Fórum témák
» Több friss téma |
Megtaláltam a problémát Fordítva raktam be az elkót a kimenetre.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
Elfelejtettem írni a max. 100mA terhelőáramot.
Ehhez 0.8V-on 412mA-es folyamatos áramfelvétel társulna, de itt DC-DC-ről van szó, ennek duplája simán lesz a csúcsáram, ha nem több(kiszámolható). Bírni fogja ezt a napelemed, vagy az elemed? Kelleni fog a nagyon (!!!) alacsony belső ellenállás! Egyébként csak az elemben termeled a hőt, a kapacitás nagy részét elveszted. Ilyen alacsony feszültségnél az IC-nek is vannak korlátai, nem tudom, hogy 100mA-t elő tud-e állítani, adatlapban utána kell nézni.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
Köszi a válaszod.
Jelenleg csupán 800mAh kapacitású akkuról beszélünk, majd meglátom hogy mit bír, legfeljebb lejjebb veszem a kimenő feszültséget és halványabb lesz a LED. Nem akarom mindenáron maxon hajtani a LED-et. Visszatérve: Nyújt valami előnyt ha az ajánlott márkás induktivitások közül használom a megfelelőt?
Milyen akku ez? AA? AAA? 100mA-rel hajtasz teljesítmény LED-et?
Neked valami ilyesmi kellene: Bővebben: Link , esetleg a 100mA-es keresőszó nélkül.
Én szereznék valahonnan bontott Lithium ion cellát, és közvetlenül köthetném rá a LED-et. Egyszerűbb lenne az egész, USB-ről tölthető, tovább is világítana. Vagy telefon akkumulátort, ugyanolyan jó. Bármelyikből találsz használaton kívülit. Vagy a divatból kiment telefonokhoz tartozó akkuk ára lent van nagyon. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
Áh ezt már nem fogom, hosszú...
LED meghajtásra még az is lehet hogy marad a PR4402-es, a 3V környéke pedig marad másra.
15perc világítást saccolok 800mAh-s cellából, 100mA, 3V3 mellett, vagy kevesebb, mert egy AAA akksi nem 1A-es csúcsáramra van méretezve. Ha ez neked elég, akkor nincs gond. Egyébként az MCP1640 önmagában is korlátozza a kimenő áramot, ha bemenő táp nem tudja kiszolgálni, tehát beállíthatsz 100mA-t, ha 50mA-nál az elem belső ellenállása álljt parancsol.
De kipróbálnám a helyedben, lehet fél órát is elmenne, esetleg beállna a max. áram 50mA-ra, és az elem merülésével csökkenne (mert nő a belső ellenállás), akkor lehet egy óráig is elmenne, de a végén már csak kevés áram folyna. szerk: Ez a kis PR4402 nekem tetszik! 20-40mA bőven elég ilyen LED-re. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
AA az nem AAA! De mindegy is..
Hosszú órákig működött ezzel az meghajtó IC-vel, csak a nagyobb fényerő miatt próbálom meg ezt az step-up IC-t, de amúgy mozgásérzékelő kapcsolná a LED-et amely 3V-tól működik.
Nem is tudtam,hogy van AA akksi ilyen kis kapacitással. 800mAh inkább az AAA-ra jellemző, 1200mAh-ig, az AA 1500-3000mAh-ig megy.
Ez ilyen spéci "szolár akku" a Vartától, de igazából nem is ilyet kértem, a vicc viszont az, hogy pont a célra megfelelő akkut kaptam, mert saját készítésű napelemes lámpába került.
Ha jól rémlik súlyra kicsit nehezebb mint a többi 800-as.
Nekem olyan konverterre lenne szükségem ami 12vból csinál +-35v és 4A tud.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
Akkor neked step-up konverterre van szükséged. Mondjuk ilyenre, ha jól sejtem.
Az biztos nem jó, mert ahogy nézem, +/- 35 voltról van szó talán ( ? +-35v ) és ez 4 amperrel 280 watt.
Ez a táp pedig sima step-up, 10 amper felett +hűtéssel és max.15 amper bemenő, a szükséges pedig legalább csúcsban 25 amper bemenő.
+-35V az 70V. Két akkuval ez is jó A 60V nem lenne elég? Azt sziimetrizálni +- -os tápra nem olyan nagy mutatvány. Kondis osztóval is lehetséges. Két sorba kötött, azonos értékű és paraméterű pufferkondenzátor között virtuális földpontot lehet létrehozni. Így erről a tápról +-30 elérhető. Persze nagyon kell vigyázni, ne keveredjen bele az ember a nulla és a föld jelölésekbe, meg ne földelgessen össze mindent. Esetleg Ez jó lehetne, a teljesítménye és a kimenő feszültsége alapján az említett virtuális föld kialakítással. Igaz drágább, mint az előbb javasolt. Bár ennek is csak 15A a max. bemenő árama. Lehet, hogy eleve nem úszod meg egy akksival. 280W-os a cuccod, egy 50Ah -s akkuval az 600W/óra. és akkor fullra leültetted az akkudat kb 2 óra alatt.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
Nem az én témám, bocs... kissattila88-é.
Kondis osztót meg ilyen teljesítményre sose csinálnék.. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
Bocsánat - természetesen őt illette a válasz, figyelmetlen voltam.
Nem kocsiban lenne használva! A kondis osztòról tudnál egy kapcsolási rajzot mutatni.
Mondjuk ha egy kicsit több infót adnál néha - könnyebb lenne segíteni is...
Számítógép táp lenne az aáram forrás. Ahozz kellene.
Akkor nem ez a megoldás. Ezzel kellett volna kezdened. Miért éppen PC táp? Ha már igen - miért nem olvasod el az idevágó topikot? Van ugyanis PC-táp átalakítós topik is. Sőt, tudtommal többen is használnak ilyet erősítőkhöz. A 12V-os része eleve nem bírna ekkora áramot. Az 5V-os elbírhat akár 20A-t is a 12V-os rész max 1A-t. Az nem hajtaná meg a boosteredet.
Az van itthon. Olvastam nekem egy kicsit bonyolult az átalakitas. Az én tapom 12v max 15A tud. A kondis osztóról tudnal sematikus rajzot adnia?
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
Van itt a fórumon is rajz.. Kapcsolóüzemnél és booster használatánál egyszerű megoldásokról ne álmodj. A legegyszerűbb megoldás a trafó+ graetz+ pufferkondi.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy buck konvertert motor tápfeszültség előállításhoz. Az előttem levő példa alapján 50V/5A körül kellene és olyan 50-60kHz körül menne. A feszültséget szeretném szabályozni beállítható áramkorláttal. Kiszemeltem a PIC16F1718-ast, mivel pont van is belőle. Szinkron üzemre gondoltam, ebben a picben van is COG modul, ami alkalmas lehet rá. Az áramkorlát beállításánál akadtam meg. Komparátorral gondoltam figyelni az áramot egy sönt ellenálláson, aminek a kimenetét kétféle üzemmódban használhatnám: 1: letiltani a kimeneteket (Auto Shutdown), így mindig kihagyogatna egy impulzust, 2: a felfutó éleket késleltetni (Rising event), ez az impulzus szélességet variálgatná. Mivel ilyet még nem csináltam, és nem is nagyon értek hozzá, nem tudom mi lenne a megszokott és célravezető eljárás. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Látom, hogy másodjára írod ki ugyanazt a kérdést. Legalább ha hozzátettél volna egyéb infót, vagy átfogalmaztad volna, már előrébb lennénk. De mi is a kérdés? Kérdőjelet nem látok.
Buck konverter: ennek van egy alapkapcsolása, ez nem okozhat gondot. PIC-kel akarod az egészet megoldani, akkor ki kell számolni, hogy egyáltalán elég gyorsan tud-e reagálni? A COG modult kifejthetnéd, mi is az, én pl. nem ismerem. Mindkét megoldás használható, és működőképes. Az előnyeit, hátrányait kellene kitalálni. Mindkettő hátránya, hogy nagyon alacsony feszültségnél nagyon keskeny impulzust kellene kiadni, képes-e egyáltalán erre a mikrovezérlő? Ilyen projekt nincs a neten sem, és ahogy sejtem, nagyon kevés ember foglalkozott már ezzel (vagy nem publikált belőle semmit). Minden esetre érdekes lenne megoldani valahogyan. Elsősorban tesztkapcsolásokkal próbálkoznék. Én AVR párti vagyok, (talán oda írtad be a kérdésed is először? ) én a beépített komparátort használnám, ami interruptot hívna, és ott tudnám a kitöltési tényezőt állítani. Amit viszont javaslok: 50V 5A, főleg motorhoz nem gyerekjáték. Keresnék valami gyári megoldást.
Ez ugyan az a kérdés (érdeklődés), csak most ide lett áthelyezve, de legalább valamennyire a helyén van. Ezzel a megoldással egy BLDC motor fordulatszámát szeretném szabályozni, és mivel a H hidat is ez vezérelné elégnek kell lennie. Kimondottan a COG modul miatt választottam ezt a picet. A COG (Complementary Output Generator) modul kimondottan ilyen jellegű feladatokhoz lett kitalálva. A szinkron üzemmód gyakorlatilag egy félhíd vezérlés, itt beállítható a jelkimenet és szoftverből beállítható a holtidő. A buck konverterrel talán nem is lenne problémám. Igazából az áramkorlát megvalósítása a kérdés. A modul lehetőséget ad a picben levő komparátorok használatára. Én úgy láttam a fent említett két megoldás lehetne járható, csak gondoltam, ha valaki csinált már hasonlót (ha nem is pic-kel), tudná javasolni melyik a helyesebb irány . El is kezdtem összeszedni az alkatrészeket, hiszen hardver szinten nem különbözik a két megoldás (hacsak valakinek nincs egy még jobb ötlete a feladat megoldására).
Szia!
Szerintem analóg módon kellene megoldani ezt a dolgot, hiszen egy kimeneti zárlat bekövetkeztekor vagy hirtelen terhelésre (motor!!)nem tud a PIC beavatkozni elég gyorsan, és pukk lesz a vége. Az áramfigyelés komparátor, vagy ADC megszakítása még magas prioritásban is több utasításnyi idő, de lehetséges, hogy épp egy másik megszakítási rutin folyik éppen, akkor mégrosszabb a helyzet. Buck konvertert inkább Skori honlapjáról (555 ös IC) vagy más erre készült PWM IC-vel kéne elkészíteni. Ráadásul a PIC 5V feszülsége még ha elég is lenne egy logikai fet meghajtásához, a 20mA max áram már nem. Ekkor kell egy fetmeghajtó... és itt már el kell gondolkodni egy más megoldáson. üdv: Foxi A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Valamilyen fet meghajtó áramkör úgy is kelleni fog a felső fet miatt, különösen ha mindkettőt N típusúra szeretném. Ez picben levő modul hardverből kezeli mindkét emlegetett megoldást, a szoftverben csak inicializálni kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |