Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szegény kocos mennyit szenvedett a gerjedéssel. Nekem annyi drót van benne össze vissza mint egy telefonközpontba, mégse gerjedt csak nyitott bemenetnél. A nvcs óta gerjedezik csak. Hálistennek ma megjött a szkópom, úgyhogy rá tudok nézni a jelalakokra, mit művel
Amúgy lehet hogy meg fogtok kövezni amit most írok, de tv kapcsüzemű tápról próbálgatom Volt itthon sok Viking tévé alkatrészem Azokba ugye külön modul a táp. Legalább nem szenvedek az 50Hz es brummal De azért természetesen vadászok rendes trafóra Van itthon sok PY88am abból akarok majd kétutas egyenirányítást. Arra gondoltam még, hogy a PCL85 triódájának a munkapontját is módosítanom kéne, mert azt a rész úgy hagytam mint a 86nak volt. Jameg megtaláltam nagybátyám főiskolai könyveit, ami tele van csöves kapcsolások méretezésével. Ha lesz időm akkor beszkennelem és földobom ide.
Csak akkor még 10 Ft-ért vettük a kisöregtől a Használtcikk Piacon. Mekkora oázis volt, több száz (ezer) cső között lehetett turkálni. Ha látom előre a jövőt....
Nem sokra mész a jelalakkal, az úgyis valami koptól kopig fűrész-négyszög-háromszög. Inkább az lesz benne a jó, hogy látod, mit is csinál. (Van- nincs.)
A 85-össel meg az a baj, hogy nem multivibrátort szeretnénk csinálni belőle, mint ahogy tervezték egykoron létrehozói... Más rajz meg nincs....
Tehát itt nekünk kell vele valamit kezdeni.
Kipróbáltam a kimenőt. Bekötöttem a már kész stereo el84 se-be. Jól szól. Mondjuk akkora mélyet nem ad mint a nemrég tekert légréses M magos kimenők.
PY88 naggyon izmos cső. Gréc lesz, vagy szimm trafós?
Az Orion táp a színvégfokoknak adta a legnagyobb feszt, 200V körül. Idézet: „ameg megtaláltam nagybátyám főiskolai könyveit, ami tele van csöves kapcsolások méretezésével. Ha lesz időm akkor beszkennelem és földobom ide.” Az nagyon jó lenne , mert én is főiskolai/egyetemi elektrotchnika könyvekre vadászok a 60 as évekből, mikor még a csöves technika volt elterjdve jobban. Mert vannak ilyen "ezermestereknek", meg barkácsolóknak való könyv, de elég gyakorlatiasan közelítenek meg mindent, aztán én meg vágyom a képletekre Pl az erősítők fejezet kimerül mindnehol abban, hogy munkapont beállítás, meg katódkondi, oszt szevasz ..csatolásokról, többfokozatú csöves erősítőkről szó nincs..
Huzal van meg házi gyártmányú tekercselőgép a melóhelyen. Elég jó kis cucc van rajta mechanikus számláló. A csévetestet egy lasú áttételes dc motor hajtja egy pedállal lehet működtetni. Egy baj van csak hogy nincs már vasmagom.
Középleágazásos kétutas egyenirányítónak akarom. Valóban izmos, emlékeim szerin 400mA-t olvastam valahol az adatlapba.
Jaja 180-210V között lehet egy potival szabályozni. Annyi, hogy egy 25wattos izzó folyamatosan terheli, mert különben letilt és csak cicereg. A PCL86 alapkapcsolásába tettem először bele, de alacsony katódellenállás miatt izzott halványan az anód. Aztán feljebb húztam, kb 13-15V on van a katód, így áll be a 75mA es munkapont. De még van mit finómítani. A legnagyobb bajom az, hogy nincs egy "referencia" kimenőm, amit tudom hogy nem vagy csak kicsit torzít. A legjobb hangja az Orion 60 as hiperszil képkimenőnek van eddig. De át kellene tekerni osztott primeresre, meg kifejezetten 8ohm os illesztéshez. Úgy véleményem szerint mégnagyobbat szólna.
Az 1968-Rt évkönyv nagyon sokféle erőlködőt ismertet. De sajna pdf-be van meg, azt meg nem lehet felrakni.
Most néztem a PY88 adatlapját,tényleg brutál cső.
Egy nem teszik benne,hogy felül van a katódkivezetése. De lehet hogy megpróbálkozok vele,úgyis van pár darab belőle még a FF TV bontásból. üdv.
Ha tudna valaki válaszolni megköszönném. 6,3voltos fűtés helyett csak 5,6voltom van a trafón. A cső 6N2P EV ill 6N14P EV.Milyen hatással van ez a csőre ill. hangzásra?Segítségül rakok fel adatlapot.Előre is köszönöm!Sürgős!
Az nekem is megvan, de nagyon szét van hulllva, meg hiányos is esetleg mélben elküldhetnéd Vagy nincs valami tárhelyed, vgy Ftp-d?
Amúgy a Rózsa Sándor féle hangerősítő kapcsolásokra gondolsz? meg van benne ECL 86 meg ECL 82 PP is, d elehet az a 69 ben?
Hát igen. Erről a lámpásról a Tesla katalógusban sem szerepel ajánlás "AF output amplifier A class" beállításra. Ahogy említettem, itt sajna csak kísérletezni tudunk. Holnap - remélem - tudok vele foglalkozni.
Csak az a baj hogy 30V-ról kell fűteni. Én 550 mA-t láttam maxnak megadva.
Az nagyon alá lesz fűtve!!! Sztem öregítis a csövet! VAgy tekerj rá még pár menetet a trafóra, vagy egy pár amperes graetz-cel egyenirányítod+puffer, így lesz kb 7.9 Voltod, amit egy soros ellenállással 6.3 votlra állítasz
6N2p-EV csőre vevő lennék, honnan szerezted?
Helló
Sem az alul,sem a túlfűtés nem tesz jót a csőnek.Én úgy tudom,hogy az alulfűtés károsabb,mint a túlfűtés. Ha van rá lehetőség tekerj pár menetet a fűtőtekercsre,hogy meglegyen a 6,5-7V. üdv.
Rajta van az adatlapodon. A 6P14P 5,7-7V, a kettőstrióda 6-6,6V.
Viszont a katódja állatira el van szigetelve a fűtősszáltól, és a kalapon van kivezetve ( a katód).
Köszönöm a gyors választ!Akkor valamelyiket megcsinálom.MSN-en tudom a címet küldeni ha jó?Vagy email?
Az utolsó generációs csöves Orionok (60-as, 70-es,..) félhullámú fűtéssel mentek. Ha néha átütött a dióda, akkor teljes hullámmal kezdett fűteni. Kész volt az egész, az áramkörök egyensúlya felborult, sorszinkron, képszinkron, képméret, .... semmi sem működött. Általában még idejében kikapcsolta a tulaj.
Sztem stabil ksi erősítő lett ez, már majd 3 óráaj hallgatom, és még semmi gond bár most már lejebb vettem egy kcisit a hangerőt, d evagy két óráig az elviselhető torzításig votl hajtva
Nagyon érdekes ezeket a régi csöves sztorikat hallgatni...úgyhogy ne fogd vissza magad.
Gondolkozom ezen a PY88-ason,2*300Voltos trafóm van,két csővel meg is tudnám oldani. Csak az a fránya katódkivezetés ne lenne olyan..már meggyűlt egyszer vele a bajom a PL504 kapcsán. üdv
Az alulfűtés akkor árt a csőnek, ha a fűtés hatására nem keletkezik a katód körül elegendő szabad elektron a katódáram biztosításához. Az elektronszám csökkenés (a fűtőteljesítmény csökkenésével) azonban korántsem lineáris, ezért nem nagyon érdemes vele kisérletezni. Láttam olyan áramkört lokátorban, ahol a csőnek csökkentett fűtése volt, minimális anódárammal, soha nem romlott el, sőt mintha oszcilloszkópban is találkoztam volna ilyennel kiszajú fokozatnál.
Azt hiszem electrometer kapcsolásnak hívják, kiszajú kisjelű fokozatoknál ahsználják talán,és mintha az anódfesz is alacsony lenne ???? Én csővoltmérőben találkoztam ilyennel
|
Bejelentkezés
Hirdetés |