Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   537 / 782
(#) lorylaci válasza djloui hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

Valószínűleg zárlat van, vagy a két szekunder ellenfázisban van kötve. Azonban ezeket az induktivitásmérés kapásból megmondja.
(#) Szabi1 hozzászólása Jún 3, 2015 /

Sziasztok! Ge Lee féle hidalt tápban 1400w nem folyamatos terhelésre (erôsítôhöz) a primer egyenirányított feszültség mennyire esik le ? A fôtrafó toroid ferritbôl lesz, s a méretezéséhez szükséges tudjam a primer feszultseget. A kapcsoló fetek türôfeszültsége elég 350v körüli legyen ?
(#) zodes hozzászólása Jún 3, 2015 /

Sziasztok! Nem teljesen idetartozik, de mégis ))
Rendeltem több tápot (a képen) és bizony elb***tam a rendelést.
kép
Mint látjátok ez egy kapcsolóüzemü 12V-os táp. Nekem pedig egyenbe kéne LED szalag meghajtására. Gondoltam a végére dobok egy greatz-et némi kondival. De nem tudom milyen teljesitményü diódát kéne vennem. Segitségeteket szeretném kérni ez ügyben. 12V 2-3A-t szeretnék egyenben kivenni a végéről.
Előre is köszönöm: Zodes
(#) Szabi1 válasza zodes hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Pc tápban találsz erre a célra megfelelő 4-5A-es gyorskapcsolású diódákat, sőt még pufferkondit is.
(#) ktamas66 válasza zodes hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Azért nem ilyen egyszerű, de ha innen kezdve végigolvasod, megvan a megoldás.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Bővebben: Link Szerintem ez a fet megfelelő volna, ti mit szóltok hozzá? Skori cikkjében Bővebben: Link 150V-ra van méretezve, a HE-n talált egyik cikkben pedig 310V-ra, s ezért nem tudom hogy hogyan méretezzem a primert.
(#) lorylaci válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Teljeshídnál a FETeket a teljes tápfesz terheli, így nimimum 400V- os FET ajánlott. A trafót is a teljes tápfesz terheli (félhídban a fele a trafót).
A primer egyenirányíott fesz esée pedig elsősorban az alkalmazott puffermennyiségtől függ.
(#) Szabi1 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Akkor azt hiszem szerencsésebb 310-ra tervezni. A FET amit linkeltem megfelelő volna? A meghajtó transzformátort 5 vagy 12V-ra kell tervezni?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
(#) lorylaci válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Igen, az tutkeráj
(#) djloui válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Megfogadtam a tanácsodat és végignyálaztam cimopta cikkét, mondhatni "megvilágosodtam".
Sikerült a trafót is jól kivitelezni már működik rendesen a táp.
Viszont ha az IRF 730 feteket cserélem az általad ajánlottra, kell módosítani a kapcsolást? IRF840 van itthon, megfelelne? Minden esetre örülök hogy megy.

DSC_0388.JPG

(#) djloui válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Az IC tápját képező 56K Ω eléggé forró, nem füstöl de szaga van, nagyobb teljesítményűre kellene cserélnem? Vagy valami hibázik? Egy qvad-al már teszteltem.
(#) szendi001 válasza djloui hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Én eleve két 27 kohmot vettem sorbakötve.
(#) dara válasza djloui hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Egy menetet a trafóra igazán rátekerhettél volna segégtápnak,és nem lenne problémád a táp árammal.Igazán után nézhetnél a dolgoknak.Ha már valaki ilyet készít,legyen már tisztába bizonyos dolgokkal,Pl:táp áram.Még utólag is meg oldhatod.Egy dióda,egy zener.
(#) djloui válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 3, 2015 / 1

Kicseréltem orosz ellenállásra 5W éppen csak langyos.
(#) dara válasza djloui hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Ha neked ez a biztos,ám legyen.Én biztos nem alkamaznám ezt a táp ellátást,egy menet és egy dióda miatt.
(#) soundst hozzászólása Jún 4, 2015 /

Sziasztok,

a korábbi táp szerelés sikerén felbúzdulva most egy valóban rossznak tűnő 12 voltos, 5 amperes tápot szedtem szét. A táp kimenetén 3-4 voltot mérek, terhelést alkalmazva. Nem egészen értem a történetet, mert a trafó primer oldalán szakadást mérek a panelon. A szekunder része ok. Hogy lehet mégis, hogy ad ki feszültséget a szekunder oldal? Vegyem ki a trafót a panelból és úgy mérjem a szakadást? A trafó mellett van egy apró kis fekete alkatrész négy lábbal, látszólag az is a primer és a szekunder oldalra csatlakozik. Meg tudná mondani valaki hogy mi célt szolgál?

DSC_0390.JPG

(#) kadarist válasza soundst hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Szia!
Annak az a neve, hogy optocsatoló és a primer oldalra küld a szekunder oldal feszültségével arányos jelet. Itt a 4N35 lesz az.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) kameleon2 válasza soundst hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Csak egy butának tűnő kérdés: Mekkora a terhelésed, amivel próbálod? Nem lehet, hogy nem indul el rendesen eleve?
(#) soundst válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Egy régi karácsonyfa izzóval próbáltam, tudom jobb lett volna valamekkora ellenállással. A trafót talán ki tudom bányászni azt még megvizsgálom, bár lehet hogy az is jó, akárcsak az optocsatoló. Úgy hallottam az optocsatolók nem nagyon szoktak tönkremenni.
(#) kameleon2 válasza soundst hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Akkor keress nagyobb terhelést, mert van táp, ami tojik elindulni alacsony terhelésen, vagy éppen csak úgy, ahogy neked indult... Névleges áram, ha 5A, 12V-on akkor ahhoz elég komoly terhelés kell. A karácsonyfa izzó ezt meg sem közelíti. Esetleg egy autós halogén.
(#) avrdavid hozzászólása Jún 4, 2015 /

Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy ,ilyen 3 illetve 5 lábú integrált ic el lehet e állitható tápot keszíteni?
(#) lorylaci válasza avrdavid hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Milyen ilyen? A Tinyswitch vagy TOPSwitch szériára gondolsz?
Lehet állítható tápot csinálni, de csak bizonyos korlátok mellett.

Péládul olyat leht csinálni, hogy 5-12V között legyen állítható, vagy modnjuk 12-30V között. Egy 2,5-es tartomány reális. Ennél szélesebb tartományt nehéz átfogni. Ezzel kb ekvivalens az, hogy ha fix kimenő feszütlséget szeretnél, akkor 90-250V bemenő fesz tartományt át lehet fogni.

Flybacknél ugye lesz egy tervezési szekunder feszültséged, akkor ahhoz úgy választod meg az áttétet, hogy a visszatranszformált vesz a bemenő fesz 50-100%-a legyen (TM-nél ugye 100%-hoz közel, CCM-nél gyakran mennek 50% alá is).
Ha a névlegeshez képest nagyobb a kimenő fesz a visszatraszformált fesz nő, és így a MOSFET feszütlségét elérheti. MOSFETből nem célszerű 700-800V-nál nagyobb alkalmazni, mert nagyon kakik.
A névlegeshez képest kis kimenő feszültségek esetén pedig nagyon rossz kitöltési tényezők jönnek ki, emelett a szekunderen az áramhullámosság nagyon megnő.
(#) avrdavid válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Szia! Ha egyszerübb ezekkel az ic el a kis 12 30v közti állíthatoság akkor nekem az böven megfelel.
(#) palko0125 hozzászólása Jún 11, 2015 /

Sziasztok!
Segítsetek légyszi, mert már végem van
A képen látható kapcsolásról van szó.
Tehát, amit ma csináltam: kicseréltem oltocsatolót TL 431et, uc3842-t, a segédtekercsen lévő 10uf-ot. A rajzot többször ellenőriztem, és tuti.
Jelenség, ugyanaz. A kimenet 9-11V között ugrál, hallani, hogy az ic nem indul el. Az ic 7 lábán 13V-ot mérek de a 8-as lábon 0 és 0,8V között lambadázik. Ez gondolom azért van, mert nem indul be az ic.
Amennyiben a 2Ft tranzisztor C-E ét rövidrezárom, akkor elindul minden, az ic 8 as lábán megjelenik az 5V. Viszont, a kimenet stabilan 17V-ra áll be, de ez sok, mert az optocsatoló led oldali előtét ellenállása melegszik erősen, továbbá a kimenet egyáltalán nem terhelhető. Lezárom 330ohmmal és azonnal összecsuklik.
Na erre mondjatok valamit, mert már kezdem magam meseországban érezni.
Előre is köszönöm.

image.jpg

(#) lorylaci válasza palko0125 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

A rajzon a T jelű tranzisztor szerintem biztosan rosszul van bekötve, így túl sok értelme nincsen.

Az egész kapcsolás fura, mert az IC hibaerősítő lába a 2-es, arra szoktak visszacsatolni. A 3-as láb az a söntről jövő fűrész, ami a komparátorba megy (és egyben ez látja el az áramkorlát szerepét is). Szóval ez így gyanúsan nem lesz sose jó.

Ezt a kapcsolsát találtad valahol, vagy így rajzoltad vissza?
(#) palko0125 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Szia!
Nekem is nagyon fura volt első ránézésre, de hidd el, százszor rajzoltam le (egyébként ez egy gyári cucc és én rajzoltam vissza) és tuti, hogy így van. Az a T tranzisztor bántott engem is legfőkép, de így van.
(#) ferci válasza palko0125 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Bocs, de a 2F az pnp tranyó!!! - BC850BW.
Rajzold át és rögtön értelmes lesz a rajzod!
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
(#) kadarist válasza ferci hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

NPN lesz az. Bővebben: Link. De ez valójában 2Ft és nem, 2F
(#) ferci válasza kadarist hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

NPN esetben fogalmam sincs, mit csinálna a táppal.. pnp viszont szépen átvezetne a segédtápból és a soros diódán keresztül.. de te tudod..
Nincs elkopva az írás? Nem 3F?
(#) palko0125 válasza ferci hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Tény, hogy a PNP-vel még van is értelme, de én is NPN-t találtam.
Ma is ezzel kínlódtam egy keveset, de még mindig semmi.
Az indulást a 147k-on keresztül kapja, aminek nagyobbnak kellene lennie 16Vnál. Ezen a ponton (ic 7es lába) 13-14Vot mérek. A 147kOhmot csökkentettem szakaszosan egészen a feléig (párhuzamosan kapcsolt ellenállásokkal) de nem változott fikarcnyit sem a feszültség.
Következő: »»   537 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem