a terhelésed, amivel próbálod? Nem lehet, hogy nem indul el rendesen eleve?
Egy régi karácsonyfa izzóval próbáltam, tudom jobb lett volna valamekkora ellenállással. A trafót talán ki tudom bányászni azt még megvizsgálom, bár lehet hogy az is jó, akárcsak az optocsatoló. Úgy hallottam az optocsatolók nem nagyon szoktak tönkremenni.
Akkor keress nagyobb terhelést, mert van táp, ami tojik elindulni alacsony terhelésen, vagy éppen csak úgy, ahogy neked indult... Névleges áram, ha 5A, 12V-on akkor ahhoz elég komoly terhelés kell. A karácsonyfa izzó ezt meg sem közelíti. Esetleg egy autós halogén.
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy ,ilyen 3 illetve 5 lábú integrált ic el lehet e állitható tápot keszíteni?
Milyen ilyen? A Tinyswitch vagy TOPSwitch szériára gondolsz?
Lehet állítható tápot csinálni, de csak bizonyos korlátok mellett. Péládul olyat leht csinálni, hogy 5-12V között legyen állítható, vagy modnjuk 12-30V között. Egy 2,5-es tartomány reális. Ennél szélesebb tartományt nehéz átfogni. Ezzel kb ekvivalens az, hogy ha fix kimenő feszütlséget szeretnél, akkor 90-250V bemenő fesz tartományt át lehet fogni. Flybacknél ugye lesz egy tervezési szekunder feszültséged, akkor ahhoz úgy választod meg az áttétet, hogy a visszatranszformált vesz a bemenő fesz 50-100%-a legyen (TM-nél ugye 100%-hoz közel, CCM-nél gyakran mennek 50% alá is). Ha a névlegeshez képest nagyobb a kimenő fesz a visszatraszformált fesz nő, és így a MOSFET feszütlségét elérheti. MOSFETből nem célszerű 700-800V-nál nagyobb alkalmazni, mert nagyon kakik. A névlegeshez képest kis kimenő feszültségek esetén pedig nagyon rossz kitöltési tényezők jönnek ki, emelett a szekunderen az áramhullámosság nagyon megnő.
Szia! Ha egyszerübb ezekkel az ic el a kis 12 30v közti állíthatoság akkor nekem az böven megfelel.
Sziasztok!
Segítsetek légyszi, mert már végem van A képen látható kapcsolásról van szó. Tehát, amit ma csináltam: kicseréltem oltocsatolót TL 431et, uc3842-t, a segédtekercsen lévő 10uf-ot. A rajzot többször ellenőriztem, és tuti. Jelenség, ugyanaz. A kimenet 9-11V között ugrál, hallani, hogy az ic nem indul el. Az ic 7 lábán 13V-ot mérek de a 8-as lábon 0 és 0,8V között lambadázik. Ez gondolom azért van, mert nem indul be az ic. Amennyiben a 2Ft tranzisztor C-E ét rövidrezárom, akkor elindul minden, az ic 8 as lábán megjelenik az 5V. Viszont, a kimenet stabilan 17V-ra áll be, de ez sok, mert az optocsatoló led oldali előtét ellenállása melegszik erősen, továbbá a kimenet egyáltalán nem terhelhető. Lezárom 330ohmmal és azonnal összecsuklik. Na erre mondjatok valamit, mert már kezdem magam meseországban érezni. Előre is köszönöm.
A rajzon a T jelű tranzisztor szerintem biztosan rosszul van bekötve, így túl sok értelme nincsen.
Az egész kapcsolás fura, mert az IC hibaerősítő lába a 2-es, arra szoktak visszacsatolni. A 3-as láb az a söntről jövő fűrész, ami a komparátorba megy (és egyben ez látja el az áramkorlát szerepét is). Szóval ez így gyanúsan nem lesz sose jó. Ezt a kapcsolsát találtad valahol, vagy így rajzoltad vissza?
Szia!
Nekem is nagyon fura volt első ránézésre, de hidd el, százszor rajzoltam le (egyébként ez egy gyári cucc és én rajzoltam vissza) és tuti, hogy így van. Az a T tranzisztor bántott engem is legfőkép, de így van.
Bocs, de a 2F az pnp tranyó!!! - BC850BW.
Rajzold át és rögtön értelmes lesz a rajzod! A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
NPN lesz az. Bővebben: Link. De ez valójában 2Ft és nem, 2F
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
NPN esetben fogalmam sincs, mit csinálna a táppal.. pnp viszont szépen átvezetne a segédtápból és a soros diódán keresztül.. de te tudod..
Nincs elkopva az írás? Nem 3F? A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
Tény, hogy a PNP-vel még van is értelme, de én is NPN-t találtam.
Ma is ezzel kínlódtam egy keveset, de még mindig semmi. Az indulást a 147k-on keresztül kapja, aminek nagyobbnak kellene lennie 16Vnál. Ezen a ponton (ic 7es lába) 13-14Vot mérek. A 147kOhmot csökkentettem szakaszosan egészen a feléig (párhuzamosan kapcsolt ellenállásokkal) de nem változott fikarcnyit sem a feszültség. |
Bejelentkezés
Hirdetés |