Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   77 / 132
(#) pont válasza viktoriaa2004 hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Meg lehet, (bár azt nem írtad mekkora áramra kellene), viszont nem érdemes, 400 forint.Bővebben: Link
(#) viktoriaa2004 válasza pont hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Köszönöm,de attól függetlenül,hogy érdemes vagy nem kapcsolási rajzot tudsz?1-1.5A-re?
(#) viktoriaa2004 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Köszönöm!
(#) sunside hozzászólása Máj 27, 2015 /

(tudom: másik topikban volt már, de inkább idevaló a kérdésem. Mod: bocs)
Üdv,
Van itt egy tápom ami 60 voltról 24 voltra alakít. Jelenleg kb. 3.5 A-t tud leadni. Ez nekem kevés, kellene kb. 8-10 A. A gyürűstrafón a primer 19, a szekunder 16 menet 0,7 mm2 vezetékkel. Az üzemi frekvencia 38 Khz, a FET 80 amperes.

A mellékelt képen a FET-trafó környéke látszik a rajzon. Vezérlő IC: KA3843, áram-fesz. beállítás: LM358.

Van itthon 1,5 mm2-es vezetékem, elég ha a szekundert cserélem le erre, illetve jó-e ez az áttétel?
(#) RoliNyh hozzászólása Jún 7, 2015 /

Sziasztok, egy költői kérdésem lenne.

Elő kell állítanom kb 1A erősségű 7.5V -ot, LiIon cellákból.
Konkrétan melyík a jobb megoldás, a felfelé konvertálás 3.7V cellából (több cella párhuzamos kötése aztán StepUp), vagy a lefelé konvertálás (több cella sorba kötése aztán StepDown).

Melyík verziónak mi az előnye és a hátránya? Le tudná ezt vezetni valaki műszaki szempontból? Köszönöm.
(#) kaqkk válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

2 cella a 7,4v mindenféle konvertálási veszteség nélkü, 2db sorba kötve és két három ilyen "pár" párhuzamosan .
(#) RoliNyh válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

Köszönöm a "kimerítő" választ, de a kérdésem nem ez volt. Ne haragudj, de nem vagyok ennyire kezdő én sem. Ha csökken a cella töltöttsége akkor a kimeneti feszültég már kicsi lesz. Ez megengedhetetlen.

A kérdésem továbbra is az, DC DC konverterrel hogy hatékonyabb, vagy jobb előállítani STABIL kimeneti feszültséget, StepUp, vagy StepDown módban?

Köszönöm...
(#) cimopata válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 8, 2015 / 2

Használj buck-boost topológiát 2db soros akkuval. Az tud 8,4V ból lefele is és 7,2V-ból felfelé is.
TLC555 pedig már megy 5V-ról is. Válassz valami logikai fetet meg egy frankó shottky diódát.
(#) RoliNyh válasza cimopata hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Igen ez is egy lehetséges megoldás...
De még mindig nem válasz a kérdésemre...
Köszönöm...
(#) ktamas66 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Mert nincs válasz, megvalósítástól függ. Még a mellékelt IC esetén is változik a hatékonyság, pedig ez már a fetet is tartalmazza. Neked igazából azt kell eldöntened mekkora akku kapacitásra van szükséged (hány akku kell), milyen töltési lehetőséged van (feszültség, áram) és akkor kiderül milyen konverter kell.

Buck.JPG

(#) RoliNyh válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Négy cellából lesz megépítve. Tehát lehet mind a négy sorba, vagy lehet mind a négy párhuzamosan. De úgy is lehet, hogy kettő-kettő párhuzamosan, majd ezek sorba.

Erre nem tudom melyík lenne a leg hatélonyabb előállítani +7.5V stabil feszt (max 2A).
De hogy tovább bonyolítsam, -7.5V is kellesz, tehát szimmetrikus kimeneti feszültség szükséges.
Ráadásul mindezek mellett, még egy +6V feszkó is kellesz. De ez a kissebbik probléma.

A cellákhoz olyan BMS-t veszek, ami kell, így a töltés is meg van oldva.
(De lehet, hogy Imax B6 töltővel lesz töltve ha ez mond itt valamit nektek.)

Tehát ezért nem úgy tettem fel a kérdést, hogy szerintetek melyík verziót használjam, hanem úgy, hogy melyíknek mik az előnyei, hátrányai...

Köszönöm...
(#) Vacok hozzászólása Jún 14, 2015 /

Sziasztok!
Egy DC-DC konvertert szeretnék építeni 18V-ról 12V-ra úgy, hogy a kimenő áram max. 1A legyen. A képen látható kapcsolást néztem ki magamnak. Sajnos a rajzon szereplő FET-et és diódát nem tudtam beszerezni, így dióda 1N5819, FET pedig BUZ11 került bele.
A probléma az, hogy 1A-nél nem határol. Bőven kijött belőle még 2A is, holott a rajz alapján 1A kell, hogy legyen a maximum. Mondjuk érdekes, mert az Rsense és számítás alapján viszont 1,5A jön ki. De még az 1A elérése előtt elkezd csökkenni a kimenő feszültség, holott gondolom ennek nem lenne szabad.
Ismeri valaki ezt az IC-t? Tud valaki segíteni abban, hogy hol lehet a probléma?
(#) killbill válasza Vacok hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Az az ellenallas nem a kimeno aramot meri, hanem az induktivitasba befolyot. A maximalis kimeno aram viszont fuggvenye még a kitoltesi tenyezonek is, ami a be- es kimeno feszultseg aranyatol fugg. Ebben az aramkorben (szerintem) nem tudsz preciz aramkorlatot beallitani.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
(#) Vacok válasza killbill hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Volt egy ilyen sejtésem...
(#) mTTamas hozzászólása Júl 14, 2015 /

Kedves Mindenki!

Az alább látható áramkört raktam össze. Megépítés után kb. egy percig jól működött (4.990V-ot mértem terhelés nélkül), de sajnos ezt követően tönkrement. Az IC bekapcsolás után most azonnal felforrósodik és 3-3.5V van csak a kimeneten. Mielőtt újból megépíteném (és tönkretennék újabb pár ezer Ft-nyi alkatrészt) szeretném megkérdezni, hogy a csatolt képek alapján láttok-e valami olyan alapvető elvi hibát ami miatt ez a konverter eleve halálra van ítélve (pl. rossz alkatrészválasztás, NYÁK hiba stb.).

- Az áramkört minden alkalommal terhelés nélkül próbáltam.
- A NYÁK saját tervezés, otthoni maratás.
- R2 ellenállást kettéosztottam. R2b rövidrezárásával 6.5V-ot kellene kapnom a kimeneten.
- éppen R2b rövidrezárását akartam kipróbálni amikor tönkrement (csipesz két szárával zártam rövidre R2b-t), de lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés.
- R_pwm szerepe: "PWM must be driven HIGH during start-up" (dokumentáció 7. oldal).
- C_in és C_out kondenzátorok 16V-osak, Farnell cikkszámuk 2346924,2346925 ( Bővebben: Link ).
- Meghibásodás óta a kondenzátorokat cseréltem, hiba változatlan.
- LTC3534 dokumentációja: Bővebben: Link
- Induktivitás (MSS7341-502NLB) dokumentációja: Bővebben: Link

Előre köszönöm mindenkinek az ötleteket, észrevételeket.

Tamás

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2015
(#) mTTamas válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Külső szövegszerkesztőből másoltam be a hozzászólás szövegét, nem vettem észre, hogy a linkeknek itt speciális formátumuk van. Köszönöm a javítást.
(#) killbill válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

A nyaktervezes semmikeppen nem jo. Az adatlap is irja, hogy Cin amennyire csak lehet kozel legyen a PVin PGND labakhoz. A hasat beforrasztottad a GND-re? Mert az kotelezo.
(#) mTTamas válasza killbill hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Ez az IC kétfajta tokozásban érhető el. Amit én használok az a 16-lead plastic SSOP. Ennek nincs hasi érintkezője. Beforrasztva nem is ér hozzá a NYÁK-hoz, 0.2mm rés van köztük. Lásd dokumentáció 18. oldal.

C_in és föld között valóban nagy a távolság. Ez az első UV levilágított NYÁK-om és úgy általában az első ilyen jellegű NYÁK-om. Igyekeztem egy oldalasra készíteni. Mivel eddig soha nem forrasztottam 0805-ös SMD alkatrészeket, nem mertem az alkatrészek "lábai" között még egy vezetéket átvezetni. Így alakult ki a C_in földjéhez vezető hosszú hurok.

Okozhatja ez a nagy távolság az áramkör teljes üzemképtelenségét és az említett forrósodást?

Idézet:
„Okozhatja ez a nagy távolság az áramkör teljes üzemképtelenségét és az említett forrósodást?”
Igen okozhat ez barmit, mert ugral az IC betapja fel/le. Meg rangatja a Cin-en keresztul azt a fold pontot, ami a visszacsatolas alja. Ez okozhat csunya dolgokat.
A tekercset nem neztem meg, de erdemes utanajarni, hogy frekvenciaban jo-e ehhez az alkalmazashoz.
(#) Kovidivi válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Én úgy tapasztaltam, hogy a legcsúnyább nyákos szerelés is működőképes, ha nincs elkötve semmi. Én a hibát a kapcsolásban és a kivitelezésben keresném. Ha forrósodik, akkor ott zárlat van. Keresd meg, hogy hol. Mérjed a bemenő 5V-ot is, megmarad-e annyi, vagy leesik 2-3V-ra? Egyszerű a kapcsolás, vágd le róla a kimeneten levő alkatrészeket, és úgy nézd meg, melegszik-e. Addig vágdosd a vezetősávokat, amíg meg nem lesz a hibás alaktrész. A legvégső eset a fő IC, akkor újat kell venni. Lehet, hogy hősokk érte beforrasztáskor. Sokáig melengetted? Amúgy nekem tetszik a nyák, meg a probléma leírása is korrekt! Első nyáknak tökéletes! Gratula hozzá, néha én ennél csúnyábbat tudok csak készíteni, mégis mindig működnek a kapcsolások rajta.
(#) killbill válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Idézet:
„Én úgy tapasztaltam, hogy a legcsúnyább nyákos szerelés is működőképes, ha nincs elkötve semmi.”
Függetlenül attól, hogy az egy 1 MHz-es kapcsolóüzemű tápegység vagy egy LED-es villogó?
(#) Kovidivi válasza killbill hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Attila86 kapcs. üzemű labortápját megépítettem nyákon, és drótdzsungelben is, és működött mindkét esetben. Ismétlem: működött, ami nem jelenti, hogy tökéletes volt minden szempontból. Ne térjünk ki nüansznyi részletekre, én csak arra utaltam, ha 60fokra melegszik a vezérlő IC vagy a tekercs, ott valószínűleg elkötés lehet inkább a baj, mint az, hogy a vezetősávok merre, milyen irányban futnak. Főleg, ha terhelés nélkül tesztelte a kolléga.
Aztán ha a hatásfokról is szó lesz, lehet a nyáktervet szépíteni, és mérni közben a nyert százalékokat.

A tekercs a katalógus szerint jó. Az 5 mikroHenry-s tekercs "SRF" frekvenciája 50MHz. Ezenkívül a gyári bekötési rajz is ezt a konkrét típust ajánlja.

Mindenképpen megpróbálom áttervezni a NYÁK-ot és megszüntetni a C_in hosszú földelését. Szokás úgy tervezni egyoldalas SMD NYÁK-ot, hogy egy kondenzátor vagy ellenállás két lába között átvezetek egy harmadik vezetéket? Komoly határesetnek tűnik, de szerintem be tudnám úgy forrasztani, hogy ne legyen belőle zárlat.
(#) killbill válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Nyilvan azert melegszik az IC, mert tonkrement. Annak meg lehet oka a rossz nyakterv. Ha gerjed egy tapegyseg, az nem nuansznyi kerdes. Marpedig, ha a bemenet rangatja a visszacsatolasi ag also pontjat, akkor az gerjedhet. 1MHz tapegyseget nem lehet ossze-vissza tervezni. Egy egyszeru 7805 is begerjed, ha nincs rendesen rateve a hidegito kondi.

Idézet:
„Szokás úgy tervezni egyoldalas SMD NYÁK-ot, hogy egy kondenzátor vagy ellenállás két lába között átvezetek egy harmadik vezetéket?”
Simán 1210 alatt tobb is elfer. De ezt neked kell tudnod, hogy milyen technologiara vagy kepes. En gyartatom a nyákot, 0.15mm vezetosav szelesseg, 0.15mm szigetelesi tavolsag, 0.25mm furatatmero... Otthon ilyet nem lehet csinalni.
(#) mTTamas válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Az USB csatlakozón mért feszültség 4-5V között ingadozik. Nekem nem tűnik túl meggyőzőnek. A chip olyan meleg, hogy elkapom róla az ujjamat. Viszont eléggé sokszor melegedett már fel és újabb próbálkozásnál még mindig fűt. Állítólag van benne "thermal overload protection". Lehet, hogy ez megvédte a tönkremeneteltől.

Az FB kimenetet elvágva megszűnik a melegedés és az USB tápfesz is stabil 5V-ra áll be. A kimenet ebben az esetben 0,99-1,1V között ingadozik.Amint bekötöm az FB-t újra melegszik. Bízom benne én is, hogy szerelési és nem elvi hiba lesz a bűnös.

Közben a vagdosással sajnos annyira tönkretettem a NYÁK-ot, hogy újat kell gyártanom a további kísérletezéshez.
(#) ferci válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Az FB-ről hasonló tápoknál / ic-nél is megjegyzik, hogy minél közelebb kell elhelyezni az ellenállásokat, stb...
Arra is kényes.
(#) mTTamas válasza ferci hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Ehhez képest ha megnézed a bekötési rajzot akkor azt látod, hogy a 16 láb közül egyetlen egyhez sem csatlakozik közvetlenül annyi alkatrész mint éppen ehhez az ominózus FB-hez (C_z1, R1, R_z, C_p2, R2, azaz összesen öt!). A V_out a maga három elemével csak ezüstérmes

Ezen a NYÁK-on a vezetoszélesség 0,35mm. Két lézernyomtatott írásvetíto fólián lett átvilágítva. Szerintem 0,25mm még el tudok érni a mellékelt képen látható laboratóriumban. Igen, jól látod a precíziós levilágítólabor fő kellékeit: szemétkosár, maszkolószalag-tekercs, háztartási létra

(Ha így folytatjuk, ránk fog szólni a moderátor, hogy keressünk magunknak NYÁK-os topikot )
(#) mTTamas válasza mTTamas hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Elkészült a következő NYÁK. Bal oldalon a régi, jobb oldalon az új. C_in-nél most nagy hurok helyett kisebb hurok van. IC összes földelendő pontját közvetlenül kötöttem össze az IC hasa alatt. Beültettem és az áramkör működik. Igaz, hogy terhelés nélkül, de 4.998V-ot mértem a kimenetén.

Köszönöm a segítségeteket.
Következő: »»   77 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem