Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   44 / 74
(#) yo_annesz58 válasza Alesso05 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Szia!
Jól látod mi lehet a baj.Persze tudni kellene,hogy a jelnek amivel próbáltad mennyi volt a szintje és a frekvenciája?
A rajzból simán látni(kompenzáló tekercsek,Schmitt-trigger nincs) ez a bemenet elsősorban nagyobb frekvenciák mérésére lehet alkalmas.Ha ez volt a célod akár jó is lehet.Univerzális bemenetnek ez nem alkalmas.Hangfrekvenciákat
jelformáló(Schmitt-trigger) nélkül szinte biztos hogy nem tudsz mérni.
Mivel régen építetted én a helyedben(jobb híján) csinálnék 74HCT132 vagy ACT132-ből egy RC oszcit és azt kötném a 74196 bemenetére-ha azt jól és stabilan méri,akkor érdemes a bemenő
fokozatra rátérni.És abban is érdemes 74ACT132-t vagy ACT14-t használni.
(#) Hp41C válasza yo_annesz58 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
- Azért a 74ACT14 / 74ACT132 vezérléséhez legalább 1V -os szintkülönbség kell a magas és az alacsony szint között.
- Alacsony frekvenciákon miért kellene az előosztót használni? Jelformálás után a jel mehet az ICL bemenetére.
- Kisjelű, alacsony frekvenciás jelenkez egy komparátos áramkör kellene.
ebből egy bemenetválasztó körvonalazódik...
(#) yo_annesz58 válasza papus51 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Szia!
idézet az RT 93/5/220 oldalról :
"Az 1MHz feletti frekvenciájú szinuszjel felfutási meredeksége elegendő a TTL számláló biztonságos léptetéséhez"(ott ezt 74S196-l kapcsolatban jegyzik meg)
Alesso05 fórumtárs kapcsolása szemmel láthatóan nagyfrekvencíás mérésére alkalmas(a fenti szerint1MHz felett még így is hogy jelformáló nincs benne) de általános,univerzális frekvenciamérő bemenetnek nem alkalmas.Kérdés hogy milyen jellel próbálta.
(#) yo_annesz58 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Én nem javasoltam.hogy használjon előosztót,de ha már állítólag így van megépítve...
idézet a RT93/5/220 oldalról:
"Az 1MHz feletti frekvenciájú szinuszjel felfutási meredeksége elegendő a TTL számláló biztonságos léptetéséhez"
tehát ennél alacsonyabb frekvenciákon jelformáló-tranzisztoros v IC-s Scmitt-trigger-kell bármennyi is annak a hiszterézise a bemenő jelet úgy kell felerősíteni és DC-ben is hozzáilleszteni.
Ilyen kapcsolásokból azért van választék.De az sem mellékes milyen célra akarja használni,mert szerintem ha 1MHz alatt(csak nagyságrend!)nem akar mérni akár még jó is lehet ahogy van.(ha egyébként hibátlan)
(#) papus51 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Idézet:
„ez csak egy nagyerősítésű kompenzált szélessávú erősítő”

Kedves Pucuka!
Nagyra becsülöm a nagyfrekvenciás témakörben eddig is bizonyított ismereteidet. Mégis nagy tisztelettel megkérlek magyarázd meg nekem mitől fog ez a kapcsolás nagyot erősíteni. Én ebben legfeljebb egyszeres erősítést vélek látni a 0 - 1MHz-es sávban.
Tisztelettel, papus51
(#) papus51 válasza yo_annesz58 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Nos, elővettem a polcról Rózsa Sándor úr könyvét és fellapoztam a kérdéses áramkör ismertetésénél.
Ebből tényleg az derül ki, hogy ezt az áramkört egy 25MHz-es frekimérő elé tervezték 100MHz ig kibővítendő a méréshatárt. Így már érthető, hogy az áramköri elemekből miért nem látszott az alacsony frekvenciákon való használhatóság.
Alesso05 fórumtárs mondjuk leírhatta volna, hogy miként gondolta ennek az áramkörnek a funkcióját, már ha tisztában van annak a korlátaival.
(#) papus51 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Az a megtévesztő, hogy a Alesso05 által feltett rajzból nem derült ki, hogy a bemeneti fokozat egy előosztóból lett átemelve. Eredetelig a Rózsa féle könyvben ez egy 25MHz-es frekimérőhöz tervezett 100MHz-ig bővítő előosztó bemeneti erősítője volt. Arra jók is az értékek, 25MHz és 100 MHz között ez valóban erősítő. Csak a kolléga ezt nem ilyen környezetben prezentálta.
(#) asasin hozzászólása Máj 14, 2015 /
 
Sziasztok! ma összeraktam a frekvenciamérőt de sajnos nem működik rendesen a segítségeteket kérném hogy mi lehet a baj.Lehet hogy a PIC ment tönkre?
(#) abcdabcd válasza asasin hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Szia! Az nem biztos, hogy a frekimérő nem működik Az LCD-n ha ilyen "teli kockák" vannak, az lehet amiatt is, hogy az lcd nem kerül inicializálásra --> vagy tényleg a vezérlése nem jó, tehát vagy a szoftver nem, vagy nem jól lett beégetve a mikrovezérlőbe, vagy esetleg az lcd nem olyan típusú, amit a vezérlő fel tud inicializálni a programja alapján
Vagy a másik verzió az is lehet, hogy a kontrasztbeállítás nem jó az lcd-n, ha beteszel egy trimmert, a neten elérhető rajzok alapján, vagy akár az is lehet, hogy az lcd adatlapján is rajta van, hogy hova, akkor azzal kipróbálhatod a lehetséges kontrasztbeállításokat, és az is lehet, hogyha lejjebb veszed a kontrasztot, akkor a kockák helyett megjelenik a szöveg..
(#) nyekk válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Üdv.
Kontraszt nincs jól beállítva,ha jól emlékszem 4.7K trimmer van a kapcsolási rajzon. Ha akkor sem megy nézd át a nyákot,nincs e rövidzár.Én áterveztem ,a meglévő alkatrészekhez ,szintén így mint nálad ,árnyékoltan ( az üres helyeken meghagyva a rezet a nyákon),de valahol zárlat volt,kedvem keresgélni nem volt inkább marattam egy másikat árnyékolás nélkül,azzal megy ,csak még a dobozolás várat magára
(#) asasin hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Raktam be már mikor szereltem össze egy 4,7k potit azt nem tudom hogy ez a fajta jó én állitgattam először eltűnt az egyik sor majd eltűnt a másik sor is de semmi betűt vagy számot nem jelzett
(#) abcdabcd válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Próbáld megnézni, hogy a kijelző felé menő összes adatvonal jó -e, mondjuk szakadásvizsgálóval, vagy ha tudod, akkor a vezérlőt próbáld meg újraégetni, lehet ott nem stimmel valami... ellenőrizd, hogy megvan-e a táp mindenhol, ahol kéne, hogy meglegyen, meg, hogy a kontroller órajele megvan-e...
(#) kocsgab002 válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Milyen mikrovezérlő van benne? 16F84? Melyik szoftvert használod?
(#) asasin hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
igen 16F84A van benne.Megkérdezhetem hogy ez az újraégetés mit is takar életembe nem csináltam még ilyet igazából nagyon mikrovezérlővel nem is volt dolgom.
(#) kocsgab002 válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Véletlenül nem a 16f628 hex-et töltötted bele? Honnan van a hex?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) asasin hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
ja bocsi már vágom tulajdonképpen ujra kellene programoznom vagy legalább is ellenőriznem
(#) asasin válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
sehonnan. Nem töltöttem le hexet
(#) kocsgab002 válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Akkor milyen program van a pic-ben? Vagy lehet hogy üres? ?
(#) asasin válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Ne haragudj én ehhez nem nagyon értek. nemtudom megnézni milyen program van benne. az egyik ismerősom épitett ugyan ilyen frekimérőt ugyan ezzel a pickel ahogy megvette berakta és egyből müködött
(#) KBal76 válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Bizonyára valami KIT formájában vásárolta, és eleve fel volt töltve a program rá. Ha simán boltban megveszed, pont olyan mint az írható DVD. Üres.
(#) erdgab válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Itt valék a kutya elásva!Az ismerősöd szerintem egy felprogramozott pickket vett és azt tette bele,azért működik neki.A tiédbe is be kell égetni a megfelelő programot s aztán az is működni fog.Az újonnal vásárolt mikrovezérlőben nincs semmilyen program sem,anélkül meg nem fog működni.
(#) abcdabcd válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
A PIC egy egychipes számítógép... önmagában újonnan üres, beépített flash háttértárral... amibe kell a program... ezen kívül van benne CPU, RAM, meg még egy két periféria is esetleg...
(#) kistee válasza asasin hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Jól látom, hogy a PIC-et fixen beforrasztottad és nem foglalatban van? Így elég nehézkes lesz felprogramozni... nem mondom, hogy lehetetlen, de nem egyszerű...
(#) asasin hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
gondolom kell hozzá valami beolvasó is hogy a géphez tudjam csatlakoztatni.Azt meg lehet építeni egyszerüen vagy nehézkes? tudtok valami kapcsolási rajzot ajánlani?
(#) kocsgab002 hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
Elkészült a cikkek között szereplő frekvenciamérő újabb példánya, immáron gyári nyákra. A trimmer kondit be sem ültettem, így is nagyon pontos. Egy XR2206-al felépített funkciógenerátor mellett fog szolgálatot teljesíteni.
(#) asasin hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
a frekvenciamérőmhöz tudna valaki küldeni hex-et vagy valamilyen oldalt belinkelne?PIC16F84A mikroprocesszor van benne amit be programoznék.
(#) mps válasza asasin hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Itt van a cikkben . De ha keresel a topicban, akkor találsz frissebbet is.
(#) asasin válasza mps hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Köszi szépen
(#) elektroncso hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
Sziasztok.
Vettünk egy AVR-es univerzális alkatrészmérőt innen az apróból. Tud frekvenciát is mérni, pár plusz alkatrész beépítése után. Beépítettem azt a pár alkatrészt, de az a probléma, hogy TTL jelszintekkel dolgozik, én pedig a legritkább esetben dolgozok TTL jelszintekkel. A másik probléma az, hogy 4MHz-ig mér. A mellékelt rajzot gondoltam ki. A Vicsys féle frekvenciamérő bemeneti fokozatát összeházasítottam egy 7490-es tízes osztóval. A kimeneten a két dióda védelem, hogy 5V-nál több ne juthasson az AVR felé. Így 40MHz-ig mér, csak a kapott eredményt meg kell szoroznom tízzel.
Felülvizsgálatot kérek a profiktól. Előre is köszönöm.
U.i.: Sokkal kisebb jelszintekkel dolgozok mint a TTL 5V-ja, ezért kell az előerősítő (10-1000mV kb.).
(#) papus51 válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
A 7490 elé mindenképpen javasolt betenni egy schmitt triggeres áramkört. Nem árt, ha akár 1V is a hiszterézise. Az eredeti rajzban úgy emlékszem egy 74HC132 van erre a célra.
E nélkül, a relatív lassú felfutású jeleknél (szinusz és különösen háromszög esetén) nem kívánatos, plusz impulzusok kerülhetnek a számláló bemenetére, amik meghamisítják a mérést.
Következő: »»   44 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem