Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2587 / 4003
(#) reloop válasza macska hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Üdv! Távolítsd el az égett IC-t, adj rá tápot és mérd meg a kimeneti egyenfeszültségeket. Ha 0V-ot küld a hangszóróra, akkor valószínűleg működőképes. Az adatlapban megtalálod melyik a táp, a test és a kimenet. A 8-as lábon 2-3V negatív feszültséget kell észlelni, különben némításban van az IC és a kimenet sem áll be olyankor.
(#) gyulank hozzászólása Jún 24, 2015 /

Sziasztok! Állítólag ha a biciklire a 3W-os dinamóra mondjuk egy kétszerező után teszek egy 3W-os, vagy 10W-os LED-et, akkor egyformán fognak világítani. Ez igaz? Én azt hittem, hogy a 10W-os LED csak dereng 3W-al.
Szóval mondjuk ezek közül mindegy, hogy 3, vagy 7W-ost, (ami~3lm/W-al kevesebb) vennék? Vagyis, ha nem lenne a 3lm/W különbség, akkor egyformán világítana mindkettő? Bár nem is olyan kevés az a különbség. 3W-nál elvileg majdnem egy 1W-os izzó fénye. De ha egyforma lenne, ugyanúgy világítana a nagyobb teljesítményű is?
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

A kristálynak nem sok köze van a modulációhoz. Az csak az alap oszcillátor frekvenciáját határozza meg, elég pontosan. A kristályoszcillátort frekvencia modulálni (FM) meglehetősen nehézkes dolog, mivel nem nagyon tűri az elhangolgatást, úgyhogy nem is igazán értem, mit is takarhat modellező szlengben az FM kristály.
A játékvezérlők vevőjébe nem szokott kristály lenni, de egy komolyabb modellvezérlőbe elképzelhető hogy kell. Akkor azonban kristály párok kellenek, pl. ha az adóban 27.045 /27.500 MHz, és 27.145/27.600 MHz
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Én sem nagyon értem, mert legfeljebb a frekvencia változik.
De itt AM kristályként árulják.
Itt FM kristályként.
(#) gyulank hozzászólása Jún 24, 2015 /

Senki se tudja?
(#) elektros90 válasza gyulank hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Ha megnézed az egyiknek a nyitó feszültsége 10-12V (3W) a másiknak 28-30V (10W) miközben a max. áram 350mA. Ha ezeket kiszorzod ki is jön a megadott W.
Ha a neked a dinamód 3W os és megduplázod valamilyen áramkörrel a feszültségét, attól még nem kapsz 2x (n x) olyan teljesítményt.
Szerk:
Tehát ha a fesz. nagyobb is lesz, akkor már csak fele olyan árammal terhelheted (pl. 150mA). Kérdéses, hogy ennél mennyire halványan fog világítani a nagyobb teljesítményű led.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
(#) nedudgi válasza gyulank hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

LED működtetése áramgenerátorral ajánlatos.
Ha az áramgenerátor le tudja adni a szükséges nyitófeszültséget, akkor a LED világítani fog.
Ha az átfolyó áram nem éri el az adatlapon megadott maximumot, akkor nem fog teljes végerővel világítani, de hangyabajusznyival jobb lesz a hatásfok.
A dinamód karakterisztikáját nem ismerem, így nem tudhatom, mit fog lépni ebben a szituációban.
(#) gyulank válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Ezt nem is néztem, mert ezelőtt ezeket néztem, itt pedig az áram változik ~300mA 3W, 900mA 10W. Ezeknél a 24V-osoknál értem, hogy nincs meg a nyitófeszültség, ezért nem világít.
Esetleg kapcsolóüzemű áramgenerátorral? A lényeg, hogy itt azt mondták nyugodtan kicserélhetem, a 10W-os is úgy világít, mint a 3W-os, ha 3W-ot kap. Ezért nem tudtam hirtelen, hogy milyet vegyek, mert ha ez ilyen egyszerű, hogy mindenféle vezérlés nélkül 3W-os fényt ad a 10W-os is, akkor az tényleg jobb a LED-nek, meg időnként akkuról akár 10W-al is világíthatna, és nem kéne hozzá külön LED, se PWM.
Mivel ez mind minimum 9-12V-os, meg amit most használok az is, ezért a feszültség kétszerező, meg, hogy lassan tolva is világítson, mert a dörzsdinamó 6V-os.

Jó, ezeknél a feszültség egyforma. Az áramot ha korlátozod annyira, hogy 3W ot adjon ki az U*I, akkor annyival fog világítani. Ebben az esetben igen. Ugyanolyan áramnál a 7W os is olyan fénnyel világít majd mint a 3W-os. ...Végülis a 3W-os dinamód úgysem fog 10W ot leadni neked... Az amit leírtak az rendben van.

És ha mondjuk később egy Powerbank-el DC 5V is akarnám hajtatni, vagy a 30V-osakat a dinamóról, akkor kapcsolóüzemű áramgenerátor kéne, vagy step-up konverter, vagy mindkettő?

Mivel a led áramot eszik, ezért célszerűbb áramgenerátorral hajtani, de a 30V nyitófesz esetén az 5V ból mindeképpen minimum 30V-ot kell tudnod kreálni.

Igen, de a kapcsolóüzemű áramgenerátor megnöveli a feszültséget, vagy csak a hatásfoka jobb? Vagyis az kell, vagy feszültségnövelő, vagy mindkettő?

Ahoz, hogy leadj X mA-t, ahoz kell neked egy bizonyos feszültség. Egy 30V-os led esetén 30V kell az X mA-hez. Az áramgenerátor úgy szabályoz, hogy a kimenetén olyan feszültség legyen ami a terhelésen létrehozza azt az X áramot. -> Feszültség növelő kapcsolás kell áramgenerátor módban.

És ennek van valami külön neve, vagy hogy kell ilyet keresni?

Szerintem az is Step-Up converter, csak a visszacsatolás van másképpen.
Például:10,11.oldal.
(#) aggarilla válasza vargaf hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Ha megveszek akármilyen progit ,de kell a hely a telefonon , ezért letörlök 1 fizetettet akármikor visszarakhatom , nem kell megint fizetni? (Még nem töltöttem le eddig olyan alkalmazásokat ami pénzbe kerül és nem tudom hogy működik ez).
(#) vargaf válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Szia!
A megvásárolt programot el tudod menteni és vissza tudod tölteni bármikor.
Üdv.: Feri

Ezt hogy kéne összekötni, hogy minden működjön, és egyik se zavarja a másikat? A dinamó után a 12V U gen helyett skory led lámpa utolsó két verzióját tervezem egybe építeni bár azt a kapcsolót jó lenne automatizálni, de nem tudom, lehetséges-e. És 12V-os LED esetén dinamóról elég lenne az is, bár 5V-ról még akkor is kéne egy 12V U gen, ha viszont 30V LED lenne, akkor külön U gen kéne az 5V-ról, és másik a tizenpár Voltról? Mert a fesz kétszerező kell, hogy dinamóval is világítson lassan is.
(#) Jackson98 hozzászólása Jún 24, 2015 /

Sziasztok!Valaki segítene abban, hogy mekkora a képen látható kondenzátorok értéke?
(#) ferci válasza Jackson98 hozzászólására (») Jún 24, 2015 / 1

680 nF 250 V és 6n8 1000 V.
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Hello! Hiába az erőlködés. Ha a DC jelet kivonod, akkor az AC jelet is kivonod. Mivel a DC-t kapcsolgatod, a két jel ugyan az lesz, csak maximum a "sebessége más". Ha a kettőt szétválasztod, már is ott a tranziens.
Vagy is ez egy aszimmetrikus jelátvitel. Szétválasztani akkor lehetne ha a jelátvitelnél egyik szimmetrikus, a másik aszimmetrikus lenne. Akkor ki lehetne oltani egyiket.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

A 3 és a 10 W-os LED belső felépítése különbözik, ugyanis ezek több kissebb teljesítményű LED soros/párhuzamos kapcsolásából vannak kialakítva. Könnyen lehet, hogy ott, ahol a 3 W-os LED világít, a 10 W-os LED meg se nyikkan, mert nagyobb a nyitófeszültsége.

Továbbá, ha Step-Up konvertert használsz, akkor jó ha tudod, hogy X kimenő teljesítményhez Y bemenő teljesítmény kell. Y = X + veszteség, amit a konverter használ fel a saját működéséhez. 10 W-os LED-hez, Step-Up konverterrel jó esetben is 13 W bemenő teljesítmény kell.
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Értem. És úgy sem egyszerűsíthető, ha csak egy led van? Az a két ér közé? Vagy mindenképp lesz benne tranziens okozta pattanás?
(#) aggarilla hozzászólása Jún 24, 2015 /

Mondjuk hogy van egy generátorom mindegy milyen tulajdonságokkal , a lényeg a mágnes.

Mi lesz ha teszek bele egy sokkal erősebb mágnest pl. neodium-ot.
Vagy ha egy villany motorba rakok?
(#) reloop válasza aggarilla hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

(#) aggarilla válasza reloop hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Nem találtam még rá azért itt kérdezem , van egy bizonyos dolog , nem ez amire csak több hónap , év után találtam rá.
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

A GND potenciálhoz képest akkor is ugrik mind két ér feszültsége, csak esetleg egyik fel, mikor a másik le. Mivel a jel így is aszimmetrikusan közlekedik. Nem használhatod ki a két vezeték szimmetrikus kioltását, mert külön infók vannak rajta.
(#) GenhibasH hozzászólása Jún 24, 2015 /

sziasztok. segítséget kérnék egy rossz váltókapcsolásban. feladat: van két lámpa, 2 kapcsoló. 2 lámpa egyszerre nem világíthat. tehát minden kapcsolásnál csak 50% ban működhet. ötlet?
köszönettel:én
(#) Gafly válasza GenhibasH hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Dióda?
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Tényleg. Tehát akkor a legbarátibb megoldás még mindig a fentebbi.
Következő: »»   2587 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem