Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Nem, bár valóban optotriak-triak a kapcsoló elem. Ez 24VAC-t fog kapcsolni, öntöző szelepeket. Van egy leválasztott bemenete is, valamint további 4 csatorna bővítési lehetőség.
2,4GHz hálózaton fog kommunikálni a lakás automatizálási rendszerrel, aminek segítségével programozottan, de akár egy mobil alkalmazással manuálisan is kapcsolhatók lesznek a szelepek. @Alkotó Köszi, de nem az én érdemem. Konkrétan ez az eszköz. Mint látszik a képen, néha útban van a pákának...
Még néhány kép az első tesztek, felprogramozás közben.
Egy kérdés: Milyen típusú wireless kártyát használsz benne?
Pontosan meg nem mondom, szerintem ilyent.
Ki lesz vezetve a doboz oldalára az antenna csatlakozás, csak még a doboz nincs sehol...
Tetszik a kütyüd..
Pontosan miért is készítetted? Közben vissza olvastam és ott a válasz is.. Mekkora áramerősséget tud a cucc kapcsolgatni? Azt látom, hogy 24vDC-ét. Lesz ennek a kapcsolásnak egy elérhető publikus rajza? Lehetne belőle tanulni, bár azt látom, hogy nem túl bonyolult. Milyen okoskával vezérled a dolgokat? Atmel? A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
A történethez hozzá tartozik, hogy egy K-rain 4 csatornás öntöző vezérlőt váltok ki vele. A gond az, hogy a jelenlegit szinte napi szinten felül kell bírálni valamiért (most kevesebb víz kell, vagy éppen több, vagy egyáltalán ne locsoljon, stb.) ennyi erővel a csapot is nyitogathatnánk. Ugyan eső érzékelőt lehet hozzá kötni - van is - de kb. ennyi, kevés a lehetőség a komplexebb, megbízhatóbb automatizáláshoz.
Így adott minden, csak az agyat kell cserélni. Ezért is 24VAC amit kapcsolgatni kell, mert a szelepek azzal működnek. De ha már építünk, legyen legalább rendesen megcsinálva, így a kimenetek optotriakkal, és az eddigi egyetlen bemenet is optocsatolóval leválasztott. Ebből következik, hogy a vezérlés külön táppal üzemel, egy 9V-os dugasztáppal oldottam meg, a 24VAC csak a szelepeket látja el, valamint a bemeneti optó meghajtásához ad tápot. Egy már működő - bár részünkről sok funkcióval még nem felruházott - lakásautomatizálási rendszerhez fog csatlakozni (OpenHab) Így figyelembe lehet venni számos körülményt, ebben a példában öntözésről lévén szó, akár időjárás előrejelzést a netről, vagy épp ég-e a villany a fürdőszobában? Ez utóbbinak sok értelme nincs az öntözés szempontjából, de érzékelteti, hogy a lehetőségek gyakorlatilag határtalanok. Mint írtam, ez egy 2,4GHz hálózaton fog csatlakozni, de már készül egy wifis - nevezzük így - interface, amihez viszont nem kell semmi plusz eszköz, csak egy wifi router, amihez csatlakozik. Még az Atmega sem - ami hajtja ezt az elektronikát - mert ESP8266-tal fog menni; konkrétan az ESP-07 modul van tesztelés alatt. Annak világítás vezérlés lesz a célja: egy 16 csatornás LED világítás, ami persze csatornánként fényerőszabályozós, ki-be kapcsolható, stb. Arra nem tudok felelni, hogy ebben a kiépítésben mekkora áramerősséget tud kapcsolni, BT137 triakok vannak benne, DPAK tokozásúak. Ezek 600V / 8A holmik, gondolom 3-4 Ampert ezzel a hűtéssel is elvisznek, bár a kapcsolás egyéb oldalról nem lett 230V vezérléséhez tervezve; ez alatt az érintés és életvédelmi megfontolásokat értem. Azon nem gondolkodtam, hogy publikus legyen-e, vagy sem, semmi titok nincs benne, és valóban nem bonyolult. Én minden esetre nem készítettem kapcsolási rajzot magamnak. Ha van rá igény, lerajzolom. Mod.: Mellékelek egy PDF-et, amit én beültetéshez használtam. Ezen van egy relé modul is, amit ez a vezérlő kapcsolhat, ez már 230V kapcsolására is alkalmas. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
Szia! Tetszik amit építesz. A nyák terv is. Az egyetlen kérdés, hogy az ISP Reset vezeték nincs túl közel a hálózati részekhez? Ha jól néztem ott csak 2mm van.
Csak nem egy erősítő tápegység koppanásgátlóval?
Dede! Egy Quad 405 mellé megy! Ha kész az egész teszek fel képet!
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
Jó kis panel!
Szerintem kicsit sovány a relé, de erre szokták mondani a kollégák, hogy a DC 15 ampert tökmindegy, hogy a kis relé vagy a nagy relé nem tudja megszakítani ha esetleg a védelem éles bevetésre kerül (DC féltáp a hangszórón).
Kis technikai kiegészítés. Ezüst cinkoxidos érintkező + legalább két relékontaktus sorba - javít a DC megszakítóképességeken. Ezt két relével is el lehet érni, ha kisebb a relé kapcsolóképessége. Így maximum több relé kell, de biztosabb a kapcsolás.
Köszönöm, igyekszik az ember
A reset nem hálózat mellett van, legalábbis csak időlegesen; az egy bemenet ami záró kontaktust fogad. A felette lévő sorkapocs a "hálózati" feszültség. De mint azt korábban is írtam, ez 24VAC kapcsolására lett tervezve és építve, ebben a kiépítésben nem is szabad 230V hálózathoz használni. Még ha a beépített eszközök paraméterei ezt meg is engednék. @zenetom Köszönöm, Sprint Layout 6
Köszönöm!
A relének elméletileg bírnia kéne. Egy 2x50W erősítőt véd majd, 2x35V tápról (egyenáram). A panel azért nem tökéletes: a sarkát sajnos le kellett reszelni, mert nem fért be a maratós tálba. És egy két helyen alámart egy kicsit a marató.
Igaz nem elektronika de szorosan hozzá kapcsolható !
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Ez sem totálisan elektronika de ez is hozzá tartozik szorosan .
Már a számláló is felkerült rá és már tekercseltem is vele , szépen lehet szabályozni a sor vezetést , kicsi gyakorlat és semmi gond . A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Hát ez mind a kettő nagyon nagy királyság lett hallod! Jó látni, hogy egyes kollégák kenik-vágják a mechanikázást, ha már én ezt nem mondhatom el magamról.
Igen nem gond a mechanika ez az egyik életem
Pár mechanikai alkatrész. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
Itt készül egy kis SRAM teszter.
Nem nagy dolog, de sokat fog segíteni, ha készen lesz. Ez egy prototípus, és még a program sincs teljesen kész..
Szép!
Azt megkérdezhetem mi az a zöld amivel le van kenve(?) a panel? Köszi!
UV paszta.
Lötstop, gyakorlatilag egy védőréteg, hogy a rézfelület ne oxidálódjon és persze, hogy szigetelve legyen.
Értem! Köszönöm!
Hát még egy lötstop fóliával milyen szép eredményt lehet elérni.
Szia!
ilyen fóliát honnan lehet venni?
Tényleg szép! Te csináltad?
Igaz, mostanában nagyon el vagyok veszve, de azért fel-fel nézegetek erre-arra a fórumon, s azt látom, hogy sok szép munka készül el, szépek a nyákok, meg a forrasztás is, csak elrontjátok a munkátokat mindig ezekkel a zöld trutyikkal. Szerintem még egy kézzel rajzolt lap is szépen néz ki, ha az úgy van összerakva,ahogy kell.
De azért a fólia változatával szép eredményt lehet elérni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |