Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Sziasztok !
Új vagyok a Plc témában. Kellene írnom egy programot amiben nyomásokat kellene figyelni és ezek alapján vezérelni a gépet illetve a nyomás adatokat meg is kellene jeleníteni majd a WinCC-ben. Segítséget kérnék hogyan kezdjek neki. Köszönöm
Helló nagysasy!
Biztos hogy WinCC és nem WinCC Flexible? Vagy esetleg WinCC V13? Akkor viszont nem mindegy hogy basic advanced vagy pro. Több infó kellene! Milyen hardver környezet van? Pontosan milyen PLC és mi a pontos feladat? Hogyan történik a nyomáshatár figyelése? Távadóval analóg bemenettel, vagy nyomáskapcsolóval stb...
WinCC Flexible lenne. Az alapokban kellene segítség, hogy hogyan kezdjem el. Egyenlőre csak szimuláció szintjén menne a dolog ezért nincs még pontos hardver. Lehet hogy még fejlesztés is lesz. A projekt úgy nézne ki, hogy lenne egy folyadékhűtő. Itt lennének a nyomástávadók, amik 0-30 Bar illetve 0-7 Bar illetve ebben kellene egy hőmérsékletszabályzást megvalósítani. A távadóknak az alacsony és magasnyomásúnak egyenlőre védelmi funkciója lenne amit majd szintén meg kell jeleníteni a későbbi HMI-n. A ki-és a belőpő hőmérséklet az ami vezérlené a gépet. Mivel még kezdő vagyok ezen a szinten segítség kellene az alapokban hogy hogyan is épülne fel ez a rendszer. Nem várom el senkitől hogy megírja a programot. Ha van egy kis segítség akkor már nekem is könnyebben megy és menet közben is sok mindenre rá lehet jönni. Csak tudnom kellene hogyan kell ezeket az analóg ill digitális bemeneteket felépíteni és mi a programozás módja. Ja és Step 7 van ill WinCC full. Siemens PLC-ben gondolkudok.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
Nagyon általános a kérdésed, így csak nagyon általános választ tudok adni.
Első lépés lehet hogy felépíted a projectet simatic manager-ben. Ez a hardver konfiguráció összeállításával szokott kezdődni. A HW konfig azonban csak konkrét hardver elemekből állítható össze, így már itt tudnod kell pontosan milyen PLC családot, abban milyen CPU-t, sőt milyen rendelési kódút fogsz felhasználni és még a firmware verziót is jó ha tudod. Konkrét ki és bemeneti modulokat kell a konfigba tenni. Ha ezt még nem tudod, csak gyakorolni akarod, akkor ki kell találni valamilyen várhatóan hasonló típust (blöff)és azt belerakni. Ha az analóg jelek PLC programban történő kezelése érdekel, arra itt egy kis infó. Idézet: „Ja és Step 7 van ill WinCC full. Siemens PLC-ben gondolkudok.” Ne keverjük a WinCC-t a WinCC flexible-el, mert az utóbbi HMI szoftver, az előbbi pedig SCADA (legalábbis ha nem V11, V12, V13, mert ott megint más a helyzet). Sajnos a Siemens elnevezései eleinte szinte mindenkit megtévesztenek ezen a téren. Szóval egy HMI eszközt is ki kell választanod, hogy min fog futni a megjelenítés. Ez lehet PC is, de vagy 40 féle egyéb HMI panel is. Hogy a HMI-n hogy tudsz ezt-azt megjeleníteni ami a PLC-ben (ill. a programban) zajlik az egy nagyon hosszú mese, túlmutat a fórum lehetőségein. De segítek amennyire tudok, csak tegyél fel célirányosabb kérdést.
Köszönöm a választ. A hardver konfigig eljutottam már. Egyenlőre gyakorlásnak szánom a dolgot hogy később egy valódi Plc-n is működjön a dolog. Pontosan erre gondoltam amit belinkeltél, hogy milyen modulok kellenek az analóg ill digitális jelek feldolgozásához és ezek hogyan működnek. Köszi hasznos olvasmány volt ebből elég sok ötletet lehet meríteni és gyakorlásra is jó. WinCC flexible van valahogy biztos meg lehet rajta jeleníteni mindent de ez majd később. Egyenlőre a szoftver álljon össze hogy lehessen teszteni és fejleszteni na meg persze tanulni még. Egyenlőre a szoftvernek azt kellene tudni amit az első hsz-ben írtam. De olvasok és tanulok még és ha elakadok akkor keresni fogom a plc-seket. Köszi adig is.
Kedves nagysasy és K0bzoli!
Esetleg tudtok-e nekem segíteni abban , hogy honnan tudnám letölteni a WinCC flexible-t? Csupán tanulási célra. Köszönöm
Sziasztok!
Adott egy OMRON Zen kis programozható relé amivel egy viszonylag egyszerű feladatot kellene megoldanom: Adott egy "lift" ami egy relé kontaktusra elindul felfelé amíg húzva van illetve egy másik relékontaktusra lemegy addíg amig a másik relé húzva van. Van 4db szenzor alsó helyzet, felső helyzet , alsó vészvéghelyzet és felső vészvéghelyzet. Egy gombnyomásra a liftnek a fel reléjét húzni kellene amíg felső véghelyzetre mozog majd elengedni a fel relét, várni 15 másodpercet majd automatiksan meghúzni a "le" relét amíg el nem éri az alsó véghelyzetet. (alsó és felső vészvéghelyzet funkciója szinte ugyan ez csak egy külön mágneskapcsolót is húzni kellene olyankor) Jártas vagyok mikrokonktroller és pc programozásban, de plc-t még nem igazán programoztam. Létrában csinálnám valami iránymutatást tudnátok adni? (AVRt akartam használni először de ez adott egy szekrényben behuzalozva így sokkal kényelmesebb lenne és ráadásul rövid időm van rá) Előre is köszönöm!
Sziasztok. A mellékelt képeken egy csomagológép van. A neve Packmatic MP . A gyártási éve elvileg 1994. A magyar feliratokból ( és alkatrészekből) következtetnék, hogy magyar gyártmány. Ha bárkinek van valami infója róla kérem jelezze. Gépkönyv, rajz, melyik cég építhette, a képen látható PLC (?) ről infó... Bármi érdekel.
Köszönöm előre is.
Szia!
ZEN-t még nem programoztam, csak LOGO!-t. Arra írtam egy olyan programot ami neked jó lehet. Töltsd le a Siemens Logo! SoftComfort programot és az át tudja fordítani ladderbe. Lehet hogy a Zennek nem minden lesz ugyanaz, de kiindulásnak jó. A LOGO! programmal tudod tesztelni is azt amit én megírtam, így láthatod hogy jó-e. Tettem bele vészkapcsolót és két riasztás lámpát az alsó-felső vésznek amit csak külön gombbal lehet resetelni. Így akkor is látod ha vészkapcsolóval ált meg valamikor ha nem vagy ott működés közben. Üdv Gyuri A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Huu nagyon leköteleztél igen vészkapcs szükséges is,a külön reset pedig nagyon jó ötlet!
Van még két lámpa ami az alsó és felső pozíciót jelzi. Menet közben egyik sem világít.
(Én a vész-végkapcsolókat nem vezetném be egy bármilyen PLC-be, mert az biztonsági kérdés... Visszajelezni lehet persze, hogy "kiakadt", de a vész-végkapcsolónak szerintem az a feladata, hogy valamilyen hiba esetén is biztosan megállítsa a mozgást, ne legyen baleset, törés. Szerintem annak a lehető legrobosztusabb megoldásnak kell lennie, pl. megszakítja a motor áramát... Aztán majd megkeresik, hogy mi volt a hiba...)
Természetesen lehet öntartós vészkapcsoló is, de nálunk a darukon az összes vészvégállás kapcsoló mechanikus és a plcbe van bevezetve. A fő vészkapcsoló az ami áramtalanítja a mágneskapcsolókat.
Ezt a kapcsolót akkor nevezzük Stop kapcsolónak és akkor kell még egy ami áramtalanít mindent.
A rendes nagy piros leütős vész-stop gomb az feszültségmentesíti persze a megfelelő részeket de ez a vészvégálláshoz nem kell, a vészvégállás túllépése nem tud olyan mértékű lenni mechanikai kialakításból fakadóan hogy emberélet veszélybe kerüljön, vagy odacsíphessen kezet és hasonló egyéb ilyen balesetek.
A fő vészkapcsolót a daruknál mi működteti? Arra vagyok kíváncsi, ha pl. egy vészvégállás kapcsoló nem funkcionál (beég, zárlatos lesz a vezetéke, letörik a működtetője, bármi) akkor a daru elvileg túl tud futni, neki tud menni falnak, másik darunak, stb.? Nyilván nem lehet sokszorosan túlbiztosítani, de két független (automatikus) megállítás elvárható ilyen esetekben szerintem.
(Nem tudom mennyire "lift" a kérdező által említett szerkezet, vagy csak valami szállító, átrakó, de a vészvégállítását semmilyen elektronikára, programra nem bíznám. "Igazi" lift tervezésének természetesen neki sem kezdenék, mert az külön szakma.) A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Lift alatt itt olyasmire kell gondolni mint egy lineáris aktuátor amin van egy tálca, azon néhány kg súly. Megemeli/süllyeszti motorral. (vészvégállást ha elér vagy netán túlfut sem történik igazán semmi legfeljebb "nem esik kézre" az anyag.
bgsf, sikerült lefordítanom létrásba, teljesen jól át is látható. Utánna nézek, hogy ez az "on-delay" relé vagy micsoda,illetve a latching relay mivel ekvivalens az omronnál és onnantól copy-paste. Még1szer köszönöm!
Üdv!
Amit leírtál én ahhoz 1 relét, egy időrelét (on delay) és két mágneskapcsolót használnék (és a gombokat).
Helló!
Idézet: „vész-végkapcsolókat nem vezetném be egy bármilyen PLC-be” Nem szabad összekeverni a túlfutás ellen védő "vészleállító" és a munkabiztonsági vészleállító intézkedést! Teljesen más kategória. Egyébként a vészleállítókat be szokták kötni a PLC-be, hogy a vezérlés tudjon róla. De nem a PLC intézi a biztonságos leállítást (munkabiztonsági vészleállítónál). Kivéve ha biztonsági PLC, mert az intézheti azt is. Szóval ez összetett dolog és messzire vezet.
A hardware adott egy bontott gépből, illetve igy rugalmas marad ki tudja milyen változtatás igény jön menet közben, ismerve a céget....
Sziasztok!
Tudom nem igazi PLC, de egy siemens LOGO7-el akarok etherneten keresztül pc-vel kommunikálni - nem programozni - a ki és bementeket kapcsolni. Merre induljak? A logo felőli részt még értem de a pc felől nem találok semmi példát vagy leírást. Segítséget előre is köszönöm.
Sziasztok!
Elnézést a zavarásért csak most tanulom a PLC programozást a suliban... És egy kis segítségre lenne szükségem mert nem igazán tiszta minden dolog ezekkel kapcsolatban... Pl. a suliban Moeller tipusu készülékkel programozunk és az alapokat nem nagyon értem... nincs valami átlátható leírás erről? ( a feladat a suliban egy 4 bites számláló elkészítése volt, a programot bele kellett irni a plc-be.. és egy I2-es bemeneten levő kapcsolot kapcsolgatva villogtak ki a ledek a kimeneten...) Meg a masik példa feladat pedig a Johnson számláló volt... valaki eltudná nekem küldeni a programot megírva? Előre is köszönöm a segítséget! Üdv. Dániel
Szervusz!
Nem sikerült használni, amit küldtem?
Helo!
De igen tudtam használni csak gondoltam érdeklődök hátha tud valaki a Moeller PLC programmal kapcsolatosan valamit irni.. De azért köszönöm! Üdv. Dániel
Szívesen.
Ha a Möllert létrában lehet programozni, akkor a küldött szimulátorban meg tudod írni a programot és ki is tudod próbálni, majd a Möllerre honosítod és beleprogramozod és örülsz.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy, Step 7-ben analóg jelek feldolgozását hogyan kell csinálni. Pl hőmérséklet vagy nyomás ami érdekelne. Tudna nekem valaki segíteni egy példával? Köszönöm.
Szia, szerintem Szirty leírásában minden benne van ami kell neked.
Még nem nagyon értem ezeket a dolgokat eért kértem példát. LAD-ban programozok.
Olvastam már ezeket köszönöm sok hasznos info van benne.
1. Beállítod az analóg kártyát HW-esen az oldalán lévő jumper blokkal ha olyan a kártya).
2. Elhelyezed és beállítod STEP7 HW configban ugyanezt a kártyát ugyanígy. 3. Megnézed milyen címet kapott a kiolvasni kívánt analóg bemenet. 4. Írsz egy programot ami erről a címről kiolvassa az adatot és átalakítja REAL típusúvá. Kártyafüggő, de 0 érték fog jönni amikor az analóg bemeneten minimum jel van, és 27648-at fog beolvasni amikor a bemenet teljesen ki van vezérelve. (+/- -os, (bipoláris) akkor negatív érték is jön a negatív végértékre ha jól emlékszem) 5. A kiolvasott fenti 0-27648 értéktartományt ezután lineárisan skálázod az analóg bemenettel mért fizikai mennyiség értéktartományára. pl. ha a távadód nyomást mér 0-10 bat tartományban, akkor 10 bar-nak 2768 érték fog megfelelni, 5 bar-nak 13824, stb. Ez esetben tehát a 0-27648-at kell 0-10-re skálázni. Ha nem akarsz univerzális (futás közben is állítható) skálázást, akkor egyszerű osztással vagy szorzással elvégezhető az átszámítás: Nyomás = beolvasott_érték * 0.000361689814814815 vagy Nyomás = beolvasott_érték / 2764.8 Létrában sajnos körülményes lesz, mert a PIW-ről olvasott integer (vagy WORD) REAL típusúvá konvertálása csak két lépésben oldható meg. Így kelleni fog két közbenső átmeneti változó is. A példában az analóg bemenet címe PIW288, a mért fizikai mennyiség tartománya 0-10 bar. A mért nyomás érték az MD100 merker duplaszóban képződik REAL adattípussal. STL-ben ugyanez ennyi lenne: L PIW288 ITD DTR L 2.764800e+003 /R T MD100
Köszönöm a választ. Sajna STL annyira vagy inkább semennyire nem megy. Köszönöm hogy megcsináltad LAD-ba. Ebben a formában akkor elméletileg az MD100-ban van a valós nyomás érték?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |