Fórum témák
» Több friss téma |
Meg lehet, (bár azt nem írtad mekkora áramra kellene), viszont nem érdemes, 400 forint.Bővebben: Link
Köszönöm,de attól függetlenül,hogy érdemes vagy nem kapcsolási rajzot tudsz?1-1.5A-re?
Köszönöm!
(tudom: másik topikban volt már, de inkább idevaló a kérdésem. Mod: bocs)
Üdv, Van itt egy tápom ami 60 voltról 24 voltra alakít. Jelenleg kb. 3.5 A-t tud leadni. Ez nekem kevés, kellene kb. 8-10 A. A gyürűstrafón a primer 19, a szekunder 16 menet 0,7 mm2 vezetékkel. Az üzemi frekvencia 38 Khz, a FET 80 amperes. A mellékelt képen a FET-trafó környéke látszik a rajzon. Vezérlő IC: KA3843, áram-fesz. beállítás: LM358. Van itthon 1,5 mm2-es vezetékem, elég ha a szekundert cserélem le erre, illetve jó-e ez az áttétel?
Sziasztok, egy költői kérdésem lenne.
Elő kell állítanom kb 1A erősségű 7.5V -ot, LiIon cellákból. Konkrétan melyík a jobb megoldás, a felfelé konvertálás 3.7V cellából (több cella párhuzamos kötése aztán StepUp), vagy a lefelé konvertálás (több cella sorba kötése aztán StepDown). Melyík verziónak mi az előnye és a hátránya? Le tudná ezt vezetni valaki műszaki szempontból? Köszönöm.
2 cella a 7,4v mindenféle konvertálási veszteség nélkü, 2db sorba kötve és két három ilyen "pár" párhuzamosan .
Köszönöm a "kimerítő" választ, de a kérdésem nem ez volt. Ne haragudj, de nem vagyok ennyire kezdő én sem. Ha csökken a cella töltöttsége akkor a kimeneti feszültég már kicsi lesz. Ez megengedhetetlen.
A kérdésem továbbra is az, DC DC konverterrel hogy hatékonyabb, vagy jobb előállítani STABIL kimeneti feszültséget, StepUp, vagy StepDown módban? Köszönöm...
Használj buck-boost topológiát 2db soros akkuval. Az tud 8,4V ból lefele is és 7,2V-ból felfelé is.
TLC555 pedig már megy 5V-ról is. Válassz valami logikai fetet meg egy frankó shottky diódát.
Igen ez is egy lehetséges megoldás...
De még mindig nem válasz a kérdésemre... Köszönöm...
Mert nincs válasz, megvalósítástól függ. Még a mellékelt IC esetén is változik a hatékonyság, pedig ez már a fetet is tartalmazza. Neked igazából azt kell eldöntened mekkora akku kapacitásra van szükséged (hány akku kell), milyen töltési lehetőséged van (feszültség, áram) és akkor kiderül milyen konverter kell.
Négy cellából lesz megépítve. Tehát lehet mind a négy sorba, vagy lehet mind a négy párhuzamosan. De úgy is lehet, hogy kettő-kettő párhuzamosan, majd ezek sorba.
Erre nem tudom melyík lenne a leg hatélonyabb előállítani +7.5V stabil feszt (max 2A). De hogy tovább bonyolítsam, -7.5V is kellesz, tehát szimmetrikus kimeneti feszültség szükséges. Ráadásul mindezek mellett, még egy +6V feszkó is kellesz. De ez a kissebbik probléma. A cellákhoz olyan BMS-t veszek, ami kell, így a töltés is meg van oldva. (De lehet, hogy Imax B6 töltővel lesz töltve ha ez mond itt valamit nektek.) Tehát ezért nem úgy tettem fel a kérdést, hogy szerintetek melyík verziót használjam, hanem úgy, hogy melyíknek mik az előnyei, hátrányai... Köszönöm...
Sziasztok!
Egy DC-DC konvertert szeretnék építeni 18V-ról 12V-ra úgy, hogy a kimenő áram max. 1A legyen. A képen látható kapcsolást néztem ki magamnak. Sajnos a rajzon szereplő FET-et és diódát nem tudtam beszerezni, így dióda 1N5819, FET pedig BUZ11 került bele. A probléma az, hogy 1A-nél nem határol. Bőven kijött belőle még 2A is, holott a rajz alapján 1A kell, hogy legyen a maximum. Mondjuk érdekes, mert az Rsense és számítás alapján viszont 1,5A jön ki. De még az 1A elérése előtt elkezd csökkenni a kimenő feszültség, holott gondolom ennek nem lenne szabad. Ismeri valaki ezt az IC-t? Tud valaki segíteni abban, hogy hol lehet a probléma?
Az az ellenallas nem a kimeno aramot meri, hanem az induktivitasba befolyot. A maximalis kimeno aram viszont fuggvenye még a kitoltesi tenyezonek is, ami a be- es kimeno feszultseg aranyatol fugg. Ebben az aramkorben (szerintem) nem tudsz preciz aramkorlatot beallitani.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
Kedves Mindenki!
Az alább látható áramkört raktam össze. Megépítés után kb. egy percig jól működött (4.990V-ot mértem terhelés nélkül), de sajnos ezt követően tönkrement. Az IC bekapcsolás után most azonnal felforrósodik és 3-3.5V van csak a kimeneten. Mielőtt újból megépíteném (és tönkretennék újabb pár ezer Ft-nyi alkatrészt) szeretném megkérdezni, hogy a csatolt képek alapján láttok-e valami olyan alapvető elvi hibát ami miatt ez a konverter eleve halálra van ítélve (pl. rossz alkatrészválasztás, NYÁK hiba stb.). - Az áramkört minden alkalommal terhelés nélkül próbáltam. - A NYÁK saját tervezés, otthoni maratás. - R2 ellenállást kettéosztottam. R2b rövidrezárásával 6.5V-ot kellene kapnom a kimeneten. - éppen R2b rövidrezárását akartam kipróbálni amikor tönkrement (csipesz két szárával zártam rövidre R2b-t), de lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés. - R_pwm szerepe: "PWM must be driven HIGH during start-up" (dokumentáció 7. oldal). - C_in és C_out kondenzátorok 16V-osak, Farnell cikkszámuk 2346924,2346925 ( Bővebben: Link ). - Meghibásodás óta a kondenzátorokat cseréltem, hiba változatlan. - LTC3534 dokumentációja: Bővebben: Link - Induktivitás (MSS7341-502NLB) dokumentációja: Bővebben: Link Előre köszönöm mindenkinek az ötleteket, észrevételeket. Tamás Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
Külső szövegszerkesztőből másoltam be a hozzászólás szövegét, nem vettem észre, hogy a linkeknek itt speciális formátumuk van. Köszönöm a javítást.
A nyaktervezes semmikeppen nem jo. Az adatlap is irja, hogy Cin amennyire csak lehet kozel legyen a PVin PGND labakhoz. A hasat beforrasztottad a GND-re? Mert az kotelezo.
Ez az IC kétfajta tokozásban érhető el. Amit én használok az a 16-lead plastic SSOP. Ennek nincs hasi érintkezője. Beforrasztva nem is ér hozzá a NYÁK-hoz, 0.2mm rés van köztük. Lásd dokumentáció 18. oldal.
C_in és föld között valóban nagy a távolság. Ez az első UV levilágított NYÁK-om és úgy általában az első ilyen jellegű NYÁK-om. Igyekeztem egy oldalasra készíteni. Mivel eddig soha nem forrasztottam 0805-ös SMD alkatrészeket, nem mertem az alkatrészek "lábai" között még egy vezetéket átvezetni. Így alakult ki a C_in földjéhez vezető hosszú hurok. Okozhatja ez a nagy távolság az áramkör teljes üzemképtelenségét és az említett forrósodást? Idézet: Igen okozhat ez barmit, mert ugral az IC betapja fel/le. Meg rangatja a Cin-en keresztul azt a fold pontot, ami a visszacsatolas alja. Ez okozhat csunya dolgokat.„Okozhatja ez a nagy távolság az áramkör teljes üzemképtelenségét és az említett forrósodást?” A tekercset nem neztem meg, de erdemes utanajarni, hogy frekvenciaban jo-e ehhez az alkalmazashoz.
Én úgy tapasztaltam, hogy a legcsúnyább nyákos szerelés is működőképes, ha nincs elkötve semmi. Én a hibát a kapcsolásban és a kivitelezésben keresném. Ha forrósodik, akkor ott zárlat van. Keresd meg, hogy hol. Mérjed a bemenő 5V-ot is, megmarad-e annyi, vagy leesik 2-3V-ra? Egyszerű a kapcsolás, vágd le róla a kimeneten levő alkatrészeket, és úgy nézd meg, melegszik-e. Addig vágdosd a vezetősávokat, amíg meg nem lesz a hibás alaktrész. A legvégső eset a fő IC, akkor újat kell venni. Lehet, hogy hősokk érte beforrasztáskor. Sokáig melengetted? Amúgy nekem tetszik a nyák, meg a probléma leírása is korrekt! Első nyáknak tökéletes! Gratula hozzá, néha én ennél csúnyábbat tudok csak készíteni, mégis mindig működnek a kapcsolások rajta.
Idézet: Függetlenül attól, hogy az egy 1 MHz-es kapcsolóüzemű tápegység vagy egy LED-es villogó? „Én úgy tapasztaltam, hogy a legcsúnyább nyákos szerelés is működőképes, ha nincs elkötve semmi.” A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
Attila86 kapcs. üzemű labortápját megépítettem nyákon, és drótdzsungelben is, és működött mindkét esetben. Ismétlem: működött, ami nem jelenti, hogy tökéletes volt minden szempontból. Ne térjünk ki nüansznyi részletekre, én csak arra utaltam, ha 60fokra melegszik a vezérlő IC vagy a tekercs, ott valószínűleg elkötés lehet inkább a baj, mint az, hogy a vezetősávok merre, milyen irányban futnak. Főleg, ha terhelés nélkül tesztelte a kolléga.
Aztán ha a hatásfokról is szó lesz, lehet a nyáktervet szépíteni, és mérni közben a nyert százalékokat.
A tekercs a katalógus szerint jó. Az 5 mikroHenry-s tekercs "SRF" frekvenciája 50MHz. Ezenkívül a gyári bekötési rajz is ezt a konkrét típust ajánlja.
Mindenképpen megpróbálom áttervezni a NYÁK-ot és megszüntetni a C_in hosszú földelését. Szokás úgy tervezni egyoldalas SMD NYÁK-ot, hogy egy kondenzátor vagy ellenállás két lába között átvezetek egy harmadik vezetéket? Komoly határesetnek tűnik, de szerintem be tudnám úgy forrasztani, hogy ne legyen belőle zárlat.
Nyilvan azert melegszik az IC, mert tonkrement. Annak meg lehet oka a rossz nyakterv. Ha gerjed egy tapegyseg, az nem nuansznyi kerdes. Marpedig, ha a bemenet rangatja a visszacsatolasi ag also pontjat, akkor az gerjedhet. 1MHz tapegyseget nem lehet ossze-vissza tervezni. Egy egyszeru 7805 is begerjed, ha nincs rendesen rateve a hidegito kondi.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
Idézet: Simán 1210 alatt tobb is elfer. De ezt neked kell tudnod, hogy milyen technologiara vagy kepes. En gyartatom a nyákot, 0.15mm vezetosav szelesseg, 0.15mm szigetelesi tavolsag, 0.25mm furatatmero... Otthon ilyet nem lehet csinalni. „Szokás úgy tervezni egyoldalas SMD NYÁK-ot, hogy egy kondenzátor vagy ellenállás két lába között átvezetek egy harmadik vezetéket?”
Az USB csatlakozón mért feszültség 4-5V között ingadozik. Nekem nem tűnik túl meggyőzőnek. A chip olyan meleg, hogy elkapom róla az ujjamat. Viszont eléggé sokszor melegedett már fel és újabb próbálkozásnál még mindig fűt. Állítólag van benne "thermal overload protection". Lehet, hogy ez megvédte a tönkremeneteltől.
Az FB kimenetet elvágva megszűnik a melegedés és az USB tápfesz is stabil 5V-ra áll be. A kimenet ebben az esetben 0,99-1,1V között ingadozik.Amint bekötöm az FB-t újra melegszik. Bízom benne én is, hogy szerelési és nem elvi hiba lesz a bűnös. Közben a vagdosással sajnos annyira tönkretettem a NYÁK-ot, hogy újat kell gyártanom a további kísérletezéshez. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
Az FB-ről hasonló tápoknál / ic-nél is megjegyzik, hogy minél közelebb kell elhelyezni az ellenállásokat, stb...
Arra is kényes.
Ehhez képest ha megnézed a bekötési rajzot akkor azt látod, hogy a 16 láb közül egyetlen egyhez sem csatlakozik közvetlenül annyi alkatrész mint éppen ehhez az ominózus FB-hez (C_z1, R1, R_z, C_p2, R2, azaz összesen öt!). A V_out a maga három elemével csak ezüstérmes
Ezen a NYÁK-on a vezetoszélesség 0,35mm. Két lézernyomtatott írásvetíto fólián lett átvilágítva. Szerintem 0,25mm még el tudok érni a mellékelt képen látható laboratóriumban. Igen, jól látod a precíziós levilágítólabor fő kellékeit: szemétkosár, maszkolószalag-tekercs, háztartási létra
(Ha így folytatjuk, ránk fog szólni a moderátor, hogy keressünk magunknak NYÁK-os topikot ) A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
Elkészült a következő NYÁK. Bal oldalon a régi, jobb oldalon az új. C_in-nél most nagy hurok helyett kisebb hurok van. IC összes földelendő pontját közvetlenül kötöttem össze az IC hasa alatt. Beültettem és az áramkör működik. Igaz, hogy terhelés nélkül, de 4.998V-ot mértem a kimenetén.
Köszönöm a segítségeteket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |