Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Alternatív "rosszul bekötve"..
Addig játszik vele, amíg majd szétszáll és kiüti a szemét.
Ha rám gondoltál nincs csak beraktam a videót , de most mégis kérdezek ha már írtad.
Az a tekercs befogja a rádióhullámot , és váltó áram megy-e benne , ettől forog ?
Melyik videóra gondolsz? (Mindkettő kb. a semmi pepitában.)
Amikor pörgeti a mágnest Wireless-es .
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Kb. semmit nem ír le a részletekről a feltöltő, így kb. ennyire is lehet értékleni a művet e video alapján.
Sziasztok.
A napokban "kikukáztam" egy dixell xr02cx hőmérőt. Milyen szenzor kellene hozzá hogy használhassam? A céltartomány 10°C-90°C. Első sorban hőmérésre használnám. Előre is köszönöm a segítséget.
A tekercshez hozzá van kötve a vezetékes táplálás, csak nem mutatja.
Közvetlenül köss rá egy telefontöltőt, olyat, amire 100-240V van írva. Mivel ez olyan 100-120V-ot ad, működni fog. Én rátettem egy telefoninduktorra a telefont, és szépen töltött is, amíg tekertem. A kis frekvencia nem gond, kapcsolóüzemű tápegység van benne. (Persze így elvileg nagyobb kondi kell puffernek, de nem okozott gondot.) Persze nem hinném, hogy túl jó hatásfoka lenne, ezeket egyébként se állandó üzemre tervezték, hanem telefoncsöngetésre. Azért ad viszonylag nagy feszültséget, mert a telefonvonal miatt nagy távolságra megy, valamint a telefonban kondenzátoron keresztül történik a csengetés nyilván azért, mert az csak a váltóáramot "engedi" át.
Trafót ne használj ilyen kis frekvencián, mert amik rendelkezésre állnak, azok 50Hz-re vannak méretezve. Egy ilyen induktor dísznek jó, (szép régi darab, bár pl. a vasút a mai napig használja) meg ha teszel rá egy glimmlámpát, szépen világít, ha tekered, és jól látszik a kis frekvenciából adódó villogás.
Ez a kapcsolás sziporkázó meglepetést okozott egy helyen, mikor a kapcsoló cseréjénél a három egyforma színű vezetéket összeérintéssel próbáltam azonosítani...
Uraim kérnék egy kis fejtágítást.
Mi az a 8bit-es SRAM. (2048 WORD X 8 BIT HIGH SPEED CMOS Static RAM) Konkréten: CXK5814P-35L Miért van rá szükség és mit lehet vele kezdeni? Mit tárolhat és burokban mire is jó mit lehet vele csináltatni? Előre is köszönöm.
16 kB-os memória, 2048 címvariáció, 8 bites adatvezetékkel minden egyes címre.
Sok mindenre jó, ez hosszú. Egyébként adatlapon kell megnézned, hogyan lehet beleírni, kiolvasni, törölni, stb... Megvan ott a sok idődiagram is. Még annyit, hogy háttérteleppel megőrzi az infót, anélkül elfelejti. Nagysebességű, az pedig a nevében van. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Helló!
Melyik topikba illene leginkább egy elektromágneses elven működő eredményhirdető tábla működésének megfejtése?
Egy bit két állapotú lehet (mindezt a számítástechnikában használják, ide értve a mikrokontrollereket is): 1 és 0. Nyolc ilyen egy bájt, ami egy általánosan használt alapegység. Egy bájt állapota 256 féle lehet (0 - 255), mert az adattárolás a bitre alapozva kettes számrendszert használ. A mai technikával így érhető el a legnagyobb adatsűrűség. 128 Mbyte -os merevlemez, 32 Gbyte -os Pendrive stb. Anyi a trükk, hogy az így megadott értékek nem 1000 hanem 1024 -es szorzóval értendőek. Tehát 1 Mbyte = 1024 x 1024 x 8 bit.
Egy bájtot szoktak szónak is nevezni, de egy szó hossza attól függ, hány bites a rendszer. Amelyik 8 bites, ott egy szó hossza 1 byte. A mai modern számítógépek 32 illetve 64 bites szavakkal dolgoznak. A te memóriád 2 kbyte adatot tud tárolni addig, amíg a tápfeszültség meg nem szűnik (SRAM). Adattárolásra jó, kb. azt tárolsz benne, amit akarsz. Egy processzor (esetünkben inkább mikrokontrollerről beszéljünk) memóriája véges, szükség lehet kibővíteni azt. Külső memóriával pl. sokkal könnyebben megoldható 1000 szám átlagolása (számonként 255 lehet a maximum). Ha egy szám tárolására 2 byte-ot használsz, akkor az már 255 x 255 = 65 025 lehet. Ez így messzire vezet, inkább nem folytatom. Lényeg: Adattároló, olyan, mint egy pendrive, de csak addig őrzi meg az adatot, amíg ki nem kapcsolod.
Ennek meg tudhatom valahogy az adatait? A LED-ek elvileg működnek, de a vezérlője nem.
Még annyit, hogy bináris helyett hexadecimálisban rövidebb az adatok megadása, a 0-255 tartománynak a 00-FF felel meg, sorban 0-15-ig egy-egy helyen:
0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-A-B-C-D-E-F Pl. bináris 1111 0000 > F0 H( hexa) > 240 decimális A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Sziasztok!
Szükségem volt egy videókamerához halozati adapterre. A gyári adapter 9,6V-on üzemel. DC OUT:9,6V (a specifikáció szerint a kamera teljesítménye maximum 7,6 Watt.) Mivel 9,6 voltosat nem kaptam, ezért szereztem egy 9V 1000mAh-es hálózati adaptert. Mert ha jól emlékszem a képlete: P[W] = U[V] * I[A] 7,6Watt / 9,6V = 0,79 és 7,6Watt / 9V = 0,844 ezért vettem a fenti paraméterekkel rendelkező adaptert. Most rámértem az adapterre és 12,62 voltot mértem. Ezért most nem merem rádugni a kamerára. Mennyire normális ez az érték különbség? A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Ezek az adapterek "üresben" nagyobb feszültséget adnak ki, mint terhelve.
Tegyél rá egy 0.6-0.8 amperes terhelést, pl. egy 12 volt 10 wattos izzót és úgy mérd meg.
Szia!
Használj stabilizált kapcsolóüzemű adaptert: Példa.
Transzformátoros adaptert vehettél. A kapcsolóüzeműek pontosak, terhelés nélkül is. Az a baj azzal, amit vettél, hogy terhelésre változik a kimeneti feszültség. Én nem dugnám rá, teljesen mindegy, mit mérsz terheletlenül. Lehet, hogy készenléti állapotban szinte semmennyire nem terheli a tápegységet, így megkapja a több, mint 12 V-ot, amitől már dobhat egy hátast.
Ezek kapcsolóüzeműek: HEStore. Már csak az a kérdés, hogy a 9,6 helyett megelékszik-e a 9 V-tal. Ezt legegyszerűbben egy labortáppal lehet ellenőrizni.
Hello! Régebben alkalmazták ezt a kapcsolást (találkoztam vele több ízben) "vezeték takarékosság" címén. Ma kivitelezhetetlennek és szabálytalannak mondható. Mert a régi "átbillenő porcelán" kapcsolóknál az érintkezők oly messze voltak egymástól, hogy a kapcsoláskor keletkező ív kialudt, mire a másik két pólus zárt volna. Ma ez nem így van, az érintkezők oly közel vannak egymáshoz, hogy átváltáskor a fázis és nulla között az ív zárlatot okoz. Tehát gyakorlatilag nem is használható. Egyébiránt a "mai kapcsolókat" satnya műszaki terméknek tartom. Úgy mechanikailag, mint villamos szempontból..
Köszönöm a gyors válaszokat.
Sajnos labortápom nincs, de az új adapter csak 500 forint volt. Viszont nagyon kockáztatni nem akartam, ezért is mértem rá üresen és kérdeztem meg itt. Na most vagy veszek egy újabb adaptert 2-3e forintért ami esetleg nem lesz jó ehhez, vagy egy utángyártott akkumulátort 5500 pénzért. (akksi töltöm van hozzá) Minderre azért van szükségem mert azt olvastam, hogy a régi elektronikai eszközöket (Pl: GPS, telefon, kamera, fényképezőgép, kvarcjáték, stb) amit egyébként nem használunk, érdemes néha beüzemelni, hogy álló helyében ne menjen tönkre. Ez igaz, vagy tök mindegy, mert az nem befolyásolja az eszköz élettartamát? A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Ez inkább a mechanikailag is mozgó alkatrészekre és az akkumulátorokra vonatkozik. Utóbbira inkább.
Átmenetileg tehetnél rá egy 7809, 7810-es stabilt pár forintért és rögtön kiderülne, mennyire esik le és VESZÉLYTELENÜL a fesz... max kevés lenne már.
Ha pedig egy közdarab segítségével előterhelnéd a próba idejére és leesne a fesz 9,6 volt környékére, már meglátnád, mi a helyzet. Egyébként egy normál leterhelést miért nem próbálsz ki?
Egyáltalán nem vagyok itthon felkészülve ilyen elektronikai "trükkökre"
sem tudásban, sem eszközben.
Sajnos, így nehéz lesz... vagy megveszed a drága tápot.
ferci, Bakman:
Köszönöm a magyarázatot. PIC programozással már foglalkozok egy ideje, szóval a bitek, byte-ok, és egyéb ilyen dolgokkal tisztában vagyok. Csak az nem volt tiszta, hogy ez az SRAM pontosan mi is, és mire is lehet használni. De, akkor az adattárolás lesz a lények amely 2048 bájt kapacitásban áll meg. Gondolom ez olyan lehet mint egy SPI-s mondjuk 25LC640-es EEPROM memória annyi különbséggel, hogy a statikus memória csak addig tárol adatot ameddig áram alatt van, a sima EEPROM memória meg folyamatosan. Akkor a következő kérdésemben egy lehetséges választ is adok és ebben kérném a szakértelmeteket, hogy javítsátok ki ha nem helyes. A szóban forgó SRAM egy CXK5814P-35L. 24 lába van abból van A0-A9-ig és I/O1-I/O8-ig. Gondolom, akkor az A jelű lábakon kell megadnom a címzést, hogy hová írjon vagy honnét olvasson a memóriába -ból és I/O lábakon termesztésen a megfelelő engedélyező láb választásával lehet beírni "input" vagy kimenetre "out" kipakolni a címen lévő adatokat? Jól gondolom? Előre is köszi..
Stimmel.. OE, CE, WR, ( negálva) lábakkal beállítod a kívánt folyamatot, címzel, adatot megadsz vagy kiolvasol az idődiagram szerint.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |