Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor ez olyan mint egy shiftregiszter memóriával
Ha meg gond, hogy táp nélkül elfelejti az adatokat akkor itt van EZ
Van beépitett akkumulátor, akár 10 évig is tartja az adatokat. Én kettőt is használok, az egyiket még 1988 környékén vettem, ma is hibátlan. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Nem lenne egyszerűbb egy nagyobb RAM-mal megáldott kontrollert használni? Ehhez ráadásul rengeteg vezérlőláb kell. 2 kbyte nem olyan sok...
Nem éppen.. ha akarom, progizhatok egy címet is..
Köszi, de nem..
PIC megy, de ez egy játékgép alaplapja és akartam tudni miképpen működik és mire is való valójában mielőtt -illetve most már közben- javítom, cserélem.
UTP kábelt kéne odacsukogatni ablakhoz.
Az lenne az ötlet hogy a kábelt ereire bont, majd egymás mellett odacsuk. Viszont gondolom ezt nem bírná túl sokáig... Nincs erre valamilyen fizikai behatásokra ellenálló kábel kitalálva?
Belehúzhatod egy vascsőbe, csak kérdés, mit szól ehhez az ablak. Furat az ablaktokba nem játszik? Talán a legegyszerűbb, esetleg vezeték nélküli átvitel.
Biztonságtechnikainak mondható eszközről van szó, így a wireless megoldás nem játszik.
A furat egyelőre még kérdéses.
Lapos UTP kábelt keress.
Köszi, majd meglátjuk.
Bár magát ezt a kábelt ismerem, vastagabb fajta, nem tudom mennyire bírná az odacsukást.
Gondolkoztam rajta -lehet megveszem- annyit megér a kamera.
Sziasztok! Szeretnék egy nagyon egyszerű időzítő áramkört építeni. Autóban használnám elektromos szervomotor vezérlésére. Úgy szeretném megvalósítani, hogy amikor az áramkör 12V-ot kap (nem impulzust, hanem konstans 12V, pl gyújtást adok), akkor a kimenetén legyen 12V 1-3 másodperc erejéig, majd a kimenet álljon vissza 0V-ra és maradjon is ott. Ha leveszem a gyújtást, majd újra ráadom, akkor ez legyen ismét. Milyen kapcsolásokat tudtok javasolni? Fontos, hogy kevés alkatrészt tartalmazzon és viszonylag kis méretben megvalósítható áramkör legyen.
Kérdés, milyen kimenet kell, mekkora áram, milyen meredekség stb.
Egyszerű a TL7705 vagy más RESET áramkör illetve: PNP tranzisztor E=>+12V, Bázison GND felé egy 1K+sorba egy 220µF/16V, Bázis még fel +12V-ra mondjuk 47K-val. A kondi (+) fele egy diódával a +12-re, hogy kikapcsoláskor gyorsan ki tudjon sülni és kész. Ha igazi 0V kell a kimeneten, akkor a PNP kollektorára még GNDfelé egy valamekkora lehúzó ellenállás kell (a Collector a kimeneted).
Sziasztok!
Egy fűtésszabályzó hőellenállásait szeretném olcsóbb típusokkal helyettesíteni, de nem találok megfelelő meredekségűeket. Ni 500 az alap típus, és legalább három féle van: 1,94; 2,14; és 2,44 Ohm/K-es. A kereskedelemben meg olcsón kapható pl. a KTY81 sorozatú PTC, de más a meredekség is, meg a "0-pont" is. Szerintetek megoldható egy viszonylag egyszerű áramkörrel, hogy a "0-pont" és a meredekség is eltolható legyen a kívánt szintre? Köszönöm a segítséget, üdv! Hp
Sziasztok!
Van egy kütyüm, aminek a hátulján videojel továbbításra 3 db RCA aljzat van, YpbPr felirattal. Össze lehet ezt a kütyüt kötni valahogy egy régebbi tv-vel, amin csak scart csatlakozó van?
Nem valószínű. a három RCA aljzatban a világosságjel, és a két színkülönbségi jel van. Ilyen csatlakozási lehetőség a scart -ban tudomásom szerint nincs, de kellene tudni, hogy a régebbi TV -d milyen jeleket tud fogadni. Még SVIDEO -t kompozit jelet sem tud mindegyik TV, pedig a scart -ban erre van lehetőség.
És valami konverter nem létezik? A kütyün van hdmi is, ha azt valami kütyüvel át lehetne alakítani...
A 3 db RCA-k milyen színűek? Ha piros, fehér és sárga, akkor egyszerűen kell hozzá venni egy átalakítót, ha valami más színű, akkor passz.
Helló, segítséget kérnék (Köszönöm kérdező)
Szeretnék a telefoninduktoromból csinálni egy kis szélgenerátort telefontöltéshez . Biztos kéne rá valami fordulatszám szabályzás hogy ne égjen szét a huzal , mechanikusan is meg lehet oldani. Kint lenne a generátor az udvaron és a házba vezetném be, nagyon király lenne. Az a jó hogy alapból szerintem minden teló töltő traveller , nekem az van. (Olvastam hogy dísznek jó , de nem lehetne kis szélgenerátort csinálni belőle?) A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
Á, nem annyira egyszerű. A tv nem olyan régi, talán 9 éves Panasonic, a tipusát már nem tudom. Találtam egy rajzot, meg is csináltam, természetesen nem működik.
Kép: Hivatkozás
Láttam régen a discovery-n szélgenerátort , ott ha nagy volt a fordulat akkor kinyílt valami mechanikus légfék rúgó tartja vissza.Azt kell valahogy kiszámolni /kísérletezni.
Szélkereked van? Ha te csinálod, nem egyszerű kiegyensúlyozni. Elég komoly nyomaték kell a tekerentyű megindításához. 'Egyszerű' centrifugál-fékkel megoldható a túlpörgés (nem tartok tőle amúgy). Ezt egyedileg kell kikísérletezni. Nem ég szét a huzal, a konstrukció kialakítása miatt.
A tekercs nem fog elégni , felmelegedni ???
Nem tanulmányoztad eléggé az általad belinkelt oldalt ezek szerint.
(A korábbi linkek az induktorról?)
Linkeltem egy videót is nemrég PVC csövekből csináltak szélkereket , brutál volt ahogy pörgött , akkora sebesség nem árt neki?
https://www.youtube.com/watch?v=8V45Ja3HTio
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
Ha már belassulni látszik a kerék utána meg ellenkező irányba látjuk forogni akkor az eléggé nagy sebesség , majdnem mint a helikopternél.
Az attól függ, hány frame/sec a videó által felvett anyag és hány darab lapát forog. Egyész számú többszörösnél pont állni látszik, azt közelítve látszólag visszafelé forog. (Mint a filmeken a szekér kereke). Stroboszkóp hatás.
Az nem tűnt fel, hogy a rajzon levő TV scart RGB (komponens) csatlakozási pontjára kötötted az Y (világosság), Pb (világosság - kék), Pr (viágosság - vörös) jeleket?
E három jelből elő lehet állítani mátrix áramkör segítségével az R, G, B színjeleket. Bővebben: Link De van a készülékeden scart csatlakozó, miért nem azzal kötöd a TV -re?
Értem köszönöm. Én igazából egy rövidzár védő áramkörben akarom használni ott gondolom inkább a gyújtóáram lenne fontos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |