Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Arra volnék kíváncsi, hogy az autós fejegységek remote szála mennyivel terhelhető. Ha valaki foglalkozik ilyesmivel és tudja az ne tartsa magában
Hali!
Az említett szálra egy tranzisztor kapcsolja a 12V-ot. Általában to92-es tok. Nagyon ne terhelgesd, mert könnyen megfekszik a tranyó. Mivel akarod terhelni?
Csak egy relét akarok odalógatni. Semmi extra 40mA körüli áram kell neki.
Biztos ami biztos alapon köss egy tranzisztort a relé és a vezérlő szál közé.
A rádio leírásában ha jól emlékszem 100mA szerepel. Én rizs szemizzót kültem vele a kesztyütartóban.
Határeset.
Szerintem használj kapcsoló tranyót. Bár lehet, hogy elbírná, de általában a REM szálat kapcsoló tranyó még néhány más áramkörnek is ad feszt. Ezt figyelembevéve pedig én nem kockáztatnék...
Nagyon szívesen!
...és én is köszönöm... Bár gondolom, a többiek nevében is mondhatom, hogy a segítségnyújtás a lényeg, a pont csak mellékes!
Nah meg is csináltam, pont volt kéznél egy BD135, fel is tudtam csavarozni de amúgyis csak langyos. 8,2K helyett meg 6,8 at tettem mert szintén azvolt kéznél
300mA-t eddig nálunk mind elbírt! Bár egyszer léptük túl, akkor két SinuSlive erősítőt hajtott, és azoknak a logóvilágítása is a Remotéról ment. na azt már nem bírta. Egy relét röhögve elbír, csak a védődiódát ne felejtsd. Amúgy mi is relézni szoktuk, mert ha több dolgot kell kapcsoljon, mint díszvilágítás a csomagtartóban, vagy stroboszkóp a ládában... ezek már veszik az ampereket.
Gyerekek, az emitterkövetőről még sosem hallottatok???
Hát már össze lett rakva, működik is ahogy meg vagyon írva, egy haveromnak kellett PC-s neonnal telerakni a csomagtartót Azokat kapcsolja a relé. Így csak 20mA-rel terheli a remote-ot
Mi a lényegi különbség a két rajz között? Azon kívül hogy az egyiknél a kollektor, a másikba az emitterkörbe van a relé?
Olcsobb 3Ft-al, nem kell hozzá ellenállás.
Sziasztok!
Nem tudom hova tegyem fel ezt a kérdést, ezért írok ide! Van egy nagy teljesítményű végfokom(saját építésű, D-osztály, 350W, push-pull, 50ezer mikró puffer, 500w toroid) amivel a mély ládámat hajtom. Az erősítőbe van lágy indítás és eddig kézzel lehetett bekapcsolni. Mivel nem szeretek mindig odamenni bekapcsolni, felhasználtam a házimozi erősítőm remote-out kimenetét. Ezen 5V-os kontrol jelszint van amikor be van kapcsolva az erősítő(nem elég egy relé behúzásához, próbáltam). Ezzel a jellel kapcsolok egy N-MOSFET-et, ami pedig egy 5V 350 mA telefontöltőből kapja a "nullát". Majd a kimenet pedig a relé lábára megy(ezt kapcsolom, 5V 200mA relé, 400V 10A lehet vele kapcsolni) Tehát a bekötés: GATE +5V-os jelszint a házimozi erősítőből DRAIN A relé egyik lába SOURCE Házimozi jel nullája + adapter nullája Természetesen az adapter +5V része a relé másik lábára van csatlakoztatva. Lehet én néztem el nagyon valamit, vagy csak figyelmetlen voltam, igazából még erőm sem volt nagyon gondolkodni rajta, de szeretnék segítséget kérni. Ez a kapcsolás így valamiért nem működik és fogalmam sincs miért. Egészen addig megvan az 5V a control-out kimeneten a házimozi erősítőnél amíg nem csatlakoztatom hozzá a másik erősítőt. Amikor kapcsolnia kellene, akkor ez a jelszint leesik ~0,2V-ra. Hogyan lehetséges ez, mit nézek el, mi lehet rosszul kötve?! Köszönöm a segítséget! Ben
Üdv! A FET bekötése lehet elszúrva, annyira egyszerű ez a kapcsolás, hogy szinte csak az lehet a hiba. Én is pont egy ilyet akarok megvalósítani, csak nekem a kommunikációt kell figyelnem, mert mindig magas szinten van a vonal, ha nincs adat.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
A rele tekercsevel parhuzamosan tegyel egy zaroiranyu diodat (1N4148). Ez nem oldja meg az emlitett problemadat,viszont megvedi a FET-et a rele tekercse okozta impulzusoktol, amikor kikapcsolod az erositot. Szoval a dioda katodja legyen az 5V-on, az anodja a FET drain-jen. Egyebkent en is a hibas FET bekotesre tippelek, mert amugy jo, amit mondtal.
Már kétszer megnéztem a bekötést, úgy van bekötve ahogy fentebb írtam. Arra gondolok, hogy esetleg zárlatos lett a tranzisztorom. Mit tudok rajta kimérni amiből kiderül valami? G-S ellenállás?
Igen, a G-S ellenallast erdemes megmerni, mert elvileg csak az terheli a control kimenetet. Marpedig egy MOSFET nem terhelhet egyaltalan. Ohm merovel merve szakadast kell mutasson. Milyen tipusu a FET?
280 ohm... amikor bekötöttem akkor még működött ez a tranzisztor, egyébként ez egy IRF540N. Mivel ölhettem meg, lehet az első reléből érkező impulzus kinyírta?
Biztosan a relé műve. Ha nem is az első impulzusra, de hamar feladja. Ezt a belső védődióda sem tudja megakadályozni. Sőt az is lehet, hogy a vezérlő jel nem tudja elég gyorsan feltölteni a Gate kapacítást és még az is rátesz egy lapáttal.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
Az az érdekes, hogy még egy pillanatra sem működött eddig...Egy Arduino-s próbaáramkörből szereltem ki, ott viszont tette a dolgát ahogy kell. Ennyire hamar megölné a relé, esetleg túlhevíthettem forrasztáskor?
Hmmm, ezeket a tranzisztorokat elvileg már lehet fogdosni, nyalogatni stb. nem? Sztatikus töltések ellen ha jól tudom védettek.
Nem tudom mennyire védettek, de attól még nem árt, ha nem a "susogósnadrágot" vesszük fel gumitaplú cipővel a FET-es dolgok (szinte minden manapság) szereléséhez.
20V a maximum GS feszultseg. Az IRF540 adatlapja semmit nem ir ESD-rol. En nem fogdosnam. Es egyebkent egy 100k ellenallast is javasolnek a GS koze, hogy amikor nem jon jel a hazimozi felol, akkor is garantaltan zarva legyen a FET. De meg inkabb egy soros 1k es egy zener dioda is elferne ott a gate korben, hogy megvedd a FET-et.
Kicseréltem egy NPN tranzisztorra(ez volt itthon), ezzel szuperül működik, beraktam a diódát ahogy írtátok párhuzamosan a relé tekercsével. Most olyan problémám van, hogy be bekapcsol, de ki viszont nem(csak ha kihúzom a remote on kábelt). Rakjak be akkor egy ellenállást?
Igen, egy ellenallas illene, meg egy soros is mindenkeppen, mert a tranzisztor bazis-emitter atmenetere nem lehet 5 voltot ravezetni. A rele aramabol es a tranzisztor betajabol kiszamolhato a kivant bazisaram, ebbol a soros ellenallas erteke. Elso nekifutasra egy soros 1k a bazis fele, es egy masik 1k a bazis es az emitter koze. Mi a tranzisztor tipusa?
Ez egy E13007F2 Fairchild tranzisztor. Itt az adatlapja: E13007F2.
Azt véletlenül nem tudod, hogy mitől zúghat a toroidom? Néha nagyon zúg, valamikor viszont teljesen csendes, hálózaton lévő zavarra gondolok. Kérdeztem már máshol is de nem kaptam választ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |