Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt kicsit furcsállnám, mert sehol nem duplázzák a nullavezetőt, legyen szó bármilyen terhelésről.
Hozzá kell tegyem azért, mert bizonyos teljesítmények fölött eleve gazdaságosabb a 3 fázisú üzemeltetés. Legalábbis a kommersz felhasználásban.
Valszeg nem voltam egyértelmű. A lakásbekötéstől az egyetlen fázis, ami lejön az utcáról 6 mm2 tömör rézen megy hátra (17 m), valamint ugyanekkorán jön mellette a nulla és a védő. Ennek a végén van egy második lakáselosztó. Innen az egyetlen fázist kell szétosztani, ha a sütőnek kell több fázis. Ezért gondoltam, ha kell neki 3,akkor 5x2,5 mm2 MBCU (3 fázis, 1 nulla, 1 védő) elég kell hogy legyen 3x16A-ra biztosítva. Ez már csak elmélkedés volt a részemről,úgyis a szerelő dolga lesz, de azért szeretem tudni, hogy mit miért csinálnak nekem. De a 2,5 nullának azért kell elégnek lennie, mert a teljes lakás 25A-es megszakítón kapja a betápot. Tehát ennél több nem fog bejönni a sütőnél lévő szerencsétlen 3m 2,5 mm2 nullára, akkor sem, ha még a lámpákat is lekapcsolom és csak a tűzhely megy. Vagy valamit nem jól értek?!
Ha teljesen villanyos a tűzhelyed, és 1 fázisról hajtod, akkor akár 40 A is lehet a teljes áramfelvételed. Ezért kell vastag nulla.Viszont nem kell 3 db fázis neki, mindegyik tűzhely alkalmas 1 fázisú üzemre, a bekötő sorkapcsokon vannak átkötések, a tűzhelyen meg vannak rajzok a különböző áramnemek szerinti bekötésekre, úgy kell bekötni, ahogy a rajzon van. Szerintem 3x4 mm2 kell neki, de ha hosszabb a szakasz az elosztó szekrényedtől, és tutira akarsz menni, akkor legyen oda is 3x6 mm2. És legalább C25A bizti.
András
1.) Miért 25-ös kismegszakító, amikor alanyi jogon (ingyen) kaphatnál 32A-t? 2.) Ha a fogyasztódnak kell (persze nem - de tegyük fel) 30A akkor sem megy el a 25-ös kismegszakítóról. Ha a házhoz 6-os réz jön be - akkor az a szűk keresztmetszet akkor is, ha van ugyan nagyobb kismegszakítód, de nagyobb fogyasztót táplálnál. A második lakáselosztótól is nagyobb keresztmetszeted kell legyen, ha a fogyasztód ezt indokolja. Különben: 1.) Ha nagyobb a fogyasztód, mint a kismegszakító, sűrűn le fogja kapcsolni (leveri). Ha nagyobb a fogyasztód, mint a vezeték és a kismegszakító is elbírná - leég a vezeték. 3.) Ha elegendő a vezeték a fogyasztóhoz, elég nagy a kismegszakító és elég nagy a szolgáltatói betáp is - mindenki örül. Lehet, hogy én vagyok túl vizuális, de szívesen láttam volna ezeket az adatokat egy ábrán, mert kicsit lassú a felfogásom és nehezen hámozható ki mi is a célod igazán és ehhez mik a pontos adottságaid.
Nem azt szeretné, hogy a fogyasztási helyére bekötött egyetlen fázisra csatlakozik az 5x2,5-es kábellel? Nekem úgy jön le, hogy 3 szálra akarja ugyanazt a fázist kötni.
[/quote]A házban 1 fázis van. Ezért muszáj vagyok azt hátra vinni egy gerincen, és ott szétágaztatni.[/quote] A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
A lányom építkezne (ELMÜ terület), de kiderült, hogy lealább fél év az ügyintézés náluk.
Lenne valakinek "gyorsító" ötlete, tudna valamit tenni? Esetleg pü-ben válaszoljatok, ha nem annyira nyilvános.
De ennek semmi értelme! Egy fázisra vagy kettőre vagy háromra is lehet csatlakoztatni a villanytűzhelyeket. Gyárilag így van kialakítva a bekötés.
Nincs értelme egy fázist három felé osztani. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
Bővebben: Link
Idézet: „Ilyen nagy teljesítményű villanytűzhelyt csak 3 fázison használható biztonságosan. Az 5x4mm2 vezeték megfelel, amíg nem lesz 3 fázisod, 1 fázisról vagy csak 2 lapot használj , vagy csak a sütőt, egyszerre ne. De így se érdemes a lakásban más nagyfogyasztót bekapcsolni : pl mosógép.” A vezetéket (MTK 5x4 ), mindkét végén érvéghüvellyel ellátva,a főelosztótáblától a tűzhelyig megszakítás nélkül kell bekötni. Teljesen végig azonos keresztmetszettel. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
A felvonulási ( építkezés idejére ) ideiglenes mérőhelyet megadják gyorsabban is, ezt kb 6 hónapra. Ez általában csak egy fázis, de utána kérhető a bővítés. Utána kell véglegesíteni a fix helyre, ahol lesz.
Köszi, ezt tudom, de a költség összességében sajnos jóval nagyobb. Mindenki azt tanácsolja, hogy egyből a végleges dobozt, és bekötést csináltassuk meg. A 2m földkábelt is tervezni, egyeztetni, stb. kell. Állítólag ezért ennyi az idő. De hát a 21-ik században vagyunk. Szinte hihetetlen.
Ha lehetőség van rá, akkor légkábel és az egyszerűbb, gyorsabb.
Nincs, csak földkábeles bekötés van mindenhol a környéken (oszlopról). Az oszlop a telek sarán áll fél méterre, ezért ilyen rövid a bekötés (persze plusz az oszlopra felvezető rész).
Legegyszerűbb a szomszédtól kérni, ha lehetséges. Ha van egy régi fogyasztásmérőd, akkor bekötöd sorba és tudod mivel tartozol neki.
Lehetséges építkezésre 3 fázis is igényelni. Mivel az ideiglenes is sok felhajtás ezért szoktak rövid időkre (~1hét) áramfejlesztőt használni. Ha a telek sarkán van karó, akkor kérj arra egy ideiglenes mérőládát, nem kell földkábel sem.
Annyira azért nem sürgős, de jövőre, ahogy az időjárás (fagy) engedi, kezdenének. Néhány hónap azért van.
Mellesleg a telken találtunk egy kidöntött (kikötött) oszlopot mérőórával, fi relével, automatával. Nyilván valamelyik előző tulajé lehetett az ideiglenes bekötés. Ezt fel lehetne állítani, de minek, ha egyből menne a végleges megoldás is. Azért köszi a segítséget.
Szia! Nem tudom milyenek a lehetőségeid, de abszolút a végleges megoldás a legkorrektebb. Én a házunkból azt a kerítésoszlopot építettem meg először, amibe belekerült az összes óraszekrény. 1db FI relé volt az első fogyasztó, így rákötöttek. A többi már variálható volt.
Itt (Solymár) az új telepítéseknél már ilyen nincs. Egy külön álló, vajszínű, kb 80cm magas, földre telepített doboz van, ajtóval. Ebben van benne minden. A kábelek oda jönnek be alulról.
Nálam még kerítésoszlopban vannak külön-külön dobozokban a kötések, az óra, stb. egymás felett.
Igaz - helye, szolgáltatója válogatja.
Nekem nem kell különösebben elmagyarázni, de emberünk írásából ez derül ki. Egy olyan háztartásban, ahol csak egy fázis a betáplálás nem tudom hogy fogják öt éren három fázisra bekötni a berendezést.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
Hali!
Tisztelt szakik! Ebben a termosztátban, a kép jobb oldalán látható kapcsolási rajz van. Erről kérnék egy kis magyarázatot, mert nem igazán értem.
Ez az egyszerű módszer a túllövést van hivatva megakadályozni. A fűtési rendszer hőtehetetlensége miatt, ha a beállított hőmérsékleten kikapcsol egy egyszerű érintkező, akkor még melegszik a szoba. Ebben meg az ellenállás fűti a termosztátházat egy kicsit, így előbb kikapcsol.
Az én értelmezésem az, hogy 1-es nulla, 2-es üres, 3-as fázis, 4 -es fogyasztó.?
Ez így jó? Egyszerűen kérdezem, tehát maga a termosztát 230V feszültséget kap, a benne lévő ellenállás fűtése végett?
Igen. Viszont, nem feltétlen kell a 230V neki, működik anélkül is egyszerű termosztátként.
Nem.
R a fázis. A termosztátház fűtés addig van, ameddig a fűtési parancs.
Vagyis elbizonytalanodtam, mert ennek úgy kéne működnie, ahogy mondtam, de a rajzon az érintkező fordítva van.
Lámpázd ki.
Amikor megláttam a hozzászólásod, én is elbizonytalanodtam.
Egész pontosan a bimetallos kapcsoló hiszterézise (az oda/visszakapcsolás hőmérséklet különbsége) elég nagy (kb. 2 fok). Ez egy lakásnál kellemetlen hőérzet ingadozást ad. A fűtőellenállás "átveri" a bimetallt avval, hogy "aláfűt", így csökkenti a hiszterézist kb 0,5 fokra.
Azaz, ha nincs bekötve a fázis, akkor is működni fog a termosztát, csak nagyobb hőingadozással. A manapság használatos digitális termosztátokban már NTC ellenállás, vagy félvezető érzékelő van, amivel jóval kisebb, akár beállíthatóan 0,1...0,5 fok hiszterézis érhető el. És fázist sem kell hozzá vezetni, elég a 2 vezeték.
De már nem kell, úgy van, ahogy gondoltam, itt is.
Ezen a gyári rajzon is zárt az érintkezőnek az az állása, ahol kiadja a fűtés parancsot, és EGYÚTTAL az ellenállást elkezdi kokszolni. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
Azaz, ha nincs bekötve a fázis, akkor is működni fog a termosztát, csak nagyobb hőingadozással.
Miként Bakman is írta. Azonban Mraulajos kérdése nem az volt, hogyan lehet krumplifőzelék helyett sültkrumplit csinálni, hanem a kapcsolás okát kérdezte. |
Bejelentkezés
Hirdetés |